Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech M590 Multi-Device Silent

31.08.2017 23:00 | 0 Hardver
Test: Logitech M590 Multi-Device Silent

Logitech je nedavno obnovio svoj portfolio poslovnih flagship miševa sa novim izdanjima popularnih MX Master i Anywhere modela, koji su doneli vrlo zanimljivu FLOW tehnologiju koja značajno olakšava rad na više računara istovremeno. Međutim, ako niste pažljivo pratili objave vezane za sam Flow ili nove modele miševa uopšte, onda vam je verovatno promakao podatak da Flow sada možete dobiti i na nekim dosta povoljnijim Logitech periferijama. Jedna od njih je i miš koji danas imamo na testu, a reč je o Logitech M590 Silent modelu.

Vladimir Pejić

Pun naziv ovog modela je inače malo duži i glasi Logitech M590 Multi-Device Silent i on svakako ništa ne prepušta mašti budući da vam otkrive sve funkcije, dodatke i mogućnosti ovog modela. Pa ćete tako, ako pogledate gornju površinu miša videti dve LED diode sa oznakama „1“ i „2“, pored kojih se nalazi taster. Reč je zapravo o switch-u ili prekidaču koji vas brzinom munje prebacuje sa jednog na drugi povezan uređaj. Kada ste u modu „1“ miš za konekciju koristi USB Unifying receiver, dok se u modu „2“ koristi isključivo Bluetooth.


 logitech_m590_14_s.jpg


Dizajnerski, miš je više prilagođen dešnjacima, iako mu same „krivine“ na kućištu nisu drastične. Levaci tako neće imati skoro nikakav problem sa ergonomijom, osim što je pristup bočnim Back i Forward tasterima nešto teži u takvoj konfiguraciji. Međutim, ako ovaj miš koristite desnom rukom posebno izdvajamo baš ova dva bočna tastera koji se ovde nalaze na idealnoj poziciji, puno boljoj nego na MX Master 2S modelu.


 logitech_m590_8_s.jpg


Kod M590 modela moramo da pohvalimo i samu visinu miša. Naime, iako je miš vrlo malih dimenzija budući da pripada notebook kategoriji, upravo ova visina kućišta pod dlanom stvara drugačiji osećaj pa miš deluje duži nego što jeste.


Specifikacije
  • Model Logitech M590 Multi-Device Silent
  • Kategorija Bežični
  • Proizvođač Logitech
  • Senzor Optički
  • Osetljivost 1000dpi
  • Broj tastera 7
  • Dodatno Logitech Flow
  • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
  • Dimenzije 40mm x 64mm x 103mm
  • Masa 101gr sa baterijom


Na dnu se nalaze tri teflonske podloge, zahvaljujući kojima miš vrlo lepo klizi po svim površinama. Zatim tu su još i otvor optičkog senzora, koji dolazi sa osetljivošću od ravno 1000dpi, kao i On/Off prekidač. Vratanca kriju slot za odlaganje USB Unifying receivera i prostor za jednu AA bateriju koja se isporučuje sa mišem. Sve je vrlo lepo i skladno uklopljeno, sa završnom obradom na vrlo visokom nivou.


logitech_m590_13_s.jpg

 

U praksi

Ono čime se ovaj miš itekako ponosi je Silent sufiks u imenu modela, međutim u praksi primećujemo popriličan nesklad kada je glasnoća određenih tastera u pitanju. Levi i desni tasteri dolaze sa vrlo plitkom tačkom aktuacije, što njih čini potpuno nečujnim, međutim zanimljivo je da ostali tasteri na ovom modelu nisu dobili identičan tretman. Bočni tasteri se na primer čuju sasvim normalno, skrol točkić je npr. nešto tiši u odnosu na neke druge Logitech modele, a šampion glasnoće je svakako bočni (levo, desno) klik na samom točkiću, koji ćete itekako čuti.


logitech_m590_6_s.jpg


Sveukupno deluje da nije baš savršeno jasno šta je Logitech ovde hteo da postigne. Ako ćete samo skrolovati po web stranicama i koristiti levi i desni taster onda dobijate solidno silent iskustvo, ali M590 se istovremeno predstavlja i kao nešto profesionalnije notebook rešenje od nekih „običnih“ miševa, što znači da ćete vrlo verovatno koristiti sve dodatke kojima ovaj miš raspolaže, pa samim tim i dodatne tastere koji su sve osim Silent.


logitech_m590_19_s.jpg

 

Utisci

Poslednja rečenica sa prethodne stranice najviše dolazi do izražaja kada pogledate i softverske mogućnosti ovog miša. M590 ne zahteva nikakav softver da bi normalno radio, ali će svakako biti poželjno da ipak instalirate Logitech Options softver kako bi mogli dodatno iskoristiti njegove Multi-Device mogućnosti. 


 softver_m590_6_s.jpg


Kada pokrenete ovu aplikaciju dobićete tri „kartice“ na vrhu – Mouse, Point & Scroll i Flow. Mouse vam daje detaljan grafički prikaz miša sa opcijama za programiranje ukupno pet tastera kao i mogućnost zamene levog i desnog tastera u zavisnosti od ruke kojom ćete koristiti miš. Pohvaljujemo i činjenicu da i M590 ima mogućnost pravljenja Gesture komandi, a to je konkretno omogućeno za bočne tastere i klik samog točkića.


 softver_m590_3_s.jpg


Takođe, ono što je pomalo i neverovatno je da svaki od navedenih pet tastera koje možete programirati ima na raspolaganju preko 60 različitih predefinisanih funkcija koje možete lako podesiti, od otvaranja omiljenih web stranica ili aplikacija, preko pozivanja Cortane (Win10), media plejera itd ... itd ...


 softver_m590_4_s.jpg


Point & Scroll sekcija ima samo tri opcije koje su vezane za brzinu pointera, smooth scrol i podešavanje pravca skrolovanja na samom točkiću. Tu je naravno i Flow kartica koja donosi mogućnost upotrebe ovog miša na nekoliko različitih računara istovremeno bez potrebe za fizičkim prebacivanjem sa jedne na drugu konekciju. Sve se izuzetno lako podešava i radi bez ikakvih problema.


 softver_m590_7_s.jpg


Naglašavamo ipak da je za Flow vrlo važno da svi računari budu povezani ne samo na istu mrežu, već i istu vrstu konekcije. Primer – računar smo povezali preko Ethernet kabla, a laptop preko WiFi-ja i Flow jednostavno nije hteo da sarađuje. Neophodno je da oba uređaja budu povezani ili preko WiFi konekcije ili preko Ethernet-a kako bi ova tehnologija radila. Pored samog instant prebacivanja kursora sa jedne radne površine na drugu, Flow vam daje mogućnost prebacivanja datoteka sa jednog na drugi računar, bez ikakvog ograničenja u veličini ili formatima istih. Izuzetno korisna funkcija za one koji će ovo znati da iskoriste na pravi način.


 softver_m590_8_s.jpg


Na kraju, kada je sama baterija u pitanju Logitech joj deklariše radni vek na čak 24 meseca. Nažalost ovo je nemoguće testirati u praksi, budući da se sam miš neće toliko zadržati u našoj redakciji, ali treba naglasiti i to da M590 poseduje stand by režim koji se aktivira nakon određenog perioda neaktivnosti i to može vrlo povoljno uticati na autonomiju. Naravno, ako miš koristite intenzivno svaki dan, na više uređaja odjednom pritom koristeći obe vrste konekcija kojima raspolaže, tada će i autonomija biti kraća od navedenih 24 meseca, što je sasvim normalno.

Zaključak

Ukoliko su vam ranije predstavljeni MX Master 2S i MX Anywhere 2S bili van domašaja po pitanju budžeta, a jako vam se dopala njihova Flow funkcionalnost, onda će vam M590 biti nešto poput jako zadovoljavajuće utešne nagrade. Pre svega cena mu je osetno niža od navedenih modela, a u isto vreme se može pohvaliti i neuporedivo boljom autonomijom. Ima tu i par nedostataka poput izostanka Darkfield tehnologije na optičkom senzoru kao i Free Spin mogućnosti kod točkića, međutim takve stvari se ni ne očekuju u nižoj cenovnoj kategoriji, već su rezervisane za flagship modele.


 logitech_m590_16_s.jpg


Multi-Device mogućnosti su dovedene na zavidan nivo i obezbeđuju besprekoran kvalitet rada u oba moda korišćenja, u većini slučajeva. Ponekad ipak dolazi do sitnih problema kada koristite Bluetooth konekciju, pa pokreti kursora mogu biti isprekidani. Sličnu stvar smo inače primetili i kod MX Master 2S i Anywhere 2S modela. Voleli bismo videti da se Logitech konačno pozabavi ovim problemom, jer se on provlači još od prve MX Master generacije. Jedina preostala zamerka bi nam bila na nelogičnost oko Silent klasifikacije, ali samo zato što je Logitech tako ponosno ističe na samom pakovanju. Međutim to su već cepidlačenja jer konkretnih i realnih zamerki na ovaj Logitech M590 miš nemamo. 


 logitech_m590_18_s.jpg


Sveukupan utisak je izuzetno povoljan. Kome je potreban jednostavan, funkcionalan bežični miš visokog kvaliteta izrade će vrlo lako naći mnoštvo razloga, što racionalnih, što onih drugih, za kupovinu ovog odličnog miša. Reč je o uređaju koji je veoma dobar, i koji odlično obavlja posao koji mu je matična kompanija namenila.


logitech_m590_17_s.jpg


Prednosti:

- Kvalitetna izrada
- Multi-Device mogućnosti
- Flow tehnologija
- Odličan raspored tastera
- Gesture mogućnosti


Nedostaci:

- Sitniji problemi sa Bluetooth konekcijom
- Nisu svi tasteri Silent


Miša na test ustupio Logitech.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S

Test: Cooler Master MasterSet MS120 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209