Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S

18.07.2017 13:11 | 6 Hardver
Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S

Logitech-ova MX serija miševa već godinama predstavlja sam vrh ponude tržišta, ako naravno ne računamo njihove gaming modele. Sve je počelo sada već davne 2006. sa legendarnim MX Revolution modelom, koji je još tada postavio standarde na kojima će se manje-više zasnivati gotovo svi budući modeli. Darkfield laserski senzor koji omogućava rad na apsolutno svakoj podlozi, Fast scrolling mehanizam za munjevito brzu navigaciju kada je to potrebno i naravno bežična konekcija sa računarima, sve ove stavke postale su osnova svakog narednog modela MX serije.

Vladimir Pejić

Svaki naredni model donosio je sa sobom i drastična unapređenja, a do kulminacije dolazi 2015. sa predstavljanjem MX Master modela. Nedugo nakon toga, MX Master postaje nezamenjiv alat na radnom stolu svakog profesionalnog korisnika koji se bavi video ili grafičkom obradom, velikim Excell tabelama itd. Takođe, uporedo sa MX Master modelom, Logitech donosi i MX Anywhere 2 model, koji predstavlja umanjenu “laptop” verziju Mastera, namenjenu profesionalnim korisnicima u pokretu.


 


Dve godine nakon lansiranja MX Master i MX Anywhere 2 miševa, Logitech nam predstavlja njihove naslednike u vidu MX Master 2S i MX Anywhere 2S modela, doduše ovi modeli vizuelno predstavljaju tek blagu evoluciju postojećih modela i ne donose sa sobom drastične izmene dizajna ili ergonomije kao njihovi prethodnici. Ovo je inače i vrlo dobra vest, jer ako pročitate našu recenziju iz 2015. videćete da na ove aspekte MX MASTER serije nismo imali nikakve zamerke.

logitech_mx_anywhere_2s_4_s.jpg

Hardver

Dizajn ovih modela je ostao neizmenjen, osim što je kolorit sada potpuno drugačiji. Predstavljene su tri nove boje – Graphite, Midnight Teal i Light Grey – koje krase oba 2S modela i donose prijatno osveženje ovoj seriji. Takođe, došlo je i do blage izmene logotipa na gornjoj površini ovih miševa, gde umesto „Logitech“ sada piše samo „Logi“.


logitech_mx_master_2s_2_s.jpg


Pored izmene osnovnih boja Logitech je radio i na unapređivanju funkcionalnosti ovih miševa, a nadogradnje koje su stigle sa 2S serijom predstavljaju jasan pokazatelj da Logitech nije sedeo skrštenih ruku. Pre svega oba 2S modela dolaze sa novim optičkim Darkfield senzorom maksimalne osetljivosti 4.000 dpi, uz identičnu nominalnu vrednost od 1.000 dpi-a. Osetljivost senzora je moguće menjati u rasponu od 200 do 4000 dpi, i to u inkrementima od samo 50dpi, što je drastičan napredak u odnosu na prethodne modele i omogućava mnogo veću preciznost podešavanja.


logitech_mx_anywhere_2s_5_s.jpg

 

Specifikacije
 • Model MX Master 2S
 • Kategorija Bežični
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 4000dpi
 • Broj tastera 7
 • Dodatno Unifying receiver, Micro-USB kabl za punjenje
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Promena osetljivosti 200-4000dpi (u razmaku od 50dpi)
 • Dimenzije 126mm x 85.7mm x 48.4mm
 • Masa 145g
 • Garancija 2 godine

 

Specifikacije
 • Model MX Anywhere 2S
 • Kategorija Bežični
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 4000dpi
 • Broj tastera 7
 • Dodatno Unifying receiver, Micro-USB kabl za punjenje
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Promena osetljivosti 200-4000dpi (u razmacima po 50dpi)
 • Dimenzije 100.3mm x 61.6mm x 34.4mm
 • Masa 106g
 • Garancija 2 godine

 

Senzor smo isprobali na svim površinama, a najviše smo se zadržali baš na staklenoj, na koju Logitech stavlja veliki akcenat. Rezultat je besprekoran i staklo definitivno ne predstavlja nikakav problem za ovaj senzor. Ova mogućnost će svakako biti dosta značajnija kod MX Anywhere 2S modela budući da je taj model više predviđen za upotrebu sa laptop računarom, pa ćete češće biti u situaciji da ne možete birati podlogu na kojoj ćete ga koristiti.


logitech_mx_anywhere_2s_3_s.jpg


Drugi napredak ostvaren je na polju interne punjive baterije. Iako joj je kapacitet ostao identičnih 500mAh, implementirana je Fast Charge opcija koja će je napuniti za samo 3 minuta. Dodatnim tweak-ovima i raznim podešavanjima Logitech je uspeo da joj produži autonomiju na čak 70 dana sa jednim punjenjem. To je čak 30 dana više od prethodne MX Master serije, ali ovde treba naglasiti i da će ta brojka najviše zavisiti od toga kako i koliko ga koristite, da li ga fizički isključujete nakon upotrebe ili ostavljate da sam ode u StandBy režim itd.


 logitech_mx_master_2s_3_s.jpg

Softver i korišćenje

Sve ono što smo dosad napisali o ovim modelima je u stvari bio samo uvod za jednu potpuno novu funkciju koja će profesionalnim korisnicima predstavljati dovoljan razlog za nabavku jednog od ovih miševa, ili čak nadogradnju sa prethodne MX serije – reč je novom Logitech FLOW softveru.


logitech_mx_master_softver_1_s.jpg


FLOW vam omogućava da miš simultano povežete sa do tri individualna računara na vašem radnom stolu i koristite ga potpuno normalno na sva tri računara. Međutim, iako je i prva MX serija podržavala ovo zahvaljujući tasteru na dnu miša kojim bi se prebacivali sa uređaja na uređaj, ovde je dovoljno samo pomeriti kursor do ivice ekrana jednog računara i on se već u sledećem trenutku nalazi na radnoj površini drugog. Međutim, ovo nije sve. FLOW vam omogućava i da prebacujete fajlove u Copy/Paste stilu sa jednog na drugi računar, bez ikakvih ograničenja kada su tipovi ili veličina istih u pitanju. FLOW funkcionalnost dolazi standardno sa Logitech Options softverom, a sve što je potrebno da bi radila je da svi računari na kojima je FLOW aktiviran budu povezani na istu mrežu (Wifi ili Ethernet).


 logitech_mx_master_softver_2_s.jpg


Naravno, standardni 1, 2, 3 taster na dnu je ovde i dalje prisutan, pa ove miševe možete i tako koristiti na više uređaja. Zahvaljujući dodatnoj opciji povezivanja preko Bluetooth konekcije, gde Unifying receiver nije potreban, MX miševe možete koristiti sa tabletima, telefonima, novijim Smart Televizorima ... 


 logitech_mx_master_softver_3_s.jpg


Kada je sama Logitech Options aplikacija u pitanju moramo u startu istaći da je njena instalacija potpuno opciona, ali ipak vrlo preporučljiva. Razlog za to su naravno dodatne opcije koje vam donosi, na šta nam Logitech čak i samim nazivom aplikacije lukavo skreće pažnju. Dizajn je podeljen na tri vrlo važne sekcije – Mouse, Point&Scroll i Flow, koji smo već opisali. Mouse sekcija vam omogućava standardno dodeljivanje  funkcija tasterima koji ukrašavaju bočnu i gornju površinu oba MX modela.

Lep dodatak je svakako Gesture opcija koja određenim tasterima, poput onog na odmorištu za palac, daje dvostruku ulogu. Običan klik vam tako može otvoriti Task Manager, ali ako isti taster pritisnete i držite, pomeranjem miša napred ili nazad kontrolišete glasnoću sistemskih zvukova. To je tek jedan od mnogo primera, a Logitech se ovde poprilično potrudio da ponudi neke vrlo zanimljive i korisne opcije.


logitech_mx_master_softver_4_s.jpg


Point&Scroll sekcija se bavi malo detaljnijim podešavanjem samog miša, pa tako ovde podešavate osetljivost senzora i scroll točkića, zatim možete birati između fiksnog i hibridnog moda rada Hyper Fast scrolling opcije itd. Iako je sve predstavljeno na vrlo jednostavan način, bez nekih preciznih DPI jedinica i ostalih parametara, ne treba zaboraviti i to da je ovaj miš namenjen tipu korisnika kojeg tako nešto i ne zanima.


 logitech_mx_master_softver_5_s.jpg


Sjajan dodatak svemu ovome nalazi se u gornjem desnom delu aplikacije gde sva podešavanja miša možete sačuvati kao generalni preset za apsolutno sve instalirane aplikacije, ili pak praviti neke vlastite dodatne presete za npr. Photoshop, Vegas, Premiere, GIMP itd.

Utisci

Nova MX serija je sa nasleđenim izgledom i ergonomijom nasledila i par mana koje su krasile prethodnike, ali se one ovde isključivo odnose na MX Master 2S model. Naime Forward i Back tasteri, smešteni na boku, ostali su potpuno nepromenjeni, a njihov smeštaj kao i dizajn su vrlo neprirodni za korisnika sa prosečnom veličinom šake. Ovo je naravno posledica ugradnje vertikalnog scroll točkića na bok, ali sama veličina miša i dalje ostavlja dovoljno prostora da ovo bude rešeno na malo drugačiji način.


 logitech_mx_master_2s_5_s.jpg

logitech_mx_anywhere_2s_1_s.jpg

Kod MX Anywhere 2S je ovo rešeno tako što glavni i jedini scroll točkić ima dodatne opcije i za bočni scroll. Ovo je nešto bazičnija varijanta koja ne nudi istu preciznost kao zasebni scroll točkić kod MX Mastera, ali su zato bočni tasteri idealne veličine i daleko su upotrebljiviji.


logitech_mx_master_2s_6_s.jpg

logitech_mx_anywhere_2s_2_s.jpg

Zaključak

Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S definitivno nastavljaju tamo gde su prethodni modeli stali, pa iako ne donose ogroman napredak po pitanju dizajna, njihova prednost leži u onim mnogo važnijim pomacima “ispod haube”. Novi i još kvalitetniji senzori, bolji power management, implementacija Fast Charge tehnologije kao i neverovatno koristan i intuitivan FLOW softver u rukama zahtevnih profesionalnih korisnika predstavljaće odličan “alat” za povećanje produktivnosti i lakše kreiranje novih sadržaja.Ako vaš svakodnevni posao zahteva istovremeno korišćenje više različitih računara na jednom radnom stolu, a pritom se bavite vrlo zahtevnim i preciznim poslovima sa dosta multitasking-a, MX Master 2S predstavlja gotovo idealan izbor za takav scenario svakodnevnog korišćenja. Dodatni tasteri se vrlo lako i intuitivno mogu prilagoditi vašim potrebama, a Guesture opcije mogu čak i eliminisati neke nepotrebne i naporne aktivnosti koje bi vas samo usporavale. MX Anywhere 2S nažalost nema baš toliko mogućnosti kao Master 2S, ali njegova ciljna grupa su ipak mobilni korisnici, i kao jedan profesionalni laptop miš trenutno nema konkurenciju kako po mogućnostima, tako i po ergonomiji koju pruža.

 log12345r_s.jpg

Prednosti

- Dizajn
- Ergonomija
- Trajanje baterije i Fast Charge
- Raznovrsne Gesture kombinacije
- Logitech Flow


Nedostaci 

- Još uvek nije u potpunosti rešen problem sa BT konekcijom


Miševe na test ustupio Logitech.

Daum Član postova: 883
Koristim MX Master od prvog dana kako se pojavio i nemam jednu jedinu zamerku na njega. Baterija mi traje 2-3 nedelje jer ga koristim svaki dan a napuni se za 2 sata preko kabla. Za gaming je fantastičan.
Vlada Neregistrovan korisnik
Ja hocu da uzmem ovaj MX Master 2S za mene za gaming.
Meni ovaj oblik odgovara, ne G900.
Samo Logitech misevi ako dobar izaberete traju mnogo dugo pa se isplati dati malo vise.
MX Master je oko 70 eura u Madjarskoj.
vladimirdowla Član postova: 3354
Citiram korisnika: Nikola"- Još uvek nije u potpunosti rešen problem sa BT konekcijom", koji problem sa BT konekcijom? Da li se zna kada ce biti dostupan u Srbiji?
Ponekad se dešava da ih npr. računar uopšte ne pronalazi preko BT-a. A isto se dešavalo i na prvoj generaciji. Ne uvek, ali s vremena na vreme se desi, pa moraš isključiti i uključiti miš nekoliko puta. Oba miša su već u domaćim prodavnicama.
Nikola Neregistrovan korisnik
"- Još uvek nije u potpunosti rešen problem sa BT konekcijom", koji problem sa BT konekcijom? Da li se zna kada ce biti dostupan u Srbiji?

Test: Logitech MK850 Performance desktop komplet

Test: Logitech M590 Multi-Device Silent

10203
10205
10206
10207
10208
10209