Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar 845 Ultra

16.03.2002 22:38 | 0 Hardver
Test: Microstar 845 Ultra

Nakon ABIT, ASUS i Intel modela matičnih ploča baziranih na i845D čipsetu, testirali smo i Microstarov model 845D Ultra. Ovo je ujedno i najjači model iz MSI programa matičnih ploča namenjenih DDR memorijskoj platformi i Intel Pentium 4 procesoru. MSI je ovog puta ponudio brz odgovor u obliku vrlo kvalitetnog proizvoda ...

Aleksandar Božović

Nakon ABIT, ASUS i Intel modela maticnih ploca baziranih na i845D chipsetu, testirali smo i Microstar-ov model 845D Ultra. Ovo je ujedno i najjaci model iz MSI programa maticnih ploca namenjenih DDR memorijskoj platformi i Intel Pentium 4 procesoru. MSI je ovog puta ponudio brz odgovor u obliku vrlo kvalitetnog proizvoda i time dodatno "zaostrio" mrtvu trku za primat "No. 1" proizvodjaca maticnih ploca.

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Kao sto je obicaj u slucaju Microstar-a i njihovih TOP modela maticnih ploca, 845 Ultra dolazi u sareno dizajniranom pakovanju kojim dominira jarko crvena boja. Time se zeli naglasiti posebnost "udarnih" modela ovog renomiranog proizvodjaca. Pakovanje je vec tradicionalno bogato, odnosno krcato svim mogucim konektorima, drajverima i nalepnicama tako da korisnik nema osecaj da je nesto izostavljeno iz samog pakovanja ili ne daj Boze da dodatno narucuje odredjeni "custom design" konektor. Dobro se secam perioda kada je ovakav potez bio izuzetak, a ne pravilo. Cak i danas mnoga poznata imena medju proizvodjacima, praktikuju da dodatne konektore ne isporucuju kao standardni paket opreme vec je to ostavljeno kao opcija o kojoj odlucuje krajnji korisnik. Medjutim, na svu srecu, sve vise proizvodjaca se odlucuje na potez MSI-a, da sve dodatne konektore za proizvode u "retail" pakovanju, uvrste u standardni deo opreme. To svakim danom sve vise postaje pravilo a sve manje izuzetak. Predvodnik grupe proizvodjaca koji primenjuju ovaj vid prakse je svakako MSI i kao krajnji korisnik i kriticar mogu da im uputim sve reci hvale sa nadom da ce i ostali koji to trenutno ne cine, slediti primer
Microstar-a.

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

MSI 845 Ultra je ploca bazirana na poslednjem modelu chipseta koji podrzava DDR memorijski standard. Posto je to prevashodno model namenjen zahtevnijem korisnickom segmentu, narocito se vodilo racuna o kvalitetu izrade i stepenu kompatibilnosti maticne ploce. Kako je to vec praksa u slucaju Pentium 4 maticnih ploca narocita paznja je posvecena delu za napajanje procesora. U ovom slucaju MSI nije odstupao od referentno propisanog resenja od strane Intel-a. Radi se o "3-phase" konfiguraciji koja koristi standardno kvalitetne Fairchild MOS FET tranzistore, ciji je rad kontrolisan od strane drajvera na nivou svake faze a celokupan rad switching modula je kontrolisan od strane multifaznog switch kontrolera. Potpunom utisku kvaliteta doprisnose ugradjeni visokokvalitetni "Rubycon" Low ESR elektroliticki kondezatori. U okviru SPM jedinice se nalazi kontrolni konektor za napon od 12V.

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Procesorsko podnozje i sistemski kontroler se nalaze odmah ispod jedinice za napajanje. Intel 845D northbridge je dodatno hladjen jednim aktivnim "kulerom" kakav cesto srecemo na video karticama.

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Ploca poseduje tri DDR DIMM memorijska podnozja za maksimalnih 2GB sistemske DDR memorije. Za pravilan rad kako u "normal" tako i u overkloking rezimu DDR memorije, zaduzen je mini switch regulator koji se nalazi u neposrednoj blizini procesorskog podnozja. Grupa konektora koju cini par IDE UDMA/100, FDD i ATX naponski konektor su pomereni prema samoj ivici maticne ploce kako ne bi ometali protok svezeg vazduha neophodnog za dobru kondiciju i rad Pentium 4 procesora. MSI 845 Ultra poseduje 5 PCI, 1 CNR i jedan AGP port sa identifikacionim jezickom koji upozorava na obavezu koriscenja video kartica koje postuju AGP v2.0 specifikaciju. Svakako cete primetiti da MSI 845 Ultra poseduje jedan PCI slot manje od konkurentskih, ranije testiranih P4 modela. Ploca poseduje integrisanu audio sekciju u obliku C-Media 8738LX zvucnog chipa ciji je jedini nedostatak odsustvo mogucnosti koriscenja SPIDF IN i OUT interfejsa.

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Sekciju koja kontrolise rad sa periferijama cine Intel 82801 southbridge i firmware hub BIOS chip. IDE sekcija je pojacana dodatnim IDE kontrolerom. MSI je u ovom pogledu tradicionalno okrenut Promise proizvodima tako da i u slucaju 845 Ultra modela dodatnu IDE sekciju cini Promise PDC 20276 kontroler koji podrzava Ultra DMA 133 protokol kao i RAID 0 nivo "uparivanja" hard diskova. Ovde naglasavam da se radi o tkz. osiromasenoj verziji kontrolera sa RAID funkcijama posto ne poseduje "mirroring" nivo konfigurisanja diskova. To svakako nije iznenadjenje za korisnike koji vec poseduju ploce sa integrisanim Promise kontrolerima. Na ovaj nacin se nastoji izvuci maksimum performansi iz danasnje generacije hard diskova sto je svakako jos jedna potvrda cinjenici da je ovaj model maticne ploce namenjen segmentu radnih stanica visokih performansi. Ultra DMA/133 konektori su izdvojeni od standardnih i postavljeni su pod pravim uglom radi jasnije identifikacije. Ovome svakako doprinosi cinjenica da su obojeni jarko zutom bojom kako bi ih razlikovali od standardnih IDE kanala koje kontrolise chipset.

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Da bi utisak bio kompletan tu su i dodatna dva konektora za USB portove koji se dobijaju na zasebnom bracketu a koji je svakako standardni deo opreme. Za pravilan rad LPT i serijskih portova kao i FDD uredjaja je zaduzen Winbond Super I/O kontroler sa mnostvom funkcija za nadgledanje sistemskih parametara rada maticne ploce. Pravi mali kuriozitet jeste cinjenica da se MSI u slucaju 845 Ultra modela odlucio za implementaciju AMI BIOS-a koji u poslednje vreme zaista retko srecemo. Vizuelno je identican AWARD-ovom setup programu mada ga razlikuje par sitnica u interfejsu koje jasno diferenciraju ova dva proizvoda. Takodje, zameramo i odsustvo dodatnih opcija kada je u pitanju podesavanje brzinskih parametara rada sistemske memorije, na cemu nas je AWARD u velikoj meri razmazio. To nikako ne znaci da su ove opcije izostavljene vec jednostavno nisu toliko detaljne kao u slucaju konkurentskog proizvoda.

MSI 845 Ultra u praksi

MSI 845 Ultra - u praksi

MSI 845 Ultra u radu pre svega impresionira osecajem stabilnosti. Sa druge strane brzina je na nivou proseka i845D baziranih ploca. U trenutku testiranja ovog modela, kolega Dr. Maglic je konfigurisao jedan zahtevan sistem koji je pod stavkom obavezno podrazumevao Matrox RT2500 karticu za video montazu. Kao i svaki ponosni a pre svega zadovoljni vlasnik AMD Athlon platforme odlucio se upravo za AMD procesorsku konfiguraciju. Dodatnu dozu kurazi unela mu je i zvanicna lista kompatibilnih ploca istaknuta na Matrox sajtu. Na listi predlozenih ploca nasao se i ASUS A7V266-E model na kome je upravo baziran Rastkov video editing sistem. Nakon pocetnog poleta i zadovoljstva koje je donela brzina instalcije operativnog sistema i odgovarajucih aplikacija za obradu slike, pocele su prve glavoblje prouzrokovane zaglavljivanjem sistema. Svaki iole ozbiljniji pokusaj koriscenja RT 2500 sistema je dovodio do totalnog zamrzavanja sistema koji je bilo moguce jedino resiti hard reset procedurom. Nakon dva dana kombinovanja i menjanja sistemskih parametara, opcija u BIOS-u, drajvera, primarnog video adaptera i svakako memorije, situacija je ostala ne promenjena. U svom magnovenju koje je je dodatno pojacano blizinom roka isporuke doticnog racunara, predlozio sam Intel Pentium 4 platformu, baziranu upravo na MSI 845 Ultra modelu. I pogadjate, sve je proradilo "iz prve" bez i najmanjeg uocenog problema. Znam da ce biti svakojakih komentara u pogledu strucnosti osoba koje su konfigurisale sistem, ali licno sam siguran samo u jedno - da me neko pita za preporuku u cilju nabavke ploce koja pravi najmanje problema sa ostalim komponentama, moj licni favorit bi svakako bio MSI 845 Ultra model. U pogledu performansi i845D ploca apsolutno zadovoljava, postizuci rezultate koji su u rangu proseka. Dakle nije najbrza ali nije ni najsporija. Nema oscilacija u performansama zavisno od vrste aplikacija koje se izvrsavaju kao u slucaju ABIT BD7-RAID modela, sto je svakako veliki plus za MSI 845 Ultra model. Razlike u odnosu na najbrze model su svakako zanemarljive u uslovima realnog rada ali ipak jesu zabelezene od strane benchmarking programa i kao takve daju tezinu u postupku rangiranja ovog proizvoda. Ukoliko pozelite da overklokujete vas P4 procesor na raspolaganju vam stoji sva potrebna podrska u BIOS-u koja je u nasem slucaju dozvolila "izlet" sa standardnih 1.5GHz na 2.0GHz. MSI 845 Ultra je naoruzan svim mogucim opcijama tako da korisnici sa overkloking navikama svakako nece biti razocarani!

Procesor: Socket 478 for FC-PGA2 Pentium® 4 (Willamette/Northwood) 1.4GHz to 2.4GHz+
Chipset -North Bridge: Intel® 82845D Memory Controller Hub (Brookdale)
South Bridge: Intel® 82801BA I/O Controller Hub 2 (ICH2)
FSB: 400 MHz
Memory: 3 x DDR DIMM Sockets, Max. 2GB unbuffered PC2100/PC1600 ECC/non-ECC DDR SDRAM Memory
Expansion: 1 x AGP Pro/AGP 4X; 5x PCI; 1 x CNR (Advanced Communications Riser)
IDE Ports: 2 x UltraDMA/100
Audio: C-Media® CMI-8738MX 6 Channel Hardware Audio Controller / PCI-6ch supports 2/4/6 ch speaker
Special Feat.:
Fuzzy Logic3™
Live BIOS™
Live Driver™
Smart Key™ (for 845 Ultra-ARU only)
D-Bracket™
ATX I/O Ports: 2 x Serial Ports, 1 x Parallel Port, PS/2 Keyboard and Mouse Connector,
2 USB 1.1 Ports;

Onboard I/O:
1 floppy port supports 2 FDDs with 360K, 720K, 1.2M, 1.44M and 2.88Mbytes.
2 serial ports (COM A + COM B).
1 parallel port supports SPP/EPP/ECP mode.
1 IrDA connector for SIR/ASKIR/HPSIR.
1 D-Bracket™ pin header.
1 audio/game port.

BIOS: Flash ROM, AMI BIOS, PnP, DMI2.0
Industrial Standard: PCI ver. 2.2; USB ver. 2.0 & 1.1
Accessories: User's Manual, Support CD, UltraDMA/66/100 Cable, IDE Cable, Floppy Cable, 2-Ports USB Bracket with LED Diagnostic system, LED Diagnostic manual, MSI sticker
Board Size: 30.5 cm(L) x 23.0 cm(W) ATX Form Factor

Test setup, rezultati, komentar...

Test Sistem

Microstar 845Ultra plocu smo testirali sa identicnim komponentama kao i prethodne tri konkurentne ploce:

Test sistem - Windows Millenium

CPU
- Intel Pentium 4 Willamete core 1,5GHz
Maticne ploce
-MSI 845 Ultra
-ABIT BD7-RAID
- Intel 845BG
- ASUS P4B266
Memorija
- 256MB DDR PC2100 Crucial Technology
Video-karta
- ASUS V7700 Pro GeForce2 Pro 64MB
Hard-disk
- HDD 15GB IBM DTLA UATA 100
Hladjenje
- SANYO Denki box cooler
Power Supply
- 350W ENERMAX EG365P-VE

Pogledajmo kako se testirani model pokazao u direktnom brzinskom okrsaju sa glavnim konkurentima:

ZD Winbench 99

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

U delu testova koji mere brzinu komunikacije sa procesorom, MSI 845 Ultra je zaostao u odnosu na ASUS P4B266 ali se ravnopravno "nosio" sa ABIT BD7-RAID modelom, dok je ocekivano bio brzi od referentnog Intel D845BG modela. Nesto losiji skor je zabelezen u delu testova koji mere brzinu rada sa IDE diskovima. Medjutim, treba reci da dobijeni rezultati nemaju bas mnogo slicnosti sa realnim stanjem stvari posto IDE sekcija pojacana Promise kontrolerom pokazuje vrhunske rezultate u izvrsavanju realnih aplikacija. U delu testa koji meri brzinu video podsistema MSI je zaostao u odnosu na ASUS i ABIT modele, ukazujuci na cinjenicu da mu brzina komunikacije sa VGA karticom nije jaca strana.

ZD Business Winstone 2001 i Content Creation Winstone 2002

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Nakon izvrsenja ovih zahtevnih sintetickih testova dobijeni rezultati se mogu opisati kao zadovoljavajuci i ne bas sjajni. Zaostatak u odnosu na vodeci ASUS se krece u intervalu od 2-6%

SiSoft Sandra 2002

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Zaostatak u brzini komunikacije sa sistemskom memorijom se pre svega moze staviti na teret BIOS-a i nepostojanje opcija za "fino" podesavanje kojima se izvlaci maksimum brzine iz sistemske memorije. ASUS i ABIT modeli su ponovo ostvarili minimalnu prednost dok je MSI ocekivano bio brzi od Intel modela.

3D Mark 2001

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

3D Mark je jos jednom ukazao na cinjenicu da MSI model nesto sporije komunicira u trouglu CPU-memorija-VGA u odnosu na konkurentske ASUS i ABIT modele.

Photoshop 6.0 resize test

NAPOMENA: manja vrednost oznacava bolji rezultat!

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce


U ovom testu, MSI je uzvratio punom merom kokurenciji, pokazujuci svu optimizovanost glavnih komunikacionih linija: CPU - memorija - disk. Posebnu pohvalu upucujemo Promise IDE resenju koji je zasijao u pravom svetlu i pokazao se totalno nadmocnim u poredjenju sa HPT 372 resenjem, bar u ovom delu testova.

Quake 3

karakteristike, statistike, microstar 845 ultra maticne ploce

Jos jednom se ponovila situacija iz vecine brzinskih testova u kojoj je MSI neznatno zaostao za dva glavna konkurenta: ASUS P4B266 i ABIT BD7-RAID modelima.

I na kraju...


...zakljucak. Nesumnjivo je da se radi o jos jednom odlicnom proizvodu iz MSI produkcije. Ploca raspolaze svim argumentima koji je preporucuju, a tu pre svega imam u vidu odnos cena/mogucnosti. Tesko cete na trzistu pronaci maticnu plocu koja nudi sve mogucnosti 845 Ultra modela uz istovetnu cenu. Ovo svakako nije islo na ustrb kvaliteta ove ploce koja i po tom i po pitanju stabilnosti u radu, spada u sam vrh ponude.

Maticnu plocu na test je ustupila firma PC Centar kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo

Test: Intel D845BG

Test: Microstar KT3 Ultra-ARU - VIA KT333

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209