Greška

Došlo je do greške.

Test: MasterCase EG200 (Video)

20.09.2021 12:57 | 0 Hardver
Test: MasterCase EG200 (Video)

Večita želja i izazov za korisnike je imati lagan laptop računar koji mogu poneti bilo gde na poslovni sastanak ili odmor - i sa druge strane želja da ga u pogledu performansi učine što moćnijim i bližim mogućnostima klasičnog desktop računara. Istina je da su tanki i lagani prenosni računari uskraćeni za jače grafičke procesore koji su glavni generator gejming performansi, ali i u aplikacijama koje koriste zahtevni kreativci. Ali i to može da se promeni - Cooler Master MasterCase EG200 – kućište za eksternu grafičku kartu rešava taj problem, da vidimo u kojoj meri - i po kojoj ceni.

Večita želja i izazov za korisnike je imati lagan laptop računar koji mogu poneti bilo gde na poslovni sastanak ili odmor i sa druge strane želja da ga u pogledu performansi učine što moćnijim i bližim mogućnostima klasičnog desktop računara. Istina je da su tanki i lagani prenosni računari uskraćeni za jače grafičke procesore koji su glavni generator gejming performansi, ali i u aplikacijama koje koriste zahtevni kreativci.
 
 
I tu dolazimo do one glavne dileme sa kojima se suočavaju ovi korisnici - da li kupiti skupi gejming tj. jako napakovani profi model laptop računara za posao ili potražiti neko alternativno rešenje? Ovi prvi su obično kompromis – veći su, teži, topliji i na kraju zbog mobilne arhitekture, u evidentnom zaostatku za desktop računarom.

Koncept rešenja koje će vas usrećiti, možda!

Spomenuli smo alternativna rešenja. 
 
Jedno od njih koje stalno figurira u situacijama gde tanke i lagane notebook modele želimo da transformišemo u nešto na čemu se možemo igrati ili raditi u grafički zahtevnim aplikacijama je eksterna fioka tj. kućište za grafičke karte. Sigurno ste se namrštili, ali sačekajte malo. Ima logike ako malo bolje razmislite.
 
cmcm1s.jpg
 
Ukoliko ste student, učenik, poslovni čovek koji često sastanči – definitivno vam je potreban lagan notebook za rad van kuće. Onda kada se vratite kući vaša nestašna priroda koja voli da se isproba u igrama, dolazi u prvi plan. Baš tada želite nešto jače i grafički moćnije, a to je upravo mogućnost da na svoj lagani notebook jednostavno prikačite desktop grafičku kartu i krenete u takmičenje sa nekim popularnim Battle Royal online igrama ili da uživate u nekom grafički bogatom single plejer klasiku. Ili zamislite drugi scenario, profesionalni kreativci, često odlaze na teren kod mušterije predstavljaju im razne projekte na licu mesta, 1:1 što bi rekli. Nakon dogovora se vraćaju kući i treba mi neka jaka stanica sa asistencijom grafičkog procesora, za video obradu, 3D modeliranje, rendering scena.
 
Za navedene situacije eksterna grafička karta koja se po potrebi priključuje i isproučuje željene performanse, zvuči savršeno.

Karakteristike

Ako ste od onih koji ste se prepoznali u dosadašnjoj priči, želimo da vam predstavimo CM Mastercase EG200, najnovije eksterno kućište za grafičke karte i malo više od toga.
 
cmcm2s.jpg
 
U duguljastom metalnom kućištu koje je sa svih strana oklopljeno mrežastom metalnom strukturom radi boljeg provetravanja, po obliku najviše podseća na neki manji UPS uređaj – krije se fioka za eksternu grafičku kartu. I jeste, oni koji malo bolje prate hardver će sigurno reći da je i ranije bilo pokušaja na ovu temu ali da je sve to uglavnom traljavo radilo, kako zbog drajvera, tako i zbog sporih standarda kojima se ovakvi uređaji povezuju, a što limitira propusnu moć podataka i ovakvo rešenje čini skoro neupotrebljivim.
 
Međutim, MasterCase EG200 je kao što rekosno malo više od kućišta za grafičke karte. Kao prvo koristi brzi Thunderbolt 3 standard veze sa laptop računarom i to u vidu USB-C interfejsa. Drugo, ima ugrađen deo koji se izvlači i služi kao stalak za odlaganje laptop računara. Zatim na raspolaganju su vam tri dodatna USB 3.2 porta prve generacije i to u obliku USB HUB-a. Bitno je napomenuti da je ovaj deo funkcionalno odvojen, kao zaseban uređaj kako bi se izbegao zagušenje u saobraćaju podataka na PCI-e magistrali za komunikaciju sa grafičkom kartom. I to nije sve, jer je sa prednje strane dodata pozicija za jedan 2.5 inčni SSD uređaj ili 3.5” hard disk koji možete menjati “na vruće”, dakle tokom rada bez isključivanja uređaja. Konačno tu je i interno rešen sistem hlađenja sa dodatnim ventilatorom i senzorom toplote, a ako vam je potrebno možete dodati još jedan ventilator od 92mm.
 
cmcm3s.jpg
 
Kućište ima svoju štampanu ploču sa vrlo kvalitetnom elektronikom koja se brine za rad grafičke karte. Potrebnu energiju obezbeđuje ugrađeno napajanje u vidu Small Form Factor ispravljača snage 550W sa 80Plus Gold efikasnošću i modularnim sistemom kabliranja.
 
Da li je dovoljno ako ugradim neku jaču grafičku kartu? Recimo RTX 3090? Jeste, iako je za konkretan model preporučeno napajanje od najmanje 750W, to se odnosi na čitav PC gde je uračunat rad centralnog procesora, ploče i ostalih uređaja u sistemu, dok u slučaju ovog kućišta za grafičku kartu kalkulacija je seledeća: 350W za GeForce RTX 3090, još 60W za punjenje mobilnih uređaja preko USB-C kabla, zatim dodatnih 10W ukoliko koristite SSD ili hard disk disk i konačno još 3x po 5W za svaki USB-A 3.0 port što daje potrebnih 435W – dakle u okviru specifikacija ugrađnog napajanja. E, sad drugo je pitanje da li će jedan GeForce RTX 3090 teškaš moći da stane u kućište koje obezbeđuje radnu poziciju za grafičke karte dimenzija 32.5x14x5.4cm. Zapravo, prima karte sa hladnjakom koji zauzima dve PCI pozicije i ovo je važan detalj o kome morate voditi računa prilikom odabira odgovarajuće grafičke karte. Čisto za primer vam navodimo da većina pomenutih GeForce RTX 3090 modela zahteva mesto za 3 PCI slota, dok će recimo, Nvidia Founders Edition odgovarati.
 
cmcm4s.jpg
 
Uređaj se povezuje sa računarom preko Thunderbolt 3 standarda i pratećeg USB-C interfejsa sa kablom koji dobijate u pakovanju. Sigurno se pitate zašto Thunderbolt 3, a ne noviji Thunderbolt 4 standard? Zato što im je maksimalni transfer identičan –  40 Gbps, a to je ono najpotrebnije u ovom slučaju jer prednost TB4 standarda je jedino u tome što možete kaskadno povezati već broj monitora, a to u ovom konkretnom slučaju nije od značaja.
 
Znate šta – ovo kućište na kraju uopšte ne morate koristiti samo za grafičku kartu. Po potrebi ga možete koristiti za 10 gigabitne, mrežne adaptere, NVMe PCI Express ultrra brze SSD uređaje koji dolaze na zasebnim karticama ili za neku video “capturing” karticu – zanimljivo!

Utisci i zaključak

Iako na prvu deluje gotovo idilično, nije baš sve tako potaman. Instalacija grafičke karte zna da bude zahtevna po manje iskusne korisnike. Jednostavno ne ulazi sve tako glatko između štampane ploče i štiftova predviđenih za prihvat grafičke karte, a velika primetba ide na račun tankih ali vrlo krutih plagova napajanja. Mi smo u našem slučaju morali da koristimo par kablova za FE RTX 2070 SUPER, a oni su zbog krute prirode, zauzeli dodatni prostor u ionako skučenom prostoru zapremine 9L, blokirajući poziciju za eventualni, drugi ventilator. Kablovi za povezivanje uređaja sa laptop računarom su kratki tek 30cm što je zaista malo ako imate u vidu veliki uređaj pored koga treba da stoji laptop na radnom stolu.
 
cmcm5s.jpg
 
Kada ugradite dodatni SSD ili hard disk na predviđenu poziciju, imajte na umu da on koristi zasebnu USB logiku, pa morate koristiti dodatni USB micro-B na USB-A kabal, kao kod klaisčne USB hard disk fioke. Na sreću uz pakovanje se dobijaju svi kablovi i potrebni adapteri.
 
I na kraju, performanse. Ko je pažljivije slušao karakteristike i specifikacije dolazimo do jednog ključnog dela kada je u pitanju koncept eksternog kućišta za grafičke karte. Propusna moć standarda tj. interfejsa kojim se povezuje ovakav uređaj sa računarom. U ovom slučaju to je TB3 standard sa protokom od 40 Gbps. Imajući u vidu karkaterisitke upotrebljene štampane ploče i prateće elektronike, to znači korišenje 4x PCIe linija 3. generacije - dakle 4x 10 Gbps. Potvrdu za ovu kalkulaciju pronalazimo i u Nvidia System Properties delu.
 
Logično to znači 4x manju propusnu moć nego kada je ovaj naš RTX 2070 Super instaliran u klasični PC desktop. Međutim, znamo da u tim slučajevima grafička karta ne koristi maksimalne mogućnosti protoka PCIe x16 magistrale. Pored navedenog, imajte u vidu uticaj mnogo jačeg CPU rešenja, brže i veće količine RAM-a te ostalih prednosti klasičnog računara.
 
cmcm6s.jpg
 
Sa druge strane, ovakvo rešenje se nesumnjivo koristi jer je neuporedivo veća moć diskretnog grafičkog procesora u odnosu na integrisano grafičko jezgro, makar to bilo kao u našem slučaju, najnovije Intel Iris Xe rešenje. U igrama to znači drastično veći FPS uz mogućnost da igrate grafički zahtevne igre sa detaljima na Ultra podešavanjima - toliko zahtevnim da je nemoguće obezbediti igriv gejmplej sa integrisanom grafikom. Sa druge strane u grafički ubrzanim aplikacijama poput programa za video editing, 3D modeliranje ili rendering razlika je duplo i nekoliko puta veća u korist ovakvog rešenja pa je korist nesumnjiva! Ali i tu morate imati u vidu ograničenja slabijih, mahom ultra štedljivih procesora koji deluju kao ograničavajući element u nekim zahtevnim aplikaicjama poput Adobe Premiere Pro i sličnih programa.
 
Takođe, oni koji bi da grebuju video sekvence mogu to samo da čine u igrama, ali ne i u desktop okruženju. Ovakvo rešenje se ponaša kao laptop sa Optimus tehnologijom. Stvar otežava i to što se konačno dočekana opcija grebovanja uz pomoć Intel Iris Xe jezgra, iz nekog razloga automatski isključuje kada oseti prisustvo eksternog grafičkog procesora tj. onog trenutka kada uključite eksternu grafičku kartu. Iako nismo testirali, proizvođač navodi da je ovaj uređaj kompatibilan i sa Apple Mac računarima, što svakako treba imati u vidu.
 
I na kraju - cena, koja nije nimalo nežna obzirom na sumu od preporučenih 330-350€, plus na to dodajte iznos za grafičku kartu. Ipak, imajte u vidu da je ugrađeno vrhunsko napajanje čija vrednost učestvuje sa 150€ u pomenutoim iznosu. Dakle, zaključak je da će ga kupovati oni kojima je nešto ovako zaista neophodno, dok oni drugi koji gaje simpatije ili im se samo sviđa  - čisto sumnjamo!
 

Test: CM MasterAir MA612 Stealth/RGB (Video)

Test: Cooler Master Masterbox NR200P MAX (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209