Greška

Došlo je do greške.

Test: MasterAir MA620M (Video)

12.12.2019 15:09 | 0 Hardver
Test: MasterAir MA620M (Video)

Svi oni koji su bili očarani mogućnostima dobrog hlađenja i atraktivnog izgleda AMD Wraith Ripper kulera za TR4 platformu, sanjarili su o tome kako da za svoje “obične” AM4 Ryzen i Intel LGA procesore, nabave nešto slično. Nakon što je saslušao molbe i uvažio kritike korisnika, Cooler Master nam je ponudio još jedan u nizu vanserijskih vazdušnih kulera – MasterAir MA620M!

Kuleri su oduvek bili popularna tema za debatu zaljubljenika u PC konfiguracije. Nekada zbog overklokinga... a danas, praktično iz istog razloga, ali sa razlikom da je ubrzanje radne frekvencije postalo fabrička mogućnost nove generacije centralnih procesora. Niža radna temepratura je jedini put ka većim vrednostima radne frekvencije, a uloga kulera je svakako ključna u čitavom procesu nastojanja da se procesor učini bržim.

Obzirom na značaj uloge CPU hladnjaka, diskusija se uvek povede o tome da li je bolji neki sistem prekonfigurisanog vodenog hlađenja (AiO) ili dobar “vazdušni” kuler. Uglavnom, i jedni i drugi imaju dovoljno argumenata za tvrdnje o prednostima konkretnog modela.

Pošto smo nedavno imali na testu jedan reprezentativni AiO sistem vodenog hlađenja, danas vam predstavljamo vazdušni kuler i to iz klase boljih modela – Cooler Master MasterAir MA620M. Funkcionalne osobine uz dodatak dizajna eksterijera treba da privuku korisnike. Dakle, definitivno više nije dovoljno da ovakvi kuleri dobro rade svoj osnovni posao hlađenja, već moraju i opako dobro da izgledaju. Ujedno to definiše ciljnu grupu ovog hladnjaka čija cena iznosi tačno 100€. Entuzijasti koji prednost daju vazdušnom kuleru vrhunskih performansi, koje su u rangu AiO sistema vodenog hlađenja i pri tome izgledaju prelepo pomoću ugrađenog RGB osvetljenja, a na kraju se i lako montiraju u sistem.

MA620M_1s.jpg

CM MasterAir MA620M - karakteristike

Kada prvi put ugledate MasterAir MA620M odmah će vas asocirati na Wraith Ripper, model koji je do sada, ekskluzivno hladio drugu generaciju Ryzen Threadriiper procesora. Cooler Master je zapravo novi MasterAir model dizajnirao u tesnoj saradnji sa AMD-om, ali ovog puta za AM4 klasu Ryzen procesora. Naravno, nisu izostavljeni Intel LGA 1150 i 1151 modeli.

Uglavnom velika popularnost i interesovanje korisnika za Wraith Ripper modelom su direktni povod da se jedan sličan kuler ponudi i u “mainstream” klasi. Zbog toga MA620M zadržava glavne atribute poput: elegantnih LED lajsni, velokog rashladnog tela i mračno crne pojave.  RGB efekti “teku” tankim trakama velikom površinom glave kulera ispod koga se nalaze brojne LED diode i pripadajući difuzor svetla. Kontrolišu se uz pomoć pripadajućeg kontrolera ili sinhronizovanjem rada sa aRGB konektorima na matičnoj ploči. Otuda je svetlo na MA620M kuleru moguće podešavati iz RGB Fusion, MSI Mystic, ASRock Polychrome, i sl aplikacija vodećih proizvođača matičnih ploča.

MA620M_3s.jpg

Performanse su ipak u prvom planu, a da bi hlađenje bilo na obećnom nivou koji dostiže performanse AiO sistema vodenog hlađenja, pobrinuo se masivni “dual tower” hladnjak kroz čije se dve kule prostire čak šest toplotnih cevi koje se spajaju u bakarnoj bazi, a pomažu da se toplota iz baze ravnomerno prenese do udaljenih rebara hladnjaka odakle se pomoću ventilatora, forsirano rasipa u okruženje. Telo kulera sa mnogobrojnim aluminijumskim rebrima i toplotnim cevima su ofarbani u mat crnu boju, stvarajući efekat koji vas ostavlja bez teksta kada je u pitanju izgled ovog kulera. Toplotne cevi povećavaju efikasnost prilikom primopredaje i trasnporta toplotne energije što pomaže kontroli dimenzija hladnjaka. On meri u dužinu 13.5 cm u širinu 12.5 cm i visok je 16.5 cm. Masa kulera iznosi 1.62 kilograma.

Deo tela hladnjaka koji se nalazi do memorijskih slotova je zasečen i praktično podignut kako ne bi ometao ugradnju modula sa velikim hladnjacima, nudeći prostor od dodatnih 7 cm za manevrisanje RAM modulima. Možda deluje pretenciozno, ali je u praksi vrlo praktično naročito ako ste postavili ploču u kućište i naknadno dodajete RAM module.

MA620M_2.jpg 

U prostoru između dvostrukih rashladnih kula se smestio jedan Silent Fan SF120R ventilator iz nove serije “dvanaestica” debljine 25mm, koja se odlikuje bešumnim radom pri vrlo visokim radnim režimima. Upotrebljen je novi motor koji omogućuje ventilatoru dinamičku promenu broja obrtaja u rasponu od 650-2000 obrtaja u minutu i da pri tome ostane skoro neprimetno tih. Inspiraciju za dizajn ventilatora Cooler Master je pronašao u kombinaciji oblika avionske turbine i elisa na helikopteru, a što je omogućilo stvaranje efekta visokog statičkog pritiska u zoni rashladnih rebara hladnjaka, a da se pri tome ne žrtvuju visoke vrednosti protoka vazduha. Naravno u uslovima kada vazduh forsirano struji između gusto poređanih rashladnih rebara, na maksimalnom broju obrtaja, prema našim merenjima dostiže 47.5-48 dB što je inače bolje od sada viđenih ventilatora koje je CM koristio na svojim rashladnim sistemima. Sposoban je da progura 1.62 kubnih metara vazduha u minutu.

MA620M_4s.jpg

CM MasterAir MA620M - utisci u radu

Kuler se obzirom na dimenzije, veoma lako montira. Nakon što se ukloni fabrički AM4 retentnion mehanizam sa matične ploče, sa donje strane se montira klasični CM ukršteni nosač baze koji se sa pločom fiksira uz pomoć četiri metalna distancera. Na njih se montiraju metalni nosači koji zauzimaju paralelnu poziciju i praktično predstavljaju noseći deo konstrukcije sa rupom u sredini, u čiji se navoj  uvrću glavni šrafovi prolazeći čitavom visinom tela hladnjaka, fiksirajući njegovu poziciju iznad procesorskog ležišta. Možda zvuči komplikovano, ali je u praksi vrlo jednostavno i uz minimum truda se veliki hladnjak postavlja na odgovarajuću poziciju.

Montiran, čvrsto drži poziciju što je znak da maksimalno dobro naleže bakarnom bazom na površinu hladnjaka CPU čipa. Ostaje još samo da povežete napajanje ventilatora sa CPU konektorom na ploči i da kontrolni aRGB kabal spojite sa istim takvim na matičnoj ploči ili ako ga nemate, na priloženi kotroler koji stiže uz kuler. U tom slučaju moraćete da odvojite dodatni SATA konektor za napajanje.

MA620M_5s.jpg 

Pošto smo povezali kuler i pokrenuli sistem, odmah primećujemo neuobičajeno tih rad. Zaista je bešuman u radu. Kontrola ventilatora je poverena PWM sistemu koji u skladu sa opterećenjem procesora podiže broj obrtaja ventilatora. U našem slučaju radni raspon koji diktitra Gigabyte SmartFan 5 iznosi od 1157-2100 obrtaja u minutu.

Tokom standardne baterije propuštanja 10 rendering scena u Blenderu, zabeležili smo maksimalnih 74 stepena Celzijusa, a što je par stepeni više od nedavno testiranog ML360P AiO sistema vodenog hlađenja. Suštinski, odličan rezultat za vazdušni kuler. Pri tome je maksimalna potrošnja testiranog AMD Ryzen 7 3800X centralnog procesora iznosila 98W. Procesor je radio u intervalu od 4149 MHz što je zapravo bila donja granice ispod koje se CPU nije spuštao, dok je gornja granica na kojoj su renderovali svih 8 jezgara iznosila 4249MHz. Ostvareno vreme od 17:29 sekundi je tek 4 sekunde sporije od ML360P Silver Edition vodenog sistema hlađenja.

MA620M_9s.jpg

MA620M_6s.jpg

Pri tome je bio natprosečno tih u našem tradicionalno bučnom radnom ambijentu je radio u rasponu od 45 dB tokom mirovanja i 48 dB tokom maksimalnog angažovanja prilikom renderinga u Blenderu. Sve je gotovo savršeno, osim jednog detalja, a to je da vam jedna “kocka” aluminijuma od kilo i po, visi pod uglom od 90 stepeni stvarajući mehaničko naprezanje štampe na matičnoj ploči.

CM MasterAir MA620M - performanse

Test konfiguracija:

CPU:

AMD Ryzen 7 3800X

MB: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
Cooling:

Cooler Master MasterAir MA620M 

RAM: 2x8 GB HyperX PREDATOR RGB DDR4-2933
VGA: AMD Radeon RX VEGA 64
Case Cooler Master Master Case H500M
SSD: ADATA Gammix S11 Pro 250 GB NVMe PCIe x4
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

MA620M_8s.jpg

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterAir MA629M
 • Tip Vazdušni
 • Kompatibilnost Intel® LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156
  AMD AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ /AM2 / FM2+ / FM2 / FM1
 • Ventilator 120mm
 • Brzina ventilatora 650 ~ 2,000 RPM (PWM) ±10%
 • Maksimalan protok vazduha 57.3 CFM
  1.6 m3/M
 • Masa 1.62 kg
 • Dimenzije D x Š x V - 135 x 125 x 165 mm
 • Dodatno Addressable RGB LED Controller
  Easy Mounting System
  Lighting Badge

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
MasterAir MA620M
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
MasterAir MA620M
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Blender 2.80 ( 4K Frame Rendering )
vreme izvršenja
AMD Wraith Prism
MasterAir MA620M
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 5 10 15 20
manje je bolje (min.)

CM MasterAir MA620M - zaključak

MasterAir MA620M je onaj tip kulera koga će defintivno voleti korisnici. Prvo zbog zaista odličnih radnih karakteristika koje su kao što smo videli na samo korak do najboljih 360mm AiO sistema vodenog hlađenja. To se posebno odnosi ukoliko imate kućište veće zapremine, kada ta njegova karakteristika dolazi još više do izražaja. Hladi izuzetno dobro i povrh svega je nečujno tih.
 
 
Na stranu dobrih rashladnih mogućnosti, ovaj kuler izgleda prelepo sa svetlećom glavom, nalik jačem Wraith Ripper modelu koji je do sada bio ekskluzivna privilegija korisnika AMD Threadripper TR4 platforme. Efekti nisu napadni već vrlo elgegantno dozirani i pri tome ih možete prilagoditi svom ukusu jednobojnih ili duginih preliva. U krajnjem, možete ih potpuno isključiti kada kuler zbog svojih velikih dimenzija i duboke mat crne boje koja upija svetlost,  stvara efekat “crne rupe” u delu oko procesorskog ležišta.
 
 
 
Jednom rečju ovo je bez sumnje jedan premijum kuler kako u pogledu performansi tako i izgledu. Sa tom konstatacijom ide i veća cena od 99.99€, što je na granici gde se većina korisnika “lomi” između izbora vazdušnih kulera i sistema hlađenja na bazi tečnosti. Još jednom, ponavljamo da obe strane imaju svoje argumenta, tako da ako ste od onih koji prednost daju kombinaciji velikog rashladnog tela i strujanju vazduha, MasterAir M620M je model koji obavezno morate uzreti u najuži izbor!


 Prednosti:
- Veliko telo 
- Mat crni finiš
- Odlične performanse
- Tih i efikasan ventilator
- 6 toplotnih cevi i bakarna baza
- Atraktivni aRGB sistem efekata
 
Nedostaci:
- 1.62 kilograma koji vise na ploči pod uglom od 90 stepeni

Cena: oko 100€ 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master ML360P Silver Edition (Video)

Test: Master Liquid ML240P Mirage (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209