Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G Pro Wireless

23.10.2018 14:15 | 2 Games
Test: Logitech G Pro Wireless

Logitech G Pro Wireless je jedan od najkontroverznijih miševa koje smo ikada testirali. Uverićete se i sami zbog čega tako smatramo. Nekada na test stigne uređaj koji savršeno legne i čiji koncept veoma dobro razumemo i prihvatamo, nekada bude suprotno. No, retko kada nas zadesi upravo mešavina tih stvari, pa tako dođe uređaj koji potpuno razumemo, ali ga ne prihvatamo, barem ne onako kako je to možda inicijalno zamišljeno. Zašto? Upoznajmo G Pro Wireless.

Filip Majkić

Sada već pre par godina smo testirali Logitech G Pro miša, koji je nekako iskakao iz ponude ovog proizvođača. To je bio gejmerski miš koji se vraća korenima, nešto što je trebalo da primeni što jednostavniji recept. Lagan miš, simetričan, bez nekih naročitih estetskih isticanja, sa odličnim glajderima i senzorom. Istovremeno, trebao je da bude i prilično pristupačan, ali znate već kako to ide sa prestižnim brendovima.Premotavamo na sadašnji trenutak i sve je logično. Pred sobom imamo Logitech G Pro Wireless. Miša koji je trebao da zadrži sve najbolje od G Pro modela, unapredi dobre stvari, odbaci ili sredi loše, i konačno, doda mu bežičnu konekciju, koja nekako ide u skladu sa savremenim dobom. Ta konstatacija je utoliko smislenija ukoliko imamo u vidu da smo – valjda – eliminisali problem laga i problematičnog rada bežičnih miševa koji nisu mogli da drže korak sa žičnim rođacima. Stoga, jesui li uspeli?


Uređaj

Pakovanje jasno signalizira da je reč o proizvodu visoke klase. Logitech već neko vreme koristi tamne tonove u kombinaciji sa svetlo-plavom bojom. Sve to je jasna karakteristika G serije. Sa druge strane kutije se nalaze sve potrebne informacije, tako da je korisnik itekako u stanju da stekne dobar uvid u karakteristike proizvoda i sa kutije pre nego što se odluče za kupovinu.U samom pakovanju zatičemo odvojivi kabl kojim se napaja baterija miša, kao i risiver, te USB dongle koji omogućava da se kabl praktično pretvori u produžni. Tu su i elementi koji omogućavaju da rekonfigurišete tastere miša, o čemu ćemo više govoriti u daljem toku teksta. Najzad, stižemo do miša i to je verovatno najvažniji inicijalni utisak.


Specifikacije
 • Model Logitech G Pro Wireless
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost Hero senzor, 100 - 16.000 DPI
 • Broj tastera 5+2
 • Dodatno Omron mehanički mikrosvičevi
  Životni vek: 50 miliona klikova levi i desni taster
  Životni vek: 250 km (glajderi)
  Max. acceleration: > 40 G
  Max. speed: > 400 IPS
  Wireless report rate: 1000 Hz (1ms)
  Microprocessor: 32-bit ARM
  Li-Ion baterija
  Baterija: sa osvetljenjem 48 sati, bez osvetljenja 60 sati
 • Ergonomija Simetričan
 • Memorija Da, do 5 profila
 • Promena osetljivosti Da, podržana u letu preko tastera na donjoj strani miša
 • Dimenzije 125.0 x 63.5 x 40.0 mm
 • Masa 80 g
 • Garancija 2 godine


Sledi hladan tuš. Jednostavno, dizajn miša je...običan. Apsolutno nikada ne bismo pogledom konstatovali da se radi o proizvodu koji košta čitavih 20 hiljada dinara! Zapravo, to je i najveći problem ovog miša – on uopšte ne odaje utisak da je reč o vrhunskom mišu, makar kada je njegova spoljašnjost u pitanju. Dizajn je izuzetno običan, i praktično ne možemo da se načudimo stranim kolegama koji upravo ovu stavku hvale. Kome god da smo pokazali miša, delovao mu je jeftino, ili makar daleko jeftinije nego što mu je stvarna cena.Na donjoj strani zatičemo otvor u kome se može smestiti risiver, što je idealno za situaciju kada treba poneti miša u igraonicu ili na neko drugo mesto. Tu su još dva tastera, za (de)aktivaciju miša, ali i za promenu DPI-jašto je prilično kontroverzna odluka o kojoj ćemo još pisati. Tu su i glajderi, deklarisani na životni vek od 250 kilometara.Sam miš nema veliki broj tastera. Zapravo, ima ih 5+2, a ovo „plus“ označava situaciju u kojoj bi se korisnik opredelio da postavi na desnoj strani miša još dva tastera na za to predviđenom mestu, naspram regularnih Back i Forward. U centralnom delu pri donjoj strani je G logo, koji svetli, a ispod točkića koji služe kao indikator DPI-a i / ili profila, te takođe mogu da svetle.Točkić miša je običan – ništa od Hyper-Scroll točkića. Omron mikrosvičevi ispod glavnih tastera garantuju čak 50 miliona klikova. Veoma, veoma dobro! No, ipak nedovoljno u vizuelnom smislu za ovu cenovnu klasu, po mišljenju autora. Međutim, čak i van toga, miš ne deluje skupoceno pod rukom, odnosno prstima. Recimo, Logitech G900 ili G903 ostavlja sasvim, sasvim drugačiji utisak od G Pro Wireless modela.

Upotreba

U jednoj stvari se mora skinuti kapa švajcarskom proizvođaču. Uspeo je da spusti težinu ovog miša na samo 80 grama! Neverovatno, posebno imajući u vidui da se unutar miša nalazi interna baterija. Ona se puni veoma brzo, a traje prilično dugo. Prema deklaraciji, uz osvetljenje će baterija potrajati 48 sati, a ukoliko korisnik isključi pozadinsko osvetljenje, izdržaće i do 60 sati. U praksi, smatramo da je moguće izvući i više od toga, ali to naravno zavisi od intenziteta upotrebe.Sa tako malom masom, G Pro Wireless prosto leti po podlozi i zaista demonstrira da je u praksi veoma „ubitačan“ miš, u jasnom smislu te reči. Koristi Hero senzor od 16.000 DPI, koji radi odlično i funkcioniše besprekorno, a pride je energetski veoma efikasan, te predstavlja pravu dobitnu kombinaciju za Logitech.

Pomenuli smo da je miš simetričan, to jest da se može podesiti tako da tasteri budu prilagođeni levorukom korisniku, ili pak potpuno simetrični, ukoliko se po dva tastera (p)ostave sa svake strane. Međutim, moramo da kažemo da nam odluka da se DPI taster stavi na donju stranu deluje potpuno pogrešno. Svako će to shvatiti već u prvoj partiji CounterStrike: Global Offensive, kada promeni sa automatske puške na snajper ili obrnuto, pa bude poželeo da odmah pređe na odgovarajuće setovanje osetljivosti miša kako bi maksimalno efikasno koristio svoja oružja. Zaista šteta, jer je ovo nešto što ume poprilično da zasmeta u praksi.Zahvaljujući obliku miša, on je odličan i za claw grip i za fingertip grip. Posebno potonji može poslužiti lepo, pre svega zbog male mase, koja doprinosi fingertip grip načinu upotrebe i korišćenja u igrama, pre svega. U tom smislu, G Pro Wireless zaslužuje sve preporuke. Važno je reći da nismo uočili apsolutno nikakve probleme koji se često asociraju sa bežičnim gejming miševima. U tom smislu je načinjen pun pogodak.

Verovatno vam je do sada već jasno zbog čega smo tako rastrzani kada posmatramo ovog miša. Performanse i realno ponašanje u radu su fantastični. Međutim, dizajn i neke dodatne stvari – makar iz našeg ugla – to prosto ne prate kako treba. Neke stvari se, dabome, mogu i ispraviti. Recimo, možete ubaciti dodatne tastere na drugi bok miša, pa onda programirati preko softvera da se tu menja DPI umesto preko tastera na dnu miša.Tim rečeno, zbog veoma male mase, i najmanji potisak rezultuje pokretom. Dok će vispreni i vešti to pozdraviti, to možda pomalo čak otežava korišćenje miša u svakodnevnoj praksi. Jednostavno, iako to može doneti prednost igraču koji reaguje u deliću sekunde, u svakodnevnom korišćenju u desktop okruženju može da bude pomalo naporno, nešto poput vožnje automobila sa lakim volanom na autoputu velikim brzinama.Takođe valja istaći da G Pro Wireless podržava PowerPlay! Reč je o tehnologiji koja je implementirana u odgovarajuće Logitech podloge i koja omogućava bežično punjenje bez ikakvih peripetija, dokle god se miš nalazi na podlozi. To ga čini drugim takvim mišem, nakon Logitech G903 modela. Nažalost, sama podloga uopšte nije jeftina pa ćete za nju morati da izdvojite finih 100-ak evra, povrh već skupog miša.Treba primetiti i da G Pro Wireless funkcioniše dobro i u drugim vrstama primene, a ne samo za gejming. Izuzetno je precizan, pa će biti odličan alat za dizajnere, a isto tako će odlično poslužiti i za mobilne korisnike. Prosto, lišiće vas kablova, a u njegovom ležištu je postolje u koje se risiver može ubaciti i poneti sa sobom. Takođe, tu je 32-bitni ARM procesor, te memorija koja omogućava smeštanje do 5 profila. Što nas, sasvim zgodno, dovodi do sekcije posvećene softveru.

 

Softver

Softver se može preuzeti sa zvaničnog sajta, a reč je o Logitech Gaming Software aplikaciji. Ona postaje moćna alatka koja se pokreće zajedno sa Windows operativnim sistemom, te omogućava podešavanja najsitnijih detalja vezanih za vaš miš. Kojih detalja? Svakakvih, naravno. Za početak, možete da proverite da li je dostupan apdejt firmvera za vaš miš, kao i da ga pokrenete ukoliko je odgovor potvrdan.


gprowirelesssoft1_s.jpg


Većinu stavki koje su dostupne na ovom mišu smo viđali u godinama koje su za nama na praktično svim gejming modelima visoke klase, pa nismo previše iznenađeni onim što zatičemo, ali treba reći da je broj dostupnih opcija i mogućnosti prilagođavanja zaista veliki. Pored promene funkcija tastera, osetljivost senzora se takođe može prilagođavati po vašoj želji. Pomenuli smo da je dostupno 5 profila; uz 5 DPI podešavanja po profilu, to sve skupa čini impozantnih 25 podešavanja, što je više nego dovoljno i za najzahtevnije korisnike.Takođe, možete podešavati osvetljenje miša. Podsetimo, ukoliko ga isključite, bićete nagrađeni 25% boljom autonomijom, ali izbor je na vama. Osvetljenje je podeljeno u dve zone, G logo i DPI indikatore, pa im možete podešavati tip osvetljenja, boju ili intenzitet. Takođe, ovo podešavanje je moguće sinhronizovati sa drugim Logitech uređajima koje imate, poput tastature ili slušalica, te dobiti uniformni efekat na svim gejming periferijama.Slično kao i DPI podešavanja, i podešavanja osvetljenja se pamte u profilima i asociraju sa određenim profilima. Na taj način možete odmah prepoznati koji je profil aktivan, a sva podešavanja će biti sačuvana.Sve u svemu, postoji dosta opcija i svakako ćete moći da lepo prilagodite miša svojim potrebama i željama. U tom pogledu, G Pro Wireless je na visini zadatka, pa i više od toga. Jednostavno, reč je o mišu koji se može podešavati „u sitna crevca“. Da li je to neophodno i u kojoj meri, ostavićemo vama na individualnu procenu, jer ko će to bolje proceniti od samog vlasnika?


Zaključak

Veoma nam je teško da donesemo finalni sud. Imamo utisak da bismo, šta god da kažemo, mogli da potpadnemo pod baražnu vatru komentara koji ne odobravaju naše mišljenje – i to iz sasvim opravdanih razloga. Prosto, Logitech je sam kreirao takvu situaciju. Nažalost, ispada da je G Pro Wireless žrtva nekih faktora koji se prosto odnose na trendove u industriji.Nažalost, cene gejming proizvoda idu u nebo. G Pro Wireless ima fantastične performanse i u praksi izvanredno funkcioniše. Međutim, mišljenja smo da bi, osim tih performansi, za astronomsku cenu koju je potrebno platiti ipak trebao da ponudi nešto više. Bez obzira da li bi to bili makar naoko plemenitiji materijali ili ekstravagantniji dizajn, ovakav kakav je deluje previše obično. Na početku smo već rekli da deluje jeftino svima kojima smo ga pokazali, i svi su do jednog bili takvog mišljenja. Neki koji bi ga isprobali su znali da promene mišljenje, ali koliko će kupaca moći da proba pre nego što se opredele za miša?


logitech_gprowireless_13_s.jpg


Stvari komplikuje to što je praktično identičan G900 Chaos Spectrum i dalje u prodaji, i to za primetno manje para, a daje praktično isto. Uz to je izuzetno dopadljivo dizajniran, a i mogućnosti prilagođavanja su možda i veće nego kod G Pro Wireless modela. Jednostavno, Logitech je napravio miša koji, izolovano posmatrano, ima sjajne mogućnosti, ali kao što znamo, sve je u ovom svetu relativno. Da je cena miša, recimo, nekih 100 evra, mogli bismo da bez razmišljanja damo preporuku. Ovako, procenite sami i znajte da Logitech G Pro Wireless svakako ima potencijal da bude najbolji miš koga ste ikada koristili...ukoliko možete da pređete preko nekih stvari.


Prednosti:

- Odlično ponašanje u svakodnevnoj praksi
- Izvanredan senzor
- Simetričan oblik miša, što će mnogi korisnici znati da cene, uz određenu dozu prilagodljivosti
- Mnoštvo opcija na raspolaganju u softveru
- Izuzetno mala masa


Nedostaci:

- Veoma visoka cena
- Deluje jeftino
- Taster za promenu osetljivosti na donjem delu miša

Cena: 19,999 dinara


Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G305

Test: HyperX Alloy Elite RGB

10404
10405
10406
10407
10408
10409