Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech Z-906 5.1 sistem zvučnika

28.09.2011 23:12 | 1 Hardver
Test: Logitech Z-906 5.1 sistem zvučnika

Retko imamo priliku da vam prikažemo kompjuterske zvučnike na našem sajtu, ali igrom slučaja došli smo u posed novog i već jako popularnog Logitech Z-906 5.1 sistema. Da li vam je bitan kvalitet zvuka u vašoj multimedijalnoj postavci? Da li volite da gledate HD filmove sa 5.1 efektima? Da li volite da pojačate zvuk u igrama i unesete se kako audio, tako i vizualno u radnju igre? Logitech Z-906 5.1 sistem vam pruža kristalan kvalitet zvuka u svim pomenutim situacijama. Poseduje THX sertifikaciju zvuka, pružajući visok nivo detalja zvuka, poseduje digitalne i analogne ulaze i veoma elegenantan dizajn. Zainteresovani?

Dragoljub Radovanović

Zamislite sledeću situaciju- kupili ste računar sa odličnim komponentama za gejming, imate monitor visokog kvaliteta, imate dobre periferije, mislite da vam je iskustvo kompletno, ali onda na vašem stolu ugledate jeftini 2.1 sistem. Nekako kvari utisak, zar ne? U tom trenutku u glavi vam je slika koliko je dobro bilo iskustvo pri gledanju HD filma prošle nedelje kod vašeg komšije koji poseduje 5.1 surround sistem. Opet vraćate pogled na vaš stereo sistem, prisećate se neubedljivog zvuka koji pruža i nepotpunog doživljaja u filmovima u igrama - to je kap koja je prelila čašu - "Nek ide život, kupujem 5.1 sistem zvučnika" . Sada kad ste prelomili - ostaje pitanje koji 5.1 sistem vam može doneti to potpuno zvučno iskustvo?

Pretraga počinje i shvatate da postoji veći broj 5.1 kompjuterskih sistema raznih proizvođača, čiji se spektar cena kreće od jako povoljnih, pa sve do onih malo skupljih i kvalitetnijih. Ne želite da rizikujete ovoga puta, a već neko vreme u slamarici imate preko 300 evra koje vas svrbe da ih na nešto potrošite. Ako ste se prepoznali u ovoj situaciji, onda vam možemo reći da je vašoj potrazi došao kraj- Logitech-ov Z-906 5.1 sistem je prava stvar za vas.
Možda ste i dalje skeptični po pitanju cene? Zašto ovaj sistem košta preko 300 evra - da li opravdava svoju cenu u odnosu na kvalitet zvuka koji pruža? Ukratko - da. Da li možete proći jeftinije, a dobiti približan kvalitet zvuka koji ovaj sistem nudi? Ne baš. Ako vas naše reči nisu potpuno ubedile, proćićemo zajedno kroz njegove mogućnosti i nešto kasnije u tekstu vam preneti naše utiske o kvalitetu zvuka. Pre svega pogledajmo šta to ovaj 5.1 sistem ima da vam ponudi, tačnije šta je navedeno na sajtu proizvođača.

Pre svega - THX sertifikacija. THX je audio/video standard koji zahteva striktne performanse od uređaja. Šta to zapravo znači? To znači da uređaj mora da prođe rigorozan proces sertifikacije, koji uključuje razne testove, pre nego što bude bilo odlučeno da li su performanse uređaja dovoljno dobre da on nosio THX logo na sebi. Logitech Z-906 je prošao te testove, nivo performansi je zadovoljen i njemu je dozvoljeno da nosi THX logo i uručena mu je sertifikacija. Ovim se jednostavno govori da je kvalitet zvuka osiguran na ovim zvučnicima.500w RMS snage - RMS označava maksimalnu snagu koju sistem može da isporuči

Digitalno dekodiranje - Digitalno dekodiranje osigurava da čujete svaki detalj zvuka, bilo u filmovima ili igrama

Digitalni i analagni ulazi - Dozvoljavaju sistemu da se na njega prikači do šest različitih audio izvora, na primer vaš HDTV, Blu-ray ili DVD player, DVR, Xbox 360, Playstation 3, Wii, iPod, PC ili nešto drugo.

Pregledna centralna jedinica - daje vam potpunu kontrolu nad pojačavanjem i smanjivanjem zvuka, prebacivanjem izvora, uključivanju i isključivanju sistema. itd...

Bežični daljinski - Veoma prost mali daljinac koji vrši svoj posao sa osnovnim kontrolama.

Subwoofer jačine 165w sa izlazom vazduha sa strane - daje vam jako dobro iskustvo basa u filmovima, igrama i muzici

Mogućnost kačenja zvučnika na zid - prednji, centralni i zadnji zvučnici imaju rupu sa navojem, koja daje mogućnost kačenja na zid.

3D stereo režim - dozvoljava sistemu da konvertuje dvokanalni stereo u surround zvuk jednim pritiskom na dugme.


Specifikacija:
Dizajn i konekcije

Slažemo se da su promotivne fotografije lepe, tako da ćemo njih ostaviti za našu galeriju, a u tekstu ćemo prikazati kako to ovaj Logitech Z-906 5.1 sistem izgleda u realnosti. Kutija u kojoj ovaj sistem dolazi je poveća i nije baš lagana, tako da ako ste zamislili da ovaj sistem posle kupovine nosite u rukama do vašeg doma - grdno bi ste se prevarili. Naš savet je da posle kupovine ovaj sistem prevezete kolima od tačke A do tačke B. U kutiji vas čeka poveći Subwoofer, pet satelita, centralna jedinica, daljinski, kablovi za satelite, kablovi za vezu sa računarom i tri AAA baterije za daljinski, sve lepo upakovano po kutijama. Sateliti i centralna jedinica minus Subwoofer izgledaju ovako:Na prednjim i zadnjim satelitima jasno je istaknut THX logo u gornjem delu, u sredini se nalazi membrana zvučnika zaštićena metalnom mrežicom, dok se ispod nje nalazi prepoznatljivi Logitech logo:

 
Što se tiče donje strane satelita, svaki od njih poseduje dve gume koje sprečavaju klizanje zvučnika. Ovo je mnogo dobra stvar planirate da držite satelite na vašem stolu, jer osigurava da se oni neće pomerati sa željenog mesta.
 


Sa zadnje strane nalazi se klasične crvene i crne žabice, a završetci kablova su označeni isto tim bojama, tako da ne postoji šansa da pobrkate pri povezivanju - crveni deo u crvenu žabicu, crni u crnu. Dobar broji zvučnika nema ovakve "otkačive" kablove, tako da je njihovo produžavanje dosta zakomplikovano, što ovde nije slučaj. Takođe sa zadnje strane se nalazi pomenuta rupa sa navojem, uz pomoć koje kačite vaše satelite na zid.
Na početku smo imali grupnu sliku svih zvučnika, slikanu sa prednje strane, ali ostavićemo vam još dve slike kako bi stekli sliku kakav je oblik satelita u ovom Logitech Z-906 5.1 sistemu:
Što se tiče konekcija, one se nalaze na Subwooferu, koji na prednjoj strani ima membranu dijagonale od 8 inči, koja je zaštićena metalnom mrežicom, kako bi se sprečilo slučajno kidanje membrane. Sa desne strane nalazi se otvor, kroz koji izlazi višak vazduha koji nastaje pri kretanju membrane napred/nazad.

Što se tiče konekcija koje poseduje, one su smeštene sa zadnje strane Subwoofer-a i uključuju:

- Zeleni, narandžasti i crni port za vezu sa vašom zvučnom kartom na računaru (Input 1)
- Stereo analogni činč ulazi (Input 2)
- Dva optička digitalna audio ulaza (Input 3 i Input 4)
- Koaksijalni digitalni audio ulaz (Input 5)
- Veza sa centralnom jedinicom (konzolom)

Ostali ulazi koje vidite su crvene i crne žabice namenjene za povezivanje sa satelitima, a sam proces povezivanja je jako jednostavan jer vam je obeleženo gde koji satelit treba da bude priključen. Nemate razloga za brigu, povezivanje ćete završiti jako brzo, čak iako nemate dodatni par ruku da vam pomogne.Centralna jedinica (konzola) je dosta elegantnog izgleda i na sebi poseduje veliki krug za povećavanje/smanjivanje nivoa jačine zvuka, dugme za uključivanje, menjanje ulaza, efekata, Mute i Level dugme. Dugme za menjanje efekata prebacuje između 3D stereo režima, 4.1 režima i 2.1 režima, što je označeno naranžastim svetlom kada je neki režim aktivan. Kada nije upaljeno nijedno svetlo kod ovih režima, podrazumeva se da je aktivan standardni 5.1 režim.
Veoma lepo rešena stvar je pojačavanje i smanjivanje određenih satelita pritiskom na Level dugme sa desne strane. Možete menjati jačinu prednjih satelita, zadnjih satelita, centralnog satelita, ili jačinu subwoofera, a sve vam je lepo označeno svetlima za odgovarajuće satelite. Kada su sva svetlna satelita upaljena, to znači da menjate ukupnu jačinu zvuka. Na centralnoj jedinici se takođe nalazi infracrveni port, za komunikaciju sa daljinskim koji dobijate. Sa desne bočne strane nalaze se dva ulaza - ulaz za slušalice i Aux ulaz.
Daljinski koji se dobija uz ovaj sistem je mali i simpatičan, mada na sebi nema previše dugmića, samo one osnovne. Zameramo Logitechu što uz ovakav sistem nije uključio nešto profesionalniji daljinski, jer ovaj koji se dobija u paketu izgleda dosta jefino, pa pomalo kvari utisak. Naravno, uvek možete zaobići ovakvu stvar kupovinom jednog od savremenih Logitech Harmony univerzalnih daljinaca.
Kvalitet zvuka

Nakon svega, kakav je kvalitet zvuka?

Ukratko - prilično dobar. Od kompjuterskih zvučnika se ne može očekivati da pariraju skupocenim Hi-Fi sistemima po pitanju kvaliteta zvuka koji je isporučen, ali u kategoriji kompjuterskih zvučnika oni su pri samom vrhu. Pre svega smo pustili dobar broj filmova koje imamo u 1080p kvalitetu sa DTS zvukom, na primer Transformers 2: Revenge of the Fallen, Batman Dark Knight, Avatar, X-Men Origins: Wolverine i jedan naslov koji nas je zaista oduševio količinom i kvalitetom efekata koji se u njemu nalaze - Transformers: Dark of the Moon.

Pomenuti naslov je prepun efekata koji nastaju u scenama borbi između ogromnih robota, zvuci koji nastaju udaranjem metala o metal, razne eksplozije, pucanje teške artiljerije, još eksplozija - jednostavno zvukovi u ovom naslovu su pravi doživljaj za uši. Subwoofer je bio prilično agresivan na maksimumu, možda čak i previše naglašen, tako da smo morali da ga smanjimo za nekoliko stepena. Možda ste primetili da sateliti na sebi ne poseduju visokotonce, tako da visoke frekvencije ne mogu da budu potpuno pokrivene, ali mi nismo imali preteranu zamerku.

Pre nego što nastavimo dalje , moramo reći da nećemo previše diskutovati o kvalitetu zvuka, jer pre svega, Benchmark je sajt koji se ne bavi tom tematikom.Kako ne bi bilo zabune i preteranih očekivanja testiranja zvuka u ovom prikazu, raznih poređenja sa dobro poznatim Z-5500 sistemom - ograđujemo zbog potencijalnih komentara od strane audiofila koji posećuju naš sajt. Nismo imali prilike da detaljno uporedimo ovaj sistem sa Logitech Z-5500 sistemom, tako da zaista nema smisla pominjati ga u ovom tekstu . Ako želite nešto više o ovoj temi, savetujemo vam da posetite ovu stranicu, koja se nama učinila posebno zanimljivom, na kojoj se nalazi detaljna poredba sa Z-5500 sistemom.

Kada smo razrešili tu stvar, pomenućemo još nekoliko stvari koje smo primetili. Za razliku od Logitech X-540 5.1 sistema koji autor teksta poseduje, Logitech Z-960 sistem pruža mnogo puniji zvuk, jasnoća zvuka je mnogo veća, efekti u filmovima su dosta izraženiji - tačnije, imali smo prilike mnogo jasnije da čujemo neke efekte koji nisu mogli biti reprodukovani na X-540 sistemu. Jedna od najbitnijih stvari koja nas je prosto oduševila je jasnoća zvuka kada se zvuk pojača na maksimum. Nije bilo govora o distorziji zvuka, koju imate priliku da iskusite na nekom od jeftinijih sistema. Jačina zvuka na maksimumu je itekako dovoljna da dobijete kaznu za preglasno slušanje muzike, tako da budite oprezni. Stvar koja vam se može učiniti zanimljivom je konverzija dvokanalnog stereo izvora u 3D Stereo surround zvuk. Ovo znači da će muzika koju slušate biti reprodukovana na svim satelitima, umesto samo na prednjem levom i desnom. Naravno, ljudi kojima se ova ideja ne dopada, nisu primorani da uključuju ovu opciju.

Još jedna stvar, po preporuci člana sa našeg Benchmark foruma, imali smo priliku da reprodukujemo Marantz Hi-End Audiophile Test Demo CD. Svaka preporuka ide ovom CD-u, jer ima zaista kvalitetne pesme i muzičke kreacije. Ovo je odličan pokazatelj kvaliteta reprodukcije zvuka vaših zvučnika, a nama se dopalo kako se Logitech Z-906 sistem ponašao pri reprodukciji ovih kreacija.
Zaključak

Zaključak se nameće sam po sebi - za uloženi novac dobijate jako dobar 5.1 sistem kompjuterskih zvučnika. THX sertifikacija koju poseduju samo potvrđuje tu tvrdnju. Kristalno jasan zvuk u filmovima, igrama, muzici, mnoštvo ulaza koji osiguravaju povezavanje raznih uređaja na ovaj sistem, elegantan dizajn satelita i centralne jedinice, bežični daljinski, mogućnost kačenja na zid, sve su ovo plusevi pri kupovini 5.1 sistema. Negativne stvari postoje takođe, a jedna od njih je nedostatak visokotonaca na satelitima. Druga stvar koja je nama kvarila utisak je daljinski koji izgleda jeftino. Mnogi kažu da ovaj sistem nije dostojan naslednik Logitech Z-5500 sistema, ali mi vam samo možemo reći da je ovaj sistem kod nas jeftiniji gotovo za 70 evra u određenim prodavnicama, imajte to u vidu.

Prednosti

- Odličan kvalitet zvuka u filmovima i igrama
- THX sertifikacija
- Mnoštvo ulaza
- Bežični daljinski
- Elegantan dizajn
- Cena u odnosu na kvalitet


Mane

- Nedostatak visokotonaca na satelitima
- Daljinski je mogao biti kvalitetniji
 - Nedostatak displeja na centralnoj jedinici


Cena: 38.999 RSD

Uređaj na test ustupio ComputerLand .

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Uporedni test: Gaming miševi, H2 2011.

Test: Logitech K750 Solar

10203
10205
10206
10207
10208
10209