Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar BX Master

29.12.1999 22:19 | 0 Hardver
Test: Microstar BX Master

Izvanredna BX matična ploča od Microstara, ploča koja je u poslednjih nekoliko meseci verovatno najprodavanija ploča na tržištu bazirana na sada već vremešnom, ali i dalje najbržem čipsetu za Pentium platformu


karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

Ako za neke BX ploce mogu da kazem da ih znam maltene "u prste" - onda je to slucaj sa Microstar-om. Ovo je peti i verovatno poslednji BX model ove izvanredne firme koja je u poslednje vreme napravila pravi bum kako na svetskom, tako i na nasem trzistu. MSI je uspon u "prvu ligu" sebi izborio izvanrednom LX plocom MSI-6111, koja u to vreme nije imala ravnopravnog konkurenta medju brojnom konkurencijom. Jos "dalekog" maja '98 godine, prvog dana po dolasku BX ploca u Beograd - nabavio sam svoj primerak, MSI-6116. Bilo je to u vreme kada ogromna vecina nije ni cula za BX chipset. Shodno tome i cena je bila astronomska, 370 DEM. Ploca nije mogla da se brzinski suprotstavi konkurenciji, ali je sve u svemu dosta stabilno radila. Tada je jos uvek bio aktuelan problem famoznog "pina21" - pri overklokovanju je jako cesto pucala. Sledeci pravilo da se "prvi macici u vodu bacaju", MSI vrlo brzo izbacuje sledecu reviziju - 6119. S tom plocom je sve vec bilo mnogo bolje. Brzinski je stala rame uz rame sa vodecima u klasi, tako da sam 6116 poslao u penziju. To je i BX ploca koja mi je najduze stajala u masini, citavih 6 meseci sto je za moje kriterijume jako dug period. Za vreme njene vladavine pojavio se cuveni Celeron 300 A, tako da sam blagodeti tada fantasticne brzine od 450 MHz koristio citavih godinu dana.
Krajem februara ove godine, Microstar izbacuje sjajni model 6163 koji je na skoro svim testovima na Internetu potukao konkurenciju do nogu. Ploca koja je svojim izvanrednim overclocking mogucnostima dozvoljavala maltene sve. Kao i prethodnici imala je Soft BIOS ali je samo jednim malim dzamperom "naredjivala" procesorima (Celeron-ima) da zaborave svoju maticnu magistralu od 66 MHz. Nedugo zatim, i ova revizija je dozivela svoj upgrade - broj nije menjan ali je dobila sufiks PRO. Najveci novitet na toj ploci je bio dodavanje 4 LED diode za dijagnostiku. Jednostavno, kada sistem nece da se podigne na ploci ostaju upaljene odredjene LED diode. Pogledate u prilozenu tablicu i tacno odredite uzrok vaseg problema. Medjutim, ova ploca je imala odredjenih komplikacija sa pojedinim soft-modemima. Tako je bilo dok nije stigao....BX Master.
Iz mozda pretencioznog imena, BX Master - vidi se namera Microstara da zavlada trzistem i jednim maksimalno unapredjenim modelom zavrsi svoju BX storiju. U poslednje vreme, skoro da nema proizvodjaca koji drzi do sebe a da nije "izbacio" BX maticnu plocu sa Ultra ATA 66 kontrolerom. Prvi je nogu povukao ABIT sa svojim modelom BE-6 (u medjuvremenu izasla i rev.II), sledio ga je SOYO sa modelom sa modelom 6BA+ IV, dok je ASUS na svojoj P3B-F pribegao drugacijem resenju - prodajuci Promise-ov kontroler kao dodatnu opciju. MSI je za svoj kontroler izabrao takodje Promise-ov kontroler, za razliku od ABIT-a i SOYO-a koji su se okrenuli High-Point-ovom kontroleru. Vec sam pomenuo da ova ploca treba da posluzi kao MSI-jev odgovor na ABIT-ov BE-6 rev.II. BX Master mozda nema onako spektakularan izbor magistrala kao sto je slucaj sa ABIT plocom ali se isto tako postavlja pitanje upotrebljivosti tako velikih frekvencija. Procesore koji budu mogli da izdrze tako veliki radni takt, docekace i 820 u punoj snazi. Zato to i ne smatram velikim manjkom BX Master-a. Ali zato da podsetim da cene koje je na nasem trzistu ponudio Microstar, idu daleko ispod ABIT-ovih.

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploceKao sto i sami mozete da vidite a mnogi i prepoznaju, pakovanje je "deja vu" modela 6163. Kutija je apsolutno ista uz dodat natpis BX Master. U kutiji osim ploce, standardnog uputstva i CD-a dobijate po jedan standardni kabl za IDE kontroler i flopi. Tu je naravno i specijalni, 80-zilni kabl bez koga Ultra66 protokol jednostavno ne funkcionise. Osim toga dobijate i temperaturnu sondu koju mozete po svom nahodjenju da postavite. Mozete je postaviti da meri temperaturu procesora graficke karte ili BX chipa na ploci. Ukoliko koristite Celeron sa PPGA adapterom, mozete je postaviti i na cooler procesora posto postojeci senzor ne moze da ga dohvati. On je predvidjen za prave Pentium II odnosno P III procesore. Drugi kraj sonde prikljucujete na pinove koji se nalaze odmah iza Slota-1. Naravno, da biste koristili ovu mogucnost - morate je i ukljuciti odgovarajucom opcijom u BIOS-u. Da ne zaboravim, tu je i mala etiketa (moze se zalepiti na kuciste) koja sluzi kao referenca za LED dijagnostiku. Te LED mozete jasno videti na donjoj umanjenoj slici, nalaze se odmah pored konektora za paralelni port: Na slici desno u donjem redu se vide konektori IDE kontrolera, dva za Ultra DMA66 i dva za Ultra DMA33. To znaci da na plocu mozete prikljuciti cak osam IDE jedinica. Da podsetim, ni u kom slucaju nemojte povezati na istu granu recimo hard-disk koji podrzava Ultra66 protokol sa CD-ROm-om. Tada, nista od Ultra 66 transfera. Izrada ploce je vrhunska, konektori su naravno u razlicitim bojama. Cini mi se da nisam u kuciste nikad montirao plocu kod koje je pristup prikljuccima tako lak kao kod ove. Jednostavno, sve je lako dostupno i sve na svom mestu.

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

Specifikacija

Ploca podrzava sve P II i P III procesore, Celeron-e kao i najnoviji PIII - Coppermine. Uostalom, evo i kompletne specifikacije:

CPU
Slot 1 for Intel Pentium II/III or Coppermine processor
Supports 233,266,300,333,350,350,400,450,500,550,600,677,700,733 MHz and fastest processor

Chipset
Intel 82443BX/PIIX4E chipset

FSB (front side bus)
66.6, 100 MHz and faster clocks are supported

Main Memory
Supports eight memory banks using three 168-pin unbuffered DIMM
Supports a maximum memory size of 512 Mb (8Mx8) or 1G (16Mx4) registered DIMM only
Supports ECC (1-bit Error Code Correct) function
Supports 3.3 SDRAM DIMM

Slots
One AGP slot
- AGP specification compliant
- AGP 66/133 MHz 3.3v device support
Six 32-bit Master PCI Bus slots and one 16-bit ISA Bus slot
Support 3.3/5v PCI bus Interface

On-Board IDE
An IDE controller on the Intel PIIX4E PCI Chipset provides IDE HDD/CD-ROM with PIO, Bus Master and Ultra DMA/33 operation modes
An IDE controller on the PDC 20262 Chipset provides IDE HDD/CD-ROM with PIO, Bus Master and Ultra DMA/66 operation modes
Both chipsets (Intel & Promise) can connect up to four IDE devices

On-Board Peripherals
1 floppy port supports 2 FDD
2 serial port (COM A + COM B)
1 parallel port supports SPP/EPP/ECP mode
2 USB ports
1 IrDA connector for SIR

BIOS
The mainboard BIOS provides "Plug & Play" BIOS which detects the peripheral devices and expansion cards of the board automatically
The mainboard provides a Desktop Management Interface (DMI) function which records your mainboard specifications
ACPI feature
Anti-Bios virus function

System Hardware Monitor
CPU/Power Supply/Chassis Fan Revolution Detect
CPU Fan Control detects the CPU temperature, then determine the FAN speed, which utilizes PC Alert program (the fan will automatically stop when the system enters suspend mode)
System Voltage Detect
Added 5VSB and Battery Voltage Detect
CPU Overheat Warning
Display Actual Current Voltage
Chassis Intrusion

Other features
Keyboard Password Wake-up
LAN Wake-up
Internal/External Modem Wake-up
Suspend to DRAM (5V stand by Power Supply with 1A)

Instalacija

Par saveta prilikom montaze. Ukoliko koristite UltraDMA66 kontroler a to je vrlo verovatno, obavezno obratite paznju gde postavljate konektor IDE-LED aktivnosti. Za to postoje posebni pinovi, odmah do kontrolera. Druga stvar, pod pretpostavkom da koristite Celeron (a takvih je ogromna vecina) koji moze da podnese 100 MHz, obavezno sklonite dzamper na ploci pod imenom JT3. Za ostale koji zele da se igraju overklokovanja jedno upozorenje - Promise-ov kontroler je vrlo osetljiv ako menjate frekvenciju na kojoj radi PCI magistrala. Svaka vrednost iznad 33 MHz moze da dovede do neprijatnosti u radu.

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploceKada prvi put startujete plocu, docekace vas veliki natpis na ekranu - BX Master. Tu je odmah i velika tabela sa velikim brojem sistemskih parametara, napona i temperature. BIOS je vrlo bogat opcijama. Moguc izbor magistrala je: 66,75,78,81,83,90,95,100,105,110,112,115,117 zatim 120,122,124,126,133,135 pa sve do fantasticnih 138,140,142,144,150 i 155 MHz - sto cini ukupno 25 mogucih. Mnozilac ide do 8 puta, sto omogucava dobru zalihu za buducnost. Tu su i egzoticne vrednosti, odlicne za Celeron procesore koji nece da rade na visim ucestanostima. Moram da pomenem da ploca poseduje SafeBIOS, sto znaci da mozete biti potpuno sigurni u "butovanje" ploce, cak i ako vam update BIOS-a ne uspe. Gigabyte je oko ovoga digao veliku prasinu sa modelom 2000 a kao sto vidite, MSI se bas preterano i ne razmece tim podatkom. Izgleda da i ta opcija postaje standard.
Ploca jako lepo rasporedjuje IRQ-ove, a ukoliko vam se ipak desi neki konflikt - mozete rucno dodeliti IRQ odredjenom PCI slotu. Tu je i funkcija "Suspend-to-RAM", za ciju cemo upotrebu ipak sacekati. Hardverski monitoring je jako dobar, meri jako veliki broj razlicitih parametara. Mozete podesiti BIOS tako da vas upozori na povecanu temperaturu ili odredjeni pad (ili porast) napona. Kao sto sam vec pomenuo, zelite li da ukljucite merenje temperature grafickog chipa ili sl. morate to uciniti u BIOS-u a funkcija se zove Top Tech III. Naravno, promene vrednosti mozete pratiti i iz BIOS-a posredstvom programa zvanog PC Alert III. Kako to konkretno izgleda, mozete videti na sledecim slikama:

Na prvoj slici je vec dobro poznati PC Alert - ovog puta u verziji III. Iz ovog programa mozemo pratiti sve sistemske parametre, definisuci zadate vrednosti po sopstvenom izboru. Tu se nalaze jos tri programa:
1.Soft Cooler - softversko hladjenje procesora
2.Doctor Y2K - testira problem 2000-te godine
3.MoSpeed - optimizuje MTU parametre vaseg modema radi postizanja optimalnih performansi prilikom surfovanja Internet-om

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploceInstalacija protice bez ikakvih problema, jedino sto se zahteva je da zadate putanju do drajvera za Promise UltraDMA66 kontroler. Njih cete naravno pronaci na CD-u i nakon restarta, u Device Manager-u dobijamo instaliran kontroler kao na maloj slici desno. Nikakva dalja podesavanja nisu potrebna, Windows ce sve sam regularno instalirati. Za ova tri dana koliko mi je bila u rukama, ploca je radila maksimalno stabilno. Celeron 366 je radio bez problema na 550 MHz a pri tom temperatura nije "mrdala" vise od 34 stepena. Za testiranje sam kao i obicno koristio Ziff-Davis-ov WinBench ali posto ogromna vecina nije imala prilike da dodje u kontakt sa ovim raznovrsnim Benchmark-programom, koristio sam jos jedan. To je svima dobro poznata Si Soft Sandra, tako da i sami mozete proveriti rezultate uporedjujuci ih sa onim dobijenim na sopstvenom sistemu.

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- Intel Celeron 366/550 MHz
Maticne ploce
- ASUS P3B-F
- Microstar BX Master
Memorija
- 128 Mb PC100 SDRAM
Video-karta
- Creative TNT2 Ultra
Hard-disk
- Quantum Fireball CX 13 Gb
CD ROM
- TEAC IDE 32 x
Zvucna karta
- Sound Blaster Live!
Monitor
- Philips Brilliance 107 MP

SiSoft Sandra 99 Pro

Microstar BX Master

ASUS P3B-F

Kao sto i sami imate prilike da vidite, uglavnom se vodila izjednacena borba sa laganom prednoscu BX Master-a - osim u benchmarku diska. Ocigledno da je resenje sa dodatnim kontrolerom osetno brze nego sa integrisanim, kakav je slucaj kod Microstara.

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar bx master maticne ploce

I u rezultatima Ziff-Davis-a se potvrdjuju prethodni rezultati, lagana prednost Microstara sve do testova sa diskom. Tu je ASUS sa zasebnim Promise-ovim kontrolerom pokazao bolje rezultate. Sve je to ipak iza trenutnog sampiona, ABIT-ove BE6 II ploce. Izgleda da je HighPoint-ov kontroler trenutno brzi od Promise-a.

Zavrsni komentar

Microstar je napravio odlican posao sa BX Master-om. Ta ploca je popunila prazninu u njihovoj BX ponudi. Steta je samo sto rezultati rada sa diskom nisu malo bolji, inace bi dobila najvise ocene. Stabilnost kao i njene mogucnosti su najbolja preporuka za njenu kupovinu. Ako uz to dodam da joj je cena barem pedesetak maraka niza u odnosu na direktnog konkurenta, ABIT BE6 rev.II - BX Master je odlican izbor.

Maticnu plocu na testiranje ustupio "PC Centar"

Test: ABIT BE6 rev. II & BF6

Test: ASUS CUBX

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209