Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech PRO Gaming Mouse

28.10.2016 10:39 | 2 Games
Test: Logitech PRO Gaming Mouse

Dešavanja na e-sports polju su ušla u fokus širokih masa poklonika PC igranja, ali su ih postepeno prevazišla i polako prerastaju u kulturni fenomen u procesu koji se odvija pred našim očima. Samim tim dolaze u fokus kompanija koje kao nikada ranije predstavljaju specijalizovanu gejming opremu. No, da li to istovremeno znači i najraskošniju, najnapucaniju, najnatrpaniju...? Logitech je pokazao da je odgovor na to pitanje odričan uz svoj novi PRO Gaming Mouse. Ime je zaista ponekad sudbina...

Filip Majkić

Kada bismo opisivali opremu za e-sports nadmetanja, verovatno bismo upotrebili prideve "jednostavno" i "praktično". Mnogi misle da gejmerima treba komplikovana oprema sa mnoštvom dodataka, natrpana komandama i pomoćnim tasterima. Zapravo, najčešće je sve suprotno od toga, i što se više ide na lestvici kvaliteta igrača, to više ostajete zapanjeni kako jednostavne uređaje koriste. Drugim rečima, kompleksnije i natrpanije karakteristikama ne znači uvek i bolje.


logitech_pro_gaming_mouse_2_s.jpg


Logitech je upravo vođen takvim idejama kada je predstavio PRO Gaming Mouse, svog miša eksplicitno namenjenog e-sports publici - a da se ne lažemo, i brojnim gejmerima širom sveta koji će, inspirisani performansama i kvalitetom koji se dokaže preko e-sportsa, pohrliti da nabave sličnu opremu. Ovo je naslednik, zavisno od vaše perspektive, ili G300/G303 modela, ili pak konačno istinski naslednik G100(s) miša. Jedno je sigurno, ambicije su velike, i bilo je neophodno kreirati najbolje moguće rešenje bez ikakvog prava na grešku. No, kako se izboriti za mesto na tržištu pored tolikih uređaja koji plene pojavom, dodacima, čistim brojem dodatnih karakteristika i specifičnih mogućnosti...?


Specifikacije
 • Model PRO Gaming Mouse
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 12000 dpi
 • Broj tastera 6
 • Dodatno RGB osvetljenje podesivo pomoću softvera
  Softver za optimizaciju miša prema podlozi
  32-bitni ARM procesor
  Omron mikrosvičevi sa garantovanih 20 miliona klikova
 • Ergonomija Simetričan
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Da
 • Dimenzije 116.6 x 62.15 x 38.2 mm
 • Masa 129.5g (sa kablovima)
  83 g (samo miš)
 • Garancija 2 godine


Pakovanje je prilično jednostavno i klasično. Unutra se ne zatiču nikakvi dodaci, već se u jednostavnoj kutiji malih dimenzija i prepoznatljive crno-plave kolorne šeme Logitech proizvoda G serije namenjene igračima dobija miš zajedno sa rudimentarnim uputstvom za njegovo povezivanje na USB port računara. Ukoliko vam je ono potrebno, sumnjamo da je ovo miš za vas...


logitech_pro_gaming_mouse_1_s.jpg


Spartanska opremljenost je, dakle, već očigledna, a slično možemo da konstatujemo da važi i za sam miš. Da li je to dobro ili nije, zavisiće od vaših ukusa. Mnogi će reći da bi želeli nešto "bogatiji" miš, dok će drugi reći da je ovo idealan miš - lagan, bez suvišnih dodataka, jednostavan i funkcionalan, bez zakrivljenja, udubljenja, nekih posebnih dodataka, specijalnih točkića i gomile tastera. PRO Gaming Mouse je za takvu grupu korisnika i dizajniran.


logitech_pro_gaming_mouse_3_s.jpg


Miš se bazira na PMW3366 optičkom senzoru, maksimalne rezolucije od 12.000 DPI, što obećava fantastične performanse, naročito u kombinaciji sa mogućnostima preciznog podešavanja na željenu osetljivost i odsustvo bilo kakve akcelaracije ili "veštačkog" uticaja na brzinu i odzivnost miša. Tu su i 32-bitni ARM procesor, kao i memorija za smeštanje informacija, podešavanja i profila. Naravno, reč je o obaveznoj stavci za jedan gejming miš namenjen turnirima, gde se ne može iznova stalno podešavati oprema u skladu sa ličnim prohtevima...

 

 

Miš sa svih strana

Zašto smo u samom startu naglašavali jednostavnost i praktičnost? Kada izvadite PRO Gaming Mouse, jasno vam je zbog čega već na prvi pogled. Lišen je bilo kakvih suvišnih detalja, komplikovanih ureza, velikih površina za oslanjanje dlana ili šake. Prosto rečeno, pravljen je da bude što lakši i da igranje na njemu bude što ugodnije.


logitech_pro_gaming_mouse_4_s.jpg


Da ilustrujemo podatak o težini miša - njegova masa iznosi svega 83 grama, tako da zaista nećete imati utisak da vam je nešto teško pod rukom. Isto tako, da bi igranje bilo ugodno, on je sa svih strana obložen odgovarajućim mikronanosom, koji ne samo da fino deluje pod prstima, već ima i veoma praktičnu ulogu da pomaže prijanjanje tokom dužih igračkih sesija, kakve su neminovne u e-sports svetu, ali kakvima smo, da se ne lažemo, skloni i u toplini svojih domova, naročito tokom jesenjih i zimskih meseci...


logitech_pro_gaming_mouse_5_s.jpg


Jednostavnost - ne može jednostavnije od potpuno simetričnog miša malih dimenzija. Ipak, on nije podjednako upotrebljih levorukim i desnorukim korisnicima kako bismo to možda želeli. Naime, na levom boku miša se nalaze dva tastera - standardni Back i Forward, koji nemaju svoje pandane na desnoj strani miša. No, i to je bolje za levoruke korisnike od modela koji su prevashodno oblikovani upravo za dešnjake.


logitech_pro_gaming_mouse_6_s.jpg


Kada već govorimo o tasterima, ima ih ukupno šest i svi su programabilni. Nema nekih posebnih funkcija, osim pomenutih Back i Forward, kao i standardnog levog i desnog tastera, prisutni su još taster za menjanje osetljivosti u letu i točkić miša. Funkcionalno i bez naročitih iznenađenja, rekli bismo. Ističu li se nečim? Reći ćemo da su levi i desni taster zahvaljujući Omron mikrosvičevima deklarisani na 20 miliona klikova. Istakli bismo još veoma kvalitetan skrol, koji je izdeljen na precizne podeoke i koji je sasvim solidne širine. Svi tasteri imaju odličan odziv na klik, s tim što primećujemo da je desni klik nešto lakši nego levi, za jedva primetnu nijansu. Ukoliko idemo logikom da je oroz na levom kliku, a da je recimo za MOBA igre desni klik presudniji, sve nam je razumljivo i pokazuje se da je Logitech dobro razmislio prilikom dizajniranja ovog proizvoda, izbegavši da desni taster učini nešto težim za pritiskanje što je najčešći slučaj.


logitech_pro_gaming_mouse_8_s.jpg


Postoji specijalna funkcija miša u vidu Full RGB osvetljenja. To u praksi znači da će G logotip kao i traka na donjem delu miša biti osvetljeni. Možete podešavati ovo osvetljenje (ili ga isključiti) pomoću softvera, a isto tako možete dodeljivati i određene efekta poput pulsiranja ili izmene boja u letu. Ne kažemo da će ovo biti ključan faktor; viđali smo i miševe sa još izdašnijim mogućnostima, poput modela koji daju da se promeni logo i postavi sopstveni, što je uvek lepo ili za tim ili za igraonicu, ali realno govoreći, ono što je prisutno na PRO Gaming Mouse uređaju je sasvim dovoljno...


logitech_pro_gaming_mouse_7_s.jpg


Posvetimo li se za trenutak donjoj strani, videćemo da tu postoje četiri mala glajdera. Ipak, ne treba se zavarati njihovom veličinom i dimenzijama, budući da donose impresivne karakteristike, naročito se dobro kombinujući sa senzorom. Glajderi naime imaju deklarisano trajanje od 250 kilometara (!) i puno obećavaju u svakom pogledu. Imamo li u vidu da je maksimalno ubrzanje deklarisano na 40G i brzina na 300 ips-ova, što su brojke do kojih svakako nećete dolaziti ni blizu u praksi čak iako ste bog Starcrafta, dobijamo zaokruženu sliku o mogućnostima ovog proizvoda u praksi. I to prilično impresivnu sliku. Opravdava li je PRO Gaming Mouse u svakodnevnom radu?

 

 

Korišćenje

Softver

Softver se može preuzeti sa zvaničnog sajta. U njemu je i opcija nadogradnje firmvera, s tim što u momentu testiranja nije bilo novijeg. Već smo dobro upoznati sa Logitech softverom, odnosno jedinstvenom aplikacijom, koji se prilagođava priključenom uređaju. Svakako se radi o izuzetno upotrebljivom softveru ogromnih mogućnosti. Podešavanja koja snimite se smeštaju direktno u memoriju miša, kako biste ih uvek imali sa sobom i kako ponašanje miša ne bi zavisilo od podešavanja na konkretnom računaru, što je i osnova e-sports zahteva.


prosoftver1_s.jpg

Ipak, mnoge ovakve mogućnosti smo već videli u prethodnim Logitech prikazima, kao i kod drugih miševa, ali jedna od zanimljivijih opcija jeste mogućnost preciznog prilagođavanja senzora (tuning) prema vašoj podlozi. Sve što je potrebno jeste pokrenuti odgovarajuću operaciju iz drajvera, držati levo dugme miša i praviti "osmice" po podlozi. Kada skala završi do kraja sa operacijom, dobijete odgovarajuću poruku na ekranu i završili ste! Moramo priznati, veoma zgodna opcija koja nam je sasvim fino poslužila za različite podloge u kancelariji ili kod kuće.


prosoftver5_s.jpg

prosoftver6.jpg


Kao i obično, naglasak je na gejmerskim opcijama. Moguće je detaljno kontrolisati sve aspekte rada miša, od osetljivosti senzora, preko odziva, do boje i tipa osvetljenja. U glavnom meniju je moguće dodeliti pet različitih vrednosti za osetljivost senzora, koje je posle moguće menjati u letu pomoću tastera ispod srednjeg dugmeta. Tu je i Angle Snapping opcija. Sve u svemu, imaćete na raspolaganju sve što vam je potrebno za fino podešavanje parametara rada ovog miša.


prosoftver2_s.jpg


U praksi

Dvojako gledište na ovog miša je najizraženije u ovom segmentu. Kao i kod svih gejming proizvoda, sve zavisi od toga koliko zapravo jeste iskreni prema sebi i svojim potrebama. Svi mi volimo da se poigramo, ali koliko nam je bitno da periferije budu optimizovane za igranje? Koliko se zapravo puno igramo, a koliko volimo da se hvalimo time, dok zapravo gro vremena za računarom provodimo na drugačiji način?

Upravo će od tog stanovišta zavisiti vaše gledište o PRO Gaming Mouse modelu. Za igračke sesije, on je - sjajan. Za svakodnevni rad ima i boljih, ergonomski oblikovanih rešenja, koja su jednostavno udobnija, pogodnija. On nema hajperskrol koji je tako koristan u dokumentima, nije masivan, na njemu se šaka ne odmara, nema mnoštvo dugmića koji se mogu podešavati, nema posebne tastere za specijalne funkcije. Jednostavno, on je u potpunosti usmeren ka gejmingu.

logitech_pro_gaming_1_s.jpg

To u praksi znači da miš prosto leti u ruci. Strahovito je precizan i moramo odati puno priznanje na račun PWM3366 senzora koji svoj posao obavlja fantastično, kao i na račun odličnih glajdera. Zahvaljujući maloj masi miša koja iznosi manje od 90 grama, vrlo je lako kontrolisati ga i izdavati izuzetno precizne komande sa minimumom napora. Slično važi i za karakteristične, nagle pokrete tipične za FPS igre. Zapravo, skloni bismo bili tvrdnji da je ovo idealan miš da učite kako se igraju CounterStrike ili Battlefied igre, ili da stičete rutinu u StarCraftu. Lagan, veoma precizan, bez ikakvih suvišnih elemenata koji bi smetali, a istovremeno simetričnog oblika tako da ne podstiče mišićnu memoriju u odnosu na oblik.


logitech_pro_gaming_mouse_4_s.jpg


Još jedna stvar koji bismo spomenuli, a koja je dobro promišljena, jeste dužina kabla. Naime, uvrnuti kabl ovog miša je nešto duži od standardnog. Navikli smo da kablovi budu dužine od oko 1.8 metara kada su miševi u pitanju, uključujući i modele namenjene igranju. Ovde imamo kabl dužine oko 2 metra, što je odlična stvar, budući da veliki broj korisnika jednostavno ima probleme sa rasporedom, uvrtanjem kabla, oblikom nameštaja oko koga kablovi prolaze i slično, te je sve ovo super vest za sve korisnike koji imaju nedoumica da li će imati dovoljan radijus pokreta.

logitech_pro_gaming_3_s.jpg

Miš je generalno namenjen za Claw grip držanje. Na njega nećete oslanjati dlan ili koren dlana, budući da je prekratak za tako nešto. Već smo spominjali da su tasteri nešto glasniji od drugih modela Logitech G serije, ali to ćete zapaziti samo ako na stolu istovremeno držite i G502 i PRO Gaming Mouse. Desni klik nije tvrđi već istovetno mekan ili čak blago mekši od levog, te to možda traži određenu dozu navikavanja ali smo veoma zadovoljni kako se ponaša, recimo, u Dota 2 naslovu gde je suptilan pokret od krucijalne važnosti.

 

 

Zaključak

Logitech je veliko ime u svetu periferija, kao i samih igračkih miševa. Ipak, u ovoj niši je do sada, stiče se utisak, bio koji korak iza kompanija koje su se uglavnom specijalizovale za gejming i e-sports. Sada je u potpunosti ne samo uhvatio korak, već u dobroj meri zadao domaći zadatak konkurenciji. Međutim, postoje dva osnova preduslova koja moraju biti ispunjena.

logitech_pro_gaming_2_s.jpg

Prvi preduslov jeste da ste veoma okrenuti niši kojoj se Logitech obraća sa PRO Gaming Mouse uređajem. Dakle, da ste gejmer, i to u tolikoj meri da vam ostale mogućnosti proizvoda nisu mnogo bitne. Ovo je miš koji ne mari nizašta drugo osim ponašanja u samim igrama, dok oznojanih dlanova iščekujete da se dva piksela pomole kroz muljavu teksturu vrata na udaljenom kraju hodnika.  Drugi uslov jeste da ste istovremeno to spremni da platite. PRO Gaming Mouse uopšte nije jeftin; njegova preporučena cena iznosi 80 evra na evropskim tržištima i to je zaista dosta. Nije više reč o malom i jednostavnom G100 koji košta 30-40 evra i koji donosi solidne performanse; ne, ovde imamo odličnog performera, ali postoje razni miševi koji donose skoro iste performanse ali i još štošta za iste te pare, ili manje.

award_logitech_pro_gaming_s.jpg

Stoga, ukoliko imate u vidu ove navode, i potvrđujete da spadate u opisane kategorije, zaista je teško ne preporučiti miša. Ponašanje u radu je odlično i gotovo da bismo bili spremni da potpišemo da ćete biti bolji igrač ukoliko ga budete koristili. Iako deluje veoma bazično naspram G502, G602 i drugih miševa, kako Logitecha, tako i konkurencije, još je jedan pokazatelj da "odelo ne čini čoveka". U skladu sa rečenim, dodeljujemo mu zasluženo priznanje Benchmark sajta.


Prednosti:

- Fantastičan igrački miš
- Simetričan oblik miša, što će mnogi korisnici znati da cene
- Izuzetno lagan
- Odlični glajderi
- Garantovanih 20 miliona klikova


Nedostaci:

- Može biti suviše jednostavan za neke korisnike…
- ...kao i za traženu cenu


Miševe na test ustupio Logitech.

IKA90 Član postova: 219
I dalje ga nema kod nas, ima li neko mozda neki info, kada se ocekuje?

Test: Cooler Master MasterPulse Pro Over-Ear

Test: Hyper X Cloud Stinger

10404
10405
10406
10407
10408
10409