Greška

Došlo je do greške.

Test: Microsoft IntelliMouse with IntelliEye

23.07.2000 05:56 | 0 Hardver
Test: Microsoft IntelliMouse with IntelliEye

Petar Gredelj

karakteristike, statistike, microsoft intellimouse with intellieye periferije U momentu kada sam cuo da na test stize novi Microsoft-ov mis sa CCD elementom umesto standardne kuglice, mom odusevljenju nije bilo kraja. Jer prva pomisao je bila da se radi o ovom misonji sa slike desno - Microsoft IntelliMouse Explorer-u. Medjutim, kada je stigao u stvari ovaj sa slike bio sam blago razocaran. Ali, svejedno - ni njemu nista ne fali. Dakle, Microsoft IntelliMouse with IntelliEye.
Svi smo mi navikli da nam misevi sa donje strane imaju kuglicu koja svojim kretanjem po pad-u daje informaciju kojim smerom treba da se krece strelica na ekranu. Ja licno nikad nisam bio zadovoljan tim resenjem, kuglica se jako cesto prlja a samim tim mis zastajkuje, koci. Ovo je narocito simpaticno kod miseva slabijeg kvaliteta, koji se kupuju za 5-20 maraka. Ni skupi misevi nisu imuni na ove probleme, medjutim u daleko manjoj meri. Konkretno, starog Microsoft i novog Logitech misa sam mozda po jedan put ocistio.

karakteristike, statistike, microsoft intellimouse with intellieye periferije
karakteristike, statistike, microsoft intellimouse with intellieye periferije

Da stvari ne bi bile crne onako kakvim se cine, pobrinuo se Microsoft sa svojim novim - mogu slobodno da kazem revolucionarnim izumom, inteligentnim okom. Umesto kuglice, sa donje strane misa sada postoji CCD element (ako bas hocete, mikro-kamera), koji skenira podlogu 1500 puta u sekundi i na taj nacin salje informaciju o kretanju strelice. Dakle, nema vise potrebe za mouse-pad - ovima, posto je CCD elementu potpuno svejedno po cemu se krece.
I u praksi to sasvim OK funkcionise. Sklonio sam pad, vukao ga po stolu, po pantalonama - bas lepo radi. Sam mis je slika i prilika "starog" IntelliMouse-a. Mozda je samo par milimetara kraci, a izmenjena je i vrsta plastike od koje je napravljen. Povrsina je sada glatka umesto one malo hrapavije i mislim da je tu ipak napravljena greska.

karakteristike, statistike, microsoft intellimouse with intellieye periferije

Mis moze da se prikljuci preko USB ili PS/2 prikljucka. Kao sto vidite na prvoj gornjoj slici, dobija se adapter i sami mozete izabrati kako cete ga koristiti. Naravno, prvo me je privuklo da isprobam USB konekciju: Windows ga je odmah prepoznao kao "USB Human Device", dao sam mu adresu drajvera na CD-ROM-u i zatim je potrebno jos samo ubaciti 98-icin CD i sve je OK. Mis se odmah zacrveni, CCD element krece sa radom.
Uz misa se dobija i uputstvo za instalaciju kao i CD-ROM sa drajverima i novom verzijom 3.0 Intellimouse softvera. Sada svom misu mozete dodeliti i neke nove funkcije, u opcijama sami birate koje.

Koliko sam upoznat, ovog misa za sada jos uvek ne mozete nabaviti kod nas. Meni je stigao jedan pilot-primerak koji sam iskoristio da vam prikazem i upoznam sa onim sta nas u buducnosti ceka.
Praksa ce pokazati koliko ce ovaj mis pouzdano raditi i da li ce i ostali proizvodjaci primeniti tu ili neku slicnu tehnologiju. Informacija da Microsoft na njega daje punih pet godina garancije, naravno ne kod nas. Interesantno jeste. Jos samo da je bezicni...

Test: Wacom Graphire USB

Test: Logitech WingMan Force Feedback Mouse

10203
10205
10206
10207
10208
10209