Greška

Došlo je do greške.

Test: MasterBox TD300 Mesh (Video)

24.05.2022 11:05 | 0 Hardver
Test: MasterBox TD300 Mesh (Video)

MasterBox TD300 Mesh je manja i modernija verzija, popularnog TD500 Mesh modela sa demontažnim gornjim panelom i lako dostupnom centralnom ćelijom. Iako u formi mini tower modela, TD300 Mesh pruža dovoljno prostora koji može da primi jake osnovne komponente i pri tome obezbedi potrebno hlađenje. Uz sve to tu je i vizuelno karakteristični izgled prednje maske sa mrežastim 3D konturama i aRGB ventilatorima koji osim uloge provetravanja, daju jedinstven izgled ovom zanimljivom kompaktnom kućištu...

Nastupaju prvi letnji dani sa dnevnim temperaturama oko 30. podeoka i nekako sa njima se uvek javi brižni pogled ka našem računaru. On definitivno teško podnosi visoke temperature. I obično se pitamo šta bi mogli da uradimo da mu olakšamo svakodnevni rad. Pa pre svih obezbediti adekvatno kućište, kroz koje cirkuliše dovoljno svežeg vazduh iz klimatizovane prostorije. To je u suštini prvi i najvažniji korak.
 
 
Danas imamo priliku da vam predstavimo manju verziju jednog lepog Cooler Master kućišta koje smo pre nekog vremena predstavili u verziji midi tower modela, a sada je tu modernizovana kompaktna varijanta pod oznakom MasterBox TD300 Mesh. Verovatno se sećate zanimljivog MasterBox TD500 modela koji je osvojio srca mnogih korisnika.
 
Sada je postao još manji i slađi, ali dovoljno veći i prostraniji od skučenih mini ITX modela, a ponovo vidno kompaktniji od glomaznih Full ATX Midi tower modela. Zapravo, MasterBox TD300 Mesh je mATX kućište u dimenzijama mini tower modela. Taman dovoljne zapremine da se spakuje jedna ozbiljna radna stanica ili gejming “Battlestation”.

Karakteristike

Kućište je kombinacija metalnih, mrežastih i plastičnih materijala. Postoji u beloj i crnoj varijanti kao i njegov veći TD500 Mesh rođak. Danas vam ga prikazujemo u crnoj verziji i možete primetiti njegovu glavnu odliku, a to je ovaj originalno dizajnirani prednji panel od mesh mrežastog materijala. Mrežasta površina je definitivno dokazala svoju svrsishodnost u nameri boljeg provetravanja unutrašnjosti računara, a što su potvrdile i neke od najpoznatijih marki na ovom tržištu.
 
cmmb1s.jpg
 
Ipak, umesto dosadne ravne spoljašnosti mrežastog lica kućišta koje dominira u većini slučajeva, MasterBox TD300 Mesh koristi originalni trodimenzinalni oblik sa konturama brušenog dijamanta. Dakle, diskretno, dopadljivo i zanimljivo, Cooler Master je vešto izbegao zamku i nije dopustio da se dizajnerski zaigra i pretera. Pogodio je pravu meru estetike i funkcionalnosti čime je podario prednost svom modelu u odnosu na konkurenciju.
 
Uz zanimljiv oblik 3D konture mrežaste površine i poligonalnih mikro ventilacionih otvora, dodata su dva RGB SickleFlow ventilatora od 12cm čije svetlosne efekte naglašava čitava struktura prednje maske prelamajući svetlost boja pod različitim uglom gledanja. Dakle vrlo uspela stilska vežba. Ali nije sve u izgledu jer dve frontalne dvanaestice forsirano ubacuju svež vazduh u unutrašnjost računara ubrzavajući cirkulaciju vazduha, čime utiču na bolje hlađenje osnovnih komponenti.
 
Funkcionalno, CM nije komplikovao stvari. Oslonio se na jednostavna i proverena rešenja. “FineMesh” tehnologija obezbeđuje istovremeno visok protok vazduha, vrši filtraciju prašine i dodatno pojačava strukturu. A ona je pravilna sa jasno istaknutim prostorom centralne ćelije kojoj se lako pristupa.
 
cmmb2s.jpg
 
Dodatni otvori na nosaču matične ploče i potpornim strukturama olakšavaju kabliranje. Posebno je upečatljiv demontažni gornji panel od perforirane strukture sa magnetnim filterom protiv prodora prašine i mestom za dve dvanaestice ili dve velike četrnaestice koje poput centralne rashladne jedinice izbacuju vazduh ubrzavajući prirodnu cirkulaciju toplog vazduha. Zbog ovog detalja TD300 Mesh će mnogima prirasti srcu jer je tako lako pristupiti unutrašnjosti i podesiti bukvalno i najmanje sitnice koje znaju da budu veliki problem kada finiširate rad na kablovima i povezivanju velikog broja uređaja bilo da se radi o napajnju istih ili povezivanju RGB kontrole.
 
Ovo je jednostavno rečeno pravi spas, jer u isto vreme omogućuje da pravilno sprovedete kablove i time izbegnete gomilanje istih čime bi omeli strujanje vazduha. Samo zamislite montažu jednog 240mm ili 280mm AIO sistema vodenog hlađenja i shvatićete vam koliko je olakšan sistem montaže zbog toga što možete skinuti gornji panel.
 
Pošto ste se već potrudili da sve lepo skockate i povežete, bilo bi šteta da vaš trud i kreaciju ne vide i drugi. Zato kućište ima mali ali lep providni bočni panel od kaljenog stakla koji pruža panoramski pogled na unutrašnjost vašeg računara.
 
cmmb3s.jpg
 
Primetićete i veliki tunel za napajanje koji je na žalost od punog lima i svakako bi voleli da je perforirane površine zbog efikasnijeg oslobađanja toplote ali i blizine ventilatora grafičke karte kojima zbog manje visine kućišta treba više vazduha. U tunelu se nalazi prostor za ugradnju napajanja, ali i kavez za dva klasična 3.5” hard disk uređaja. Kavez se može pomerati u tri pozicije kako bi oslobodili više mesta za jača i veća napajanja, odnosno radijator vodenog hlađenja sa prednje strane ili ga u krajnem potpuno ukloniti ako ste prešli na SSD uređaje ili koristite NAS.
 
Kućište dolazi sa dva pomenuta SickleFLow ventilatora od 12 centimetara, a moguće je montirati najviše 6 ventilatora od 12 cm. Tri napred ili dva od 14cm, dva gore 12 ili 14 cm svejedno i jedan od 12 cm na zadnjoj poziciji izduva. Shodno tome možete izabrati i odgovarajuću konfiguraciju radijatora vodenog hlađenja.
 
Slobodan prostor za ugradnju vazdušnog kulera sa visokim tower telom iznosi 16.6 centimetara, a možete zahvaljujući pravilnom četvorouganom obliku centralne ćelije i odsustvu bilo kakvih fizičkih prepreka, ugraditi najjače modele grafičkih karti sa glomaznim hladnjacima od 34 centimetra dužine. Prostor u depou za jedinicu napajanja meri maksimalnih 32.5 centimetara. Dovoljno i za najsnažnije gejming konfiguracije!
 
cmmb4s.jpg
 
Pomenimo i specijalni razdelnik sa 4 konektora napajanja ventilatora i 5 aRGB konektora na zadnjoj strani koji se napaja jednim SATA konektorom i pomaže lakšem povezivanju i vođenju kablova željenom putanjom. Prednja konzola nudi par USB-A 3.2 portova prve generacije, zatim jedan 3.5mm audio konektor za slušalice i još jedan za mikrofon, prilično konzervativan izbor. Tu je i nezaobilazni heksagonalni power taster sa belim osvetljenjem.

Performanse i radne mogućnosti

Sistem se lako sklapa u MasterBox TD300 Mesh kućište, a posebna olakšica je u prisustvu, još jednom napominjemo, demontažnog gornjeg panela koji je od neprocenjive vrednosti i olakšavajuća okolnost tokom sklapanja računara, kabliranja i montiranja rashladnog sistema.  Nema posebnih kanalića za kabliranje ali zato imate obilje otvora za kačenje vezica koji zajedno sa 2 cm slobodnog prostora do zadnje stranice kućišta, dozvoljavaju da lepo i uredno spakujete sve energetske i kablove za podatke. Obzirom da je manje kućište, savet je da koristite M.2 PCIe SSD uređaje. Manji su, zauzimaju minimum prostora, a i brži su od klasičnih 2.5 SATA modela.
 
cmmb5s.jpg
 
Kućište je prilično tiho u osnovnoj konfiguraciji sa bukom ispod granice od 30dB. U najvećoj meri zavisi od dodatih ventilatora, kao i onih na samim uređjima kao što su grafička karta ili CPU kuler.
 
Mi smo iskoristili skoro maksimalnu konfiguraciju za instalaciju ventilatora kako bi obezbedili poželjni negativni pritisak u unutrašnjosti računara, pa čak i u tom slučaju računar nije bučan uz savet da koristite iole bolje ventilatore sa kvalitetnijom verzijom motora i ležaja. Em su tiši, em duže traju. U takvim uslovima smo maksimalno istakli i iskoristili mrežastu strukturu gornjeg i prednjeg panela i obezbedili provetrenost sistema. Ove pozicije su dobro branjene od prašine, a pomenimo da se odgovarajući filter nalazi i sa donje strane na poziciji venitlatora napajanja. Izmerene radne temperature za grafičku kartu i centralni procesor su vrlo dobre.
 
 
Test sistem:
 
test_specs0.jpg
 
 
 
Performanse:
 
CPU_Temp_graph.png
 
 
 
 
 
GPU_Temp_graph.png
 
 
 
Noise_graph.png

Finalni utisci

Na kraju kada sve to saberete i oduzmete dobijate jedno odlično polukompaktno kućište, dobrih radnih karakteristika i prilično atraktivnog izgleda. Jedina realna mana jeste ponuda konektora na prednjem panelu. Praktično nema brzih USB 3.2 portova, a svakako nedostaje i jedan USB-C – to je nešto čije se prisustvo podrazumeva na modernom računaru. Pogotovo se odnosi na kućište sa MP cenom od 100-140 evra, a što spada u rang malo ekskluzivnijih kompaktnih mini tower modela, a kad smo kod toga i završna obrada metalnih površina bi mogla biti bolja. Ipak kada sve sumirate, pozitivnih osobina je mnogo više, te će vam MasterBox TD300 Mesh pričiniti pravo zadovoljstvo prilikom sklapanja sistema, a u isto vreme ispuniti potrebu za obezbeđenjem zdravog, dobro provetrenog radnog prostora za vaš omiljeni računar. Ostaje još samo da upalite klimu sa dolaskom tropskih temperatura!
 
 
Došli smo do samog kraja testa lepuškastog i vrlo funkcionalnog MasterBox TD300 Mesh kućišta. Pišite i komentarišite kako treba da izgleda savršeno kućište za vaš desktop računar. Šta sve treba da poseduje, kako da izgleda i čime da raspolaže?
 
________________________________________________________________________________
 
 
Prednosti:
- Lak pristup unutrašnjosti računara
- Demontažni gornji panel
- Kompaktne dimenzije
- Pravilna centralna ćelija sa dosta prostora
- Dosta raspoloživih pozicja za ventilatore
- Dobro provetrena unutrašnjost zahvaljujući Mesh strukturi
 
Nedostaci:
- Nema USB-C, niti USB-A 3.2 Gen2
- Nedostaje 4-polni audio/mic priključak
 
CENA: 100-140€

Predstavljamo: Gigabyte UD1000GM PG5 – napajanje nove generacije snage 1000W

Test: Cooler Master HAF 700 EVO (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209