Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar 845 MAX2

07.07.2002 10:46 | 0 Hardver
Test: Microstar 845 MAX2

Masovnija pojava DDR memorijskih modula je automatski uslovila pad cena što je imalo za posledicu izjednačavanje cena SDRAM i DDR memorije. Na ovakav sled događaja je odmah reagovalo tržište i za vrlo kratko vreme tražnja za pločama koje podržavaju DDR memorijski standard je duplirana. Ovo potvrđuju i proizvodači matičnih ploča koji su ukinuli value linije ploča bazirane na SDRAM i uveli proizvode bazirane na DDR memoriji.

Aleksandar Bozović

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Prateći događaje na tržištu, Intel je izbacio najnoviju inkarnaciju i845 Brookdale čipseta sa oznakom "845 E". Među prvim informacijama koje su bile dosta konfuzne, pojavila se i informacija da novi čipset poseduje unapređeni memorijski kontroler i osetno poboljšani "southbridge", deo koji je konačno pretrpeo značajnija poboljšanja. Nakon prvih testova i pošto su se prvi utisci slegli, činjenice su govorile u prilog tvrdnji da je i845E samo evolucija prethodnog i845D čipseta i da nikakvih suštinskih pomaka u pogledu arhitekture sistemskog kontrolera nije bilo. To je kao i u slučaju prethodnika i845D MCH4 (Memory Controler Hub) čipset sa identičnim karakteristikama. Jedini napredak jeste zvanična podrška brzini magistrale na 133MHz i podrška DDR266 memorijskom standardu. Iskreno, sve ploče novijeg datuma sa i845D čipsetom su bez ikakvog problema radile na ovoj brzini. Ipak to je do sada bila overkloking opcija, dok je sada ta vrednost data kao standardna vrednost brzine rada sistemske magistrale. Zahvaljujući mogućnosti asinhronog rada memorijske magistrale u odnosu 3:4, što znači da ukoliko imate procesor deklarisan za rad na magistrali od 100MHz, moguće je ubrzati rad memorijske magistrale za trećinu tj. 133MHz. Ova mogućnost u saradnji sa Quad Pumped Bus tehnologijom koja predstavlja ekskluzivitet Pentium 4 platforme, daje efektivnu brzinu na sistemskoj magistrali od 400/533MHz, omogućujući maksimalni protok podataka od 4,3GB/s. I to bi bilo bukvalno sve što se tiče unapređenja sistemskog kontrolera :( Suštinska poboljšanja ipak je doziveo "southbridge" kontroler, koji sada nosi oznaku 82801DB. Već na prvi pogled se primećuje razlika u veličini samog čipa koji je osetno "porastao" u odnosu na starijeg 82801AB brata. Osnovno poboljšanje se ogleda u implementaciji trokanalnog USB 2.0 kontrolera koji poseduje podršku za šest USB 2.0 portova. Prednost u pogledu brzine prenosa podataka novog USB 2.0 standarda u odnosu na prethodni USB 1.1 iznosi skoro 40x. Promene je doživela i AC`97 audio sekcija koja sada podržava reprodukciju na šest kanala. Svakako ne treba zaboraviti i ugrađeni Intel LCI 10/100 Mb mrežni kontroler, koji predstavlja vrlo kvalitetno rešenje kada je u pitanju mrežna komunikacija računara. Ono što najviše interesuje korisnike jeste poboljšanje IDE sekcije. Na žalost IDE kontroler nije doživeo unapređenje u obliku podrške UDMA 133 protokolu iz razloga što Intel iz sve snage promoviše Serial ATA standard kojim se opravdano, bar na papiru, očekuje značajno unapređenje u komunikaciji sa hard disk uređajima. To konkretno znači da i845E podržava "samo" UDMA 100 IDE standard.

Microstar 845 MAX2 - opis ploče

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Prvi model matične ploče baziran na najnovijem Intel 845E čipsetu, koji je stigao na naš test je MSI 845MAX2 BLR tj. MS-6398E primerak koji je ujedno i prva ploča sa podržanom Bluetooth tehnologijom bežične komunikacije između dva računara. MSI 845 MAX2 je ploča koja dolazi u prilično lepom pakovanju, karakterističnom i viđenom na ekskluzivnim modelima linije ploča namenjenih AMD platfromi sa razlikom da MAX2 ambalažom dominira metalik plava boja kao zaštitna nijansa Intel linije ploča. Uz ploču kao poseban paket stiže MSI PC-2-PC Blutooth paket sa opremom za bežično povezivanje računara. Ovim potezom MSI je napravio vrlo efikasan marketinški potez, pošto je prva kompanija koja je primenila ovu tehnologiju na matičnim pločama i ponudila je najširem krugu korisnika. Vešto iskoristivši mogućnosti USB 2.0 standarda, Microstar je poneo titulu prvog među velikim koji je ušao na polje Bluetooth tehnologije i njene primene na nivou matičnih ploča. Pored Bluetooth paketa, ploča je prepuna dodatne opreme što je već tradicionalni potez MSI-ja. Tu su: standardna upustva, CD sa pratećim drajverima i pomoćnim programima, nalepnica, dodati konektor sa USB portovima i specijalni audio konektor za iskorišćenje naprednih mogućnosti šestokanalne reprodukcije AC`97 zvučnog sistema. MSI je u MAX2 paket uključio sve opcije kojima se koriste dodadatne mogućnosti ovog ekskluzivnog modela matične ploče namenjenog Intel Pentium 4 platformi. Na vama je samo da pažljivo pratite detaljno upustvo i odgovarajuće konektore spojite na matičnu ploču.

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Matična ploča je pak izrađena u tradicionalnom MSI maniru. Crvena štampa ukazuje na činjenicu da se radi o modelu koji se nalazi u vrhu ponude MSI P4 ploča. Kvalitet izrade je identičan u odnosu na prethodni model baziran na 845D čipsetu. Odmah primećujemo činjenicu da su u odnosu na prethodnu generaciju ploča baziranim na starijem i845D čipsetu, proizvođači sa "3-phase" prešli na "2-phase" konfiguraciju napajanja kojim se snadbeva procesor. Korišćenjem brzih i savremenijih multifaznih switch kontrolera omogućena je kolika tolika ušteda kada je u pitanju obezbeđenje kvalitetnog napajnaja procesora. Dva para MOS FET tranzistora u saradnji sa većim brojem elektrolita velikog kapaciteta su okosnica napajanja P4 procesora kada je u pitanju MSI MAX2 matična ploča. Kuriozitet predstavlja prisustvo pasivnih aluminjumskih hladnjaka na svakom paru tranzistora kako bi se uticalo na povećanje stabilnosti sistema. Hladnjaci deluju vrlo elegantno i pomalo robusno što još više pojačava već pozitivan utisak kvaliteta MAX2 matične ploče. U neposrednoj blizini jedinice za napajanje procesora je smešten Intel DA82562ET PLC (Platform LAN Connect) čipset koji u saradnji sa i82801DB southbridge-om omogućava iskorišćenje integrisane mrežne kartice. Radi se o vrlo kvalitetnom mrežnom rešenju koje u realnom tj. svakodnevnom radu besprekorno funkcioniše. Što se tiče i845 E MCH4 sistemskog kontrolera, on je za ovu priliku dodatno hlađen jednim aktivnim rešenjem u obliku kulera vrlo prosečne i pomalo neugledne pojave. Ovo rešenje mi se čini kao jedan mali kiks u celokupnom image-u MAX2 ploče pošto kuler izgleda prilično neugledno i totalno odudara od utiska ekskluziviteta koji MSI želi da ostavi sa MAX2 modelom. Ovaj kuler svakako bi pre išao uz kakvu jeftiniju grafičku karticu nego uz jedan exkluzivni i vrlo skupi model matične ploče. Kritika se pre svega odnosi na aluminijumski hladnjak koji odaje utisak proizvoda urađenog na brzinu i ponavljam proizvoda nedostojnog da se nađe na jednom ekskluzivnom modelu matične ploče zbog čega joj daje jedan vrlo ružan utisak karakterističan za klasu ploča jeftine izrade.

Microstar 845 MAX2 - opis ploče II

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

MAX2 poseduje: 6PCI, jedan AGP, jedan CNR, kao i tri DIMM DDR memorijska slota. U neposrednoj blizini AGP slota se nalazi jedan custom dizajn čip koji je nadležan za arbitražu i monitoring napona na AGP slotu. Za kontrolu rada IDE uređaja su zaduženi novi Intel 82801DB southbridge koji je pojačan prisustvom Promise PDC20276 Lite varijantom UDMA 133 RAID kontrolera. Vrlo jaka kombinacija koja po meni lično predstavlja i najbolje rešenje do pojave Serial ATA standarda. Zasebni kanali koji su pod kontrolom Promise kontrolera jasno su izdvojeni i obojeni drugom bojom od konektora za čiji je rad zadužen southbridge kontroler. Ploča poseduje integrisani zvuk u vidu audio CODEC čipa. Ovog puta MSI je iskoristio najnoviju verziju Avance Logic čpa model ALC650 koji podržva napredne mogućnosti southbridge-a u pogledu šestokanalne audio reprodukcije. Da bi se u potpunosti iskoristile ove napredne mogućnosti, MSI se potrudio da uz ploču isporuči sve potrebne konektore kako bi uživali u vrlo dobrom zvuku koji je sposoban ovaj mališa da reprodukuje.

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

BIOS ploče je već standardno, kada je u pitanju MSI, potpisao AMI. To je po meni i jedan od najvećih nedostataka ove ploče pošto je uskraćena po pitanju nekih podmenija koji daju onu potrebnu dozu uzbudljivosti proizvodu ove klase. Na žalost, BIOS na MAX2 modelu je previše konzervativan dozvoljavajući samo menjanje osnovnih parametara i sadrži samo osnovni alat za overkloking: promenu brzine sistemske magistrale, menjanje napona procesorskog jezgra i AGP magistrale. Od opcija za dodatno ubrzanje sistemske memorije ni traga ni glasa, što je u slučaju i845E čipseta ipak ne prihvatljiva situacija. Sve to je uticalo na činjenicu da je ploča u zahtevnijim operacijama po pitanju brzine komunikacije sa sistemskom memorijom zaostala za konkurentskim pločama koje poseduju AWARD Phoenix BIOS.

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Posebna poslastica MSI 845MAX2 BLR modela jeste Bluetooth dodatak za bežičnu komunikaciju dva računara. Bluetooth predstavlja opšte prihvaćeni standard kada je u pitanju bežična komunikacija i razmena podataka između dva uređaja. Ovaj dodatak dolazi u posebnom pakovanju i sastoji se od jedne dodatne bracket kartice koja poseduje konektor specijalnog dizajna, zatim jedne antene, USB kabl adaptera i USB key primo-predajnika. Bluetooth implementacija, kada je u pitanju MAX2 ploca, predstavlja evolutivni korak PC-2-PC USB komunikacije koja je i do sada predstavljala ekskluzivitet MSI-jevih TOP modela matičnih ploča. Ovog puta je ona doživela i bežično izdanje. Naime i sada je u slučaju korišćenja Bluetooth opcije potrebno žrtvovati jedan USB kanal. Međutim sada se koristi USB 2.0 standard što u slučaju dva računara koji poseduju ovaj kontroler, znači i osetno brzu komunikaciju. Pošto ste u uključili ovu opciju u BIOSU matične ploče, potrebno je i instalirati potrebne prateće programe i drajvere. Uređaji za komunikaciju poseduju dve LED diode: crvenu i zelenu. Crvena označava da li je Bluetooth uređaj uključen, dok zelena dioda je indikator komunikacije. Nakon što ste transiver karticu instalirali na ploču i povezali prateću antenu potrebno je i drugi uređaj osposobiti za komunikaciju pomoću priloženog USB key modula. Ovde napominjem da drugi uređaj ne mora da poseduje USB 2.0 kontroler. Mi smo ga probali na ASUS A7V133 ploči i sve je profunkcionisalo "iz prve". Normalno, nije baš sve išlo tako glatko, a svakako najveći problem je bio što je nakon svakog restarta mašina sa USB Bluetooth transiverom zaglavljivala u sekvenci samog učitavanja Windows operativnog sistema. Neophodno je izvaditi USB Bluetooth key, podići sistem i zatim ga ponovo utaknuti "na živo". Tada je računar spreman za komunikaciju. Podrazumeva se da je prateći software prethodno učitan. Da bi dva računara sa Bluetooth uređajima međusobno komunicirala neophodno je uspostaviti vezu između njih. Jedan računar šalje zahtev za konekciju drugom računaru. Drugi računar može prihvatiti ili odbaciti ovaj zahtev. Računar koji šalje zahtev za uspostavljanje konekcije se označava kao client, dok računar koji prihvata ili odbija zahtev za konekcijom se obeležava kao server. Osnovni zahtev server uređaja jeste da je softver zadužen za prijem komunikacije sa client uređajima konstanto aktivan tj. rezidentan i uvek spreman da odgovori na zahtev drugog uređaja. Na ovaj način se bežično mogu povezati dva računara, printer ili fax-modem uređaji. Kao što sam već spomenuo u našem slučaju su to bila dva desktop uređaja. Nakon nekoliko minuta instalacije drajvera i pratećeg softvera oba računara su bila spremna za komunikaciju. Veza između njih je uspostavljena trenutno. Najveći nedostatak u komunikaciji je uočen u ograničenim mogućnostima pratećeg software-a što ima za posledicu ograničenu i neefikasnu komunikaciju dva računara. Ona je osetno lošija nego u slučaju klasične mrežne komunikacije i posledica je isključivo nesavršene verzije softvera koji je zadužen za komunikaciju dva računara. Lično, verujem da će ovaj problem u najskorijem vremenu biti prevaziđen i da će Bluetooth u vrlo kratkom vremenu značajno olakšati komunikaciju između više računara kao i komunikaciju sa perifernim uređajima.

Što se tiče overkloking mogućnosti MSI 845MAX2 BLR modela one su u proseku testiranih konkurentskih modela sa naznakom da je ASUS ipak neuhvatljiv za konkurenciju. Sa standardnim primerkom Northwood Pentium 4 procesora sa nominalno deklarisanom brzinom na 1.6GHz i sistemskom magistralom na 100MHz, uspeli smo da dohvatimo stabilnih 135MHz. Sve preko toga je zahtevalo podizanje napona do maksimalno stabilnih 140MHz. Ostvareni rezultat je u rangu postignutih rezultata konkurentskih modela na istovetnom čipsetu (Chaintech, Gigabyte itd.), dok je ASUS sa istim procesorom dogurao do 155MHz. Svakako nismo nezadovoljni, pošto je cilj u smislu 133MHz na sistemskoj magistrali, postignut bez podizanja napona memorije ili procesorskog jezgra. Na taj način smo osetno ubrzali procesor i celokupni sistem, a bez drastičnog povećanja stresa na ključne komponente sistema. Posebno bih želeo da naglasim jednu posebnost ovog modela koji će svakako privući strastvene overklokere a posledica je implementiranog AMI BIOS-a. U pitanju je brzina komunikacije sa sistemskom memorijom. BIOS ne poseduje manuelno podešavanje brzine memorijskog bus-a već to radi automatski na osnovu SPD karakteristika memorijskih modula. U slučaju korišćenja DDR 333 memorijskih modula ona se automatski postavlja u asinhroni tj. ubrzani mod FSB+33MHz i tako radi u DDR266 režimu. Najveselije je što kada overklokujete magistralu na 133MHz memorijski bus i dalje radi u FSB+33 modu što će reći da memorija radi u DDR333 režimu i pri tome postiže zaista fantastične brzinske rezultate. Ovo možda i nije slučajno učinjeno i svakako predstavlja pokazatelj da Intel već sada ima spreman čipset za podršku DDR 333 memorijskom standardu.

Microstar 845 MAX2 - specifikacija test sistema

Pogledajmo specifikacije testiranog modela i test sistema:

Processor
Socket 478 for FC-PGA2 Pentium® 4 (Willamette/Northwood) 1.4GHz to 2.4GHz+
Chipset
North Bridge: Intel® 82845E Memory Controller Hub
South Bridge: Intel® 82801DB I/O Controller Hub 2 (ICH4)
FSB
400/533 MHz
Memory
3 x DDR DIMM Sockets,
Max. 2GB unbuffered PC2100/PC1600 ECC/non-ECC DDR SDRAM Memory
Expansion Slots
1 x AGP 4X
6 x PCI
1 x CNR
VGA
AGP 4X Slot
Audio
ALC650 6 -Channel Audio Controller
LAN
Intel
Hardware Monitoring
Yes
Special Features
RAID Promise 20276 dual-channel ATA133 RAID 0, 1
USB 2.0 support
S/PDIF in/out interface
Adjustable CPU Vcore & DDR Memory & AGP Voltage
Internal I/O Interfaces
CD Audio-In Connector
AUX Audio-In Connector
USB 2.0 connector to Support optional 4 USB Ports
CPU/SPS/Chassis FAN connectors
ATX Power Connector
IDE LED Connector
Back Panel I/O
2 x Serial Ports, 1 x Parallel Port, PS/2 Keyboard and Mouse Connector,
Game/Mic-in/Line-in/Line-out Ports, 2 USB 1.1 Ports, 2 USB 2.0 Ports, LAN
BIOS Feature
AMI BIOS, PnP, JumperFree™
Form Factor
ATX
12.0" x 9.6" (30.5cm x 24.5cm)

Test platforma se sastojala od sledecih komponenti:

CPU
- Intel Pentium 4 Northwood core 1,6GHz FSB=100MHz
Mainboard
- ASUS P4B266-E
- ABIT BD7-RAID
Memory
- 256MB DDR333 PC2700 SAMSUNG
VGA
- Chaintech RI-GT61 GeForce4 Ti4600 128MB Gold Edition
HDD
- HDD 40GB MAXTOR DX740 UATA 133
Cooling
- SANYO Denki box cooler
Power supply
- 350W ENERMAX EG365P-VE

Microstar 845 MAX2 - brzinski rezultati i zaključak

Brzinski, ploča u normal režimu (FSB=100) ne odskače od prethodne generacije i845 čipseta pošto se suštinski radi o istovetnim proizvodima. Razlika se oseća tek kada otvorite čarobnu kapiju zvanu FSB=133MHz.

ZD Winbench 99:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Kao što se iz priloženih rezultata vidi razlike između 845 /D/E generacije čipsetova gotovo i da nema. Jedino je MSI zaostao po pitanju transfera sa hard diskom. Gotovo sigurno će uslediti mala korekcija IDE accelerator drajvera u cilju bolje podrške novom Intel kontroleru.

ZD Business Winstone 2001:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

ZD Content Creation Winstone 2002:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Bez starca nema udarca :) , bar tako misli Winstone serija testova. Šalu na stranu, ovaj test još jednom ukazuje na činjenicu da suštinske razlike, bar kada je u pitanju rad na 100MHz magistrali, jednostavno nema!

SiSoft Sandra 2002:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

3D Mark 2001 SE:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Mad Onion PC Mark 2002:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Quake III:

karakteristike, statistike, microstar 845 max2 maticne ploce

Ostatak testova je pokazao izuzetnu izjednačenost po pitanju ostvarenih brzinskih rezultata testiranih ploča. Jedini test koji je nesumnjivo detektovao prednost novog i845E čipseta je Mad Onion PC Mark 2002, koji je redom dao sigurnu prednost najnovijem intelovom čipsetu.

Zaključak na kraju testa i845E ploče je vrlo lako doneti. Ukoliko sada krećete u kupovinu računara i opredelite se za Intel P4 Northwood platformu, svakako birajte ploču sa i845E čipsetom, ukoliko ste već vlasnik prethodne generacije ploča zasnovanih na i845D čipsetu nemate razloga za brigu. Bolje sačekajte sledeću generaciju čipsetova pod radnom oznakom Springdale koji će doneti "Dual channel" arhitekturu memorijskog kontrolera a koja se i do sada pokazala vrlo efikasnom. Da podsetimo, ova tehnologija je već primenjena na Intel i850 i nVIDIA nFORCE čipsetovima. Što se tiče MicroStar-a on je svoj posao odradio za najvišu ocenu. MSI 845MAX2 BLR je svakako vrhunska ploča koja će i najzahtevnijim korisnicima predstavljati omiljeni izbor kada su u pitanju i845E bazirani modeli. Najtoplije je preporučujemo u kombinaciji sa najisplativijim P4 procesorm Northwood 1.6GHz kada uz jedan blagi, dozirani, overkloking koji podrazumeva i kvalitetnu DDR333 memoriju izvlačite maksimum performansi najavljen za sledeću generaciju Intel baziranih platformi.

Test: ASUS A7V333

Test: ASUS P4S533

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209