Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G910 Orion Spark

31.05.2015 12:45 | 1 Games

Nebojša Todorović

Novi model predstavlja idealnog kandidata za trku sa najboljim modelima današnjice koje potpisuju Corsair, Cooler Master, Razer, Steelseries itd. Na papiru poseduje apsolutno sve što možete da poželite. Specijalno razvijen dizajn za igrače, mehaničke tastere sa RGB osvetljenje, ARX Control podršku, 9 tastera za prečice i macroe, pa  čak i ležište za smartphone. Međutim, da li je sve to i u praksi jednako dobro, ostaje da saznamo u nastavku ovog testa.

logitech_g910_orion_spark_008_s.jpg 

Već na prvi pogled, svako može da zaključi da je G910 u velikoj meri raskrstio sa prethodnim generacijama Logitech gejmerskih tastatura. Kvalitet izrade i materijali koji se koriste su bolji nego kod prethodnih modela, a kompletan imidž je drugačiji i zadržava tek poneki detalj od svojih prethodnika.

 logitech_g910_orion_spark_009_s.jpg


Tastatura ima pune dimenzije i karakteriše je poprilično velika površina koja je popunjena velikim brojem tastera. Da budemo precizni, ima ih 113, a raspoređeni su u nekoliki grupa. Raspored nije najintuitivniji na svetu, ali nakon kratkog perioda smo se navikli. Naravno, najbitniji su G1 do G9 macro tasteri. Za svaki od njih može da se definišu po tri različite funkcije čime se efektivno dobija 27 prečica. Upravo su "G" tasteri od G6 do G9 ti koji su nam narušavali početne pokušaje da se naviknemo na "layout" tastature, jer je lako da se promaši G taster i aktivira bilo koji između F1 i F4.

 logitech_g910_orion_spark_012_s.jpg

logitech_g910_orion_spark_016_s.jpg


Takođe, tu je i odvojen deo sa multimedijalnim prečicama koje uključuju i gumirani točkić u obliku valjka koji je tu za regulisanje jačine zvuka. Ne treba zaboraviti ni zaseban taster koji gasi Windows taster, kao i odvojenu prečicu za gašenje, odnosno paljenje pozadinskog osvetljenja tastera.

ARX Dock-a služi kao postolje za pametne telefone i uz Logitechov softver postaje integralni deo tastature

 logitech_g910_orion_spark_017_s.jpg


Od ostalih zanimljivosti bismo izdvojili jednu krajnje komičnu odluku Logitecha. Naime, uz G910 se dobijaju dva odmorišta za dlanove, od kojih su oba asimetrična i prilagođena isključivo gejmerima. Jedan je veći, a drugi manji, međutim u oba slučaja će vam desna šaka biti oslonjena na sto zbog nedostatka prostora. Nažalost, propuštena je prilika da se isporuči jedno veliko gejmersko i drugo jednako veliko odmorište za dlanove koje je simetrično, čime bi se kupcima ponudio daleko veći stepen funkcionalnosti.

 logitech_g910_orion_spark_007_s.jpg


Za kraj ovog dela ćemo ostaviti pohvalu u vidu sjajnog ARX Dock-a koji služi kao postolje za pametne telefone i uz Logitechov softver postaje integralni deo tastature. Druga pohvala ide na račun gumenih stopica i nožica za podešavanje ugla tastature, koji besprekorno osiguravaju kontakt sa podlogom tako da nema ni najmanjih naznaka da G910 može da prokliza i u najvećem žaru borbe.

 logitech_g910_orion_spark_022_s.jpg

logitech_g910_orion_spark_023_s.jpg


Sa time završavamo priču na temu rasporeda tastera i vreme je da prenesemo utiske na polju Romer-G prekidača i samih "kapica" koji su kritična tačka Orion Sparka i upravo od njih zavisi da li će vam se ova tastatura naći na užem spisku ili će "leteti" sa njega.

Romer-G prekidači

Romer-G prekidači implementirani u G910 su rezultat saradnje kompanije Omron i Logitech, u želji da se napravi prekidač koji je bolji i moderniji od Cherry MX-a. Osnovna ideja je da se skrati hod u odnosu na Topre i Cherry MX - i to primetno. Isto važi i za tačku aktivacije koja se nalazi na prvih 1.5 mm hoda. Takođe, ovaj prelaz je sličan Topre prekidačima, jer je jasan i nakon aktivacije Romer-G predstaje da pruža otpor i prst nastavlja da propada bez zadrške. Sa druge strane, za razliku od membranskih tastera gde aktivacija nastaje kada se taster pritisne do kraja, on ovde nastaje upravo nakon prvih 1.5 mm.

 logitech_g910_orion_spark_010_s.jpg


Uz skraćeni hod i ranu aktivaciju, Romer-G su zaista neverovatno brzi mehanizmi. Nismo do sada imali priliku da se susretnemo sa ovako brzim modelom koji pritom eliminiše nehotične aktivacije zbog toga što u prvih 1.5mm pruža primetan otpor. Zbog toga ne može da se desi da aktivirate neki od tastera samo zato što ste opustili neki prst. Ipak, osećaj je dosta drugačiji od ostalih mehaničkih tastera i mekši je u globalu čime više podseća na korišćenje neke od membranskih tastatura, posebno zbog daleko tišeg i mekšeg zvuka koji deluje kao da ste na NovaTouch TKL stavili gumene o-ringove.

Nismo do sada imali priliku da se susretnemo sa ovako brzim prekidačima koji pritom eliminišu nehotične aktivacije zbog toga što u prvih 1.5mm pružaju primetan otpor

Dok je mehanizam neosporno dobar i samo može da vam smeta u startu to što je drugačiji od onoga na šta ste navikli, to se ne može reći i za kapice. Umesto klasičnih zaobljenih površina u koje prst upada, Logitech se odlučio na prilično agresivne i oštre ivice. Ovaj pristup je načinjen u želji da vam vrh prsta bude centralizovan i da jasnije odvoji tastere. Rezultat je u startu kriminalan i dok se ne naviknete pritiskanje dva tastera odjednom su veoma česta situacija, kao i brojne frustracije kada iz nekoliko puta za redom ne možete da pogodite željeni znak ili funkciju.

 logitech_g910_orion_spark_011_s.jpg


Celoj priči nimalo ne pomaže to što su ivice poprilično drugačije od tastera do tastera, a neretko potpuno bez ikakvog smisla. Jako je teško opisati sa kakvim se problemima suočava korisnik koji je navikao na klasičan dizajn mehaničke tastature. Takođe, svi korisnici koji vole da prelaze prstima preko tastera, bez dizanja kako bi skratili putanju će naići na dodatnu frustraciju u startu, jer neće moći da ocene preko koliko tastera im je prst prešao što će ih ponovo navesti na grešku.

 logitech_g910_orion_spark_015_s.jpg


Iako se čini da smo dosta negativno nastrojeni prema ovakvom dizajnu (što donekle i jesmo - prim. aut), stvari postaju bolje sa vremenom. Najteže je dok se ne odviknete na staro i naviknete na novo, ali kada smo progurali prilično stresan početak, stvari su počele da dolaze na svoje mesto. Problem je samo da li ste spremni da se žrtvujete određeni period. Pritom, ovako zakrivljene ivice na tasterima nisu standard i verovatno nikada neće biti, pa tako kada sledeći put budete menjali tastaturu sledi ponovni period privikavanja.

 logitech_g910_orion_spark_019_s.jpg

Treba napomenuti da zamena kapica neće biti moguća, jer novi mehanizam nije kompatibilan sa Cherry MX ili Topre kapicama, tako da možete samo da kupite zamenske tastere od Logitecha koji su naravno isti kao i fabrički. Ipak, novi mehanizam ima i svoju prednost, jer zbog ugrađenog RGB LED-a na samo dno i svetlosne cevi koja prenosi precizno osvetljenje nema "curenja" svetla između tastera što je pravilo kod Cherry MX baziranih tastatura.

Pakovanje i propratna oprema

Kutija u kojoj Logitech G910 Orion Spark stiže deluje sjajno i obećava bogati sadržaj. Na spoljnoj strani se nalazi veliki broj informacija što je vrlo korisno u slučaju da odluku donosite dok ste u šopu. Čak i "kutija u kutiji" izgleda prestižno sa izrezanim plavim "G" logoom.

 logitech_g910_orion_spark_001_s.jpg

logitech_g910_orion_spark_002_s.jpg

logitech_g910_orion_spark_003_s.jpg

logitech_g910_orion_spark_004_s.jpg


Sadržaj kutije ipak otkriva veoma skromnu propratnu opremu u vidu dodatnog odmorišta za dlanove koje smo pomenuli na prethodnim stranicama i kratkog uputstva koje sadrži samo najosnovnije informacije.

logitech_g910_orion_spark_005_s.jpg

logitech_g910_orion_spark_006_s.jpg

Softver

Logitech Gaming softver je ubrzo detektovao tastaturu i obavestio nas da je pre pokretanja potrebna instalacija novog firmvera koji donosi bolje funkcionisanje osvetljenja. Ubrzo je instalacija i nadogradnja bila gotova i dobili smo punu kontrolu na Orion Sparkom.

 logitech_g910_software_002.png


Glavni meni prikazuje tastaturu i usmerava korisnika na podešavanja profila za "G" prečice. Tu možete da odaberete profil, dodelite funkcije i generalno prilagodite makro opcije sopstvenim željama. Naravno, ovo smo već veliki broj puta imali prilike da vidimo, pa nije bilo potrebe da iznova eksperimentišemo. U suštini, ovaj deo tastature je praktično identičan kao i kod svih ostalih Logitech modela iz "G" serije.

logitech_g910_software_008.jpg

logitech_g910_software_009.jpg


Sledeći deo priče je najzanimljiviji i bavi se kontrolom osvetljenja ugrađnih RGB prekidača tako da opcija ima mnogo, posebno zbog činjenice da su elektronika i kontroleri koji su smešteni u G910 takvi da omogućavaju dosta različitih modova. Pored klasičnog uniformnog osvetljenja, tu je i mogućnost pojedinačnog podešavanja svakog tastera iz RGB palete od 16 miliona boja. Naravno, razlike između nijansi su gotovo neprimetne, ali to je bilo i za očekivati.

logitech_g910_software_003.jpg

logitech_g910_software_004.jpg


Pored ovog, tu je i režim kretanja boja u talasima, što ćemo pokazati u zasebnom videu, kao i režim pulsiranja, disanja itd. Na kraju tu je i mod koji odvaja grupe po bojama, ali verujemo da će većina ipak koristiti neki od kreativnijih modova sa "kretanjem" osvetljenja.

 logitech_g910_software_006.jpg


Poslednja opcija nije posebno korisna, ali je zabavna. Predstavlja merenje koje grafički prikazuje koji se tasteri najčešće koriste u toku jedne sesije. Primera radi, na slici ispod možete da vidite koje smo tastere najviše koristili za pisanje ove stranice. Zanimljivo je što isti prikaz može da se prenese i na samu tastaturu, pa će tasteri svetleti određenom bojom u zavisnosti od toga koliko se koriste.

 logitech_g910_software_010.jpg


Dolazimo i do ARX Control opcije koja praktično pretvara telefon koji ste stavili u dock integralni deo tastature, odnosno ekran sa kontrolama slično kao što kod nekih drugih Logitech gejming tastatura koje su imale fabrički ekran (G15, G15 v2 i sl.). Da biste to omogućili potrebno je da instalirate aplikaciju sa Play Store ili drugog marketa i da imate instaliran Logitech Gaming Software na PC-u. Nakon kratkog uparivanja putem WiFi-a dobijate sve kontrole.

 logitech_g910_software_011.jpg

logitech_g910_software_012.jpg


One nisu ekstenzivne, ali obuhvataju multimedijalne prečice koje su doduše pomalo suvišne, kada ih imate već na samoj tastaturi. Takođe tu je mogućnost praćenja opterećnenja procesora i drugih parametara, a na kraju i statistika u samoj igri. Nažalost, ovo je sve u teoriji, jer implementacija zavisi isključivo od razvojnih timova i samih korisnika.

Logitech je objavio potpuno otvoren i besplatan SDK za sve koji žele da naprave podršku za igre. To znači da ćemo verovatno viđati implementacije različitog kvaliteta u zavisnosti od koga su došle. Moramo da priznamo da smo očekivali da će Logitech sam podržati makar najpopularnije aktuelne naslove, tako da smo razočarani činjenicom da od nekoliko instaliranih igara ni jedna nije bila podržana od strane ARX Controla.

logitech_g910_orion_spark_026_s.jpg

Zaključak

Logitech G910 je kvalitetna tastatura koja ima fantastične prekidače i izgled koji će se dopasti većini gejmera. Funkcionalost je u ovom trenutku solidna, ali postoji prostra da G910 postane mnogo više i da ponudi fantastično, a ne samo dobro iskustvo.

logitech_g910_orion_spark_019_s.jpg


Trenutno škripi na nekoliko polja. Podrška za ARX Control je veoma mala, ali uz razvoj i učešće zajednice može da postane nešto unikatno i nezamenjivo. Kapice na tasterima su čudne i potreban je solidno dug period privikavanja, ali u suštini smatramo da bi ovo trebao da bude prvi i poslednji Logitechov pokušaj da eksperimentiše, barem kada su ovako radikalne promene u pitanju.

logitech_g910_orion_spark_024_s.jpg


Van toga, reč je o fantastičnoj tastaturi koju karakteriše jako lepo osvetljenje, odziv kakav samo možete da poželite, tako da bismo voleli da vidimo i neku "ozbiljniju" tastaturu za nas koji kucamo u velikoj meri koja će koristiti sjajne Romer G tastere. Preporuka? Imajući u vidu veoma visoku cenu od oko 180 EUR-a i nekoliko zamerki savetujemo vam da se strpite još malo kako biste možda dočekali neki pad cene i videli kako će se raditi na ARX Control podršci.

logitech_g910_orion_spark_025_s.jpg

Prednosti:

- FullRGB osvetljenje
- Romer-G prekidači su fantastični
- Dock za telefon
- Dosta funkcionalnosti

Nedostatci:

- Cena
- ARX Control još uvek u fazi razvoja
- Neudobno odmorište za dlanove za obe šake

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G303 Daedalus Apex

Test: Cooler Master Storm Pitch Pro

10404
10405
10406
10407
10408
10409