Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech MK850 Performance desktop komplet

18.05.2017 16:30 | 6 Hardver
Test: Logitech MK850 Performance desktop komplet

Desktop kompleti su izuzetno popularni, naročito među korisnicima koji cene eleganciju korišćenja dve periferije koje su usklađene po dizajnu i mogućnostima, a najčešće koriste jedan konektor. Stvari postaju još lepše ukoliko je reč o bežičnom kompletu periferija. Da sve, makar naizgled, bude još lepše, Logitech se postarao obezbeđivanjem podrške za simultan rad sa više uređaja kada je MK850 Performance komplet u pitanju. Kakve još mogućnosti donosi ovo rešenje?

Filip Majkić

Često zanemarujemo desktop periferije, težeći najpristupačnijim mogućim rešenjima. Pritom, zaboravljaamo da upravo na taj način vršimo interakciju sa desktop računarom, pa je ugođaj kvalitetniji ukoliko koristimo bolje, kvalitetnije periferije sa više mogućnosti. Drugim rečima, reč je o jednoj od ključnih stavki kada je iskustvo korišćenja u pitanju. Otuda potreba za ponudom kvalitetnijih periferija, koje bi ponudile više od osnovnih mogućnosti.


 mk850_11_s.jpg


Logitech je u tom smislu odavno etablirano ime. Prepoznatljiv proizvođač je odavno krenuo sa konceptom desktop kompleta, u šta spada i MK850 Performance, tako da ne čudi ogroman broj opcija koje su dostupne. MK850 se sastoji, naravno, od tastature i miša. Kome su namenjeni? Teško je prosuditi definitivno, ali ponajviše poslovnim korisnicima, kao i osobama koje žele da koriste komplet na više različitih uređaja istovremeno. Logitech je poznat po svojim tastaturama i miševima koji rade na nekoliko uređaja u isto vreme, a sada imamo čitav desktop komplet koji funkcioniše po sličnom principu. Tako možete, u teoriji, tastaturu i miša koristiti za svoj desktop računar, ili pak za vezu sa HTPC računarom, a pored toga i za tablet na kome bi rad bio olakšan.


Uređaji

Kompletan paket se sastoji od tastature, miša, risivera, baterija, te produžnog USB kabla čije prisustvo uvek pozdravljamo. Podešavanje je veoma lako i intuitivno, a na dnu kutije je i šema koja pokazuje kako povezati komplet na više uređaja. Postupak je izuzetno jednostavan, bilo da koristite Unifying risiver ili Bluetooth konekciju, dovoljno je da držite odgovarajući taster sa oznakom 1, 2 ili 3 tačno tri sekunde kako bi se povezao sa odgovarajućim uređajem. Na tastaturi imate tri bela tastera sa oznakama 1, 2 i 3 iznad Insert, Home i PageUp tastera, dok na mišu koristite jedan poseban taster za prebacivanje između ova tri položaja. Kao što smo rekli, desktop računar, laptop, tablet ili smartfon, Windows, MacOS, iOS ili Android, sve bitnije platforme su podržane.

Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model MK850 Performance
 • Kategorija Bežična
 • Interfejs Bluetooth
 • Postolje za dlanove Da
 • Pozadinsko osvetljenje Ne
 • Dodatni tasteri Easy-Switch taster za do tri povezana uređaja ili računara
 • Masa Tastatura: 733 g
  Miš: 135 g
 • Dimenzije Tastatura: 25 mm X 430 mm x 210 mm
  Miš: 45 mm x 74 mm x 115 mm
 • Garancija 2 godine
 • Dodatno Miš sa Bluetooth Smart i 2.4GHz wireless konekcijom
  Domet do 10m
  Logitech Advanced Optical Tracking tehnologija
  1000 dpi
  8 tastera

  Tastatura i miš rade sa PC, Mac, Chrome OS, Android i iOS uređajima

Što se izgleda tiče, tastatura nas je veoma privukla. Logitech je u najavama MK850 kompleta najavljivao da je ključni faktor kojim se rukovodio udobnost na stolu, i moramo reći da se to primećuje na prvi pogled – makar kada je tastatura u pitanju. Ona ima ergonomsko ispupčenje na sredini, koje nas pomalo podseća na stare ergonomske tastature kakve danas uglavnom ne viđamo. Tasteri su veoma plitki, a prisutan je i omekšani oslonac za dlanove, što uvek toplo pozdravljamo. Dakle, naizgled, odličan posao za Logitech!


logitech_mk850_2_s.jpg


I onda...dolazimo do miša. On takođe raspolaže gumiranim površinama koje olakšavaju prijanjanje. Druga svetla tačka mu je Hyper Scroll točkić. Sve ostalo nam deluje manje primamljivo kod njega. Oblik je ergonomski, ali kvalitet osnovnih tastera deluje kao da je ispod nivoa ove klase. I to nas dovodi do krucijalnog dela problematike ovog kompleta. Naime, tek sada smo potražili njegovu cenu i videli da ona na domaćem tržištu iznosi čak 16.400 dinara!


logitech_mk850_6_s.jpg


Momentalno smo pooštrili kriterijum, budući da se radi o iznosu za koji se može kupiti komplet mehaničke tastature i sasvim solidnog igračkog miša. Sve u svemu, nikada ne bismo naslutili da je cena ovog kompleta toliko visoka, posebno kada posmatramo miša koji je definitivno slabiji član ovog dvojca. No, o tome više na narednoj strani...

 

U praksi

Tastatura i miš rade zajedno s novim Logitech DuoLink softverom koji omogućava prilagođene funkcije i navigaciju. Na šta mislimo pod time? DuoLink omogućava tasterima miša drugačiji set gestova i radnji kada držite pritisnut taster Fn na tastaturi. Ovo može biti zanimljiva opcija, i u neku ruku je praktičnija i logičnija nego da pritiskate jedan taster na mišu koji aktivira alternativne komande, što je nezgodnije. Isto tako, moguće je kretati se između radnih površina i aktivirati Task View ili Mission Control opcije pomeranjem miša, možete izdati neku komandu dok radite sasvim drugu, nevezanu operaciju – na primer, dok se igrate, možete promeniti muziku na ovaj način. Zanimljive opcije, zaista.


logimk850options1_s.jpg


Sam softver je prilično jednostavan i intuitivan. Ne raspolaže obiljem opcija, ali ima dovoljno osnovnih stvari za podešavanje tastature i miša. Tu uključujemo i alternativne tastere miša, odnosno alternativan set komandi, što se posebno može podesiti iz sekcije posvećene mišu. Možete videti i status konekcija, odnosno spisak uređaja sa kojima je komplet uparen, kao i status baterije. Najzad, to nas dovodi do same upotrebe.


logimk850options2_s.jpg


U suštini, nema nekih naročitih problema u korišćenju, ali je uvek prisutan problem koji smo pomenuli na prethodnoj strani – pitanje cene. I tastatura i miš donose Easy-Switch tehnologiju i mogu se povezati na tri uređaja, uz lako prebacivanje aktivnog uređaja. Podržani su svi bitniji operativni sistemi, pa tako možete da radite na gotovo bilo kom računaru, tabletu ili telefonu. To je u redu, ali šta ukoliko vam ova ocpija nije naročito neophodna? Imamo utisak da je na ovu mogućnost „otpao“ dobar deo vrednosti i cene ovog kompleta.


logimk850options3_s.jpg

logimk850options4_s.jpg


Tastatura

MK850 Performance tastatura pruža korektno iskustvo kucanja, ali ne mnogo više od toga. Tastatura je pune veličine, sa numeričkim delom u US rasporedom slova. Pozdravljamo prisustvo mekanog oslonca za dlanove, kao i mogućnost kreiranja poprilično velikog nagiba pomoću nožica. Ergonomija nije toliki problem.


logitech_mk850_5_s.jpg


Tasteri su dosta plitki, odnosno male visine i malog hoda. To nije najsrećnija kombinacija, posebno kada imamo ergonomsko ispupčenje na sredini. Pored toga, neki tasteri neki kao da su namerno pravljeni da postoji vremenski otklon od momenta kada se puste dok ne počnu da se podižu – na primer, Control, Backspace i slično, što ume da stvori zabunu, posebno prilikom veoma brzog kuckanja. Ne sporimo da efekat može delovati sasvim suprotno ako stvari posmatrate iz ugla kvaiteta izrade, jer ceo efekat prigušenja, zajedno sa tišinom samih tastera, odaje utisak određene doze luksuza.


logitech_mk850_7_s.jpg


Kad smo kod tastera, treba istaći i da oznake na tasterima nisu laserski ugravirane. Naprotiv, nalepnice se jasno vide čim se malo zakosi ugao gledanja, te ne predviđamo naročitu dugotrajnost oznaka na tasterima. Bežični domet je deklarisan na 10 metara, a tastatura se napaja preko dve AAA baterije. Obećava se trajnost baterija od čak tri godine!


Miš

Pre nego što nastavimo, odmah ćemo reći da mislimo da je miš slabija strana ovog kompleta. Zapravo, reč je o Logitech M720 Triathlon mišu, koga smo već imali prilike da predstavimo Benchmark publici. Još tada smo konstatovali da mu je ozbiljna mana njegova visoka cena, a sada imamo i delimičan odgovor na pitanje zbog čega je ceo komplet toliko skup.


logitech_mk850_8_s.jpg


Miš raspolaže optičkim senzorom rezolucije 1000 DPI. U suštini, to jeste u okvirima klase pristupačnih miševa, ali ovde ceo komplet ne može baš tako da se okarakteriše. Reč je o mobilnom mišu, te nam je time manje jasna odluka da se stavi u nešto što je ipak – desktop komplet! Takođe, potpuno je usmeren ka poslovnim korisnicima. Raspolaže Hyper Scroll točkićem, što je sjajna vest ako baratate sa velikim brojem dokumenata. Takođe, tasteri su deklarisani da podržavaju deset miliona klikova, ali sam klik nije baš najprijatniji.


logitech_triathlon720_1_s.jpg


Napaja se jednom AA baterijom, a prilično je velike težine za svoju kategoriju i dimenzije – 135 grama. Raspolaže gumiranim mikronanosom, koji poboljšava držanje. Generalno, reč je o korektnom mišu, ali njegova cena iznosi čitavih 70 evra kada se kupuje odvojeno, i svakako dodatno uvećava cenu ovakvog kompleta. Iskreni da budemo, smatramo da je u kompletu ovolike vrednosti morao da se nađe neki bolji i kvalitetniji miš. Logitech barem toga ima napretek. Naravno, tada bi se izgubila poenta na istovremenom radu na tri različita uređaja, ali bi se dobio veći kvalitet u samom korišćenju...

 

 

Zaključak

Postoje bitke koje se prosto moraju dobiti. Nekada je nerešen ishod zapravo poraz jedne strane. Nešto slično možemo konstatovati za MK850 Performance komplet desktop periferija. U suštini, on je korektan, ali ne mnogo više od toga. Za onoliko koliko košta, smatramo da je morao biti još bolji, odnosno da sami uređaji – pogotovo miš – moraju biti još kvalitetniji. Nismo sigurni ni zbog čega se komplet naziva „Performance“, pošto ovde nije reč o uređajima visokog nivoa performansi, već pre o korektnim, upotrebljivim periferijama namenjenim kancelarijskom radu.


 mk850_4_s.jpg


Tu je i više nelogičnosti koje proizilaze iz odabira modela periferija. Dok je rad na tastaturi prigušen i tih, klikovi miša su prilično glasni. Miš sa druge strane omogućava lakši rad sa velikim dokumentima, ali sama tastatura je pre za ograničenu nego intenzivnu upotrebu. Čak i kada posmatramo jednu periferiju, imamo situaciju npr. da ergonomski dizajn u dobroj meri biva pobijen plitkim tasterima, ili da miš ima solidne specifikacije osim tamo gde je najbitnije – kod senzora i težine.


 mk850_5_s.jpg


To nas dovodi do toga da prosto ne možemo da se odlučimo šta bi bile prednosti ovakvog kompleta. Jednostavno, ne vidimo tu sinergiju u svakodnevnom korišćenju koja je apsolutno neophodna da bi se opravdala pozamašna svota od oko 16.400 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za komplet, bez obzira na interesantnu opciju DuoLink softvera. Nema ni ubitačne karakteristike, nema ni fantastičnog miša koji prosto leti, ili barem tastature koja kida u intenzivnom kuckanju, nečega što bi nam omogućilo da komplet lako preporučimo nekom širem tipu publike.


 logitech_mk850_4_s.jpg


Naravno, nije da komplet nema svojih prednosti, ali glavne prednosti vidimo kao nešto što je namenjeno izuzetno uskoj grupi korisnika. To su osobe koje pre svega cene bežične periferije, zatim mogućnost simultanog rada na više uređaja (ali desktop komplet gubi dozu smislenosti kada ga koristite sa tabletom ili smartfonom), kao i osobe koje rade na miran način, bez naročitog intenziteta za računarom, prevashodno poslovne orijentacije. Dakle, nije da Logitech nema svoju publiku, naročito u kombinaciji sa svojim brendom koji mnogima garantuje kvalitet, samo mislimo da ima srećnije uparenih periferija koje su mnogo bolji izbor, kako u ovoj klasi, tako i u klasi ispod.


Prednosti

- Tastatura sa ergonomskim uzvišenjem pri sredini
- Sposobnost rada tastature i miša sa više uređaja istovremeno
- Tastatura sa integrisanim naslonom za dlanove
- Miš ima Hyper Scroll točkić
- (Uslovno) Tasteri plitki i tihi, što može biti i mana, zavisno od vašeg gledišta


Nedostaci

- Miš ostavlja slabiji utisak
- Oznake na tasterima nisu laserski ugravirane već se vide nalepnice
- Visoka cena, posebno za ono što se dobija


Cena:  oko 16.400 dinara


Uređaj na test ustupio
Logitech.

 

adams Neregistrovan korisnik
Izbegavati ovaj mis nasiroko. Kupio sam ga i vratio odma sledeci dan. Imaju verovatno fabricku gresku jer se mnogima javlja isti problem. Mozete pogledati na ovom linku https://community.logitech.com/s/question/0D53100005vvBQLCA2/m720-scrollwheel-lags-at-beginning
Prava steta jer je mis odlican, brzo se prebacuje kontrola sa uredjaja na uredjaj, lepo lezi u ruci no jedino sto ima taj iritirajuci problem.

Bezbednost podataka u savremenom svetu: Kingston IronKey D300 (4GB)

Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S

10203
10205
10206
10207
10208
10209