Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech K810

12.04.2013 12:05 | 1 Hardver
Test: Logitech K810

Tastature odavno nisu privilegija PC-ja, već ih je moguće povezati sa tabletom, telefonom, laptopom, pametnim TV-om itd. Većina uređaja koju danas posedujemo se bežično povezuju na ovaj ili onaj način, a praktičan unos je nešto što nam olakšava život. Logitech je rešio da ponudi tržištu praktično rešenje koje je moguće putem bluetooth konekcije povezati sa tri uređaja odjednom. Ova tastatura ne samo da može simultano opsluživati na primer tablet, HTPC i desktop, već ima pozadinsko osvetljenje, integrisanu bateriju sa solidnom autonomijom i dimenzije dovoljno male da je možete poneti sa sobom u torbi ili rancu

Nebojša Todorović

Već po samom pakovanju, jasno vam je dosta toga o kom tipu tastature se radi. Prema dimenzijama pakovanja očigledno je da je tastatura minijaturna, a slično se može reći i na osnovu mase. Takođe, slika govori hiljadu reči, pa čak i da odluku pravite u prodavnici, bez otpakivanja možete saznati dosta.
 


 


 

Logitech je kao adute K810 naveo pozadinsko osvetljenje, integrisanu bateriju, bluetooth vezu i njeno lako prebacivanje sa jednog na drugi uređaj. Proizvođač ističe da je ova tastatura idealna za sve koji mogu da je povežu ne samo na PC, već i na tablet, smartphone itd. Na zadnjoj strani su ove mogućnosti detaljnije opisane, a nije teško zaključiti da Logitech ima poverenja i u kvalitet izrade koji karakteriše K810.
 


 

Dodatna oprema je svedena na dve stavke. Prvo je kratko uputstvo koje vas neće naučiti ničemu novom. U suštini ukoliko ste ikad povezali bilo koju bluetooth periferiju (miš, tastaturu, slušalice i sl.), ništa od onoga što se nalazi u dokumentaciji vam neće biti strano. Takođe, isporučen je i USB kabl koji služi za punjenje tastature. Verovatno ste primetili da nismo pomenuli risiver. Upravo tako, Logitech ga je namerno izostavio, ali iskreno na to ne možemo gledati kao na prednost.
 


 

Prosto, dok većina tableta, laptopova, pametnih telefona i sl. poseduje integrisani bluetooth, to se ne može reći za veliku većinu desktop računara. Osim toga, K810 nije nimalo jeftin, tako da dodavanje BT risivera na postojeću cenu zaista nije bilo potrebno, a ni poželjno. Ipak, ukoliko prebrodite ovu stavku, čekva vas dosta toga što bi moglo da vam se dopadne.
 


 

Za početak, K810 zaista po našem mišljenju izgleda uredno i lepo. Dok je stvar lepote krajnje subjektivna stvar, kvalitet izrade ne može biti predmet bilo kakve debate. Većim delom je odabran brušeni aluminijum što je prijatno u taktilnom smislu, ali je uz to i garant čvrstoće u određenoj meri. Deo je prekriven i pleksiglasom crne boje koji dodaje zrno elegancije i čini ovu tastaturu prilično atraktivnom. Tastaturu je zaista prijatno videti na stolu, bez obzira na to da li ste ljubitelj ovakvih ili nekih drugih modela.
 


 

Tasteri su plastični i daleko bolji nego oni koje smo imali prilike da vidimo kod K750 i K800. Pre svega deluju čvršće i otpornije, ali u isto vreme i prijatni na dodir. Oznake su laserski napravljene, tako da se neće oguliti ili izbledeti vremenom. Osim toga, razmak je dovoljan da ne pravite greške u kucanju, pritom ne preveliki kako bi vas umarao na duže staze. Uz to, dopada nam se to što su tasteri "Enter", "Backspace" i "Shift" velikih dimenzija.
 


 

Naravno, kako je raspoloživa površina relativno mala, kucanje ipak nosi određene kompromise. Pre svega, nema odmorišta za dlanove, numeričkog dela,  a pojedinim funkcijama se pristupa samo putem kombinacije tastera. Ipak, Logitech je jako dobro iskoristio prostor i iskombinovao tastere tako da je korišćenje u velikoj meri udobno.
 


 

Tastatura je izuzetno tiha, ali precizna i iako nema distinktivnog klika, ne mozemo da se pozalimo na odziv tastera. Jednostavno, kucanje je udobno tiho i precizno, sto je sve sto možete da poželite od ovakve tastature. Iako je mala, rad sa dve ruke je jednostavan i ima dovoljno mesta i jedino što nakon dužeg rada zafali je odmorište za dlanove. Naravno, uvek možete sami rešiti to kada znate da ćete imati dugu radnu sesiju.
 


 


Nastavak

Na poleđini se ne nalazi mnogo toga. Interesantno za Logitech, ali ovog puta kompanija nije eksperimentisala sa drečavim bojama, kao što je narandžasta kod diNovo Edge ili tirkizna kod K310 Washable. Sve što se mogu naći su gumene nožice koje omogućavaju tastaturi da lepo prijanja uz podlogu i taster za povezivanje. Zapravo, ovaj taster stavlja tastaturu u vidljivo stanje, tako da je drugi uređaji vide i mogu da se upare sa njom. Na istoj (desnoj) strani na boku je smešten prekidač za paljenje kome ćete lako pristupiti u svakom momentu.
 


 

Kada uparite više uređaja sa vašom tastaturom, promenu vršite preko tastera "F1", "F2" i "F3". Ideja je da nikada ne morate da se ponovo uparujete, već samo promenite neki od ova tri "kanala". Isprobali smo ovo sa laptopom i tabletom i vrlo jednostavno smo prebacivali vezu sa jednog na drugi uređaj i nastavljali tamo gde smo stali. Za korisnike koji se dosta oslanjaju na tastaturu za korišćenje više uređaja, ovo bi moglo biti "all in one" rešenje.
 


 

Jedan od jakih aduta K810 je i pozadinsko osvetljenje. Ono je izvedeno tako što svaki taster na njoj sija, a dopada nam se to što ima tri nivoa intenziteta, kao i bela boja koja odiše elegancijom. Iako se oslanja na integrisanu bateriju, autonomija je prilično dobra. Oko nedelju dana korišćenja je ono što je bio slučaj kod nas, a pritom moramo priznati da smo je koristili u prilično velikoj meri. Takođe, nismo gasili osvetljenje ni kada je bio dan, tako da slobodno možete računati na duže vreme bez punjenja ukoliko se ponašate odgovornije od nas.Jako nam se dopada implementiran senzor za blizinu. Naime, ubrzo nakon što sklonite ruke od tastature ona gasi osvetljenje. Čak ni to nije urađeno bilo kako, već se polako smanjuje intenzitet do potpunog gašenja. Čim nakon toga prinesete ruku njenoj površini, tasteri se instant osvetljavaju što štedi energiju, ali i izgleda jako interesantno.Na kraju moramo priznati da smo izuzetno zadovoljni Logitechovim novim proizvodom. K810 je idealan za svakoga kome je potrebna mala tastatura za kucanje, sa osvetljenjem i bežičnom vezom. Bilo da jednostavno volite male i "fensi" tastature ili da su vam potrebe realne u smislu da koristite tastaturu za unos podataka na više uređaja sa bluetooth vezom. Ukoliko se prepoznajete u nekom od ovih kategorija K810 je jak takmičar u ovom domenu, jer zaista nema bitnih nedostataka, dok na svojoj strani ima poduži spisak odličnih rešenja i implementiranih tehnologija. Nije za svakoga, ali onima kojima odgovara će biti nezamenjiva dugi niz godina.
 

Prednosti:

- Sjajna izrada
- Belo pozadinsko osvetljenje
- Senzor za blizinu ruku
- Paralelna konekcija sa maksimalno tri uređaja
- Lagana i prenosiva
- Integrisana baterija

Nedostaci:

- Nema mogućnost promene ugla
- Ne dobija se risiver u paketu
- Cena (uslovno rečeno)
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Mega uporedni test miševa

Test: Logitech G103

10203
10205
10206
10207
10208
10209