Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech Harmony 1000

13.06.2007 18:33 | 0 Multimedija
Test: Logitech Harmony 1000

Sve veći broj uređaja u tzv. digitalnom domu doveo je i do jedne nuspojave – velikog broja ”daljinaca” koji se odavno opasno približava dvocifrenoj vrednosti. Kako biste zbrku sveli na minimum, a upravljanje uređajima učiniti još komfornijim obratite pažnju na Logitech Harmony seriju čiji je najnoviji izdanak model sa oznakom ”1000”. Da ne bi bilo da izmišljamo, ova teza se dosta lako dokazuje u praksi. Dakle, jedan
Nemanja Jevtić

Test: Logitech Harmony 1000

Da ne bi bilo da izmišljamo, ova teza se dosta lako dokazuje u praksi. Dakle, jedan upravljač za TV, jedan za AV spliter, jedan za aktivne zvučnike i jedan za DVD plejer itd... Pri tome na svakom morate da nešto upalite i nešto promenite. S obzirom da je u našoj knjizi daljinski upravljač najveći izum posle točka, pre sigurno desetak godina se pojavila ideja o ”univerzalcu”, sposobnom da bude programiran ukoliko neki od vaših polomite ili izgubite. Naravno, nije prošlo mnogo vremena pre nego se pojavio prvi softver za PDA uređaje koji je mogao da bude programiran da krade kodove sa daljinskih upravljača. Ipak, elementarna mana bila je veoma ograničen domet infracrvenog predajnika. Mada, na nivou zamisli, pogotovo kada se uzme u obzir i Touch-Screen, ideja se činila idiličnom, ili makar „harmoničnom“.

Logitech je započeo ovu seriju krajnje sramežljivo, ne bi li opipao puls i da li postoji realno interesovanje za ovakve stvari, pa je Harmony prošao kroz sigurno desetak „klasičnih modela“ pre nego je dočekao „hiljadarku“. Ono što je konstantno za celu seriju je pristup programiranju kroz „Devices“ i „Activities“ podešavanja. Svi daljinci se programiraju preko „Harmony“ softvera koji komunicira sa bazom mapiranih uređaja. Građenje ove baze radili su i sam Logitech i korisnici, pošto je i dalje ostavljena mogućnost da neki uređaj koji posedujete, a za njega nema mapiranih komandi, uploadujete u bazu ostalim korisnicima.

Dakle, sam setup svih daljinaca je krajnje jednostavan, ali ipak zahteva bilo kakvu konekciju koja nije „dial-up“, jer se prenosi velika količina podataka i softver za podešavanje neprekidno komunicira sa Logitech-ovim serverom. Ono što je pozitivno jeste da, kada se ulogujete na svoj nalog Harmony softvera, u njemu se već nalaze svi vaši uređaji, pa ako prelazite na noviji „Harmony“ nema potrebe da se gnjavite opet sa podešavanjima – jednostavno ćete ih prebaciti i u novi model. Dakle, situacija je dosta pojednostavljena. Kada povežete svoj „Harmony“ na USB i upalite softver možete se ulogovati na postojeći nalog i stvoriti novi bez ikakvih verifikacija i aktivacija. Zatim je potrebno da popišete tačne oznake svih uređaja koje možete daljinski kontrolisati. Pod „Devices“ možete dodavati do 15 različitih uređaja koji su razvrstani po kategorijama „TV“, „DVD“, „Game Console“, „Home Appliance“ itd. Kada se odlučite za jednu kategoriju, biće vam ponuđena imena svih kategorija, a zatim i imena poznatih proizvođača tog tipa opreme. Zarad ilustracije, na spisku se nalaze i SkyVision i Xoro, zastupljeni sa po nekoliko modela. Tačnu oznaku uređaja ipak morate upisati ručno, a ukoliko ona ne postoji u bazi, postoji makar sugestija o sličnom uređaju istog proizvođača gde su sve šanse da će da radi tako i sa tim komandama.

Ukoliko ne postoji, Harmony softver će vam ponuditi da mapirate gomilu standardizovanih komandi i ostaviti vam mogućnost da dodate neke kojih nema i da im dodelite tačno ime i funkciju. Stoga, ne postoji realna bojazan da vam nešto neće raditi, obzirom da ukoliko pokradete kodove sa originalnog daljinca, Harmony će ih samo slati prijemniku. Kada jednom podesite sve uređaje i upišete njihove oznake u ”daljinac”, vreme je da pokrenete ključni adut Harmony uređaja: „Activities“ podešavanja. „Aktivnosti“ se odnose upravo na našu priču sa početka u baratanju sa gomilom daljinaca. Recimo da želite da gledate DVD film na jednom od televizora, ukoliko ih imate više. Potrebno je izabrati aktivnost „Watch DVD“ i odgovoriti na nekoliko krajnje jednostavnih i logičnih pitanja koje će vam sam softver postaviti. Ona će se odnositi na to koje uređaja daljinac treba da upali da bi se određena aktivnost obavila.

Na primer:

  • Upali TV i podesi na AV2 ulaz
  • Upali A/V risiver i podesi na optički ulaz
  • Upali DVD
  • Ugasi ostalo

Ukoliko imate više risivera ili plejera, naravno da je moguće napraviti više preseta koji će se odnositi na gledanje DVD-ova, ali sa drugim uređajima. Po default-u, Harmony pretpostavlja da su vam svi uređaji ugašeni i sa tim u vezi nekada može da nešto od njih ne upali ili ne prebaci na dobar program. U tom slučaju sve što treba je da pritisnete HELP i on će ponoviti komande. Ako iz druge sve proradi, on će vas odmah pitati da li je sada problem rešen, i ukoliko jeste, zapamtiće šta je uradio da bi sve proradilo kako treba. Pod ovim se podrazumeva i to da ste ga greškom u startu loše programirali. Kada završite podešavanja, tek tada ćete ih prebaciti na daljinac komandom „Upload to Remote“ što će sigurno potrajati 5-6 minuta pri čemu će se Harmony jednom restartovati. Ovo napominjemo zbog činjenice da se tom prilikom sigurno nekoliko minuta neće događati ništa vidljivo ni u softveru ni na daljincu, pa proces ne treba prekidati dok se daljinac ne ugasi i sam ne upali. Nakon toga, možete proveriti da li sve radi kako treba, i vršiti bezbroj puta korekcije koje su potrebne. Logitech je za ”hiljadarku” spremio veoma dobar i pregledan Touch Screen (ekran osetljiv na dodir, prim.ur.) sa ograničenim brojem komandi po ekranu. Tako će vam na jednom ekranu recimo biti četiri reda puta pet komandi i skrol za naredni ili prethodni ekran sa drugih 20 komandi, ili već tome slično. Pored toga, zbog lakoće upotrebe ostavljene su one osnovne komande u vidu dugmića sa desne strane uređaja kao što su pojačavanje ili promena kanala po sistemu gore-dole, mute i direkcijski tasteri sa „OK“ komandom u sredini, obzirom da na različitim uređajima rade različite stvari.

Kao i modeli sa displejem u boji pre njega, i on poseduje „tilt“ funkciju, što znači da se usled neaktivnosti gasi da bi čuvao bateriju, ali se pali momenta kad ga malo mrdnete, pa nema potrebe da pritiskate bilo šta. Dolazi sa sopstvenom punjivom baterijom i stalkom na kome se puni, kao i USB kablom i pratećim softverom za Mac ili Windows platforme. Logitech Harmony 1000 stvarno predstavlja veoma korisnu periferiju, a s obzirom da dolazi od onih koji dominiraju ovom kategorijom, nikakve specijalne preporuke nisu potrebne, već se one same po sebi nameću. Ukoliko tražite ”univerzalca”, jedan od Harmony-a je sigurno namenjen i vašem budžetu i potrebama.

Uređaj za potrebe testa ustupio Logitech.

 

Test: LG RH199S DVD rikorder

Test: LG BH100 Blu-Ray - HD DVD Player

10304
10305
10306
10307
10308
10309