Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar GeForce 4 MX440

25.03.2002 08:30 | 0 Hardver
Test: Microstar GeForce 4 MX440

Nakon prvih testova GeForce 4 MX440 kartica, nismo mogli da sakrijemo razočarenje zbog njihove tehničke i brzinske inferiornosti u odnosu na GeForce 3 Ti200 modele. Ipak, cene su, u odnosu na njih dosta niže te ova serija i dalje može da bude dobra kupovina. Problem je, samo u imenu; da je nVidia krstila ove modele kao GeForce 2 Ti700, sve bi bilo u redu...

Branko Maksimovic

Microstar je velika IT kompanija koja je, naravno, najpoznatija po svojim maticnim plocama. Zahvaljujuci dobrim ugovorima sa nVidia korporacijom, Microstar je danas najveci OEM proizvodjac grafickih kartica. Nisu sve kartice koje ovaj gigant proizvede, prodavane pod njegovim imenom. Ipak, ovaj podatak bi mozda trebalo da znaci da smo od kompanije koja je pravila kartice prosecnog i ispod prosecnog kvaliteta, dobili jos jednog u nizu proizvodjaca sa reputacijom i koju opisuju samo epitetima.

Ovo je drugi u nizu testova GeForce 4 MX kartica, a nadamo se da ce uskoro stici i prvi Titanium modeli. Do sada smo testirali Gainward i Leadtek kartice koje su ostavile solidan utisak. Odlicno su se overklokovale zahvaljujuci memoriji od 4ns a bile su izradjene oko referentnog modela sa minimalnim izmenama kao sto su custom kuler ili kondenzatori nesto viseg kvaliteta. Kvalitet slike je bio na nivou najboljih GeForce 2 Ti kartica, sa malim padom ostrine i kontrasta u 1280*960 pri 100Hz i 1600*1200 @ 85Hz. Sledeca serija kartica koje cemo prikazati, spada u red 100% referentnih - sasvim je moguce da vecinu njih proizvodi sam Microstar.

Na jednom od cak sedam prilozenih CD-ova u Microstar G4MX440 paketu, nalazi se video film o kompaniji Microstar, koji je vrlo zanimljiv i informativan. Naime, radi se o kompaniji koja je u poslednjoj godini proteklog veka usla medju prvih pet proizvodjaca osnovnih ploca. Cak tri manufacturing pogona su u izgradnji, a oni ce svakako prosiriti kapacitete ovog, sada vec jako velikog IT proizvodjaca, odnosno giganta.
Jos jednom treba ponoviti podatak da je Microstar International najveci proizvodjac nVidia kartica danas. Oni su tzv. OEM proizvodjaci za mnoge druge kompanije koje u odredjenom trenutku nemaju mogucnost, tehnologiju ili kapacitet da proizvedu nove proizvode a zele da budu prisutne na trzistu i ostanu aktuelne. Odlicna saradnja Microstara sa ovim kompanijama, samo je jedan od razloga sto je u prethodnom, za IT trziste teskom periodu, MSI poslovao bez gubitaka.

Kada su maticne ploce u pitanju, kompanija se trudi da bude vrlo aktuelna. Test prve GeForce 4 kartice bio je uradjen upravo sa MSI GF4 MX440 modelom. Njihove maticne ploce su pre svega pouzdane, a onda i pristupacne. U ponudi postoje modeli za svaciji dzep i potrebu. Top modeli za performance entuzijaste i prodesionalce, AMD ili Intel platforme su dokazano jedni od najpouzdanijih. Sve ih karakterise odlicna softverska podrska u vidu update-ova BIOS-a koji je sa poslednjim modelima laksi nego ikada. Live! Update program, u kombinaciji sa Dual CMOS "tehnologijom", predstavlja veoma korisnu i "user friendly" opciju. I gore potpisani je imao prilike da svoju MSI karticu update-uje putem interneta. Sve je vrlo jednostavno - potrebno je samo da pokrenete program i povezete se na internet... a nakon zavrsene operacije, restartujete sistem. U opciji su jos i nadogradnja drajvera, BIOS-a, i softvera koji stize uz karticu.

Citaoci koji su propustili nas prvi test nV17 baziranih kartica i nisu blize upoznati sa tehnologijom i novinama, mogu procitati nas Gainward i Leadtek test.

Test kartica

ProComputer Centar je, kao zvanicni distributer Microstar International proizvoda na ovim prostorima, prvi dobio GeForce 4MX440 karticu, koju smo mi i testirali. U prepoznatljivom i na internetu vec vidjenoj "ambalazi", stize i G4MX440 model (MS-8861). Microstar prodaje karticu u veoma lepo koncipiranom pakovanju: tu je cak 7 CD-ova (full igre: Sacrifice, Aquanox, No One Lives Forever "Game of The Year Edition" i kompilacija od 7 demoa graficki interesantnih igara); zatim drajveri za sve moguce verzije Windows-a (tu su dve opcije: sertifikovani i extra speed "beta"), proprietarni MSI softver (3Dturbo!, LiveUpdate!, MSI DVD...). Sto je jos lepse, svi CD-ovi stizu u plasticnim slim kutijama u boji, a ne u kesicama, kako smo do sada navikli. Neki kazu, da se najlepse stvari vide u sitnim gestovima, a sam zivot sastoji od sitnica.

Video kartica je izradjena po 100% referentnom predlosku koji je dala korporacija nVidia. Zelena PCB stampa u cetiri sloja, komponente srednjeg kvaliteta, novi tip generic cooler-a - sve su to preduslovi da bi kartica imala konkurentnu cenu. To nikako ne znaci da MSI nije vodio racuna, jer je kartica izradjena valjano u svakom pogledu. Iznad ventilatora/hladnjaka sa "zlatnim" nijansama, nalazi se nekoliko masivnih kondenzatora, desno su BIOS i dzamper, kao i predvidjeno mesto za DVI-I konektor. Ugradjena memorija je Samsung od 5ns (400MHz) koja nije hladjena, a moduli su od 16MB i SGRAM tipa, rasporedjeni po dva sa obe strane stampe. Po izgledu, odnosno layout-u, kartica lici na ATI-jeve Radeon modele, od kojih je razlikuje samo "fancy" kuler.


U pakovanju se nalaze jos i S-Video/composite adapter i S-Video kabl od 2.5m.

Utisci u radu

Posle instalacije "standardnih" 27.30 detonator drajvera (koje koristimo samo radi poredjenja sa Gainward i Leadtek modelima, a preporucujemo 27.50 ili 28.83), primetili smo da kartica daje veoma lep i ostar prikaz u svim rezolucijama. Nejasno je, ali moramo priznati da je Microstar kartica dala bolju sliku u 1280*960 pri 100Hz od Gainward i Leadtek modela. Ova razlika je jos uocljivija u 1600*1200 pri 85Hz, i iznenadjuje jer su u pitanju referentni modeli. Gainward i Leadtek nisu u pin kompatibilni sa G4MX440, koji je apsolutno referentan, te je moguce da je cak i ta mala izmena u dizajnu uzrokovala za nijansu manje ostar prikaz. U svakom slucaju, cestitke Microstaru; prikaz koji daje ovaj model dostize bolje GeForce 3 modele.

Test setup, rezultati

Test sistem

Testiranje smo vrsili na sledecoj konfiguraciji:

Procesor
AMD Athlon 1400 MHz (133*10.5)
Maticna ploca
Abit KT7A RAID (4-Way Interleaving, Turbo memorijska setovanja , AGP 4x, Fastwrites, total performance setting ) software VIA 4in1 ver. 4.37v
- powered by Samsung 300W
Memorija
512MB PC133 NCP SDRAM (2x256MB) CAS 2
Hard Disk
30GB Quantum Fireball AS, 7200rpm, 2MB cache, ATA100
Video Karte
Gainward Nvidia GeForce 4 MX440 - 64MB DDR - Detonator 27.30
Leadtek Nvidia GeForce 4 MX440 - 64MB DDR - Detonator 27.30
Microstar Nvidia GeForce 4 MX440 - 64MB DDR - Detonator 27.30
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
cooled by Thermaltake
DVD uredjaj
Pioneer 116 DVD-ROM
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001 i q3crush
Serious Sam - v1.1; Memphis Suburbs
MadOnion.com 3DMark 2001 pr
PowerVR's VillageMark
Return To Castle Wolfenstein (Flashpoint Demo)

GeForce 4 kartice su solidan izbor za igrace sa tanjim budzetom; ne bi trebalo da bude problema ni sa najnovijim next-gen game masinama (Unreal Technologies NG ili Doom III), tvrde programeri, jer ce se obezbediti kompatibilnost sa GeForce / 2/ Ti/ 4MX karticama. Kao sto smo ranije napomenuli, nV17 ima nesto lepsi kvalitet rendering-a S3TC kompresovanih tekstura (i.e. teksture neba u verzijama Quake-a pre v1.27). Bolji je i dihtering boja pri 16-bitnom renderingu koji se sada gotovo ne razlikuje od 32-bitnog, sto je velika prednost ako ste ljubitelj velikog broja fps. ili se igrate u visim rezolucijama

Quake III Arena

Max Quality Setting:Teksture na najvisem nivou
Geometrija na najvisem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras: ukljucen
Sync Every frame iskljucen
Lightmap lights
Force Player Models iskljucen
Dynamic Lights ukljucen
Marks On Walls ukljucen
Sound Quality low


Ocigledno je da se na default vrednostima, kartice ne razlikuju uopste. Primetna je, ipak prednost Gainwarda koja je, ipak, konstantna.


Takodje, veliki Gainward je dao nesto bolje rezultate, iako je razlika najminimalnija.


Crusher takodje pokazuje isto stanje stvari - cak i taj "1%" koliko je Gainward izmenio shemu, odnosno, memorijska setovanja u BIOS-u, pokazuju "prednost".


Tek kada nVidia bude izbacila nove serije (revizije samog nV17 jezgra) ovih procesora, razlike izmedju referentnih kartica ce biti onolike koliko sam test gresi. Naravno, postoje i setovanja u BIOS-u, cijim se modifikovanjem, ako je na primer memorija kvalitetnija, mogu postici za nijansu bolji rezultati. Posto je ovde samo u pitanju drugaciji modul (4ns naspram 5ns, oba na 400MHz), razlika se ipak primeti za nekih 0.01%. Zaista nebitno.

Return To Castle Wolfenstein

RtCW je Quake III engine based igra koja koristi napredni Team Arena build ove masine, kome su dodati novi particle sistemi, terrain engine i opcije za matematicki izmenjene teksture (procedural sub.) kao i poboljsani skeletal animation. Uz veliki broj poligona, igra je znatno zahtevnija od jednog Quake-a III , cak i od Team Arena verzije. Demo koji smo koristili je Flashpoint i izvrsava se samo u multiplayer delu igre. Evo i jos jednom i screenshotova koji pokazuju kako smo podesili graficke detalje:

Prakticno smo stavili sve moguce opcije na maksimum, a onda samo menjali paletu tekstura i rendering-a, kao i rezolucije.


RtCW je naporan za graficku karticu i rezultati su nesto slicniji Crusher testu za Quake 3. U svakom slucaju, rezultati su vise nego slicni.

Desilo se i to: MSI je "prestigao" Gainwarda. To dovoljno govori o preciznosti samog testa...

Rezultati II deo, komentar testa

Serious Sam

Serious Sam testiramo prema "Maximum Quality" inf fajlu koji se moze naci u Serious Sam benchscript-ovima na sajtu www.Beyond3D.com. Ovo je maksimalan nivo detalja u ovoj inace poly-intenzivnoj igri. Sve sto je bilo moguce ukljuciti od grafickih funkcija - ukljuceno je, i to na maksimum. Kartice smo postedeli funkcije "Anisotropic filtering" jer ih neki drajveri i dalje ne implementiraju kako treba i daju ogromno usporenje, bez ikakvih razloga. Neki drajveri ih prijavljuju, ali ne primenjuju tako da bi za te kartice zakljucili da radi "Anisotropic" bez usporenja, a ona ih, u stvari, ne izvrsava. Za detaljnije informacije o nacinu testiranja pogledajte nas prvi GeForce 3 test.


VillageMark

PowerVR-ov poznati test, koji pokazuje koliko se kartica dobro snalazi sa detekcijom sakrivenih povrsina (i occluded pixela). Pomalo favorizuje Kyro kartice, naravno, ali to sada nije toliko vazno jer istu nemamo na testu.Naravno, komentari gotovo da nisu potrebni...

MadOnion® 3DMark 2001 pro

MadOnion®-ov test koji je svima dobro poznat i predstavlja referentni game benchmark. Ako znate koliko Vasa kartica poena dobija u ovom programu, ovo je lep nacin da je uporedite sa "novim" GeForce karticama.

Gainward jeste u prednosti, ali posto grafici startuju od nule, lepo se "vidi" kolika je zapravo ta prednost - u najkarakteristicnijem slucaju, samo "jedan piksel" na slici.

Overclocking

Posto smo zakljucili da kod nV17 kartica, overklok jezgra donosi mnogo veca ubrzanja performansi nego sto je to slucaj kod ostalih nVidia kartica, zanimalo nas je koliko ce "izdrzati" core kod MSI modela. Postigli smo solidnih 310MHz, dok je Samsung memorija isla do 480MHz sto je zaista fantasticno za memoriju koja je inace predvidjena za rad na 400MHz. Primerak koji smo imali na testu je ipak nesto bolji primerak od sadasnjeg proseka, jer su na internetu postizani nesto losiji rezultati. Kartica i pri ovom setovanju radi veoma stabilno, prakticno bez zamerki, a kolika su realna ubrzanja, pogledacemo u tabelama...

Leadtek je, naravno, bio najraspolozeniji za overclock. Zanimljivo je samo sto jeGainward model (koji je, ruku na srce, bio sample) postigao iste oc rezultate za memoriju iako ima po specifikaciji brze, 4ns module.


Kartica koja se najvise overklokuje, sigurno ce odneti pobedu u svim rezolucijama. Microstar se dobro drzao, a Leadtek bio najuverljiviji.

Zakljucak i komentar

Microstar je napravio karticu koja je zaista pun pogodak. Sa retail cenom koja se kod nas krece od 135EU (bez poreza), tesko da cete naci bolje resenje. To kazemo upravo zato sto je u pitanju video karta koja ima performanse iznad odgovarajucih GeForce 2 Ti resenja, a uz to donosi jedan od najboljih (mnogi se slazu i najbolji) TV- izlaza na trzistu, ukljucujuci i ATI modele. Slika koju daje je dosta dobra, zadovoljice potrebe 99% korisnika (ne i procenat koji voli samo Matrox-a), a stabilnost i funkcionalnost nView opcija je na zavidnom nivou. Drajveri, kao sto smo i navikli, izlaze gotovo svake nedelje, bez, na prvi pogled vidljivih poboljsanja, za koje uvek ima mesta. Kada smo prvi put pricali o nV17 baziranim karticama, predvideli smo im nesto losiju buducnost ako cene ne budu zaista konkurentne. Ovi modeli su se tek pojavili, a cene su vise nego prihvatljive - ako imate GeForce 2 MX, a za novu karticu ne zelite da date vise od 70-ak evropskih jedinica, GeForce 4MX 440 je bolje resenje od nekog GeForce-a 2 Ti. Posle Gainward-a, Leadtek-a i Microstar-a, testirali smo jos 3 GeForce 4MX kartice, cije cete testove uskoro biti u mogucnosti da citate, i sasvim je realno zakljuciti da je Microstar najbolja kupovina, ako gledamo bogatstvo paketa, kvalitet izrade, mogucnosti, i naravno, cenu koja je trenutno najniza u poredjenju sa konkurencijom (ukljucujuci i Chaintech). Upravo zbog toga, Microstaru dodeljujemo best-buy nagradu sajta Benchmark, jer cvrsto verujemo da ju je zasluzila !


Karticu za potrebe testa obezbedila firma PCCentar

Test: Chaintech Ge Force 3 Ti200 - Special edition

Test: Creative GeForce 4 MX420/MX440

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209