Greška

Došlo je do greške.

Test: Master Liquid ML240P Mirage (Video)

14.03.2020 18:00 | 0 Hardver
Test: Master Liquid ML240P Mirage (Video)

Novi Master Liquid ML240P Mirage donosi prozirnu glavu sa vidljivim propelerima pumpe koji rade u posebnom, Mirage RGB svetlosnom efektu. Nova glava, novi impeler, novi ventilatori I rezultat je jedan atraktivan AiO sistem vodenog hlađenja koji uz to i dobro hladi...

Kako bi odgovorio na zahtev originalnog izgleda AiO sistema koji su inače počeli da sve više liče jedan na drugi, Cooler Master je pre nekog vremena predstavio Master Liquid ML240P Mirage. Dakle, podario mu je jedinstven izgled, istovremeno zadržavajući sve dobre osobine Master Liquid serije prekonfigurisanih sistem vodenog hlađenja (AiO).

Glavna osobina Mirage modela je prozirna glava koja otkriva pogled na propelere pumpe i njihovo RGB osvetljenje, tako da možete gledati i diviti se svom rashladnom sistemu dok posmatrate propelere koji se okreću u svetlu RGB efekata. U pitanju je ekskluzivni Mirage efekat.

Zbog toga je Cooler Master morao da redizajnira čitavu glavu kojoj je podario transparentni poklopac na vrhu, ali je zbog toga promenjen impeler pumpe. To je zapravo rotor koji povećava pritisak i protok rashladne tečnosti. Ovo je napravljeno kako bi do izražaja došao Mirage vizuelni efekat. Inače, pumpa koristi 4 pinski konektor za povezivanje sa matičnom pločom i shodno tome kontrolu rada širinom pulsnog signala.

MasterLiquid ML240P Mirage - karakteristike

Glava je dobila vodeni blok manjeg profila kako bi ostalo više slobodnog prostora i postigao čistiji izgled unutrašnjosti u delu procesorskog ležišta. Zbog toga je pak povećana površina bakarnog bloka hladne ploče u cilju boljeg prenosa toplote i hlađenja centralnog procesora. Vidno se ističe ispupčena kvadratna struktura koja vam govori da je “Mirage” bolje koristiti na Ryzen AM4 i Intel LGA1151 procesorima nego na recimo jednom Threadripper modelu, koji ima daleko veću korisnu površinu hladnjaka za predaju toplote.

Master_liquid_ML240_Mirage_1s.jpg 

Deo sa glavom je napravljen u tzv “gun metal black” finišu koji je istaknut bočnom 3D teksturom. Holenderi su pokretiljivi i povezani pomoću pancirno obloženih creva sa radijatorom od 240 mm. Standardna konfiguracija 240 mm AiO sistema koristi dva SF120R ARGB ventilatora sa propelerima poput onih na avionskim turbinama i “rifle bearing” ležajevima koji su nešto bolja i tiša varijanta onih standardnih sa biksnom. Oni treba da obezbede miran rad ventilatora i visok pritisak vazdušnih strujanja kako bi brže oslobodili toplotu sa radijatora.

Rade u rasponu od 650-2000 obrtaja u minutu i imaju kuriozitet je da su propoleri spojeni jednim velikim prstenom što je inače trend kod novijih modela ventilatora, a sve u svrhu veće bezbednosti u radu ako  kabal slučajno upadne među propelere da bi se predupredila situacija oštećenja. Poseduju adresibilnu funkciju kontrole RGB svetlosnih efekata, a u pakovanju stiže i odgovarajući aRGB kontroler sa specijalnom podrškom za pomenuti Mirage efekat, a koji se uzgred može fino podešavati.

 Master_liquid_ML240_Mirage_2s.jpg

Inače, kontroler podržava 4 glavna tipa svetlosnih efekata: efekat duge, kolor Cycle, tinjajući efekat i efekat statičnog svetla u boji. Sva četiri efekta su dostupna u tzv uskom i širokom odblesku Mirage režima rada. Inače, MasterLiquid ML240P Mirage je više pozicioniran od ostalih 240mm AiO Master Liquid sistema, kako u pogledu performansi tako i dužoj garanciji od 5 godina.

 Master_liquid_ML240_Mirage_3s.jpg

MasterLiquid ML240P Mirage - utisci u radu

Prilikom instalacije bitno je povesti računa o par važnih detalja. Pakovanje je detaljno i izdašno u smislu svih delova koji su potrebni da bi pravilno instalirali ovaj sistem prekonfigurisanog vodenog hlađenja. Svi adapteri za trenutno aktuelne verzije procesora uključujući pomenute Ryzen AM4, Intel LGA i TR4 modele.

 Master_liquid_ML240_Mirage_4s.jpg

Mi smo ga probali na našoj standardnoj AM4 platformi i Ryzen 7 3800X modelu procesora. Sa ploče je potrebno demontirati klasične jezičak plastične držače i montirati CM mehanizam kačenja. Sve je to uobičajeno kao i kod drugih Master Liquid modela. Elem, prva stvar o kojoj je potrebno povesti računa jeste orijentacija glave i holendera. Oni moraju biti okrenuti ka donojoj strani kućišta, tako da creva dođu sa desne strane kućišta prema RAM modulima kada je radijator montiran na prednju stranu kućišta.

Druga, stvar na koju treba obratiti pažnju jeste povezivanje odgovarajućih kablova i sinhronizacija glave sa aRGB kontrolerom kako bi dobili Mirage svetlosne efekte. U pitanju je teži deo posla obzirom da su Mirage efekti vidljivi kada se propeleri pumpe vrte na određenoj frekvenciji.

Master_liquid_ML240_Mirage_5s.jpg 

Taster koji služi za kontrolu Mirage efekta je podešen da potraži i skenira frekvenciju u 4 opsega: 65-95Hz, 65-136 Hz, 65-180 Hz i 65-220 Hz. Pošto je rad pumpe kontrolisan širinom pulsnog signala to znači da brzina pumpe varira tako da je uloga kontrolera aktivno podešavanje frekvencije rotora kako bi prikazao svetlosne efekte. Zbog toga Mirage svetlosni efekti nisu vidljivi tokom čitavog vremena rada pumpe.

Dakle, da bi postigli Mirage efekte prilikom instalacije prvo morate da povežete “V-račvasti” kabal i to 2-pinski konektor koji se povezuje u odgovarajući konektor na sam kontroler, dok se 4-pinski konektor za napajanje glave hlađenja povezuje na drugi deo 4-pinskog konektora na V-račvastom kablu koji se povezuje sa odgovarajućim konektorom na ploči (CPU Cooler). Zatim pritisnite prvi taster na kontroleru da podesite željeni svetlosni efekat i nakon toga pritisnite taster 4 na kontroleru na podesite opseg radne frekvencije i to je to. Uživanje može da počne.

Master_liquid_ML240_Mirage_6s.jpg

MasterLiquid ML240P Mirage - performanse

Test konfiguracija:

CPU:

AMD Ryzen 7 3800X

MB: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
Cooling:

Master Liquid ML240P Mirage 

RAM: 2x8 GB HyperX PREDATOR RGB DDR4-2933
VGA: AMD Radeon RX 5700 XT 8G
Case Cooler Master Master Case H500M
SSD: ADATA Gammix S11 Pro 250 GB NVMe PCIe x4
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
MasterAir MA620M
MasterLiquid ML240P MIRAGE
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
MasterAir MA620M
MasterLiquid ML240P MIRAGE
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Blender 2.80 ( 4K Frame Rendering )
vreme izvršenja
AMD Wraith Prism
MasterAir MA620M
MasterLiquid ML240P MIRAGE
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 5 10 15 20
manje je bolje (min.)

Master_liquid_ML240_Mirage_termos.jpg

MasterLiquid ML240P Mirage - zaključak

Osim što izgleda lepo i originalno sa hipnotišućim Mirage efektima, ML240P Mirage dobro hladi. Prilikom punog opterećenja Ryzen 7 3800X procesora u zahtevnoj Blender sceni, izmerili smo 33 stepena u mirovanju i maksimalnih 73 stepena u zatvorenom kućištu nakon par časova intezivnog rada. Broj obrtaja ventilatora se kreće u rasponu od 900-1200 obrtaja u minutu. Pri tome su zaista tihi i pre ćete čuti rad ostalih ventilatora u sistemu, nego ovih na ML240P Mirage-u. Rad ventilatora je moguće podešavati iz BIOS-a matične ploče, a maksimalna postignuta vrednost ide do nekih 1700-1900 obrtaja u minuti kada su već primetno glasniji u radu. Ipak, temperatura je u slučaju maksimalnog broja obrtaja tek stepen niža, pa u praksi zaista ne vredi žrtve prijatno tihog, skoro bešumnog rada. Tu je i prateći softver za podešavanje svetlosnih efekata prema želji korisnika. moguća je i sinhronizacija sa ostalim komponentama jer je podržan rad ASRock Polihrom, Gigabyte Fusion, MSI Mystic i sličnih sistema osvetljenja.
 
 
 
Master Liquid ML240P Mirage košta oko 150 evra i stiže sa 5 godina garancije. U pitanju je kvalitetniji AiO sistem u ponudi Cooler Master-a, koji zaista prelepo izgleda i u isto vreme dobro hladi. ostaje samo ono pitanje da li je bolje koristiti jedan ovakav sistem vodenog hlađenja ili klasični vazdušni haldanjak velikog tela i mase. Naš izbor je definitivno na strani ovog lepotana koji jer u krajnjem neuporedivo lepše izgleda, jednako dobro hladi i pri tome mnogo manje mehanički napreže matičnu ploču.
 
 
Prednosti:
- Mirage aRGB svetlosni efekti
- Atraktivan izgled glave pumpe
- Solidni rezultati hlađenja
 
Nedostaci:
- Mala “debljina” hladnjaka
- Nemogućnost manuelne kontrole rada pumpe i ventilatora
- Softver
 
CENA: oko 150€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MasterAir MA620M (Video)

Test: Cooler Master MasterBox TD500 Mesh White (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209