Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G MX518

30.03.2019 18:26 | 2 Games
Test: Logitech G MX518

Mnogi od nas žele da se vrate u neka jednostavnija, prošla vremena kada smo uživali u nesmetanom korisničkom iskustvu. Znate kako se kaže – pripazite šta želite, jer vam se želje možda ostvare. Logitech je oživeo legendu – da li je novajlija vredan svih hvalospeva sa ove distance? Jedno je sigurno – novi MX518 je osvežen vrhunskim senzorom. Hoće li to biti dovoljno da peva onako lepo kako smo mi, korisnici, pevali o njemu svih ovih godina?

Filip Majkić

Više je od decenije prošlo otkada smo koristili miševe MX500 serije. Možda se toga više ne sećate, ali MX500 miševi su bili „zakon“, vrhunski igrački miševi koji su predstavljali ponajbolje što je tržište u datom trenutku moglo da ponudi. Iznad njih su bili samo MX700 miševi, koji su bili bežični, s tim što bežična tehnologija tada nije bila na toliko dobrom nivou kao danas, barem kada je gejming u pitanju.
 


Usledile su razne varijacije na temu. Najpre MX 510, potom MX518, su predstavljali usavršavanje koncepta optičkog igračkog miša. No, istovremeno se otišlo dalje, na laserske senzore, i iako su mnogi postavljali pitanje ima li ikakve poente ići dalje od MX5XX serije, ipak je protok vremena ostavio traga. MX518 je posebno ostao drag u sećanjima svih nas jer je bio podrazumevani izbor svih iole opremljenijih igraonica, gde je miš verno služio godinama, bez ikakvih problema.
 


Danas pred sobom imamo oživelu legendu. Naizgled, ne bismo ni po čemu rekli da je legenda iz 2005. godine izmenjena, ali nam detaljniji pogled ukazuje da su neke stvari ipak dorađene. Takođe, najvažnija stvar je smeštena „ispod haube“ – sada je tu Hero senzor, moderan optički senzor koji se može naći i u daleko skupljim miševima. Zapravo, u neku ruku, Logitech na taj način i oživljava legendu – miš koji vam donosi fantastične performanse po nekoliko puta nižoj ceni.

Uređaj

Pakovanje Logitech G MX518 miša je spartansko, i sasvim u liniji sa drugim modelima G serije kompanije Logitech, namenjene igračima. Sivo-plava kutija jasno ilustruje miša i njegove najvažnije osobine. U samoj kutiji se ne nalazi ništa, izuzev samog miša. Naravno, miš funkcioniše u kombinaciji sa softverom, tako da je preporuka da se preuzme Logitech Gaming Software sa interneta. To nije obavezno, i miš sasvim lepo može da radi i bez njega, ali to je jedini način da napravite fina, precizna podešavanja.


Specifikacije
 • Model Logitech G MX518
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 16000 DPI
 • Broj tastera 8 programabilnih tastera
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Memorija Da, 5 korisničkih profila
 • Promena osetljivosti Podržana promena u letu preko tastera ispod i iznad skrola
 • Dimenzije 131x 73 x 43 mm)
 • Masa 101 g
 • Garancija 2 godine


Odmah prilikom vađenja iz pakovanja trpimo udar nostalgije. No, istovremeno uočavamo detalje koji se ipak ne sreću na modernim miševima, makar ne u ovoj kategoriji. Prva stvar koja sledi jeste odvezati kabl koji je pomalo komplikovano navučen oko unutrašnjeg prstena u pakovanju, i odmah zapažamo detalj – kabl nije uvrnut, tj. isprepletan. Takođe, prisećamo se da je slaba tačka miša bila deo gde se kabl povezuje sa samim mišem. Taj deo sada jeste ojačan i zadebljan, ali iskreno, ne uliva neko poverenje, budući da se sada ceo taj deo relativno lako savija.


 


Da ne bude da smo previše kritični, kabl ima i svoje dobre strane. Danas je retko koji kabl dužine preko 2 metra – uglavnom srećemo kablove dužine od 1,6 do 1,8 metara. Kontrastno tome, Logitech je G MX518 miša opremio kablom dužine čak 2,1 metar, što će biti sasvim dovoljno da dopre do skrivenih portova računara, a istovremeno obezbedi dobar dijapazon pokreta.

Nostalgija nas žestoko trese dok gledamo miša, i kako počinjemo da ga koristimo, kao da se budi davno uskladištena, ali vremenom zapuštena mišićna memorija. Dizajn je praktično direktna kopija starog miša. Sa težinom od svega 101 grama, on je idealan za klizanje po podlogama raznih vrsta i fela. Na bokovima je i dalje blago hrapava plastika koja pospešuje držanje u ruci, naročito kada su dlanovi oznojeni.


 


Na donjoj strani imamo senzor i glajdere – dva velika na gornjoj i dojnjoj strani i jedan mali bočni. Deklarisani životni vek im je 250 kilometara. Što se tastera tiče, ima ih ukupno osam – s tim što nekima zaista nema smisla menjati funkcije. Recimo, barem jedan taster bi trebalo ostaviti za promenu osetljivosti u letu. Veliki broj tastera je raspoređen oko skrola – previše, da budemo precizni. Pored tastera za menjanje osetljivosti, pri čemu je jedan ispod, a jedan iznad skrola, ispod se nalazi još jedan taster koji se može iskoristiti na različite načine.


 


Kako bilo, ovo je definitivno miš koji je namenjen desnorukim korisnicima. Osim oblika i udubljenja, to jasno sugeriše i smeštanje Back i Forward tastera na levoj strani – baš kao i kod izvornog MX518 modela. Zadnji deo miša, ispod dlana, je u suštini pretrpeo najviše estetskih izmena. Upravo je tu Logitech malo odstupio od izvornog dizajna, smeštajući veliki G logo, ali i menjajući postepeno boju tog dela u crnu – i to ne bilo kakvu, već sa svetlucavim sitnim elementima. Nekome će se dopadati, nekome ne. No, da pređemo na korišćenje i praksu, jer upravo tu vidimo sve ono što valja – ili ne valja – kod starog/novog miša.

Korišćenje

Postoji dosta stvari koje smo voleli i koje još volimo kod MX518 miša, bio to novi ili stari model. Isto tako, neke druge stvari nisu (više) poželjne. Oblik je veoma dobar, zaista izuzetno dobro odmeren. Nekako prijaju njegove blage obline i konture pravljene tako da se prelivaju umesto da imamo oštre, zasečene delove koji se spajaju poput kakvog transformersa. 

Druga stvar koja sjajno radi jeste senzor. Sa Hero senzorom rezolucije 16000 DPI smo se već susretali u raznim Logitech miševima, i svuda je radio sjajno. Ista stvar je i ovde. Treking je izuzetno precizan, miš funkcioniše besprekorno, radi sa raznim podlogama bez ikakvih problema – premda nema podršku za optimizaciju za određene podloge, kakvu imaju high-end miševi današnjice.

Još jedna stavka koja autoru ovih redova prija jeste –izostavljanje LED-ova. Ovde nema pozadinskih osvetljenja, nema ničega što bi štrčalo, jednostavno je miš dopadljiv i lep sam po sebi i ne mora da šljašti sa 27 boja u 4 zone da bi to i pokazao. Najzad, tu je i činjenica da su glavni tasteri i dalje dobri kao što su nekad bili – ako ne i još bolji. Zapravo, i jesu bolji, s obzirom da koriste Omron mikrosvičeve koji su deklarisani na životni vek od 50 miliona klikova. Sjajna vest za sve, imajući u vidu kako će se uglavnom koristiti ovaj miš.Sada dolaze na red one druge stvari, koje nam se manje sviđaju...Iako je umnogome ovaj miš naizgled odlično odmeren, neke stvari se ipak razotkrivaju kao deo nekih davnih vremena. Tu pre svega mislimo na točkić. Čim nas je prošao prvi udar nostalgije, shvatili smo koliko su točkići na miševima napredovali u proteklim godinama. To naročito važi za Logitech i njegove skrolove, koji su sjajni i pružaju daleko bolji fidbek u svakom pogledu. MX518 ima isti onaj točkić koji pruža osećaj gumiranosti, uz pomalo neprijatan zvuk kada se skroluje intenzivnije. Čak nemate ni dobru povratnu informaciju šta se dešava čim malo ubrzate skrolovanje.Druga stvar koja nam se ne sviđa jeste „proklizavanje“ desnog tastera miša. Reč je o pojavi koja jeste bila karakteristična za neka ranija vremena, i koja nam danas nimalo ne nedostaje. Prosto, dešava se da desni klik povremeno i bez jasnog razloga počne da šlajfuje, kao da svič ne pogađa baš precizno mesto ili se podigao, pa sada pravi duži hod. Srećom, to se samo reguliše posle par minuta korišćenja, ali nije baš prijatno.

Još jedna načelna primedba jeste što smo primetili da miš kao što je Logitech G900, bez obzira što je bežičan, možemo da koristimo sa mnogo većim DPI-jem uz istu preciznost u odnosu na MX518. Može biti da nam je prosto potreban duži period privikavanja, ali jeste nešto što smo zapazili. Nemamo jasno objašnjenje zbog čega je tako, ali tako je – a to nismo primetili kod većine današnjih miševa.Najzad, tu je i pitanje cene koje se potom može preliti na sve ostalo. U trenutku pisanja, ona nam nije sasvim poznata. MX518 u novom ruhu na Amazonu košta 60 dolara. Kamo lepe sreće da se slična cena prelije kod nas, makar bila izražena u evrima. Imali bismo pristupačan igrački miš sa fantastičnim senzorom – zapravo, to bi spustilo Hero senzor u mase. Nažalost, praksa nam govori da bi se moglo desiti upravo suprotno – da se cena ovog miša otera u neke iznose koji bi bili izraženi sa pet cifara, u dinaru kao valuti. Da se pokuša iskoristiti udar nostalgije. U tom slučaju, MX518 će izgubiti poentu.

Softver

Softver se može preuzeti sa zvaničnog sajta, a reč je o Logitech Gaming Software aplikaciji. Ona postaje moćna alatka koja se pokreće zajedno sa Windows operativnim sistemom, te omogućava podešavanja najsitnijih detalja vezanih za vaš miš. Kojih detalja? Svakakvih, naravno. Za početak, možete da proverite da li je dostupan apdejt firmvera za vaš miš, kao i da ga pokrenete ukoliko je odgovor potvrdan. Da, MX518 je dobio podršku za firmver, čime mogu biti otklonjeni određeni nedostaci ili dodate nove mogućnosti. U momentu pisanja ovog teksta, aktuelan je bio firmver 140.0.4.


softmx518_1_s.jpg


U suštini, opcije na raspolaganju su prilično jednostavne. MX518 ima 32-bitni ARM procesor i memoriju za smeštanje do 5 različitih profila. Možete podešavati funkcije raznim tasterima i mapirati ih po želji. U svakom od profila možete podešavati DPI osetljivost u do pet nivoa. Sasvim dovoljno da imate adekvatno smeštene profile za, recimo, Dotu, Overwatch, CS: GO, PUBG i još neku igru.Van toga, nemate nekih specijalnih funkcija o kojima ima smisla pričati. MX518 je jednostavan miš. Tako je osmišljen, tako se koristi. Stoga je jasno da je i njegov softver prilično jednostavan za korišćenje. Sasvim u duhu i stilu ovog modela.


Zaključak

Za finalni sud o Logitech G MX518 mišu je bitan jedan veoma važan podatak – cena. Ukoliko, kao što smo već spominjali u tekstu, ona bude visoka, to će poništiti ideju ovog miša – da vrhunski senzor donese velikom broju ljudi po vrlo prihvatljivoj ceni, u kombinaciji sa udarom nostalgije koji bi ga veoma lako ponovo mogao učiniti omiljenom alatkom u igraonicama, internet kafeima, ali i domovima brojnih igrača širom sveta.No, taj udar nostalgije je nešto što prođe za par sati, u najgorem slučaju par dana. Miš deluje prilično dobro, ali ostaju tri uočena problema – kabl koji je tanak i nije upleten, te ne uliva baš previše poverenja, zatim točkić koji sam po sebi možda nije loš, ali je miljama daleko od današnjih standarda, te povremeno „proklizavanje“ desnog tastera, što je možda bio samo problem ovog sempla. Ukoliko vam sve pobrojano ne predstavlja problem, MX518 je prilično dobar izbor.


logitech_gmx518_10_s.jpg


Istovremeno, dobar je izbor jer poseduje vrhunski senzor, prilično pogađa ergonomiju, u realnom radu se ponaša izuzetno dobro, dokle god se ne dotičemo gore pomenutih stavki. Ukoliko smatrate da je oblik i dizajn miša MX518 nešto što vam i dalje prija, možete ga slobodno staviti na sam vrh liste za kupovinu. Ili vam je samo potreban što pristupačniji miš sa vrhunskim senzorom? U svakom slučaju, MX518 ponovo uspeva da pokrije veoma široku ciljnu grupu, i uvereni smo da će proći veoma dobro na današnjem tržištu.


Prednosti:

- Izvanredan senzor
- Vrlo dobra ergonomija
- Dobar osećaj pod rukom
- Pored senzora, tasteri takođe osveženi – Omron mikrosvičevima
- Snažan udar nostalgije


Nedostaci:

- Kabl ne uliva poverenje
- Skrol
- Cena nepoznanica, a od nje bi dosta zavisilo

Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master CK530

Cooler Master okreće novi list - slušalice za 2019.

10404
10405
10406
10407
10408
10409