Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G noviteti za 2019.

24.04.2019 11:54 | 0 Games
Test: Logitech G noviteti za 2019.

Slušalice, miševi, podloge... Logitech nam je i ove godine spremio zanimljive proizvode namenjene gejmerima

Velika je verovatnoća da je svako ko čita ovaj tekst makar jednom u životu posedovao neki Logitech uređaj. Švajcarska kompanija koja postoji još od 1981. je tokom blizu četiri decenije rada imala zaista impresivan portfolio. Najpoznatiji Logitech uređaji su verovatno kompjuterski miševi, tastature i zvučnici, koji su tradicionalno donosili kvalitet u koji se moglo pouzdati, uz često vrlo inovativan dizajn. Popularizacijom gejminga, Logitech je prepoznao ovu kulturu kao priliku da tržištu ponudi i uređaje specifično namenjene igračkoj populaciji, pa smo zahvaljujući kvalitetu i smislu za dizajn, od Logitecha dobijali i neke legendarne proizvode poput npr. MX518 miša koji je nedavno dobio i svoj “remake”, a koji smo vam predstavili u zasebnom testu. Naravno, ovo je vremenom preraslo u pravu posvećenost gejming kulturi u vidu Logitech G serije periferija, koja je u neku ruku postala priča za sebe, sa vrlo distinktnim dizajnom i brojnim inovacijama koje gejmerima “olakšavaju život”, predstavljaju alat profesionalnim E-Sport igračima ili jednostavno doprinose pravom doživljaju u igrama.
Na našu adresu je stigao jedan poveći paket u kome su se našli brojni Logitech noviteti iz G serije za 2019. godinu. Ovom prilikom, predstavićemo vam Logitech G332, G635 i G935 slušalice, kao i novog G502 Hero miša i Logitech G Powerplay podlogu.
Pa da krenemo redom…

Logitech G332 gejming slušalice

g63206_resize.jpg


Prvi od tri modela gejming slušalica je cenovno ujedno i najpovoljniji i kreće se oko 75€ na domaćem tržištu. Kao takav svakako ne spada u red jeftinih modela, ali dizajn, veličina i izrada odgovaraju ceni, pa G332 deluju vrlo dobro na prvi pogled. Dizajn je vrlo sličan onome koji je krasio i prethodne Logitech G modele visoke klase, što je po nama plus, jer su slušalice vrlo prepoznatljive. Usled karakterističnih širokih plastičnih maski na okvirima, slušalice deluju vrlo robustno, a ukupna težina je 303g. Škripanje plastike pri okretanju će vas doduše podsetiti da se ipak ne radi o modelu visoke klase, ali se to srećom ne odražava na čvrstinu konstrukcije. Slušalice su dovoljno fleksibilne za lako stavljanje na glavu, a pomenuta rotacija obe slušalice će vam omogućiti da ih spakujete za lako nošenje.
 

g63214_resize.jpg


Ono što nam se možda i najviše dopalo su jastučići od veštačke kože trapezastog oblika sa crvenim detaljima koji pružaju praktično perfektno naleganje na glavu i prilično impresivnu izolaciju. Jastučići su i uklonjivi, pa ih teoretski možete zameniti i nekim plišanim ukoliko se na letnjim temperaturama pokažu kao previše topli.

g63210_resize.jpg


Iznad glave se nalazi dodatni jastuk od istog materijala napunjem memorijskom penom, pa u kombinaciji sa onim na slušalicama nudi vrlo udobno ležanje na glavi. Istina, cela konstrukcija vrši blagi pritisak na glavu kako bi se osigurao maksimalan efekat izolacije, ne neprijatan, ali ne ni sasvim neprimetan. Unutrašnjost obe slušalice je prekrivena crvenom tkaninom, a iza nje se nalazi plastična mreža koja krije 50mm driver zvučnike.

g63211_resize.jpg


Nije navedeno koji tip magneta je korišćen, pa ćemo pretpostaviti da nije u pitanju Neodimium koji je vrlo čest u ovakvom tipu slušalica. Ono što jeste navedeno je impendansa od 39 oma, frekventni odziv od standardnih 20-20.000Hz, kao i osetljivost od 107 dB SPL/mW. U praksi, slušalice su taman dovoljno glasne, ali ne i preterano da predstavljaju opasnost za sluh. Oni koji su navikli na slušanje na opasnim nivoima će možda biti blago razočarani, dok će za sve ostale korisnike jačina biti dobro odmerena.

g63215_resize.jpg


Jačinu je moguće regulisati i u radu putem potenciometra/točkića na zadnjoj strani leve slušalice. Što se zvuka tiče, primetan je akcenat na niske frekvencije, a naročito impresivna je mogućnost reprodukcije sub-bass spektra do čak 12Hz, što do sada nismo imali prilike da čujemo, ili bolje da kažemo “osetimo” ni na jednom modelu. Ipak,količina basa se pomalo negativno odražava na jasnoću ostatka spektra, pa je osetan blagi nedostatak visokih frekvencija. Ukupno, zvučni potpis koji je vrlo prilagođen gejmingu i elektronskoj muzici, što će verovatno imati svojih fanova.

g63216_resize.jpg

 


Konekcija sa izvorom zvuka se vrši putem 3.5mm konektora sa 4 prstena, pa se G332 mogu povezati i na mobilni telefon i koristiti za razgovor i slušanje muzike. Kabl je tanak sa silikonskom izolacijom, što je nešto što Logitech forsira u poslednje vreme i što usled mekoće, male težine i savitljivosti itekako ima smisla i praktičnih prednosti u odnosu na kablove sa pletenom zaštitom, naročito kada su miševi u pitanju. U kompletu se dobija i odgovarajući adapter na 2x 3.5mm za povezivanje sa računarom.

g63207_resize.jpg


Pomenućemo i mikrofon koji je moguće podići uz samu slušalicu ili spustiti u odgovarajući položaj za komunikaciju u igrama. Telo mikrofona je gumirano, a prorez omogućuje visoku usmerenost kako on ne bi skupljao zvuke iz prostorije, već bio fokusiran na vaš glas. Frekventni odziv mikrofona je, za glas idealnih 100- 20.000Hz.

g63212_resize.jpg


Ukupno, Logitech G332 su praktično ulaznica u svet gejming zvuka i pored karakterističnog dizajna donosi i zvučni potpis koji će se dopasti takozvanim “Basshead” korisnicima koji vole dobru reprodukciju niskih frekvencija.

Logitech G635 gejming slušalice

G63501_resize.jpg


Naredni model donosi donekle sličan oblik, ali i kvantni skok naviše po svim pitanjima, pa i po ceni. Logitech G635 slušalice se u maloprodaji kreću oko 189€, što je prilična razlika u odnosu na G332. Zapremina samih slušalica je veća, kao i ukupni gabariti, a primetna je i upotreba kvalitetnijih materijala i unapređene konstrukcije, pa na ovom modelu nema nikakvog krckanja plastike, a svi zglobovi se pokreću vrlo glatko.

G63510_resize.jpg


Primetni su i sitni detalji, poput ornamenata na unutrašnjem delu okvira, koji samo dodaju utisku premijum proizvoda. Bočne strane obe slušalice poseduju uklonjive panele, koji doduše nemaju određenu funkciju, osim da na sebi nose providni logotip koji će svetleti usled RGB osvetljenja koje se nalazi sa unutrašnje strane.

G63506_resize.jpg


Ovog puta, umesto veštačke kože, jastičići na slušalicama i iznad glave su obloženi poroznom tkaninom koja nudi vrlo dobru izolaciju, ali je prijatnija od materijala na G332. Naravno i na ovom modelu se jastučići mogu skinuti, pa ih možete i oprati po potrebi.

G63507_resize.jpg


Leva slušalica na sebi krije puno toga, od 3.5mm i USB konektora za konekciju sa izvorom zvuka, prekidača za prebacivanje između ova dva izvora, točkića/rotacionog enkodera za regulaciju jačine , kao i tri programabilna G tastera kojima možete dodeliti apsolutno bilo koju funkciju ili macro. Tu je naravno i mikrofon koji se u sklopljenom stanju utapa u konstrukciju slušalice (sa automatskom deaktivacijom), a koji je moguće spustiti, kao i dodatno izvući, nakon čega vam savitljivi deo dozvoljava i blago podešavanje.

G63516_resize.jpg


Zvuk mikrofona je vrlo glasan i jasan, pa nema sumnje da će vas saigrači odlično čuti. Podržano je i poništavanje buke, a možete i aktivirati opciju da čujete svoj glas u slušalicama ukoliko vam je tako prijatnije nego u potpunoj izolaciji. Na levoj slušalici se nalazi i taster za uključivanje i isključivanje mikrofona ukoliko vam zatreba tokom igre.

G63512_resize.jpg


Iako impendansa od identičnih 39 oma i 50mm promer zvučnika ukazuju na slično rešenje kao i kod G332, Logitech G635 ipak koriste kompanijine flagship Pro-G zvučnike. Interesantno je da je njihova deklarisana osetljivost manja u odnosu na G332, odnosno 93 DB SPL/mW, mada su oba modela skoro identične glasnoće. S druge strane, zvučni balans G635 je daleko bolji, kao i ukupan utisak koje ostavljaju pri slušanju muzike.

G63511_resize.jpg


Ovde dolazimo do jedne zanimljivosti. Naime, G635 kada su povezane putem USB-a koriste sopstveni USB DAC, odnosno zvučnu kartu, koja doduše dosta menja zvučni potpis u odnosu na to kada ih koristite putem 3.5mm konekcije. Iako je glasnoća okvirno na istom nivou, 3.5mm mod nam je delovao utegnutije, sa boljom definicijom i detaljima, prisutnijim visokim tonovima kao i generalno boljim frekventnim balansom. USB mod nije onako bass-heavy kao kod G332, ali svakako nije na nivou onoga što pruža analogna konekcija, čak i na laptopu sa standardnim Realtek kodekom. Vredi pomenuti i da kontrola jačine na levoj slušalici radi samo u USB modu, obzirom da je u pitanju rotacioni enkoder, a ne klasičan potenciometar.

G63504_resize.jpg

 


Zanimljiv detalj je i da G635 nude skoro identičnu ekstenziju u sub-bass spektar kao i G332 u analognom modu, dok USB mod ograničava minimalnu čujnu frekvenciju na oko 24Hz, uz takođe veći nivo harmonskog izobličenja. Verovatno ćete se zapitati čemu onda služi USB kada ne daje jednako dobar zvuk. 
Odgovor je da ovaj model donosi i mnoštvo naprednih funkcija za koje je USB mod neophodan. Prva od njih je svakako programabilno osvetljenje u dve nezavisne zone koje kontroliše RGB diode na logotipu i okviru samih slušalica. U pitanju je Logitechova Lightsync tehnologija koja osvetljenje može sinhronizovati između različitih Logitech uređaja (miš, tastatura, zvučnici…) i ponuditi vam osvetljenje u istoj boji i sa istim efektom. Pored izbora bilo koje boje iz palete, moguće je izabrati i neki od efekata ili podesiti osvetljenje da prati zvuk ili sadržaj ekrana. Druga prednost USB moda je mogućnost programiranja tri G tastera na levoj slušalici, pa im npr. možete dodeliti funkciju aktivacije glasa u Discordu, kontrolisati streaming u OBS-u, programirati macro po želji i još puno toga.

G63513_resize.jpg


Treća i verovatno najkorisnija mogućnost je 7.1 okružujući zvuk koji se postiže korišćenjem DTS Headphone:X 2.0 tehnologije, a koji možete uključiti po želji. Podržan je i izbor emulacije jedne od tri prostorije (Gaming, Entertainment, Sports), sa suptilnim razlikama, kao i podešavanje jačine svakog od osam kanala, što će vam omogućiti da efekat okružujućeg zvuka prilagodite svom ukusu. Ovu opciju smo testirali na filmovima koji podržavaju surround i efekat jeste primetan, uz pravljenje razlike između prednjih i zadnjih kanala, mada je npr. razlikovanje bočnih od zadnjih zvučnika bilo skoro nemoguće, odnosno zvučalo je kao da su sa ite pozicije. Iz istog razloga, činilo nam se da su 5.1 kodirani sadržaji davali bolji osećaj prostornosti od 7.1, što i nije problem, obzirom da je većina dostupnih filmova i serija i tako u 5.1 formatu.

G63514_resize.jpg


U igrama je utisak bio znatno bolji, što su naročito dobre vesti, obzirom da ovo i jesu gejming slušalice. PUBG se naročito dobro slagao sa G635, pa je lociranje koraka protivnika i drugih zvukova bilo iznenađujuće precizno u svih 360 stepeni. U ovom pogledu je Logitech G635 dao verovatno najbolji doživljaj koji smo do sada imali od nekog surround rešenja kada su slušalice u pitanju.

Logitech G935 bežične gejming slušalice

g93501_resize.jpg


Svakako najzanimljiviji, ali i proporcionalno najskuplji model, sa cenom od blizu 240€ je G935, koji na prvu loptu izgleda kao identični blizanac G635 modela. Praktično jedina vizuelna razlika je ponovo prisustvo jastučića obloženih veštačkom kožom umesto tkaninom i devetka umesto šestice u natpisu. Glavna funkcionalna razlika je što ovaj model, pored 3.5mm i USB konekcije omogućuje i bežično povezivanje sa računarom putem konekcije na 2.4GHz i USB adaptera.

g93507_resize.jpg


Sam adapter se, kada rešite da slušalice ponesete negde sa sobom smešta u prostor ispod poklopca leve slušalice (što objašnjava otkud oni kod G635 modela i zašto nemaju funkciju), dok se na istom mestu u desnoj nalazi baterija. Zahvaljujući ovome, G935 omogućuju potpunu slobodu bez kablova koji će vam smetati, komunikaciju sa saigračima čak i kada u pauzama između partija skoknete do WC-a (oni koji igraju PUBG, Fortnite ili APEX će ovo umeti da cene :D ), a sve to uz domet koji bez problema pokriva veličinu jednog prosečnog stana. Po specifikaciji, baterija nudi do 12 sati rada bez aktivnog osvetljenja ili do 8 sati sa default osvetljenjem. Realno trajanje je nešto manje, ali svakako dovoljno, pogotovo što, ako baš prigusti, uvek imate opciju USB ili 3.5mm konekcije, ili makar povezivanja na Powerbank radi punjenja, ukoliko ne želite da se odreknete slobode :)

g93505_resize.jpg

 


Logitech G935 je opremljen identičnim zvučnicima kao i G635, ali razlika u zvuku između dva modela ipak postoji, čak i u potpuno analognom modu. Da li zbog drugačijih jastučića ili dodatne težine usled dodatka baterije i dodatne elektronike, ali G935 nude nešto precizniji bas, pa samim tim i zvuk koji daje još bolji utisak.

g93511_resize.jpg


Još jedna razlika je i što u 3.5mm modu kod G935 rotacioni enkoder kontroliše jačinu, što nas navodi na zaključak da je njegovo pojačalo aktivno čak i pri toj vrsti konekcije. Za razliku od pojačala kod G635 koje je ograničavalo superniske frekvencije i unosilo harmonska izobličenja, pojačalo u G935 je očigledno drugog tipa, pa pruža zvuk koji je klasu iznad, makar ako poredimo USB i WiFi konekciju, dok je pri analognoj ta razlika znatno manja. 
Sve ostalo što smo pomenuli kod G635 modela važi i za ovaj, od osvetljenja, tastera, mikrofona i softvera.

 

g93508_resize.jpg

 


Ovom modelu se zaista nema šta zameriti, osim eventualno cene koja svakako nije niska. Zvuk je veoma dobar, možda ne na nivou studijskih modela slične cene, ali solidno blizu, a opcija i funkcija koje će gejmerima biti od koristi apsolutno ne manjka, pa je Logitech G935 svakako jedan od kandidata za zvanje ultimativnih gejming slušalica.

Logitech G502 Hero gejming miš

g502hero01_resize.jpg


G502 svakako nije novo ime, jer je još 2014. predstavljen najpre G502 Proteus Core, a nešto kasnije i G502 Proteus Spectrum. U obe varijante, u pitanju je jedan od verovatno najboljih gejming miševa, napakovan svim naprednim funkcijama koje je Logitech imao na raspolaganju. Autor ovog teksta već dugo vremena koristi upravo G502 Proteus Spectrum, pa je bilo interesantno videti šta je to novo što nam donosi Hero verzija.

g502hero09_resize.jpg


Najpre, ono što je isto - G502 Hero dolazi sa identičnim oblikom kao i njegovi prethodnici. Iako na prvu deluje kao relativno veliki miš, činjenica je i da se korisnici sa malim šakama vrlo brzo naviknu na njega, zahvaljujući odlično odmerenom profilu. Ovo je miš koji će vas (iako ga možete držati i drugačije) efikasno navići na palm grip i pružiti vam izuzetnu udobnost tokom igre i svakodnevnog korišćenja. Telo miša je ispresecano površinama različite teksture, od gumiranih bokova, glatkih tastera, do hrapavog dela na koji naleže dlan, što pored vizuelno interesantnog dizajna pomaže i izbegavanju proklizavanja kada se dlanovi oznoje.

g502hero11_resize.jpg


Jedna od najboljih stvari koje krase G502 je i točkić koji je preuzet sa Logitech-ovih flagship ne-gejming miševa, a koji pruža dva režima rada koje birate pritiskom na prekidač ispod točkića. Prvi je klasični mod u kome okretanje daje vrlo jasan i precizan korak i zvučni klik pri svakom pokretu točkića, što omogućuje i sjajnu kontrolu pri npr. promeni oružja, bez neželjenog preskakanja i duplog pomeraja. Drugi je kontinualni, gde će se točkić kada ga jednom zavrtite okretati prilično dugo, a što nudi vrlo udobno skrolovanje u web browseru ili dugačkim dokumentima. Kada se jednom naviknete na ove dve mogućnosti, miševi bez njih će vam prosto delovati nepraktično.

g502hero16_resize.jpg


Još jedna korisna stvar je i mogućnost naginjanja točkića u levo i desno, što je funkcija koju možete mapirati npr. na naginjanje u FPS igrama radi virenja iza ćoška. Kao da ovo nije dovoljno, na raspolaganju vam je i gomila dodatnih programabilih tastera (ukupno čak 11), od dva koja se nalaze na levoj strani levog klika, jednog na sredini ispod točkića i tri sa leve strane dostupna pod palcem, makar kada su dešnjaci u pitanju. Levoruki korisnici neće biti baš potpuno razočarani, obzirom na relativno simetričan oblik i dostupnost dodatnih tastera za klik malim i domalim prstom.

g502hero19_resize.jpg

 


Težina miša je 121g, a za one koji vole teže od toga, na raspolaganju je 5 tegova od po 3.5g koje je moguće dodati u za to predviđeno mesto koje se nalazi oko samog senzora. 
Kada smo kod senzora, upravo on je glavna razlika u odnosu na Proteus Spectrum prethodnika. Popularni i vrlo cenjeni PWM 3366 je ovom prilikom zamenio Logitech-ov novi Hero senzor, koji na papiru donosi nešto bolje karakteristike, poput 16.000 umesto 12.000DPI, unapređenu maksimalnu brzinu trackinga, kao i bolji tracking na određenim staklenim podlogama.

g502hero14_resize.jpg


U praksi, većina korisnika neće primetiti razliku između ova dva senzora i oba su praktično vrh ponude kada su performanse u pitanju. Hero se doduše hvali još jednom karakteristikom, koja u ovom slučaju nema nekog značaja. U pitanju je 10x manja potrošnja energije u odnosu na prethodnika, što je nešto od čega će koristi imati samo Wireless varijante, pa možda uskoro vidimo i bežičnu verziju G502.

g502hero06_resize.jpg


Poput Proteus Spectrum verzije, Hero dolazi sa programabilnim RGB osvetljenjem koje ćete videti na G logotipu (redizajniranom u odnosu na Proteus) i DPI indikatoru sa leve strane. U pitanju je Lightsync osvetljenje, pa će se sinhronizovati sa drugim podržanim Logitech uređajima, uz mogućnost indikacije zvuka ili komunikacije na Discordu, što može biti korisno.  

g502hero03_resize.jpg


Pomenućemo još i kabl, koji je sa pletenom zaštitom, pa samim tim i relativno krut. Ljubitelji smo tankih i fleksibilnih kablova, poput onog na Logitech G203 mišu ili G332 slušalicama, koji omogućuju znatno lakše kretanje, pa u slučaju G502 miša preporučujemo korišćenje nekog od Mouse Bungee rešenja.  

Logitech Powerplay podloga

Za kraj ostavili smo možda naizgled najobičniji, ali uređaj koji nas je naterao da odemo do najbliže prodavnice i potrošimo pare.

powerplayg19_resize.jpg

 


U pitanju je Powerplay podloga za miša, koja doduše nije samo obična gejming podloga. Powerplay zapravo kombinuje primopredajnik kompatibilan sa Logitech Lightspeed bežičnim uređajima sa bežičnim punjačem za podržane miševe, među kojima su npr. G603, G703, G903 i Pro bežični miševi.

powerplayg08_resize.jpg


To u praksi znači da vam za te miševe neće biti potreban USB adapter, već podloga preuzima tu ulogu, pa softver praktično instant prepozna miša i doda ga na listu. Lightspeed je Logitech tehnologija projektovana da ponudi brzinu odziva na nivou miševa sa kablom, ali uz slobodu Wireless rešenja. U praksi, podlogu smo testirali sa Pro Wireless mišem i zaista nismo primetili razliku u odzivu u odnosu na npr. G502, a nedostatak kabla svakako donosi novi nivo udobnosti i preciznosti, jer vam pokret ni u jednom momentu neće biti ometan kablom.

powerplayg04_resize.jpg

 


Što se dela za punjenje tiče, on je rešen na vrlo interesantan način. Uz podlogu se dobija pločica koja podseća na minijaturni hokejaški pak, a koji se postavlja sa donje strane miša, umesto sličnog dela koji se na njemu nalazi fabrički. Na ovaj način, mišu se omogućuje bežično punjenje putem indukcije dok se on nalazi na samoj podlozi. Samim tim će miš praktično biti stalno napunjen i spreman ukoliko nekada poželite da ga ponesete sa sobom, ili ga recimo koristite na poslu sa USB adapterom, a kod kuće sa Powerplay podlogom.

powerplayg05_resize.jpg

 


Baza same podloge je gumirana sa obe strane, a na nju se postavlja jedna od dve podloge koje dolaze u kompletu. Prva je dostupna u prodaji pod imenom G240 i poseduje tkaninu sa gornje strane. U pitanju je praktično standardna tekstilna podloga, naravno vrlo kvalitetna, sa gumenom bazom koja naleže na Powerplay bazu i pruža stabilnost, a omogućuje punjenje kroz samu podlogu. Druga podloga je ono što nas je posebno oduševilo i koju smo morali da kupimo, a dostupna je pod nazivom G440. U pitanju je čvrsta podloga sa plastificiranom gornjom površinom koja pruža vrlo glatko kretanje, skoro bez ikakvog otpora. Površina je blago hrapava sa vrlo finom teksturom, koju ćete, ukoliko miš poseduje manje klizače osetiti pod rukom, što daje vrlo prijatan osećaj kontrole. Sa miševima sa velikim klizačima, kretanje je savršeno glatko i brzo.

powerplayg17_resize.jpg

 


Kompletan paket i mogućnosti koje Logitech Powerplay podloga nude su zaista odlični i ova podloga je sjajan dodatak za sve one koji koriste nekog od ranije pomenutih bežičnih gejming miševa. Za sve ostale, naša preporuka je G440 koja daje sjajan osećaj i kontrolu.

Zaključak

Logitech uređaji koje smo testirali ovom prilikom su kombinacija inovacije i unapređenja postojećih (već veoma dobrih) uređaja. Naročito kada je u pitanju gornji segment gejming proizvoda, Logitech nas je već navikao na visok kvalitet i sjajne performanse u koje se možemo pouzdati. Kao i uvek, radujemo se prilici da testiramo novitete ove kompanije i željno iščekujemo narednu generaciju Logitech uređaja.

Komentari

0 Dodaj komentar

Cooler Master okreće novi list - slušalice za 2019.

Test: Cooler Master niskoprofilne mehaničke tastature (SK621, SK630, SK650) (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409