Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech WingMan Force Feedback Mouse

23.07.2000 14:29 | 0 Hardver
Test: Logitech WingMan Force Feedback Mouse

Bez konkurencije, ovo je najneobičniji uređaj namenjen računarima s kojim sam se ikada sreo - Logitech WingMan Force Feedback Mouse. Uređaj koji je namenjen onim najzagriženijim igračima, koji su "sve živo" isprobali, i koje ne moze više da ispuni nikakav kvalitet grafike, neverovatno uzbuđenje on-line igara, niti neverovatna brzina najnovijih grafičkih akceleratora...

Petar Gredelj

karakteristike, statistike, logitech wingman force beedback mouse periferije

Bez ikakve konkurencije, ovo je najneobicniji uredjaj namenjen racunarima s kojim sam se ikada sreo - Logitech WingMan Force Feedback Mouse. Uredjaj koji je namenjen onim najzagrizenijim igracima, koji su "sve zivo" isprobali, i koje ne moze vise da ispuni nikakav kvalitet grafike, neverovatno uzbudjenje on-line igara, niti neverovatna brzina najnovijih grafickih akceleratora. I ako smo se nekako navikli na postojanje dzojstika i volana "sa drmanjem", pojava takvog misa ipak predstavlja izvesno iznenadjenje. Iako je ovo u sustini mis, ne bi se moglo reci da to zaista i jeste. Pre bi' se reklo da je u pitanju neka vrsta dzojstika, cak stavise, Logitech ga i svrstava u tu kategoriju. Zbog toga u svom punom imenu i ima naziv WingMan, Logitech-ov serijal dzojstika koji je i proslavio ovog proizvodjaca.

karakteristike, statistike, logitech wingman force beedback mouse periferijeIako se dobro secam dana kada su se pojavile prve najave ovog kontrolera, moram priznati da sam poprilicno ostao zbunjen kada sam video pakovanje odnosno sam uredjaj. Poprilicno tesko, sta li su samo stavili unutra? Osnova svega [pored naravno samog misa-kontrolera], jeste neka vrsta mouse-pada na kome se sam mis nalazi. Izradjen je od vrlo kvalitetnog materijala [plasticnog], istovetnog kao i sam mis koji je za njega fiksiran. Tacnije receno, moze da se pomera po pad-u samo u odredjenom opsegu. Taj mouse-pad i nije tako mali, dimenzije su nekih 35x15 centimetara. Poprilicno je masivan tako da nema bojazni da ce skliznuti u uslovima ekstremno ostrog igranja. Naravno, da bi sve ovo uopste funkcionisalo, uredjaj se napaja iz dodatnog ispravljaca snage 9VA - iako se mnogi USB uredjaji napajaju iz samog racunara, to nije tako u ovom slucaju. Ipak je potrebna malo veca snaga da bi Vam ovaj dzojstik dobro protresao saku a tu kolicinu struje USB ne moze da isporuci. Sam mis je skoro potpuno identican Logitech-ovom Gaming Mouse-u ili ako hocete jos preciznije, nalik nekadasnjem Mouseman-u od pre nekoliko godina. Oni koji su duze "u racunarima" ce ih vrlo lako povezati...Moglo bi se reci da dosta dobro lezi u ruci, ali isto tako je primetno da je maksimalno prilagodjen igracima. Meni licno ne odgovara, ipak sam se nekako navikao na ergonomiju i maksimalni uzitak rada sa MouseMan Wheel-om. Nekako je suvise krut a moze i da nervira kontakt sa plasticnom podlogom. No ipak [iako se moze i tako koristiti], ovo nije mis za svakodnevni rad, ovo je mis za igranje!

Instalacija

Ono sto je dobro, Logitech je ovog misa namenio svima - nema vise podele na "levake" i desnjake. Potpuno je svejedno ko ce ga koristiti, mis je tako oblikovan da isti uslovi vaze za sve. Instalacija je prilicno jednostavna, uredjaj je isproban i pod 98-icom i Windows-om Me, i u oba slucaja sve normalno funkcionise. Pre povezivanja kontrolera sa racunarom [jos jednom podsecam, povezuje se preko USB porta], potrebno je instalirati softver nakon koga sledi obavezan restart racunara. Po restartu, prikljucujemo uredjaj koga ce Windows automatski detektovati, instalirati potrebne drajvere, a u taskbaru se pojavljuje dobro poznata WigMan-ova ikonica. Da je uredjaj pravilno instaliran signalizira i mala plava lampica koja svetli na gornjem delu mousepad-a. To se isto desava i kada je mis u upotrebi. Evo i test slike na kojoj sve to mozete i proveriti:

karakteristike, statistike, logitech wingman force beedback mouse periferije

U malom prozoru mozete kontrolisati funkcionalnost pomeranja ali pravo zadovoljstvo stupa na scenu onog trenutka kada pritisnete neki od tastera. Prtitiskom na levi taster, dzojstik [pardon, mis] ce vam "trznuti" ruku unazad - efekat je slican kao trzaj nakon pucanja iz pistolja, doduse, ne bas toliko jako [nemojte se previse uziveti]. Srednji taster ce Vam doneti efekat eksplozije a mis ce poceti da seta levo-desno po padu. Najlepsi efekat je svakako pritisak na desni taster kada imate utisak "pucanja" automatskom paljbom iz nekog heklera. Ruka ce Vam vibrirati na misu a mozete zamisliti kako to izgleda u Quake-u?

karakteristike, statistike, logitech wingman force beedback mouse periferije

Ovo je Logitech-ov WingMan Profiler pomocu koga mozete unapred definisati raspored tastera po zelji, pojedinacno za svaku zeljenu igru. Po instalaciji, on ce automatski detektovati sve instalirane igre na vasem racunaru i ponuditi odgovarajuci raspored tastera.
Ukoliko sami definisete zeljeni profil, direktno iz ovog profilera mozete "pozvati" onu igru koju zelite. Naravno, posto je ovo uredjaj namenjen igracima, Logitech je kupce "castio" sa tri full igre: u pitanju su Tycoon 2, Gruntz i ono sto je mozda i jedino vredno pomena - Heavy Gear II. Posto nikad ranije nisam isprobao ovu igru, njom sam se samo i pozabavio. Sjajno! Svaki Vas klik na taster izaziva odredjeni efekat pomeranja, tacnije receno "mrdanja" misa ali ono sto narocito impresionira jeste efekat kada Vas neki od protivnika pogodi raketom ili nekom drugom vrstom municije - svaki pogodak izaziva drugaciji efekat.

karakteristike, statistike, logitech wingman force beedback mouse periferije

Evo i slicice panela na kome mozete podesavati sve zeljene parametre akceleracije odnosno force feedback-a vaseg uredjaja. Valja malo eksperimentisati sa vrednostima kako bi dosli do zeljenih efekata.

Utisci

karakteristike, statistike, logitech wingman force beedback mouse periferije

Nisam siguran da sam dovoljno kompetentan za potpunu pricu o ovom neobicnom uredjaju - probao sam da stupim u kontakt sa nekim od drugara sa exx3D-a ali i oni su otisli malo da se odmaraju...
Sta reci, ako sebe vidite medju onim pasioniranim igracima prvog reda - probajte ovakvog misa, imacete pred sobom neopisivi dozivljaj realnosti igranja. ALI, ovakav kontroler poprilicno i kosta, cena mu je preko 200 DEM pa sad vidite...
Nisam bas najsigurniji da ce mnogo ljudi moci sebi da priusti ovako nesto, uostalom, Force Feedback Mouse je namenjen prvenstveno onoj bogatijoj klijenteli na zapadu. Zadovoljstvo nema cenu, pa ko voli i moze...


Generalni zastupnik u YU za sve Logitech proizvode je firma "Computer Land"

Test: Microsoft IntelliMouse with IntelliEye

Test: Novi Logitech miševi

10203
10205
10206
10207
10208
10209