Greška

Došlo je do greške.

Test: MasterLiquid ML360 ILLUSION (Video)

02.06.2021 10:56 | 0 Hardver
Najnoviji Cooler Master AiO sistem vodenog hlađenja donosi primetna poboljšanja u odnosu na neke prošle modele. Najnoviji MasterLiquid ML360 Illusion ne samo da je lepši i efektniji zbog novih RGB efekata već donosi suštinska poboljšanja u vidu nove i efikasnije pumpe kao i boljeg radijatora u 360mm verziji koji treba da zajedno omoguće bolje hlađenje centralnog procesora. Obzirom da dolazi topliji letnji period, CM je odabrao pravi trenutak za korisnike koji bi da bolje ohlade i ubrzaju rad svojih višejezgarnih modela.
 
 
Prvo hlađenje pa onda lepota efekata – tako bismo definisali prioritet kada su u pitanju All-in-One kuleri. Mnogi proizvođači idu obrnutim redosledom, ali ne zaboravimo da je dobro hlađenje procesora imperativ, dok su svetlosni ukrasi važan vizelni efekat ali manje važni od one esencijalne uloge jednog kulera – da drži temepraturu tokom opterećenja na što nižim vrednostima i tako omogući postizanje većeg turbo koraka i što duži rad procesora u zoni visokih radnih frekvencija.
 
U Cooler Master-u su toga bili svesni. Otuda je novi MasterLiquid ML360 Illusion, uprkos činjenici što će na prvu loptu privući korisnike svojim atraktivnim izgledom, poboljšan u onim ključnim detaljima koji bi trebalo da čine jedan dobar sistem zatvorenog prekonfigurisanog sistema vodenog hlađenja.
 
liquid1s.jpg

Karakteristike i utisci u radu

360mm veliki aluminijumksi radijator postao je deblji. Umesto standardnih 25mm, debeo je 27mm, mala ali bitna razlika jer je dodatna površina hlađenja zagrejane tečnosti uvek dobrodošla. Dodajte tome i da su kanali kojima protiče rashladna tečnost za četvrtinu prošireni u odnosu na prethodnu generaciju sličnih MasterLiquid modela. Uz trostruku konfiguraciju 120mm ventilatora to bi trebalo da obezbedi efikasnu razmenu toplote. Naime ML360 Illusion radijator ima 12 uzdužnih kanala - kroz 6 cirkuliše topla tečnost koja se uvodi u hladnjak dok kroz preostalih 6 ide rashlađena tečnost koja se šalje u glavu sa bakarnim blokom i pumpom. Spojeni su sistemom aluminijumskih saćastih struktura koje se hlade strujanjem vazduha ventilatora. Radijator je jedan od najbitnijih delova ovih zatvorenih sistema vodenog hlađenja jer praktično predstavlja deo u kome se razmenjuje toplota tj. hladi rashladna tečnost. Mnogi proizvođači nas anketiraju u smislu saveta za sledeću generaciju ovih kulera i kako da ih poboljšaju i gotovo uvek sugerišemo deblji radijator sa većom rashladnom efektivnom površinom, ali do ovog trenutka je jedini CM povukao ovaj potez makar delimično.
 
liquid2s.jpg
 
Što se tiče rashladne glave ona je dobila treću generaciju pumpe sa dvostrukim komorama koje efikasnije razdvajaju hladnu i zagrejanu tečnost. Pumpa je još tiša u radu, ali svakako najveća prednost MasterLiquid rashladne glave je u načinu korišćenja sistema dvostruke komore. Rashlađena tečnost se ubacuje direktno na bakarni rashladni blok i to njegovom čitavom površinom sa rashladnim mikrokanalima kako bi se pokupila što veća količina toplote. Nakon toga se zagrejana tečnost bukvalno ispumpava u toplu komoru koja se nalazi iznad hladne i dalje u crevo koje uvodi toplu tečnost u radijator gde se hladi. Dakle, malo drugačije nego u prethodnim Master Liquid modelima gde se hladna komora nalazila na vrhu i prvo se tečnost uvodila kroz pumpu i propelere, pa tek onda na rashladni blok. Praktično sistem cirkulacije je sada obrnut.
 
liquid3s.jpg
 
Sama glava je cilindričnog oblika sa izdvojenim širokim PVC prstenom prozirne blago zatamnjene površine koji je ujedno difuzor svetla koje dopire iz 12 adresibilnih LED dioda smeštenih u samoj glavi. Na taj način se stvaraju upečatljivi svetlosni efekti. Na taj način je povećana površina preko koje se prikazuju efekti što stvara daleko efektniju svetlosnu iluziju u odnosu na prethodne modele iz ove serije.
 
Glava i radijator su povezani sa 40cm dugim crevima koja su obložena najlonskom košuljicom kako se ne bi oštetila prilikom instalacije. Creva se uvode holenderima pod uglom od 90 stepeni čija se pozicija može podesiti kako ne bi bespotrebno “lomili” creva i tako usporili protok rashladne tečnosti.
 
liquid4s.jpg
 
Jedan od bitnijih detalja novog ML 360 Illusion modela su njegovi prelepi MasterFan 120milimetarski HALO ventilatori. Ne samo da su osvetljeni mlečno beli propeleri koji dodatno prelamaju svetlost, već su ukrašeni spoljni i unutrašnji prsten kao i sam centralni deo kućišta ventilatora sa dodatnim parom LED prstenova u središnjem delu. Sve to izgleda zaista efektno. Zanimljivo je da su u CM odustali od onih ekstremno srpastih oblika lopatica ventilatora i umesto toga primenili klasični oblik širokih propelera velike površine zahvatanja vazduha, kako bi maksimalno povećali pritisak u zoni rashladnih rebara. Definitivno jedni od najlepših ventilatora na temu adresibilnih LED efekata. Osim toga deluju kvalitetno jer ih ima pod rukom, dok su pozicije montiranja dodatno “gripovane” gumiranim stopicama.
 
liquid5s.jpg
 
Rad svetlosnih efekata je posao druge generacije RGB kontrolera koji se napaja dodatnim SATA kablom, a vezu sa pločom ostvaruje preko USB 2.0 mdboard konektorom. Upravljanje radom kontrolera se obavlja preko poboljšanog MasterPlus+ softvera pomoću koga definišete pojedinačni rad adresibilnih LED dioda kao i efekata pomoću izbora boja, brzine i inteziteta njihovog rada i tako kompletnih efekata. Kompatibilan je sa prvom generacijom CM adresibilnih RGB ventilatora.
 
ML360 Illusion se montira uobičajeno za ove CM modele AiO rashladnih sistema. Glava ima onaj prepoznatljivi sistem jezičaka za Ryzen AM4 procesore koji se pritežu velikim maticama boltovima. Ne zahteva demontiranje originalnog mehanizma na ploči, ali po nama je ovo jedan od nedostataka ukoliko često skidate i montirate tj. testirate komponente. Neki jezičci su da tako kažemo oštriji, a površina bloka hrapava, pa kada nameštate glavu ona kliza i pomera se po površini hitdispejzera procesora i nakon desetina montiranja zna čak i da ošteti površinu procesora i samog bloka glave.
 
liquid6s.jpg
 
A kako se novi ML360 Illusion pokazao u radu. Testirali smo ga standardnom procedurom u kompaktnom Midi Tower kućištu sa Ryzen 7 5800X procesorom.
 
Raspon temperatura je od 30-ak pa sve do 83-84 stepeni. Procesor se održava u visokom ritmu radnih frekvencija ali i napona koji omogućuju PBO mehanizmu da probije granicu od 5 GHz. Naš test Ryzen 7 5800X je uspeo da to učini na svim jezgrima ali pojedinačno se i zaustavi na maskimalnih 5050MHz. Kada su sva jezgra aktivna istovremeno, frekvencija ide od 4600 pa sve do 4724MHz. Odličan rezultat ako imate u vidu da AMD navodi podatak frekvencije od garantovanih 3.6GHz za sva jezgra do 4.6GHz za pojedinačna u Boost režimu. Dakle ovde su sva radila na 4.7GHz a Boost korak pojedinačnih išao i 350MHz više.
 
liquid7s.jpg
 
Naravno ovde se radi o ručno podešenom PBO režimu sa optimizacijom krive napona kako bi se dohvatile te visoke frekvencije. Ako ništa ne dirate i prepustite sve automatici max Boost iznosi 4850MHz, tako da vredi utegnuti opcije BIOS-a jer dobitak po jednom renderovanom kadru u npr. Blenderu iznosi 17s, odnosno u Cinema 4D sceni 15 sekundi.
 
Neka dodatna testiranja pokazuju što je aplikacija procesorski zahtevnija, dobro hlađenje dolazi više do izražaja, odnosno procesor daje bolje rezultate i veću razliku u odnosu na kulere sa lošijim učinkom. Takođe u igrama, frekvencija procesora u PBO2 režimu često dotiče granicu od 5GHz što svakako utiče na performanse.
 
liquid8s.jpg
 
Može vam se učiniti da je temperatura od 80-ak stepeni visoka, ali MSI X570 Godlike voli da dopinguje procesor nešto višim naponima, čak i do 1.5V kada oseti da ima prostora za to i bukvalno navodi procesor do samih maksimuma dozvoljenih radnih specifikacija. Dakle ne obara temperaturu već povećava vrednosti frekvencija i održava ga u toj ubrzanoj radnoj zoni što duže vreme, sve dok parametri rada ne pređu zacrtanu kritičnu vrednost. Ponavljamo - navedene vrednosti se odnose na sistem montiran u kućištu, a ne na test Bench otvorenoj radnoj poziciji.
 
CPUFrequencyGraph.png
 
TemperatureGraph.png
 
NoiseGraph.png
 
Pumpa radi 2356 rpm-a dok ventilatori idu do nekih maksimalnih 1800 rpm-a pa je čitav sistem hlađenja tih. U standardnom režimu je praktično nečujan sa nekih 28dB dok pri opterećenju procesora čuje se šum ventilatora od 33db. Kada radi u full performance modu je najglasniji sa 40db emitovane buke. Impeler pumpa se tokom testova ni jednom nije oglasila onim karakterističnim zujanjem – bila je potpuno nečujna tokom rada.

Zaključak

ML360 Illusion je, kao što ste mogli videti, dobar i pre svega natprosečno lep sa efektnim adresibinim efektima na HALO seriji ventilatora. Moramo istaći i da je kvalitet glave i njene završne obrade kao i estetski finiš na značajno boljem nivou u odnosu na prethone Master Liquid RGB serije. Creva su postala tanja ali i vidno duža što u velikoj meri olakšava instalaciju i pronalazak idealne putanje creva i pozicije rashladne glave. Sve to ima svoju cenu od nekih 150€.

 
 
______________________________
 
Prednosti:
 
- Efikasna glava pumpe sa toplom i hladnom komorom 
- Veliki radijator poboljšanih karakteristika 
- Duža creva 
- Odlični MasterFan Halo ventilatori 
- Dobre performanse 
- Nizak nivo buke u radu 
- Osetno poboljšan kvalitet izrade 
- Upravljanje aRGB efektima preko USB veze i softvera
 
Nedostaci:
 
- Softveru bi dobrodošlo malo “poliranja” 
- AM4 mehanizam kačenja 
- Gruba površina bloka
 
CENA: oko 150€

Test: Cooler Master Hyper 212 EVO V2 (Video)

Test: APC Back-UPS Pro 1200SI (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209