Greška

Došlo je do greške.

Test: Mi Smart Band 6 (Video)

21.06.2021 17:00 | 0 Mobile
Test: Mi Smart Band 6 (Video)

Već nekoliko generacija, Xiaomi pametne narukvice predstavljaju jedan od najpopularnijih proizvoda ove kategorije, a nova šesta generacija donosi razna hardversko/softverska unapređenja zbog kojih bismo se usudili da kažemo da je ovo jedan od najboljih modela ovog tipa do sada. Xaiomi Mi Smart Band 6 je odlično osmišljena pametna narukvica koja ima puno toga da ponudi kako onima koji već koriste nešto slično, tako i onima koji po prvi put ulaze u svet pametnih fitnes asistenata.

Pametni satovi i pametne narukvice su nešto što je sada već dugi niz godina prisutno na tržištu, i tip uređaja koji sve veći broj korisnika poseduje i koristi. O prednostima ovakvih uređaja i tome šta oni imaju da ponude smo do sada govorili puno puta, a čini se da su u doba kada polako izlazimo iz pandemije oni korisniji nego ikada, jer nam mogu pomoći da se ponovo pokrenemo i vratimo u neku normalnu formu. 
 
 
U priči o pametnim narukvicama je nemoguće zaobići Xiaomi i njihovu Smart Band seriju koja još od prvog modela predstavlja jednu od najpopularnijih opcija među sličnim uređajima, a koja je ove godine doživela svoje šesto izdanje. 
 
Xiaomi Smart Band 6 dolazi nakon pete generacije koja je napravila veliki uspeh i bila vrlo tražena, a ovogodišnji model donosi neka unapređenja i kombinaciju hardvera i softvera zbog kojih bismo se usudili da kažemo da je ovo jedan od najboljih uređaja ovog tipa koje smo bili u prilici da koristimo. 
 
Hajde da vidimo zašto je to tako. 

Dizajn i karakteristike

Što se dizajna tiče, Mi Band 6 dolazi u dobro poznatom formatu, sa izduženim oblikom i narukvicom koja deluje kao da je deo samog uređaja. Narukvica je od termoplastik poliuretana, u konkretnom slučaju crne boje, a potpuno je odvojiva od uređaja, pa je moguće zameniti je i nekom u drugoj boji, pa čak i od drugog materijala - pozitivna strana popularnosti Xiaomi-a je da postoji zaista bogata ponuda dodataka, što originalnih što onih drugih proizvođača, pa smo viđali vrlo lepe i drugačije narukvice od pletenog najlona i metala koje znatno menjaju ukupan izgled. 
 
miband1s.jpg
 
Mehanizam pričvršćivanja narukvice se svodi na provlačenje kroz kopču i prosto ubadanje nitne u rupu, što radi okej, iako je teoretski moguće slučajno zakačiti kopču tokom treninga ili nošenja i otkačiti je - što nam se za dve nedelje testiranja i konstantnog nošenja desilo dvaput, pa smo u tom smislu viđali i bolja rešenja. Udobnost narukvice je sasvim korektna, tim pre što je Mi Band 6 vrlo lagan - svega par desetina grama sa narukvicom, a jedini uzrok bilo kakve neudobnosti tokom testa je bila želja da narukvicu nosimo tesnije podešenu, kako bi merenja sa senzora bila što preciznija. 
 
Sam uređaj bez narukvice je izduženog oblika poput neke pilule - ne za oralnu upotrebu, a praktično kompletnu gornju površinu zauzima ekran, koji je prekriven takozvanim 2.5D blago zaobljenim staklom. U specifikacijama nije navedeno da li je u pitanju baš staklo i koje, ali je naš utisak da nije sklono ogrebotinama i da se narukvica može koristiti bez preterane opreznosti. 
 
miband2s.jpg
 
Ekran je osetljiv na dodir, a to je ujedno i jedini način kontrole svih funkcija jer ne postoji ni jedan dodatni taster sa strane ili u dnu samog ekrana. 
 
Sa donje strane koja naleže na ruku tu su tri senzora o kojima ćemo nešto kasnije, kao i dva kontakta za punjenje na koje se magnetom automatski pričvršćuje odgovarajući kabl koji se dobija u pakovanju, a koji možete povezati na bilo koji USB port, jer se očekivano ne dobija i punjač. 
 
Dok smo još kod spoljašnjosti, pomenimo i da je Mi Band 6 vodootporan i to po 5 ATM standardu, pa ne samo da možete sa njim plivati, nego vam može i pomoći u praćenju rezultata. 
 
miband3s.jpg
 
U odnosu na neke ranije modele pametnih narukvica, ovaj model poseduje dosta širi ekran - blizu 50% veći od Band 5 npr. - na koji staje prilično informacija, po čemu više podseća na neki pametan sat. Na podrazumevanom skinu je tu prikaz vremena i datuma, vremenska prognoza, nivo baterije, i još tri različita parametra, pa je praktično sve što vas zanima vidljivo već na početnom ekranu. Pritom, dostupnih skinova je prilično u prodavnici i to u različitim stilovima, analognim, digitalnim, šarenim i elegantnijim, pa ćete verovatno pronaći neki koji vam leži. 
 
Sam ekran je dijagonale od 1.56”, rezolucije 152×486 piksela i AMOLED tipa, pa je kvalitet prikaza očekivano na visokom nivou i šarene ikonice na crnoj pozadini izgledaju vrlo jasno. Podešavanje svetline ekrana nažalost nije moguće automatski, već samo ručno u pet koraka, pa će za npr. trčanje po sunčanom danu biti neophodno da pojačate osvetljenje na maksimum kako bi vidljivost ekrana bila korektna za normalnu upotrebu. S pozitivne strane, kako vam ekran ne bi smetao noću, u aplikaciji je moguće podesiti da se osvetljenje smanjuje nakon zalaska sunca. 
 
miband4s.jpg
 
Pomenuli smo već da se sve na uređaju kontroliše dodirom ekrana, pa ćete prevlačenjem prsta dobiti takozvane widgete za kontrolu muzike na telefonu i detaljne vremenske prognoze za taj i narednih četiri dana, dok je u aplikaciji moguće dodati još prečica za najčešće korišćene funkcije. Prevlačenje prsta gore ili dole vas provodi kroz listu aplikacija koju je takođe moguće prilagoditi sopstvenim potrebama u softveru i aktivirati i deaktivirati određene stavke. 
 
Od dostupnih aplikacija, tu su standardni tajmer, kao i pomodoro timer koji uključuje mod protiv uznemiravanja ako želite da dremate ili meditirate, alarm, štoperica i podsetnik, merači pulsa, stresa i saturacije kiseonika u krvi, praćenje i pregled aktivnosti, vežbe vođenog disanja i kontrola kamere mobilnog telefona, pa je obuhvaćeno mahom sve što je neophodno većini korisnika ovog tipa uređaja. 
 
miband5s.jpg
 
Pored toga, tu su naravno i notifikacije koje narukvica dobija od vašeg mobilnog telefona, bilo one o pozivima i porukama ili obaveštenjima iz bilo koje aplikacije, a treba napomenuti da je sve ovo isključeno nakon što prvi put aktivirate uređaj, pa treba ući u opcije i ručno izabrati za šta sve želite da primate notifikacije. Obaveštavanje se vrši diskretnom vibracijom uz poruku na ekranu u kojoj staje i dosta teksta, a kada ga pregledate ono nestaje, što zapravo i nije loše rešenje, jer je sasvim dovoljno da vidite ko je i šta hoće i ima li potrebe da se hvatate telefona ili ne. Mikrofon i odgovaranje na pozive naravno nisu deo priče i to je nešto što ostaje rezervisano za neke pametne satove. 
 
Verovatno glavni razlog za nabavku pametne narukvice su njene fitness funkcije, a u tom pogledu Mi Band 6 donosi neka vrlo dobra rešenja. 
 
miband6s.jpg
 
Rekli smo već da se na donjoj strani uređaja nalazi optički senzor koji služi za praćenje pulsa, stresa, zasićenja kiseonika u krvi i sna, a naš utisak je da je u pitanju vrlo dobar senzor koji prate jednako dobri algoritmi. Tako je npr. praćenje pulsa prilično precizno i nismo nailazili na situacije kao na mnogim sličnim uređajima u kojima bi narukvica prijavljivala neke čudne cifre u fazi zagrevanja, već se sve promene prate vrlo brzo i pouzdano. Sjajan detalj koji po prvi put vidimo na nekom pametnom satu ili narukvici je mogućnost da senzor putem Bluetooth-a povežete i sa nekim eksternim uređajem ili aplikacijom i koristite samo kao merač pulsa, što će biti korisno onima koji su navikli na Stravu ili neku drugu aplikaciju, sa kojima je ovo i jedini način integracije. 
 
Praćenje sna je takođe vrlo dobro, sa detaljnim informacijama o svim fazama sna, referentnim normalnim vrednostima i poređenjem sa globalnom bazom korisnika iz koje možete videti kako se vaši podaci porede sa većinom. Ako ste dama, narukvica čak prati i mesečni ciklus i obaveštava vas o tome, što iz razumljivih razloga nismo testirali ovog puta.  
 
miband7s.jpg
 
Što se praćenja aktivnosti tiče, lista podržanih je prilično dugačka, pa se na njoj nalazi sve od trčanja i vožnje bicikla na spravi ili napolju, do vežbi u teretani, plivanja, funkcionalnih treninga, gimnastike, plesa i tradicionalnih sportova poput fudbala, košarke i još puno toga. 
 
Aktivnosti koje zahtevaju GPS informaciju dobijaju sa senzora mobilnog telefona, takozvani connected GPS, a nakon treninga su vam na raspolaganju prilično detaljne informacije o potrošenim kalorijama, tempu, kretanju pulsa, broju i dužini koraka, zonama treninga i svemu onome što vam može biti od koristi. U ovom smislu moramo pohvaliti Mi Fit aplikaciju koja služi kao veza između telefona i narukvice, a koja je odlično osmišljena i u ovom trenutku verovatno jedno od boljih rešenja ovog tipa. Softver je u slučaju pametnih satova i narukvica jednako bitan kao i hardver, pa je dobro što je Xiaomi to prepoznao i uložio napor i resurse da napravi nešto zaista dobro. 
 
miband8s.jpg
 
U ovoj aplikaciji možete definisati svoje ciljeve, pa čak i dodati prijatelje kako biste se takmičili sa njima, a Xiaomi je smislio i jednu stvar koja će za početnike i one kojima je potrebna motivacija biti od izuzetne koristi. U pitanju je PAI parametar, koji će za svaku vašu aktivnost dodeljivati određeni broj poena, pri čemu bi vaš cilj trebao biti da sakupite 100 poena tokom nedelje i održavate skor na tom nivou. Ono što je zanimljivo u ovom slučaju je da se PAI menja i prilagođava vašoj formi, pa će se kako napredujete zahtevi povećavati, ali je vaš cilj i dalje da održavate skor od 100. Ovo će znatno olakšati stvari onima koji žele da budu u formi, a nemaju dovoljno znanja, ili jednostavno ne žele da razmišljaju previše o tome, pa je Mi Band 6 za taj tip korisnika verovatno jedan od najboljih fitnes alata koje mogu nabaviti. Čak i oni iskusniji će možda preferirati da se fokusiraju na trening i prepuste aplikaciji da im pomogne u unapređenju forme, a oni koji baš žele potpunu sliku, mogu upariti i pametnu vagu, pa i pametne patike - da Xiaomi pravi i to - i tako dobiti i dodatne parametre.  
 
miband9s.jpg
 
Praktično jedino što smo primetili da nedostaje, a što bi bilo potencijalno korisno je procena vremena oporavka. 
 
Što se baterije tiče, Xiaomi navodi trajanje od 5 dana intenzivne ili 14 dana normalne upotrebe, kao i 19 dana u režimu uštede energije, a po našem iskustvu, oko 9 dana korišćenja sa povremenim aktivnostima je realno, a ako uključite baš sva praćenja parametara koja su na raspolaganju, baterija izdrži 4-5 dana, što je sasvim korektno s obzirom na količinu informacija koje dobijate. 

Finalni utisci

Ukupno, sa cenom od nešto ispod 6000 dinara, odnosno oko 50€ na domaćem tržištu, Xiaomi Mi Smart Band 6 je odlična kupovina za one koji žele da prate svoje zdravlje i formu, motivišu se na aktivnost ili jednostavno žele vrlo koristan i dobro osmišljen gedžet. Ovo je tip uređaja iz koga praktično svako može da izvuče neku korist, pa ne sumnjamo da će biti vrlo popularan, bilo kao poklon ili uređaj koji uzimate za sebe. S obzirom na sve što može da uradi, kao i način na koji je to sve osmišljeno i radi, Mi Band 6 apsolutno ima našu preporuku 
 
 
Nadamo se da vam se dopao ovaj naš test, a ukoliko već koristite ovu ili neku drugu pametnu narukvicu, ili razmišljate o kupovini, podelite sa nama i vaše utiske u komentarima! 

Honor Band 6 recenzija

Test: Amazfit pametni satovi - GTR 2, Neo i GTS 2 mini (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109