Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech MK540 Advanced

21.07.2018 09:31 | 0 Hardver
Test: Logitech MK540 Advanced

Nakon izvesnog vremena, ponovo smo dobili jedan Logitech desktop komplet na test. Desktop kompleti su izuzetno popularni među desktop korisnicima, posebno onima koji žele usklađenu kombinaciju tastature i miša, i nemaju nekih naročitih potreba i zahteva po pitanju ekstremnih karakteristika. Model koji nam danas stiže nosi oznaku MK540 Advanced. Da li je zaista toliko napredan? Proizvođač Logitech tvrdi da jeste...

Potreba za kvalitetnijim periferijama u odnosu na nešto što najčešće srećemo je sasvim prirodna. No, ona se kreće u različitim pravcima. Neki žele periferije vrhunskih performansi, nekome treba agresivan izgled, dok je mnogim korisnicima dovoljno samo posedovanje dodatnih mogućnosti i karakteristika, bez naročitog udaljivanja od koncepta osnovnih perifernih uređaja. Desktop kompleti su upravo tome naginjali, a takav je i model koji vam danas predstavljamo.Reč je o desktop kompletu kompanije Logitech, koji dolazi pod oznakom MK540 Advanced. Nije teško videti zbog čega bi mogao biti vrlo zanimljiv širokom krugu potencijalnih kupaca. Ovaj komplet nasleđuje MK520 komplet relativno sličnih karakteristika, takođe bežični komplet sa tastaturom i mišem sličnog dizajna i karakteristika. Redovno osvežavanje Logitechove linije bežičnih periferija, ili nešto više od toga? Pogledajmo...


Uređaji

Kome su ovakvi kompleti namenjeni? Nema jednoznačnog odgovora, ali lako se može odgovoriti da je namenjen kako poslovnim korisnicima, tako i kućnim korisnicima koji žele bežični komplet periferija. Takođe, i korisnicima HTPC ili multimedijalnih računara, mada oni imaju na raspolaganju i široku lepezu uređaja koje mogu koristiti za to a koji su pogodniji ili povoljniji. Kako god, MK540 sigurno ima veoma široku potencijalnu ciljnu grupu.U paketu dobijamo tastature, miša, risiver, baterije koje se nalaze već smeštene u uređajima - tri AA baterije, od čega su dve u tastaturi i jedna u mišu. Jednostavno, elegantno i praktično odmah spremno za rad. Sve što je potrebno jeste ukloniti papirne pregrade između baterije i njenog kontakta da bi uređaji mogli da profunkcionišu.


Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model MK540 Advanced
 • Kategorija Bežična
 • Interfejs WiFi
 • Postolje za dlanove Da
 • Pozadinsko osvetljenje Ne
 • Masa 805 g
 • Dimenzije 24mm x 457.3mm x 193.5mm
 • Garancija 2 godine
 • Dodatno M310 Wireless Mouse
  18 meseci rada na bateriju
  Simetričan oblik sa gumiranim stranama
  Optički senzor
  3 tastera
  Skrol točkić


  K540 Wireless Keyboard
  36 meseci rada na bateriju
  Tihi tasteri
  3 pozicije (standardna, nagib 4° i nagib 8°)
  Otporna na prosipanje tekućina
  Konekcija 2.4GHz wireless (10 metara dometa)
  Logitech Unifying risiver


Sam komplet koristi tastaturu Wireless Keyboard K540 i miša Wireless Mouse M310. No, za razliku od situacije kada biste ih kupovali odvojeno, ovde oba uređaja rade na samo jednom prijemniku koji je vrlo male veličine. Logitechovi Nano risiveri su sada već dobro poznati i omogućavaju korisnicima da ih sa jedne strane lako prenose, a sa druge da ih ubace u USB portove i praktično zaborave na njih, jer ne štrče, ne prave nikakve smetnje prilikom pakovanja ili nošenja, tako da su izuzetno pogodni za korišćenje u kombinaciji sa laptopovima.Sam izgled je prilično jednostavan, kako tastature, tako i miša. No, izgled uvek može da vara, i na drugi pogled uveravamo se da je tastatura prilično zanimljiva jer ima dosta zanimljivih mogućnosti i opcija. To se za miša teško može reći - reč je o prilično prostom mišu sa tri tastera. No, o tome ćemo nešto više u sekciji posvećenim njima.Ono što nam pomalo bode oči jeste cena ovog kompleta. Navikli smo tradicionalno da Logitech ima dosta “jake” cene na domaćem tržištu, ali ovo je iznad naših očekivanja. Naime, stari MK520 se prodaje za 50 dolara, a glanc novi MK540 za 75 dolara. No, cena na domaćem tržištu iznosi oko 9600 dinara, što je oko (da ne kažemo - preko) 100 dolara! Pri tome, ovo je komplet zamišljen kao kombinacija jednostavnih bežičnih periferija, bez nekog posebnog luksuza ili specifičnih mogućnosti. No dobro, šta je tu je.

U praksi

Dok smo otvarali komplet, definitivno nam je više pažnje privukla tastatura. Miš je krajnje rudimentaran. Ima svega tri tastera, odnosno dva tastera i točkić, tako da je jasno da je fokus na osnovnim funkcijama. Sa druge strane, tastatura je većih dimenzija, deluje impozantnije i prosto ostavlja značajniji utisak na stolu. To verovatno uspeva i zahvaljujući tome što ima integrisane naslone za dlanove, pa je prosto većih gabarita u odnosu na standardnu tastaturu.Ukupan utisak o kvalitetu je...pa, rekli bismo prosečan. Deluje bolje nego običan set periferija, ali ne deluje ni izbliza toliko ubedljivo za te pare koje se traže za ovaj komplet. Posebno smeta što i tastatura i miš imaju delove od sjajne plastike. Nismo baš sigurni otkud ideja o njihovoj implementaciji, jer se radi samo o delovima, koji onda em ostavljaju utisak nesklada i nekonzistentnosti, em su pravi magnet za prljavštine. Sjajnu crnu plastiku prosto nikada ne treba stavljati na površine koje korisnik često dodiruje, a ne postoji ništa što korisnik na računaru dodiruje više od tastature i miša, zar ne?

No, šta je tu je. Razmotrimo sada pojedinačno Wireless Keyboard K540 i Wireless Mouse M310, kako glase oznake periferija ukombinovanih u ovom kompletu. Pođimo od onoga čime smo zadovoljniji na prvi pogled - od tastature.


Tastatura

Tastatura se odlikuje plitkim tasterima, a Logitech tvrdi da je načinio posebne korake kako bi ih dodatno utišao. Da budemo iskreni, to i nismo primetili, ali je činjenica da plitki tasteri ostavljaju i nešto drugačiji vizuelni utisak, kao i nešto drugačije iskustvo. Stoga ovo definitivno nije komplet za osobe koje nisu pristalice plitkih tastera, nalik na one sa laptopova.Sama tastatura je pune veličine, sa numeričkim delom. Spominjali smo elemente od sjajne plastike - to je upravo frejm između tastera, koji se prostire celom širinom tastature i koji je i najteži za čišćenje (!)  tako da se nadamo da imate spremnu krpicu za brisanje. Srećom, u gornjem desnom uglu se nalazi prekidač za deaktiviranje tastature, tako da možete lako da je isključite pre brisanja, budući da ćete zakačiti maltene svaki taster tom prilikom.

Tastatura se može podičiti i multimedijalnim tasterima. Razvrstani su u dve grupe od tri tastera, od kojih je jedna pozicionirana više prema levoj, a druga prema desnoj strani. Takođe, F tasteri imaju svoje alternativne funkcije koje možete pozvati preko funkcijskog FN tastera. Iz softvera možete programirati funkcije za prvih 8 Fn tastera, dok su na ostalima funkcije fiksne. Imate četiri tastera i iznad numeričkog dela, gde dva ponovo imaju fiksne funkcije (aktiviranje kalkulatora i prikaz stanja baterije), dok za preostala dva funkcije možete da menjate.Sve u svemu, nemamo nekih većih primedbi, osim što su F tasteri blago zasečeni. Tastatura ima naša slova, s obzirom da se radi o latiničnoj YU tastaturi. Prisutno je i veliko Enter, što će obradovati poklonike “stare škole”. Sa druge strane, levi Shift je prilično mali, dok je desni Shift velike širine, umesto da je obrnuto? Ah, šta da se radi, ništa na ovom svetu nije savršeno, izgleda.Nadamo se da niste pomislili da je to sve. Okretanjem tastature nailazimo na par iznenađenja. Pre svega, poleđina je bele boje, što nismo očekivali. Velike gumirane trake sprečavaju da tastatura kliza po stolu. Ipak, najprijatnije iznenađenje nas čeka u domenu ergonomije. Podizači su dvostepeni, tako da faktički imate trostepeni nagib i možete da birate između 0 (odnosno, potpuno horizontalnog položaja), 4 i 8 stepeni nagiba. Sasvim dobro! Najzad, tu je i mesto za baterije. K540 se napaja preko dve AA baterije, a deklarisana autonomija iznosi čak 36 meseci. Više nego dovoljno...


Miš

Na mišu se nećemo previše zadržavati - jer nema puno razloga za to. Ovo je rudimentarni Wireless Mouse M310 sa tri tastera, koji raspolaže jednostavnim optičkim senzorom rezolucije 1000 DPI. Ukoliko kupujete ovaj miš odvojeno, njegova cena iznosi 4300 dinara, što i nije malo, ali ipak ne znači da ćete dobiti nešto specijalno za taj novac. Prosto, miš ima tri tastera, odnosno dva osnovna tastera i točkić i - to je to.Situaciju malo izvlače bokovi, koji imaju ergonomska udubljenja za bolje držanje miša. Takođe, ova sekcija je gumirana sa isitm ciljem, pa tako možemo reći da miš dobro i čvrsto leži u ruci, čak i kada bi se desilo da se dlanovi dosta oznoje. Točkić je standardan i nema HyperScroll opciju. Pri zadnjem delu gornje površine, tamo gde naslanjate dlan, zatičemo ponovo crnu plastiku visokog sjaja, nepotrebno implementiranu. Na zadnjem delu imamo prekidač za deaktivaciju, kao i mesto za bateriju. Miš koristi jednu AA bateriju, koja mu omogućava 18 meseci rada.Sve u svemu, miša bismo okarakterisali funkcionalnim i to je sve. Tastatura nam se definitivno čini kao bolji član ovog dvojca. Kako se koristi 2.4GHz konekcija, deklarisani domet od 10 metara nas ne iznenađuje. U praksi smo to i potvrdili, i nemamo nikakvih primedbi po pitanju dometa. Logitech je tu tehnologiju definitivno usavršio.


 

Softver

Kada je softver u pitanju, koristi se standardna Logitech Options aplikacija. U njoj ćete naći dodatna podešavanja vezana za miša i tastaturu. Doduše, malo šta će vam iz te aplikacije zaista značiti. Tačno, poneka opcija će pogodovati, ali iskreni da budemo, malo toga je uopšte dostupno od opcija, pa i ne vidimo zbog čega biste insistirali na ovakvoj aplikaciji. Komotno možete da je zanemarite i oslonite se na standardne Windows opcije.


softver_mk540_1_s.jpg


Ukoliko se pak odlučite da je instalirate, dočekaće vas glavni ekran, gde možete izvršiti jedan od dva izbora. Da, klikom na sliku odgovarajuće periferije otvarate opcije vezane baš za tu periferiju. Nekih zajedničkih opcija ili mogućnosti jednostavno nema, poput Flow softvera i slično. To nas ni ne čudi, budući da se radi o prilično jednostavnom kompletu.Jedine smislenije opcije vidimo u domenu tastature. Naime, ovde možete da izmenite funkcije određenih funkcijskih tastera i na taj način optimizovati korišćenje i prilagoditi ga svojoj želji.  Možete da promenite funkcije ukupno 10 tastera - od F1 do F8, kao i dva tastera u krajnjem gornjem desnom uglu. Ostale funkcije na funkcijskim tasterima su fiksne i ne mogu se menjati. Isto važi i za multimedijalne tastere, ali to je i očekivano - oni služe za tačno određene funkcije. Najzad, možete i da disejblujete određene tastere, ali ne i da ih programirate (NumLock, Caps Lock, Windows, Insert, Scroll Lock).Kod miša je situacija još “tanja”. Od opcija na raspolaganju vam je mogućnost da zamenite funkcije levom i desnom tasteru ukoliko ste levoruki, kao i da dodelite drugu funkciju srednjem dugmetu, odnosno točkiću, te da promenite brzinu kursora i intenzitet skrolovanja. Drugim rečima, sve što možete i iz podrazumevanih Windows opcija.  U teoriji, moguće je promeniti i firmvere periferijama, ali da li ćete to zaista raditi na ovim uređajima? Naravno da nećete, niti ćete dobiti išta novo sa protokom vremena, ako uopšte ikada i izađe noviji firmver.Drugim rečima, softver ma koliko grafički delovao interesantno zapravo i nema neku bitniju funkciju. Ukoliko ste zadovoljni rasporedom funkcija na funkcijskim tasterima tastature - zapravo ga i ne morate instalirate. Zašto biste trošili dodatni prostor na disku (preko 200 MB) i resurse računara bez ikakve potrebe?


 

Zaključak

Logitech MK540 Advanced je veoma standardan komplet bežičnih periferija koji bi trebao da, nadali smo se, uveri da je kompanija na dobrom putu nakon promašaja sa MK850 Performance kompletom. U poređenju sa njim, MK540 kompletu je teže pripisati neku izraženu manu, posebno imajući u vidu da je značajno jeftiniji. Ipak, Logitech nas nije sasvim uverio, i to po nekoliko pitanja.


 


Pre svega, imamo pitanje cene. MK540 košta oko 9600 dinara u trenutku pisanja ovog teksta, što je oko 80 evra. Svoj posao obavlja veoma korektno, ali je problem u tome što se korisniku ne nude baš nikakve posebne mogućnosti, sa izuzetkom same činjenice da je reč o bežičnom kompletu. Nema nekih naprednih funkcija, opcija u softveru, miš je krajnje rudimentaran. U prevodu, ne vidimo šta to kao komplet specijalno nudi više od značajno jeftinijih (50%, dva ili tri puta) kompleta bežičnih periferija istog proizvođača? Takođe, tu je i prethodnik MK520, čija cena iznosi oko 7000 dinara, što je preko 20 evra razlike, a bukvalno ništa specijalno ne dobijate novim kompletom.


logitech_mk540_2_s.jpg


Tim rečeno, MK540 Advanced nije loš komplet periferija, naprotiv. Samo bismo voleli da je malo više...Advanced? Bežična konekcija lepo radi, tastatura ima naslon za dlanove koji je integrisan i čije prisustvo uvek pozdravljamo, a miš ima gumirane bokove koji poboljšavaju prijanjanje. Sve funkcioniše prilično korektno, a pohvalili bismo i ergonomiju tastature, posebno zbog mogućnosti trostepenog podešavanja visine. Šteta samo što i miš i tastatura imaju delove od sjajne crne plastike, idealne kao magnet za prljavštine. Ne mislimo da ćete pogrešiti ako se opredelite za MK540 - štaviše, bićete vrlo zadovoljni generalno, ali smo mišljenja da prosto ima pametnijih izbora.


Prednosti

- Tastatura sa trostepenim podešavanjem nagiba (0, 4 i 8 stepeni)
- Tastatura sa integrisanim naslonom za dlanove
- (Uslovno) Tasteri plitki i tihi, što može biti i mana, zavisno od vašeg gledišta
- Korektne performanse i Wireless domet

Nedostaci

- Visoka cena, posebno za ono što se dobija
- Pojedini delovi od sjajne plastike deluju jeftino, a i brzo se prljaju, bukvalno su nepotrebni
- Softver bez nekih posebnih opcija - korisnik se komotno može osloniti na standardne Windows opcije
- Voleli bismo boljeg miša sa više opcija

Cena:  oko 9.600 dinara

Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech Brio 4K Stream Edition

Test: Lenovo 500 Multimedia tastatura (Video)

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209