Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech m560

13.03.2014 21:00 | 1 Hardver
Test: Logitech m560

Logitech u ponudi nudi ogroman asortiman miševa različitog tipa i namene i zaista je moguće naći model za svakoga. U poslednje vreme smo se fokusirali na naprednije proizvode koji se nalaze u vrhu cenovnog raspona, gde je svaki DPI bitan, materijali upotrebljeni pri izradi natprosečni i gde je svaka tehnologija implementirana. Došlo je vreme da se pozabavimo i pristupačnijem i jednostavnijem modelu za kakav će biti zainteresovana daleko šira publika. Reč je o m560 modelu koji je nešto manji bežični miš sa podrškom za Windows 8 prečice

Nebojša Todorović

Kao po običaju, krećemo od eksterijera, odnosno pakovanja miša. U suštini, po paketu u kome dolazi m560, mogli biste (pogrešno) da zaključite da je pozicioniran u klasu ispod one kojoj zaista pripada, budući da je ono zaista minimalistično. Miš stiže u takozvanom blister pakovanju, koje je potpuno providno i kroz njega možete videti miš, risiver i dosta informacija o samom proizvodu. 

Na poleđini proizvođač kao najbitnije stavke ističe gumirane površine koje omogućavaju udobno držanje miša, dobro poznati Logitechov "Hyper Fast Scroll" sličan ranijoj MicroGear tehnologiji. Zatim, tu je Unifying risiver koji je isti za mnoge druge Logitech periferije, pa ukoliko već imate tastaturu sa ovim risiverom, nema potrebe za onim koji se isporučuje. Na kraju, tu su i Windows 8 prečice koje su svakako bitan deo svake nove periferije. Mnogima ovo nije uopšte bitno, ali u tržišnoj trci kompatibilnost sa novim Microsoftovim operativnim sistemom je itekako važnda.
 


 

Propratna oprema je prilično ograničena samom činjenicom da je miš spakovan u blister pakovanje. Ipak, našlo se mesta za kratku dokumentaciju, jednu AAA bateriju, risiver i naravno sam miš. Disk sa drajverima je izostavljen i to predstavlja uobičajenu praksu kompanije, što je možda i najpametnije, jer ćete najsvežiju verziju uvek pronaći na zvaničnoj stranici.
 


 

Kao što smo već rekli, Logitech m620 za komunikaciju obavlja bežičnim putem uz posredstvo Unifying risivera. Reč je o veoma malom uređaju koji je koristi USB interfejs. Dimenzije su minijaturne, pa ukoliko planirate da koristite ovaj miš za laptop ili neki drugi prenosni uređaj, slobodno možete da ga ostavite u njemu, jer neće smetati ni u jednoj situaciji. Druga prednost ovog risivera je činjenica da mogu da se koriste i drugi Logitech uređaji na njemu ukoliko su prilagođeni za Unifying risivere, a ograničenje je na ukupno osam koji u istom trenutku mogu biti povezani.
 

To bi bilo to, a sada pređimo i na sam Logitech M560.

Specifikacije
 • Model M560 (Beli)
 • Kategorija Bežični
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 1000 dpi
 • Broj tastera 5
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Promena osetljivosti Softverski
 • Dimenzije 140 x 207 x 78 mm
 • Masa 200 grama
 • Garancija 3 godine
 

 

 

Detaljno

Miš je napravljen od prilično kvalitetne plastike koja je najvećim delom bele boje. Površine su matirane, tako da na njima neće ostajati masnih fleka od prstiju, niti će se primećivati prašina u velikoj meri. Sa druge strane, spremite se da redovno perete ruke pre korićenja, jer će i najmanje nečistoće na šakama da se preslikaju na površini ovog miša. Ukoliko budete nepažljivi, m560 može vrlo brzo da postane neugledan. Ukoliko se to ispoštuje, imaćete vrlo elegantan miš koji zaista izgleda lepo.


Prednja strana krije uniformnu površinu koja je izvedena iz jednog dela, ali se ispod kliju klasični mikroprekidači za levi i desni klik. Tu je i točkić, a reč je o HyperScrollu koji aktivirate srednjim klikom. Točkić ima dva režima rada, od kojih je prvi "slobodno kotrljanje" za brz prolazak kroz dokumenta na primer, a drugi je klasičan ograničeni skrol koji ima distinktivan klik između položaja. Točkić podržava i horizontalni skrol što je odlična vest za mnoge korisnike.Iza točkića se nalazi Windows 8 taster kojim se pozivaju tri komande, a ovaj taster može biti jako koristan onima koji se slabije snalaze u Windows 8 okruženju. Pritiskom na ovaj taster pozivate "Charms bar", dok u kombinaciji sa "back" i "forward" tasterima (simultanim pritiskom) pozivate desktop i start meni, respektivno. Autor ovog teksta se konsultovao sa nekoliko osoba koje nisu imale mnogo dodira sa novim Windowsom i konstatovao da su im ove prečice olakšale snalaženje u novom interfejsu.
 


Na bokovima m620 miša se nalaze gumene površine sa veoma prijatnom teksturom. U radu ova guma omogućava bolje prijanjanje u šaci, ali zbog relativno malih dimenzija, ženske osobe će imati daleko više koristi od ovog dizajna. Logitech m620 je potpuno simetričan miš, tako da bi u načelu odgovarao kako desnorukim tako i levorukim korisnicima. Nažalost, prilika da se to iskoristi je ostala neiskorišćena zbog činjenice da su back i forward tasteri postavljeni sa leve strane, zbog čega će samo dešnjaci moći da ga koriste udobno. Da je proizvođač montirao po jedan taster sa obe strane, uz mogućnost inverzije funkcionalnosti ovih tastera, dobili bismo miš koji odgovara svima.
 


 

Može se reći da je Logitech m560 sa svih strana vrlo interesantan miš i da su mu linije zaista lepe. Zadnja strana je zaobljena i izdignuta malo više sa logoom proizvođača. Ipak, kao što smo već rekli, samo oni sa manjim šakama će moći da maksimalno iskoriste njegovo ergonomske karakteristike.
 


 

Sa donje strane miša pronašli smo nekoliko zanimljivih detalja. Ovde možete videti oznaku miša i logo koji sugeriše da je kompatibilan sa Unifying risiverom. Tu su i teflonske stopice koje, iako nisu posebno velike, mu omogućavaju da jako lepo klizi po većini površina, kao i prekidač za paljenje, odnosno gašenje. Nije izostavljen ni LED koji daje indikaciju o radu miša.Pri dnu se nalazi poklopac koji se skida jednostavnim povlačenjem prema sebi, a otkriva nam prostor za bateriju i otvor za smeštanje risivera. Na poklopcu se nalazi guma koja osigurava da baterija ne ispadne iz ležišta.
 


 

Za napajanje m560 poseduje samo jednu AAA bateriju koja mu, prema rečima proizvođača, obezbeđuje autonomiju od 18 meseci. Verujemo da se radi o idealnim okolnostima, jer sumnjamo da će prosečan korisnik menjati bateriju na svakih godinu i po dana. Iako je ovaj rok sigurno kraći u praksi i šest meseci na jednoj bateriji bi bilo više nego dovoljno da bismo smatrali da je Logitech ostvario uspeh. Logično, to nismo uspeli da proverimo u praksi.
 


 

Odmah do slota za bateriju se nalazi i slot za risiver, koji možete da smestite da se ne bi zagubio prilikom transporta. Minijaturni risiver lako može da se izgubi, pa je ovo rešenje veoma inteligentno.
 


 

Logitech m620 se oslanja na optički senzor koji svakako nije najbolji koji smo videli, ali omogućava nadprosečnu preciznost i u kombinaciji sa 2.4 GHz bežičnom vezom nismo primetili bilo kakav izražen lag. Manje iskusni korisnici su bili prezadovoljni, a svakako gejmerska populacija neće ovakav model ni uzimati u kalkulaciju kada bude planirala kupovinu. Svakako, za namenjenu korisničku grupu senzor je više nego adekvatan i ne verujemo da će bilo ko naći razlog da prigovori.
 

 

 

Zaključak

Logitech m560 sa cenom od oko 4.000 dinara deluje nešto skuplje, ali imajući u vidu da je to po današnjem kursu oko 35 evra, moramo da kažemo da to i jeste cena u granicama realnog, to jest da se za tu sumu dobija odgovarajuća vrednost. Za taj novac se dobija miš koji je izrađen od kvalitetnih materijala, ima odličnu ergonomiju za korisnike sa manjim šakama i nekoliko ekskluzivnih tehnologija koje pruža samo Logitech. Implementirani su HyperScroll točkić uz mogućnost horizontalnog skrolovanja, teflonske nožice i Unifying konekcija od 2.4 GHz koja zaista radi odlično. 

 


 

Autonomija bi u teoriji trebala da bude fantastična, a tu je i nekoliko drugih sitnica koji mogu pojedincima da znače puno. Kada se sve sabere, dobija se miš koji, ako ništa drugo, vredi uloženog novca i za uzvrat pruža veoma ugodno korisničko iskustvo, a iz našeg iskustva najviše će se dopasti nežnijem polu.


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Gumirane površine
- Windows 8 prečice
-  HyperScroll točkić
- Autonomija
- Unifying risiver

Nedostaci:

- Bela boja se lako prlja (uslovno, jer postoji i mat crna verzija)
- Nešto manje dimenzije
- Propuštena prilika da odgovara i levacima i dešnjacima


Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master QuickFire XT

Test: Cooler Master Trigger Z

10203
10205
10206
10207
10208
10209