Greška

Došlo je do greške.

Test: Mibro Watch X1 & Color (Video)

10.05.2022 22:18 | 0 Mobile
Test: Mibro Watch X1 & Color (Video)

Na tržištu pametnih satova sve češće viđamo nova imena, a jedno od njih - Mibro, se ovog puta našao na našem testu sa dva modela, Mibro Watch X1 i Mibro Color. U pitanju su satovi koji cenom pripadaju povoljnom segmentu, ali kvalitetom izrade podsećaju na ono što rade neka poznatija imena.

Gledamo ovih dana sajt jedne od velikih domaćih prodavnica tehnike i u kategoriji pametnih satova se u filteru po imenu proizvođača nalazi čak 20 različitih, pri čemu je i to samo deo onoga za šta znamo da je dostupno na domaćem tržištu.
 
 
Kao i sa bilo kojim drugim tipom uređaja, kada su se prvi put pojavili, kao tehnička inovacija pametni satovi su bili dostupni samo pod nekoliko velikih brendova, a kako je vreme prolazilo i tehnologija koja iza ovih uređaja stoji postajala dostupnija, sve više i više kompanija, uključujući i one manje i relativno nepoznate, se uključivalo u razvoj ovih uređaja. Tako je u ovom trenutku domaćim kupcima dostupan izbor od bezmalo 300 različitih modela, pa zaista svako, bez obzira na to šta želi i koliko novca je spreman da izdvoji, može pronaći nešto za sebe.
 
Ovo otvara prostora i za neke nove igrače, pa su nam se ovih dana na testu našla dva uređaja brenda Mibro sa kojim prethodno nismo imali kontakta, pa eto prilike da vidimo šta je to što imaju da ponude. U pitanju su Mibro Watch X1 i Mibro Color pametni satovi, jedan u kružnom, a jedan u pravougaonom formatu.

DIzajn i karakteristike

Ono što je već na prvi pogled jasno je da su čak i manje poznate kompanije poput ove odavno savladale hardver, pa ova dva modela po izgledu i kvalitetu izrade ne odstupaju naročito od onoga što smo viđali i od nekih poznatijih brendova.
 
Mibro Watch X1
 
Krenimo od Mibro Watch X1 koji nam se dopao na prvi pogled, jer je dizajnom kombinacija sportskog i klasičnog, na malo drugačiji način nego što smo prethodno viđali od nekih sličnih modela. Dakle nešto između recimo Amazfit T-Rexa ili Casio G-Shocka i klasičnijeg sata poput Huawei Watch GT - unikatna opcija koja će nekome verovatno biti baš ono što traži.
 
mibrowatches_1s.jpg
 
Okvir sata, koji je standardne veličine od 46mm, je zajedno sa produžecima za montažu narukvica je izliven iz komada metala i crno anodiziran, sa blago grubom peskiranom teksturom. Na njemu se nalaze konture, natpisi i dva teksturirana tastera koji daju kompleksnost izgledu koju lično volimo da vidimo i kod mehaničkih satova. Okvir ekrana je kontrast telu sata sa sivo metalik bojom, poliran sa spoljne strane, a sa sličnom peskiranom teksturom sa gornje na kojoj se smenjuju i površine različite konture, gravirani natpisi i par crvenih detalja.
 
Poleđina sata je očekivano izrađena od tvrde plastike, a na njoj se nalaze samo senzori za merenje i dva kontakta za punjenje sata. Sat je inače i vodootporan po 5ATM standardu.
 
Narukvice su standardnog promera od 22mm i izmenjive, sa mehanizmom za lako odvajanje. Izrađene su od silikona, sasvim korektne udobnosti i relativno jednostavnog izgleda u crnoj boji.
 
mibrowatches_2s.jpg
 
Što se ekrana tiče, on je AMOLED tipa, prečnika od 1.3” i nepoznate rezolucije, pošto Mibro u specifikacijama ne navodi taj podatak, ali bismo na osnovu izgleda rekli da je najverovatnije u pitanju sličan 454x454 piksela ekran kakav smo viđali na brojnim AMOLED baziranim satovima do sada. U prevodu, rezolucija je više nego dovoljno dobra za ovaj vid upotrebe, kao u ostalom i reprodukcija boja, pa to koliko dobro će sve izgledati zavisi najpre od dizajna interfejsa, jer ekran nije ograničavajući faktor. Svetlina ekrana je takođe sasvim korektna, pa ako je povećate na maksimum, elementi na ekranu su dovoljno vidljivi i pri direktnom sunčevom svetlošću, dok je u većini slučajeva polovina svetline više nego dovoljna za normalno korišćenje.
 
Kada pominjemo dizajn softvera, na satu vam je na raspolaganju nešto preko 50-ak skinova različitih tipova - analognih, digitalnih, statičnih ili animiranih, a čiji kvalitet varira od više nego solidnog do bizarnog, što i nije neuobičajeno za kineske proizvođače.U svakom slučaju, da se probrati dovoljna selekcija dobrih skinova, a moguće je napraviti i sopstveni digitalni izborom slike i boje i pozicije teksta.
 
Što se interfejsa sata tiče, on je relativno standardan, odnosno biće poznat većini onih koji su nekada koristili pametni sat. Prevlačenje prsta po ekranu desno menja između različitih widgeta kojih možete dodati ukupno 5 sa liste od 8 raspoloživih, među kojima je pregled pulsa i drugih parametara, vremenske prognoze, dnevnih aktivnosti i kontrola muzike na telefonu.
 
mibrowatches_3s.jpg
 
Prevlačenje levo daje pregled svih ovih stvari na jednom mestu u skraćenoj formi, uz pristup prečicama za par najčešće korišćenih aplikacija. Prevlačenje odozgo daje brzi statusni meni, a odozdo pregled notifikacija i poruka. Brzina odziva interfejsa je korektna za normalno korišćenje, iako sporija od recimo popularnog Watch GT modela.
 
Od dva tastera koji se nalaze na boku, gornji služi za pozivanje liste aplikacija, dok je donjem moguće odabrati funkciju po želji - podrazumevano poziva listu aktivnosti, ali ga možete koristiti i za aktiviranje štoperice npr.
 
Kad pominjemo aplikacije, nije moguća instalacija dodatnih, a od onih koje dolaze sa satom, tu su kalkulator, tajmer i štoperica, pregled vremenske prognoze, vežbe disanja i funkcije vezane za zdravlje i fitness.
 
Kad smo kod toga, uz pomoć optičkog senzora moguće je merenje pulsa, zasićenja kiseonika u krvi i stresa koji nije tu u klasičnoj formi, već u vidu kombinovanog parametra koji se možda pomalo zbunjujuće zove “pressure” odnosno pritisak, iako nije u pitanju merenje pritiska već opterećenja tela tokom dana. Što se preciznosti merenja tiče, ono je na nivou onoga što se i očekuje od relativno povoljnog pametnog sata, dakle daleko od nivoa profesionalnih uređaja, pa i od nekih od u tom pogledu boljih modela na tržištu. To znači da je recimo merenje pulsa upotrebljivo za indikaciju zone u kojoj se nalazite tokom kardio treninga, čak i ako ne prati savršeno brze promene ili je uvek baš potpuno tačno.
 
mibrowatches_4s.jpg
 
Najmanje korisno je u ovom slučaju praćenje sna koje je umelo da omane i prijavi recimo ravnomerni lak san tokom cele noći, iako bi prilikom testa neko bio budan, pa na ovu funkciju na ovom modelu ne treba previše računati. Pored senzora pulsa i onog za merenje nivoa zasićenja kiseonika u krvi, tu je još i akcelerometar, dok su GPS, magnetometar i altimetar izostali na ovom modelu.
 
Što se podržanih aktivnosti tiče, njih je 20-ak, sa svim standardnim stvarima poput hodanja, trčanja i vožnje bicikla unutra i napolju, plivanja, košarke, fudbala, badmintona, plesa i treninga snage. Za razliku od naprednijih modela, automatsko prepoznavanje je ovde izostalo, pa je potrebno pokrenuti aktivnost ručno, čak i ako idete u šetnju. Naravno broj pređenih koraka se meri automatski u svakom slučaju. Ipak, ovaj model ima i nešto netipično, a to je merenje efektivne aktivnosti tokom nedelje u vidu MET-minuta, odnosno vremena provedenog u srednje i više zahtevnim aktivnostima u trajanju od preko 10 minuta. Ovo je nešto poput PAI skora na Amazfit modelima i koristan indikator toga koliko vremena provodite nedeljno vodeći računa o zdravlju, pa potencijalno i dobar motivator da ispunite kvotu od 600-1000 poena koliko je preporučeno.
 
Sve parametre vezane za zdravlje i aktivnost je moguće videti u Mibro Fit aplikaciji koja je relativno pregledna i jednostavna za korišćenje, ali kojoj je na određenim graficima izgleda pomerena vremenska zona, pa može delovati zbunjujuće da ste npr. najviše koraka napravili pred ponoć. Nadamo se da će to biti ispravljeno u narednom ažuriranju softvera, koja su rekli bismo redovna, jer su samo tokom testa pristigla dva ažuriranja firmware-a sata.
 
mibrowatches_5s.jpg
 
Pored fitness funkcija, tu su i one korisne tokom celog dana, poput npr. kontrole muzike i kamere, prikaza notifikacija, poruka i poziva sa vašeg mobilnog telefona. Na pozive nije moguće odgovarati, kao uostalom ni na poruke, već samo videti ko vas zove ili sadržaj poruke. Ukoliko pristigne više poruka, u tom slučaju dobijate samo agregirano obaveštenje, pa je potrebno posegnuti za telefonom kako biste videli detaljan sadržaj.
 
Mibro Color
 
Drugi model na testu, Mibro Color je pravougaoni sat u Apple Watch stilu, a koji koristi sličnu kombinaciju materijala kao i X1 - plastična leđa, staklena zaštita na ekranu i ono što nije tipično za sve modele ovog tipa - metalni okvir - plastika je nešto što ipak češće viđamo na povoljnijim pravougaonim modelima. Zahvaljujući ovome, izdržljivost je poboljšana, kao i utisak koji sat ostavlja u ruci, a ovaj model je takođe vodootporan po 5ATM standardu. Iako nosi ime Color, telo sata je dostupno samo u crnoj varijanti, ali se varijacije odnose na boju izmenjive silikonske narukvice od 20mm koja je dostupna u crnoj, beloj, plavoj zelenoj i roze verziji.
 
mibrowatches_6s.jpg
 
Narukvica je jednostavna i relativno mekana, a Mibro se odlučio da ne eksperimentiše previše, pa je tu klasična kopča, koja je često i bolje rešenje od nekih nekonvencionalnih pokušaja.
 
Na telu dimenzija 43x35mm se nalazi ekran od 1.57”, pa je oko ekrana tu i dodatna margina koja je nešto šira sa donje i gornje strane, dok su one bočne relativno standardne za ovaj tip uređaja. Ekran je IPS tipa, pa samim tim i ne baš jednako živopisan kao na X1 modelu, ali sasvim korektnog prikaza, makar jednako detaljnog kao na drugom modelu, iako Mibro i ovde ne daje detalje o rezoluciji. Ekran je prekriven i slojem protiv otisaka koji reklo bi se radi posao, jer je ekran vrlo glatak na dodir i maltene je prstom moguće obrisati otiske. Takođe, osvetljenje je sasvim dovoljno za korektnu vidljivost pri jakom suncu kada izađete napolje na trčanje.
 
mibrowatches_7s.jpg
 
Što se skinova tiče i na ovom modelu ih je oko 50-ak, različitih stilova, sa korektnim izborom analognih digitalnih i animiranih. Na modelima sa okruglim ekranom je obično bolja selekcija, pa je to i ovde slučaj, ali je i dalje moguće pronaći dovoljno lepo dizajniranih za svačiji ukus, kao i napraviti sopstveni skin.
 
Što se softvera sata tiče, on je identičan kao i na X1 modelu, ali je interfejs malo prilagođen drugačijem formatu, pa tako prevlačenje prsta sa leve strane daje listu 3 nedavno korišćene aplikacije, dok prevlačenje sa desne daje iste widgete kao i na drugom modelu. Dostupne aplikacije su takođe identične, osim što su umesto vertikalne liste one raspoređene u vidu ikonica u tri reda.
 
mibrowatches_8s.jpg
 
Što se praćenja zdravlja i fitness mogućnosti tiče, one su praktično identične kao i kod X1 modela, osim što je utisak da su senzori na Mibro Color ipak nešto bolji, pa i rezultati tačniji, sa manje odstupanja. Sama selekcija senzora je praktično identična, dakle senzor pulsa, SpO2 i akcelerometar. Takođe, ono što smo pomenuli vezano za notifikacije, poruke i pozive važi i za ovaj model.
 
Baterije
 
Za kraj, pomenućemo i bateriju na oba modela koja na Mibro Watch X1 dolazi sa kapacitetom od 350mAh, a na Mibro Color sa 270mAh. X1 je deklarisan na 14 dana normalnog korišćenja, a u našem testu je izdržao čak i nešto više od toga, odnosno za 8 dana potrošio tek 40% baterije, pa bi čak i uz nešto intenzivnije korišćenje trebao da pruži dve nedelje rada sa jednim punjenjem.
 
Mibro Color je deklarisan na 7 dana, ali je on solidno premašio ovu cifru, potrošivši oko 40% za 6 dana, pa i od njega možete očekivati vrlo dobro trajanje baterije i uz intenzivnije korišćenje.

Zaključak

Što se cena ova dva modela na domaćem tržištu tiče, Mibro Watch X1 će vas koštati 10.999 dinara, odnosno oko 93€, dok je Mibro Color dosta povoljniji, 6.999 dinara, odnosno oko 59€.
 
 
Sve u svemu, ova dva modela predstavljaju još jednu opciju za potencijalne kupce pametnog sata, najpre za one koji žele sat dobre izrade i materijala u povoljnijoj klasi, ili im se dopada dizajn, pogotovo u slučaju Mibro Watch X1.

Test: TCL Nxtwear G (Video)

Test: Haylou RT i RT2 (Video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109