Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G933 Artemis Spectrum

29.01.2016 17:49 | 0 Games
Test: Logitech G933 Artemis Spectrum

Pored nedavno testiranih Logitech G633 Artemis Spectrum slušalica, Logitech je ponudio i bežičnu varijantu koja bi mogla da se dopadne onima koji ne žale novca, već žele da se oslobode ograničenja koje donose kablovi i koji svakako mnogima predstavljaju veliku smetnju za udobno igranje. Ukoliko se prepoznajete u prethodnoj rečenici G933 model bi mogao da bude pravo rešenje.

Ideja je vrlo jednostavna. Logitech G933 Artemis spektrum nudi praktično sve što i G633, ali je na to dodata i bežična konekcija konekcija koja ne samo da uklanja kablove, već nudi i neke dodatne mogućnosti koje čine ove slušalice verovatno najfleksibilnijim na tržištu.

logitech_g933_artemis_spectrum_009_s.jpg

Poput žičnog modela, G933 Artemis Spectrum slušalice su prilično kabaste, što je i relativno logično obzirom na želju proizvođača da ispuni očekivanja svakog tipa korisnika. Iako je konstrukcija plastična uz određene metalne detalje, G933 slušalice ulivaju poverenje i imaju izradu kakvu možete da očekujete od Logitecha. Spojevi su precizni, a proizvod pod rukom odaje osećaj robusnosti.

logitech_g933_artemis_spectrum_008_s.jpg

I ovde se koriste mahom vrlo kvalitetni materijali, pa tako ukoliko govorimo o plastici, proizvođač je koristio plastiku koja pruža "premium" osećaj, a isto važi i za metalne elemente i sl. Nažalost, činjenica da su slušalice bežične nosi i jednu manu u vidu povećane mase. Pa tako, umesto 375 grama koliko teži G633, skuplji headset je na vagi pokazao 10 grama više. Istina, ova razlika nije velika, ali treba imati u vidu da su ova dva para slušalica među najtežima na tržištu. To će neke korisnike jednostavno odbiti. Čak i da je ergonomija odlična, nakon veoma dugih sesija, ona ne može da se sakrije.

logitech_g933_artemis_spectrum_016_s.jpg

Dobra vest je da je ergonomija odlična, iako će oni osetljiviji možda konstatovati da G933 vrši malo veći pritisak zbog svog specifičnog oblika. Međutim, to je kompenzovano veoma kvalitetnim jastučićima koji naležu na površinu oko ušiju i na teme glave. Oni su debeli, mekani i daleko bolji od nekih ranijih modela sa kojima smo se susretali. Pritom, dobro izoluju okolnu buku što je svakako plus, jer se G933 oslanja samo na pasivnu izolaciju buke.

logitech_g933_artemis_spectrum_011_s.jpg

Što se tiče zvučnika, G933 Artemis Spectrum koristi iste komponente kao i G633. Ispod jastučića se kriju po 40-milimetarski drajveri sa obe strane koji su deklarisani na tipičan odziv od 20 Hz do 20 KHz. Sa spoljne strane zvučnika se krije poklopac koji je fiksiran uz pomoć magneta. Pritom, interesantno je to što se lako skida kako biste mogli da prilagodite G933 svojim potrebama ili u slučaju da želite da jednostavno zamenite ili promenite ove poklopce.

logitech_g933_artemis_spectrum_012_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_013_s.jpg

U sluačju G933 modela, ispod poklopaca se sa leve strane nalazi risiver koji izgleda kao malo stariji USB fleš stik. Ima malo veće dimenzije, odnosno veoma velike kada imamo u vidu da mnogi Logitech uređaji koriste minijaturni "Nano" risiver koji može da stane na vrh prsta. Ipak, treba imati u vidu da se ovde traži mnogo kvalitetnija veza, jer je ipak reč o prenosu zvuka za koji se očekuje da bude izuzetno kvalitetan i stabilan. Takođe, sam risiver poseduje 3.5-milimetarski analogni audio konektor koji omogućava da preko njega prenosite zvuk, ali o tome ćemo malo kasnije.

 

logitech_g933_artemis_spectrum_014_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_015_s.jpg

Ispod desnog poklopca se nalazi pomenuta baterija. Reč je o tipičnoj Li-Ion bateriji poput onih za mobilne telefone koja ima kapacitet od 1100 mAh. Prema rečima proizvođača ona omogućava autonomiju od 12 časova bez osvetljenja i oko 8 časova sa osvetljenjem. U praksi se to pokazalo kao prilično tačno. Mi smo ostvarili oko 10 časova rada bez osvetljenja, ali smo mahom imali jačinu zvuka podešenu na preko 50% od maksimuma.

logitech_g933_artemis_spectrum_019_s.jpg

Kao i kod jeftinijeg modela, na desnoj strani su smešteni svi tasteri, kojih ima u poprilično velikom broju. Pre svega tu je prekidač za promenu između 3.5 mm i USB režima rada, a ispod njega su tu tri "G" tastera kojima možete da promenite funkciju putem softvera, pa čak i da memorišete makro kombinacije, mada se upotrebljivost toga zaista dovodi u pitanje ukoliko već imate igračku tastaturu. Tu je i "mute" taster, kao i točkić za podešavanje jačine zvuka.

logitech_g933_artemis_spectrum_017_s.jpg

Na drugoj strani pronalazimo integrisani mikrofon, koji se ne odvaja od slušalica. Sa druge strane, mikrofon je integrisan na odličan način, tako da zaista ne smeta kada vam nije potreban. Takođe, na samom vrhu mikrofon može da se produži, a ovaj deo postaje i savitljiv što ga čini praktičnim za upotrebu. Mikrofon je unidirekcioni, tako da kada ga lepo usperite prema sebi, skuplja signal gotovo idealno bez šuma iz okoline. Takođe, pohvalili bismo činjenicu da svetli kada je ugašen, odnosno kada je aktiviran "mute".

logitech_g933_artemis_spectrum_018_s.jpg

Na istoj strani, na dnu zvučnika se nalaze i konektori kojima G933 Artemis Spectrum raspolaže. To su microUSB i 3.5-milimetarski audio konektor (tzv. "bananica"). Treba imati u vidu da je USB konektor predviđen za vezu sa PC-em iz nekoliko razloga. Pre svega, jedino tako možete da dobijete punu kontrolu uz isporučeni softver. Takođe, zahvaljujući činjenici da USB isporučuje i 500 mA pored samog signala, to omogućava ovom headset-u da radi onako kako je Logitech to zamislio. Analogni 3.5 mm konektor treba korisiti za konzole, plejere i sl., jer smanjuju funkcionalnost ovih slušalica.

logitech_g933_artemis_spectrum_008_s.jpg

Dolazimo i do osvetljenja koje je jako lepo odrađeno. Bez preterivanja, Logitech je učinio dva detalja osvetljenim. Jednu vertikalnu "štraftu" na kućištima zvučnika, dok je drugi osvetljeni detalj logo sa strane. U kombinaciji sa zamenskim pločicama i mogućnošću da promenite osvetljenje u kompletnom RGB spektru, omogućava korisnicima da prilagode izgled G933 slušalica svojim potrebama i željama i taj deo je jako dobro odrađen.

logitech_g933_artemis_spectrum_023_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_021_s.jpg

Pakovanje i oprema

Pakovanje je vizuelno identično nedavno testiranom G633 Artemis Spectrum headset-u. Ove slušalice stižu u tipičnom "modernizovanom" pakovanju, kao i većina proizvoda ove kompanije u poslednje vreme. Na prednjoj strani gotovo da nema nikakvih detalja, osim slike i naziva uređaja, dok se na poleđini mogu naći osnovne informacije. Logitech i dalje izbegava detaljne specifikacije svojih proizvoda na pakovanju, ali su glavne prednosti koje karakterišu G933 istaknute. Naravno, najbitnija činjenica je da u pitanju bežični headset, ali su tu i DTS Headphone X i 7.1 Dolby Audio.

logitech_g933_artemis_spectrum_001_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_002_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_003_s.jpg

Pored slušalica u kutiji pronalazimo slušalice i pored njih malu plavu kutiju sa kablovima. Tu su tri seta kablova. Prva dva smo videli i kod G633 modela, a reč je naravno o USB i 3.5-milimetarskom audio kablu. Treći je nešto manje uobičajen, a reč je o "RCA to 3.5 mm" stereo kablu za povezivanje sa zvučnim kartama, pojačalima i ostalim uređajima koji koriste stereo RCA konektore.

logitech_g933_artemis_spectrum_004_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_005_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_006_s.jpg

logitech_g933_artemis_spectrum_007_s.jpg

Softver i utisci u radu

Što se softverskog dela tiče, podešavanja su praktično ista kao i kod G633. Zapravo ne praktično, nego bukvalno, s obzirom na to da oba modela raspolažu istim tehnologijama i izuzev načina konekcije se ne razlikuju ni po čemu. Softver omogućava podešavanje prečica putem tastera na samim slušalicama, kao i makro kombinacije uz profile za svaku igru. Tu je naravno i podešavanje boja u kompetnom RGB spektru, uz dodavanje efekata (breathing, color cycle), a možete da podešavate i ekvilajzer kako bi dobili željeni zvuk. Na kraju tu su i odvojena sekcija za podešavanje DTS Heaphone X i Dolby efekata, tako da se zaista vidi velika prednost kada G933 koristite putem PC-a u odnosu na ono što nudi kada je priključen na konzolu.

logitech_g633_artemis_spectrum_001_s.jpg

Glavna razlika između G633 i G933 slušalica je upravo u tzv. "Wireless mix adapteru" odnosno bežičnom risiveru. Očigledno, to znači da nema potrebe za kablovima kod G933 Artemis Spectrum headseta. Međutim, tu je još jedna bitna mogućnost koju ovaj risiver omogućava. S obzirom na to da ima 3.5mm konektor na sebi, on je u stanju da prenese zvuk sa bilo kog uređaja. Primera radi, imate TV koji je povezan sa pojačalom ili risiverom. Uz RCA kablove koji se isporučuju, možete da povežete USB risiver sa TV-om za napajanje, a sa druge strane da povežete pojačalo sa ovim bežičnim adapterom i da dobijete zvuk na slušalicama. Ovo radi, čak u ukoliko TV ne poseduje USB audio podršku. Dakle, bilo koji izvor zvuka može da se prenese bežično na slušalice dok god imate USB konektor negde u blizini i to samo radi napajanja.

U praksi smo ovo isprobali sa Monitorom i eksternom Xonar U7 zvučnom kartom i sve je prošlo glatko, tako da verujemo da nema scenarija u kom ovaj sistem ne bi radio. Ovaj sistem omogućava čak da imate i više od jednog izvora zvuka istovremeno, ali moramo priznati da to već nije najbolji izbor. Teoretski je moguće, ali ne predstavlja koforno rešenje, posebno kada različiti izvori zvuka krenu da se mešaju i nadjačavaju međusobno.

logitech_g933_artemis_spectrum_008_s.jpg

Što se kvaliteta zvuka tiče, očekivano nema nikakvih razlika u odnosu G633 Artemis Spectrum i utisci su nam identični. Logitech je odabrao prilično kvalitetne zvučnike, jer zvuk koji isporučuju već u stereo modu je izuzetno dobar. Atipično za gejmerske slušalice, niski tonovi su prilično snažni i dobro definisani, a pritom ne narušavaju srednji i visoki spektar. Visoki tonovi su možda mogli biti malo bolje definisani, ali u svakom slučaju za svakog ko nije audiofil i verovatno po "defaultu" neće birati gejming headset, ove slušalice će biti odlične za slušanje muzike. Očekivano, u kontekstu gledanja filmova i u samim igrama, G933 briljira, posebno nakon što ga adekvatno podesite. Dolby i DTS modovi rade odlično i dopada nam se to što su detalji u pozicioniranju zvuka suptilni, a ne prenaglašeni kao što to često ume da se desi. Doduše, zbog toga će neko možda imati primedbu da "prostornost" zvuka koja je baš zbog te suptilnosti nešto manja.

logitech_g933_artemis_spectrum_009_s.jpg

Pritom, moramo da istaknemo da je kvalitet zvuka u sobi od nekih 4x3 metra bio odličan i konzistentan. Bez obzira na to da li smo sedeli na ispred PC-a ili smo bili u nekom od ćoškova, veza je bila konstantna i kvalitetna. Odlazak iz sobe smo itekako osetili kroz pad kvaliteta ili prekida veze, tako da imajte u vidu da su ove slušalice ipak prvenstveno namenjene kao bežično rešenje za jednu, makar i veliku sobu iako proizvođač navodi domet od 15 metara u zatvorenom prostoru. Zidovi ipak smanjuju ovaj domet u značajnoj meri.

logitech_g933_artemis_spectrum_020_s.jpg

Na kraju, nema mnogo filozofiranja. Reč je o veoma kvalitetnom i prilično skupom headset-u koji će za većinu biti jednostavno van domašaja. Obzirom da za G933 treba izdvojiti oko 250 EUR-a, jasno je da će mnogi ipak izabrati jeftinije modele, ali ukoliko tražite ekstremno fleksibilan i kvalitetan headset za više od igranja igara koji pritom zaista izgleda odlično, a uz to i ne žalite novca, G933 svakako zaslužuje da se nađe na užem spisku.

 

Prednosti:
- Bežične slušalice
- Wirless Mix Adapter nudi dosta fleksibilnosti
- Kvalitet izrade
- Fantastičan mikrofon
- Odličan zvuk za sve potrebe
- Osvetljenje
- DTS Heaphone X i Dolby 7.1 podrška

Nedostaci:
- Baterija povećava težinu
- Slabiji zvuk preko 3.5 mm konekcije
- Makro prečice nepraktično pozicionirane
- Ekstremno visoka cena (~250 EUR)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G633 Artemis Spectrum

Test: Logitech G410

10404
10405
10406
10407
10408
10409