Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech MX Ergo Multi Device

19.09.2017 11:40 | 0 Hardver
Test: Logitech MX Ergo Multi Device

Ljubitelji trackball-a konačno mogu da predahnu, Logitech je nakon dugih 7 godina odlučio da se vrati ovoj specifičnoj kategoriji miševa sa svojim najnovijim MX Ergo modelom. 2010. godine predstavljen je poslednji ovakav Logitech-ov miš pod nazivom M570, koji je brzo stekao kultni status među korisnicima. Zanimljivo je da se za svih 7 godina postojanja, M570 zadržao u samom vrhu potražnje kao verovatno i najbolji miš te vrste koji ste mogli kupiti. MX Ergo sada dolazi da M570 pošalje u zasluženu penziju, sa novim mogućnostima, funkcijama i još većom preciznošću.

Vladimir Pejić

Ono što je jedino zajedničko za oba modela, MX Ergo i M570, pored samog trackball-a je da koriste wireless tehnlogiju povezivanja preko USB Unifying receivera. Ovo je verovatno i najpozitivnija stvar jer znači da je sa MX Ergo modelom Logitech u potpunosti redefinisao pojam Trackball miša. Započnimo ovaj opis od pakovanja. Kutija u kojoj ovaj miš dolazi je velika i teška. Na prednjem delu nalazi se prikaz samog miša iz ptičije perspektive, koji nam u startu otkriva da MX Ergo prati standarde MX klase kada je u pitanju povezivanje sa više računara/uređaja istovremeno. U gornjem desnom uglu stidljivo je prikazana verovatno i jedna od najvećih prednosti ovog modela, ali otom potom.


mx_ergo_16_s.jpg


Ono što nam se dopada kod pakovanja je što prednji kartonski „poklopac“ možete otvoriti i tako isprobati miš u ruci čak i bez otvaranja kutije. Pozadi se nalaze sličice koje lepše i detaljnije prikazuju nove mogućnosti, kao i popis standardnih specifikacija, od kojih izdvajamo autonomiju od 4 meseca sa ugrađenom punjivom baterijom. Primera radi M570 je koristio jednu AA bateriju koja mu je obezbeđivala čak 18 meseci autonomije. Ovo svakako nije korak unazad, jer bateriju u MX Ergo modelu možete napuniti za samo par minuta zahvaljujući Fast Charge tehnologiji.


mx_ergo_23_s.jpg


Jedna od najvažnijih stvari koju morate znati o ovom modelu je da je reč o potpuno statičnom mišu, kada je upotreba u pitanju. Dakle, na dnu nećete pronaći nikakav senzor jer se za kretanje kursora po ekranu koristi palac. Palcem pokrećete trackball i na taj način se pokreće i kursor. U neku ruku ovo se može okarakterisati kao znatno naprednija verzija starih analognih miševa sa kuglom umesto optičkog ili laserskog senzora na dnu.


Specifikacije
 • Model MX Ergo Multi Device
 • Kategorija Bežični
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost Nominalna vrednost 380 dpi
  Maksimum 440 dpi
 • Broj tastera 8
 • Dodatno Trackball
 • Promena osetljivosti 320 dpi - 440 dpi
 • Dimenzije 132,5mm x 51,4mm x 99,8mm
 • Masa 164g (bez metalne podloge i Unifying receivera)
  259g (sa metalnom podlogom bez Unifying receivera)
  2g (Unifying receiver)


U praksi

Kada miš izvadite iz kutije videćete da se u stvari sastoji iz dva dela. Na dnu se nalazi masivna metalna ploča koja predstavlja deo prilično zanimljivog mehanizma „klackalice“ koji ovaj miš koristi za svoja dva moda rada. Tačnije, ovi „modovi“ su u stvari položaji na radnom stolu. Prvi je standardni vodoravni položaj, dok drugi donosi nagib od 20o. Unutar miša nalaze sa dva izuzetno jaka magneta koji miš čvrsto vezuju za metalnu ploču i bukvalno ga zaključavaju u odabranom položaju. Ovo je vrlo dobro izvedeno jer zahteva nešto veću silu za prebacivanje u drugi položaj. To osigurava da ne dolazi do slučajnog „klackanja“ miša u radu.


mx_ergo_8_s.jpg


Tek kada bacimo pogled na detaljne specifikacije možemo videti koliko ova metalna podloga donosi MX Ergo mišu kada je stabilnost u pitanju. Masa miša bez podloge iznosi tek 164 grama, dok sama podloga donosi još 95 grama za ukupnu masu od 259 grama. Gumirani finiš na dnu osigurava da ne dođe do klizanja miša po podlozi prilikom upotrebe.


 mx_ergo_9_s.jpg


U radu su nam se dopala oba položaja. Standardni je idealan kada je potrebna vrhunska preciznost, dok je alternativni (20o) savršen za surfovanje budući da stavlja ruku u potpuno prirodan položaj. Kada je sama kugla trackball-a u pitanju, smeštena je na levi bok miša i savršeno leži ispod palca. Na gornjoj strani miša pronaći ćete još i Back i Forward tastere, na samoj ivici, a koristićete ih kažiprstom budući da je palac kod ovog miša zauzet. Tu je još i taster kojim menjate konekciju sa standardne wireless na bluetooth i obratno, tj. reč je o tasteru za manuelno prebacivanje sa jednog povezanog uređaja na drugi.


mx_ergo_21_s.jpg

 

U praksi

Što se tiče osetljivosti samog senzora koji prati pokrete trackball-a reč je o optičkom Logitech senzoru nominalne vrednosti 380 dpi, ali sa rasponom podešavanja od 320-440 dpi. Pored samog trackball-a nalazi se i specijalni Precision taster sa vlastitim LED indikatorom, koji kada je aktiviran omogućava mnogo sporije kretanje kursora, za daleko veću preciznost rada. Kada su naši subjektivni utisci u pitanju možemo istaći da je period privikavanja na trackball relativno brz.


mx_ergo_4_s.jpg


Prvog dana korišćenja imaćete situacije gde ćete impulsivno pokušavati da pomerate miš, što je naravno posledica korišćenja standardnih miševa, ali nakon toga kada se u potpunosti naviknete na trackball ovaj miš će drastično povećati produktivnost i preciznost rada. Odjednom palac, koji je često stajao besposlen po strani, postaje integralni deo svakog zadataka i umesto dva prsta, za rad koristite tri. Ovo drastično ubzava obradu teksta, selektovanje, rad sa timeline-om u popularnim programima za video ili audio obradu jer tri prsta u tandemu donose bolje rezultate od dva.

mx_ergo_1_s.jpg


Softver

Svi utisci o mišu koje smo dosad izneli vezani su za njegovu osnovnu out-of-the box upotrebu, dakle dovoljno je samo povezati ga sa računarom preko Unifying ili Bluetooth konekcije i možete ga koristiti onako kako je opisano bez bilo kakvog softvera. Naš savet je naravno da sa Logitech-ovog sajta preuzmete najnoviju verziju Logitech Options aplikacije koja MX Ergo modelu donosi pregršt dodatnih funkcija.


 mx_ergo_softver_1_s.jpg


Layout softvera sastoji se od tri glavne kartice na vrhu, pomoću kojih podešavate i postavljate sve moguće i dostupne komande, fino tunirate mogućnosti trackinga i preciznost ili aktivirate napredne funkcije poput FLOW tehnologije. Prva kartica, Trackball, predstavlja blago osveženje u poređenju sa mogućnostima koje su bile dostupne na nedavno testiranim MX Master 2S i MX Anywhere 2S miševima.


mx_ergo_softver_2_s.jpg


U gornjem desnom uglu nalazi se prekidač sa oznakama Default i FN. To su u stvari dva moda aktivacije softverskih dodataka poput Gesture funkcija i nekih prečica. Default mod je potpuno identičan onome što smo već videli kod ranijih modela miševa i tu neke dodatne komande aktivirate kombinacijom određenih tastera i pokreta kursora.


 mx_ergo_softver_4_s.jpg


FN mod (Logitech ga još naziva i DuoLink) je identičan samo vam omogućava da te iste dodatke aktivirate pritiskom na FN taster, što čak može dosta i olakšati upotrebu jer ne zahteva pamćenje različitih kombinacija tastera na samom mišu. Osim ove dve funkcije na raspolaganju vam je i dodatno programiranje ukupno 6 od 8 postojećih tastera. Mogućnosti su gotovo neograničene pošto je lista dodatnih akcija i prečica poprilično duga.


 mx_ergo_softver_5_s.jpg


Sledeća kartica nosi naziv Point & Scroll i tu ćete pronaći samo tri opcije. Podešavanje osetljivosti samog trackball-a, aktivacija/deaktivacija smooth scroll-a i postavljanje smera samog scroll točkića je sve što ovde dobijate. U realnosti više od ovoga nije ni potrebno.


 mx_ergo_softver_7_s.jpg


Poslednja kartica nosi ime FLOW i kao što već verovatno i znate, ako ste čitali ranije Benchmark testove, reč je o tehnologiji koja omogućava istovremeno korišćenje miša na više računara sa različitim operativnim sistemima u smislu da se kursor miša sam automatski prebacuje sa jedne radne površine na drugu, bez potrebe za manuelnim menjanjem konekcije. Vrlo koristan dodatak, koji nekako i najviše ima smisla upravo na ovom mišu.

 

 

Zaključak

Naše druženje sa MX Ergo mišem je trajalo skoro nedelju dana i za to vreme uspeli smo da ga dobro proučimo, primetimo šta nam se dopada a šta ne. Generalni zaključak bi bio da MX Ergo kao trackball u današnjem multitasking svetu jednostavno ne može da zadovolji bukvalno sve zahteve jednog vrlo naprednog korisnika, pa ga možemo preporučiti samo kao dodatni ili dopunski miš. Njegova upotrebna vrednost je svakako na najvišem mogućem nivou, kada ga koristite za neke vrlo profesionalne radnje. Činjenica je da nije namenjen gamingu, niti se to bilo gde navodi, ali nas to svakako nije sprečilo da ga isprobamo i u takvom scenariju. U igrama se naravno nije pokazao sjajno, što je i za očekivati, ali ne sumnjamo da bi neki snajperista u Battlefiled ili Call of Duty igrama mogao vrlo lepo iskoristiti Precision mod rada na trackball-u.


mx_ergo_13_s.jpg


Promena položaja u odnosu na podlogu i to u dva moda nas je možda i najviše oduševila, i smatramo da bi Logitech ovo trebao reklamirati kao glavni selling point MX Ergo modela, jer u kombinaciji sa samim trackball-om ovo može drastično pomoći u preventivi nastanka sidroma karpalnog tunela. Dakle, ako vaš posao zahteva da miš držite u ruci gotovo čitav dan, prelazak na MX Ergo bi mogao biti vrlo koristan.


 mx_ergo_3_s.jpg


Naravno, postoje i neke stvari koje nam se kod ovog miša nisu dopale. Prva bi bila nedostatak zaštitnog znaka MX serije miševa – Infinite Scroll-a na točkiću. Na M590 mišu, koji smo nedavno imali na testu, ga nismo ni očekivali zbog njegove cenovne klase, ali MX Ergo se nalazi u cenovnoj klasi MX Master 2S modela i ovako nešto je ipak nedopustivo. Druga stvar koja nam se nije dopala je stand by režim u koji miš ulazi prilično brzo kada ga ne koristite. Iako će ovo uštedeti bateriju, u radu se to ogleda u nekoliko solidnih sekundi bez ikakvog odziva kada pritisnete neku od komandi ili pokrenete scroll/trackball. Iako stand by režim postoji i na ostalim miševima MX serije, Ergo, čini se, nije “jutarnji tip” i ima malih problema sa buđenjem. Sve u svemu, čak i kada uračunamo tih nekoliko zamerki MX Ergo predstavlja sasvim dostojnog naslednika prastarog M570 modela koji konačno može otići u zasluženu penziju.


mx_ergo_6_s.jpg


Prednosti

- Mehanizam podešavanja nagiba miša
- DuoLink programiranje gesture komandi sa Fn tasterom
- Sprečava pojavu sindroma karpalnog tunela
- Trackball
- FLOW
- Visok kvalitet izrade


Mane

- Izostanak Infinite Scroll točkića
- Spor izlazak iz stand by režima


Preporučena maloprodajna cena: oko 110 evra


Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterSet MS120 (Video)

Imena dobitnika Cooler Master nagradne igre

10203
10205
10206
10207
10208
10209