Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech K810

12.04.2013 12:05 | 0 Hardver
Test: Logitech K810

Tastature odavno nisu privilegija PC-ja, već ih je moguće povezati sa tabletom, telefonom, laptopom, pametnim TV-om itd. Većina uređaja koju danas posedujemo se bežično povezuju na ovaj ili onaj način, a praktičan unos je nešto što nam olakšava život. Logitech je rešio da ponudi tržištu praktično rešenje koje je moguće putem bluetooth konekcije povezati sa tri uređaja odjednom. Ova tastatura ne samo da može simultano opsluživati na primer tablet, HTPC i desktop, već ima pozadinsko osvetljenje, integrisanu bateriju sa solidnom autonomijom i dimenzije dovoljno male da je možete poneti sa sobom u torbi ili rancu

Test: Logitech K810

Nebojša Todorović

Već po samom pakovanju, jasno vam je dosta toga o kom tipu tastature se radi. Prema dimenzijama pakovanja očigledno je da je tastatura minijaturna, a slično se može reći i na osnovu mase. Takođe, slika govori hiljadu reči, pa čak i da odluku pravite u prodavnici, bez otpakivanja možete saznati dosta.
 


 


 

Logitech je kao adute K810 naveo pozadinsko osvetljenje, integrisanu bateriju, bluetooth vezu i njeno lako prebacivanje sa jednog na drugi uređaj. Proizvođač ističe da je ova tastatura idealna za sve koji mogu da je povežu ne samo na PC, već i na tablet, smartphone itd. Na zadnjoj strani su ove mogućnosti detaljnije opisane, a nije teško zaključiti da Logitech ima poverenja i u kvalitet izrade koji karakteriše K810.
 


 

Dodatna oprema je svedena na dve stavke. Prvo je kratko uputstvo koje vas neće naučiti ničemu novom. U suštini ukoliko ste ikad povezali bilo koju bluetooth periferiju (miš, tastaturu, slušalice i sl.), ništa od onoga što se nalazi u dokumentaciji vam neće biti strano. Takođe, isporučen je i USB kabl koji služi za punjenje tastature. Verovatno ste primetili da nismo pomenuli risiver. Upravo tako, Logitech ga je namerno izostavio, ali iskreno na to ne možemo gledati kao na prednost.
 


 

Prosto, dok većina tableta, laptopova, pametnih telefona i sl. poseduje integrisani bluetooth, to se ne može reći za veliku većinu desktop računara. Osim toga, K810 nije nimalo jeftin, tako da dodavanje BT risivera na postojeću cenu zaista nije bilo potrebno, a ni poželjno. Ipak, ukoliko prebrodite ovu stavku, čekva vas dosta toga što bi moglo da vam se dopadne.
 


 

Za početak, K810 zaista po našem mišljenju izgleda uredno i lepo. Dok je stvar lepote krajnje subjektivna stvar, kvalitet izrade ne može biti predmet bilo kakve debate. Većim delom je odabran brušeni aluminijum što je prijatno u taktilnom smislu, ali je uz to i garant čvrstoće u određenoj meri. Deo je prekriven i pleksiglasom crne boje koji dodaje zrno elegancije i čini ovu tastaturu prilično atraktivnom. Tastaturu je zaista prijatno videti na stolu, bez obzira na to da li ste ljubitelj ovakvih ili nekih drugih modela.
 


 

Tasteri su plastični i daleko bolji nego oni koje smo imali prilike da vidimo kod K750 i K800. Pre svega deluju čvršće i otpornije, ali u isto vreme i prijatni na dodir. Oznake su laserski napravljene, tako da se neće oguliti ili izbledeti vremenom. Osim toga, razmak je dovoljan da ne pravite greške u kucanju, pritom ne preveliki kako bi vas umarao na duže staze. Uz to, dopada nam se to što su tasteri "Enter", "Backspace" i "Shift" velikih dimenzija.
 


 

Naravno, kako je raspoloživa površina relativno mala, kucanje ipak nosi određene kompromise. Pre svega, nema odmorišta za dlanove, numeričkog dela,  a pojedinim funkcijama se pristupa samo putem kombinacije tastera. Ipak, Logitech je jako dobro iskoristio prostor i iskombinovao tastere tako da je korišćenje u velikoj meri udobno.
 


 

Tastatura je izuzetno tiha, ali precizna i iako nema distinktivnog klika, ne mozemo da se pozalimo na odziv tastera. Jednostavno, kucanje je udobno tiho i precizno, sto je sve sto možete da poželite od ovakve tastature. Iako je mala, rad sa dve ruke je jednostavan i ima dovoljno mesta i jedino što nakon dužeg rada zafali je odmorište za dlanove. Naravno, uvek možete sami rešiti to kada znate da ćete imati dugu radnu sesiju.
 


 


Komentari

0 Dodaj komentar

Mega uporedni test miševa

Test: Logitech G103

10203
10205
10206
10207
10208
10209