Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G900 Chaos Spectrum

28.03.2017 10:45 | 43 Games
Test: Logitech G900 Chaos Spectrum

Logitech G900 spada u one proizvode o kojima se može pisati nadugačko i naširoko, i o kojima zaista nema potrebe. Nekada dođe dan kada prosto poželite da ne morate da pišete nikakav prikaz, samo da biste ga započeli a reči se pisale same. Naposletku, koliko je to bitno, veoma je upitno, jer se prikaz može odraditi jednom jedinom rečenicom – Logitech G900 Chaos Spectrum je neverovatno dobar miš! No, tako smelu tvrdnju moramo i obrazložiti...

Filip Majkić

Iskreni da budemo, kada smo saznali da G900 nije rađen tako da predstavlja nadogradnju nekog postojećeg miša, već „od nule“, veoma smo se ponadali. Danas većina proizvođača kreira nove proizvode tako što nadograđuje postojeće nekim karakteristikama koje su se u međuvremenu standardizovale ili je konkurencija uvela. Ni Logitech nije po tom pitanju izuzetak, ali kao predvodnik tržišta, praktično ima obavezu da u nekom trenutku pomeri granice.G900 Chaos Spectrum je produkt upravo takvog razmišljanja. Ovo je rezultat pomeraja nastupa od „koje još mogućnosti i dodatne karakteristike mogu da ubacim“ ka „da kreiram kvalitetan miš, a za ostalo ćemo videti.“ Upravo zato smo se i veselili toliko kada je došao do nas na test. Ne morate uopšte da ga posmatrate kao vrh ponude u G (gejming) seriji Logitech proizvoda.

g900_cs_5_s.jpg

Ukoliko vam treba samo kvalitetan ili samo bežičan miš, on je tu. Ukoliko želite miš koji unapređuje produktivnost, G900 je dobar izbor. Treba vam miš za igranje? Tu je G900 sjajan. Želite samo komforan miš? Izbor je G900, naravno. Važno vam je da miš bude simetričan? Ponovo, tu je G900. Ni sami niste sigurni koji grip koristite za miša i koji bi vam miš bio idealan u korišćenju? Opet, G900 je i po tom pitanju savršeno prilagodljiv. Isto tako, bilo koji miks pomenutih (ili nekih drugih) zahteva da postavite, odgovor će se svesti na jedno slovo i tri broja – G900. Šta ga čini toliko dobrim?


Uređaj

Već samo pakovanje jasno signalizira da je reč o vrhunkom proizvodu. U karakterističnom crno-plavom stilu G serije, prikazuje miša, ali i njegove najvažnije karakteristike na poleđini, uključujući informacije o senzoru kojim se Logitech toliko ponosi. U pakovanju dobijamo razdelnike sa piramidalnim oblicima, a i sama kutija je hrapava i otvara se poput kutija za cipele, što odaje utisak kvaliteta.


logitech_g900_1_s.jpg


U samom pakovanju zatičemo odvojivi kabl kojim se napaja baterija miša, ali i preko koga se miš može koristiti ukoliko ne želite da ga koristite bežično, kao i risiver, te USB dongle. Tu su i dodatni tasteri i blanko deo, ukoliko želite da rekonfigurišete tastere miša, odnosno dodate neke druge. Najprostiji primer može biti ukoliko ste levoruki korisnik i želite back i forward tastere na poziciji prilagođenoj vašoj ruci, ili pak možda samo želite da dodate još dva tastera jer vam je malo ono što zatičete na mišu – izbor je na vama.

Specifikacije
 • Model G900 Chaos Spectrum
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 200 – 12.000 DPI
 • Broj tastera 6-11
 • Dodatno Chaos Spectrum clock-tuning tehnologija
  RGB LED osvetljenje
  11 programabilnih tastera
 • Ergonomija Simetričan
 • Dimenzije 130 x 67 x 40 mm
 • Masa 110 g

Kao što to obično biva, čim se malo zaviri ispod haube, dobije se okvirna slika o mogućnostima miša. On se bazira na odličnom PMW3366 optičkom senzoru maksimalne rezolucije 12000 DPI. Logitech obećava da ne postoje nikakva akcelaracija, filtriranje ili umekšavanje pokreta, što se vrlo brzo potvrđuje u praksi. U kombinaciji sa odličnim glajderima, treking funkcioniše besprekorno. No, vratimo li se na samog miša, možemo uočiti mnogo stavki koje nas raduju.


logitech_g900_5_s.jpg

logitech_g900_4_s.jpg


Kao što smo već rekli, G900 karakteriše dizajn namenjen za dešnjake i levoruke. Tu su još i prilagodljivo osvetljenje, mehanički tasteri, kao i lagana konstrukcija, što treba uzeti relativno. Naime, miš ima veoma laganu konstrukciju, ali ipak nije među lakšim modelima za svoju veličinu, budući da je morala biti implementirana baterija. Zameranje bi zaista bilo traženje hleba preko pogače, posebno pošto je G900 dizajniran da funkcioniše i kao žični i kao bežični miš, ali jeste nešto što se može napomenuti. Najbolje od oba sveta se zaista ispunjava. Autor ovih redova je vlasnik Logitech G700s miša, koji je umnogome baziran na sličnom konceptu, tako da se vrlo lako mogao uveriti u prednosti novajlije.


logitech_g900_6_s.jpg


Jedna od tih prednosti je upravo pomenuta baterija. Za razliku od G700s, koji nikada nije mogao da isporuči ni blizu obećane autonomije, posebno ukoliko bi bio korišćen za igranje, G900 može da zaista radi i do 24 sata u kombinovanoj primeni. Proizvođač deklariše maksimalnih 32 sata, ali to je prema našem iskustvu nerealna brojka - u pozitivnom smislu. Baterija traje danima. Možda 32 sata u intenzivnom opterećenju u igrama, tek, u praksi smo bateriju punili nakon 4, 5 ili 6 dana. Ukoliko malo klikćete po desktopu, malo radite, pa se poigrate, pa brauzujete internetom, pa se opet zaigrate, G900 će bez problema izdržati danima - otprilike se dnevno, u zavisnosti od korišćenja, gubi 10 do 20 odsto baterije.

 g900_cs_6_s.jpg

Još jedan faktor koji može uticati na ovu stavku jeste osvetljenje miša. Iskreno, mi najviše volimo da isključimo osvetljenje, ali Logitech se potrudio itekako po ovom pitanju, pa tako G900 nudi prilagodljivo RGB osvetljenje u teorijskih 16.8 miliona boja. Punjenje baterije traje oko dva sata. Indikator napunjenosti baterije je trodelni LED pozicioniran ispod srednjeg tastera / točkića.

Korišćenje

Omron mikrosvičevi dolaze sa garantovanih 20 miliona klikova kada je u pitanju njihov životni vek. Impresivno, zar se ne biste složili? Slično tome, Logitech garantuje da će glajderi izdržati 250 kilometara. Sve u svemu, reč je o podacima koji garantuju kvalitet. Slično se može reći i za visoko optimizovanu bežičnu vezu. Logitech G900 Chaos Spectrum koristi 2.4GHz vezu i adapter koji ne morate nužno da koristite, budući da se može koristiti i preko kabla.

logitech_g900_7_s.jpg


Ukoliko se odlučite da koristite kombinaciju žičnog i bežičnog moda, to znači da ćete koristiti dva USB porta, ali zašto je to problem u današnje vreme, posebno kada sam uređaj funkcioniše ovako dobro bez obzira na režim rada? Nema potrebe za nikakvom posebnom intervencijom, sve što je potrebno jeste da spojite miša na kabl (zanimljivo dizajniran da podseća na kakve čeljusti kobre ili nešto slično) ili da izvadite kabl – sve funkcioniše tečno i lepo, bez ikakvih peripetija.


 logitech_g900_8_s.jpg


Logitech je otišao korak dalje kada su u pitanju tasteri na mišu, kreiravši svojevrsne mehaničke tastere. Klik je zaista nikad bolji i funkcioniše besprekorno. Istovremeno, dizajniran je tako da pomaže ostvarivanje bržih akcija, smanjujući vreme reakcije. Tako svičevi i tasteri reaguju vrlo brzo, sila koju je potrebno koristiti je smanjena, a u praksi sve funkcioniše odlično. Nismo npr. gejming profesionalci pa da možemo da garantujemo da razlika toliko utiče, ali je svakako upotrebljivost visoka, a osećaj korišćenja tastera u praksi – odličan.

 logitech_g900_9_s.jpg


G900 Chaos Spectrum ima i neke adute koji su na prvi pogled skriveni. Najpre, veoma je udoban u dužem korišćenju, i čak smo spremni da potpišemo da je ovo miš koji bi bio udoban najširem spektru raznih vrsti šaka korisnika. Takođe odgovara raznim vrstama gripova, te se ne mora praviti kompromis – na primer, claw grip ili fingertip grip možete bez ikakvih problema koristiti tokom igranja, a potom udobno nasloniti dlan na miša dok brauzujete desktopom. Težina miša iznosi 107 grama. Takođe, kada pomislite da se radi o mišu optimizovanom isključivo za gejming, shvatite da ste se prevarili. Njegov Hyper Scroll točkić omogućava da prosto klizite kroz ogromne dokumente, a ukoliko želite običan srednji klik, jednim pritiskom na taster prelazite u taj mod.


logitech_g900_11_s.jpg


Ukupno je na raspolaganju od 6 do 11 tastera, u zavisnosti od toga za kakvu se konfiguraciju odlučite. Mi i nismo neke pristalice ogromnog broja tastera na mišu, ali zaista je lepo videti da proizvođač daje korisniku opciju da sam bira, umesto da kreira 2, 3 ili 5 varijacija na temu koje će se potom posebno naplaćivati i predstavljati različite edicije jednog te istog miša (da, Razere, mislimo na tebe).


Softver

Softver, kao i apdejt firmvera, se mogu preuzeti sa zvaničnog sajta. U trenutku pisanja ovog teksta, dočekao nas je apdejt firmvera 1.3.21, odnosno najnovija varijanta Logitech Gaming softvera. Apdejt firmvera je prošao potpuno bezbolno, na dva klika mišem nakon čega se apdejtovao firmver miša, ali i risivera, što nam je bilo posebno zanimljivo. Dakle, došlo se dotle da se i to mora osvežavati...


 logig900softver1_s.jpg


Logitech Gaming softver je stari znalac, dobro poznat iz druženja sa drugim Logitech proizvodima i generacijama miševa. Ima li nečeg posebnog u ovoj izvedbi? U principu, ništa što već nismo videli, sa par razlika specifičnih za G900. Možete menjati funkcije tastera kao i na svakom mišu, s tim što te mogućnosti zavise od toga da li ste dodali dodatne tastere na miša. Tu su opcije za detaljno podešavanje i prilagođavanje osvetljenja. Primetili smo da je moguće podesiti osvetljenje tako da se ono primiri ili ugasi kada sistem nije aktivan, što je korisna opcija.


 logig900softver2_s.jpg


Tu je i opcija za tjuning u kombinaciji sa određenom Logitech podlogom. Ovo smo već videli na nekim prethodnim miševima koje smo imali prilike da testiramo. Na taj način možete dodatno optimizovati ponašanje senzora/miša ukoliko ste vlasnik odgovarajuće podloge. Isto tako, softver vam pokazuje i koliko često pritiskate određeni taster miša. Ne da je to neka posebno korisna informacija, ali jeste interesantna. Sasvim logično, najkorišćeniji će biti taster ispod kažiprsta vaše snažnije ruke...


 logig900softver3_s.jpg


Naravno, G900 stiže sa ugrađenom memorijom u koju možete smestiti profile i funkcije, snimljene makroe i slično. Sve ove mogućnosti su lako dostupne iz softvera i omogućavaju vam da dodatno optimizujete ponašanje miša u određenim situacijama, sa posebnim naglaskom na igre. Kad smo kod igara, tu su i profili za igre prisutne na računaru koje opciono možete preuzeti i koristiti u odgovarajućim igrama. Proces preuzimanja i aktiviranja je veoma lak, ali imajte na umu da možda novi profil podrazumeva drugačije korišćenje miša od onog na koje ste navikli, pa se morate i na to navikavati. To posebno važi u situaciji kada npr. neko igra određenu igru sa više tastera dodatih na G900 u odnosu na vas i vašeg miša...


logig900softver4_s.jpg

logig900softver5_s.jpg

Zaključak

Logitech je ovaj put prevazišao sebe. G900 Chaos Spectrum je verovatno jedan od najboljih miševa ikada, a kamoli miševa koje smo imali prilike da isprobamo. Jedini objektivan problem, odnosno eventualna dilema, za koju uvek možemo imati razumevanja, jeste njegova visoka cena. Da se ne lažemo, u Srbiji se za te pare kupuje gotova računarska konfiguracija koja služi godinama. Međutim, ne možemo dozvoliti sebi da budemo uvučeni u tu vrstu kriterijuma. Logitech u poslednje vreme kao da ne stoji najbolje sa odnosom uloženog i dobijenog, ali tamo gde je apsolutni kvalitet primarna stavka, tu prosto briljira.


logitech_g900_3_s.jpg


Naime, G900 je izvanredan, svestran i izuzetno kvalitetan miš. Ko god je u stanju da ga priušti, neće nimalo zažaliti. Na osnovu svega viđenog, verovatno najbolji miš dostupan u ovom trenutku. Ima fantastičan senzor, odlične glajdere i ponašanje u bržim pokretima, sjajnu ergonomiju prilagodljivu i levorukim i desnorukim korisnicima, dimenzije i oblik koji omogućavaju držanje sa različitim vrstama gripa, i kao šlag na torti, funkcioniše podjednako dobro i sa kablom i bez njega. Za svakoga ko želi miša bez kompromisa G900 je logičan izbor.

g900_cs_2_s.jpg

Ovo je jedan od proizvoda koji će većini običnih smrtnika ostati nedostupan, što je velika šteta. Postoje luksuzni proizvodi natprosečnog kvaliteta čije osobine možete ceniti ili čije odlike i namene možete razumeti i poštovati, a postoje isti takvi proizvodi koji, kada se pojave, prosto teraju na žal zašto nisu baš svi uređaji iz određene kategorije takvi. G900 spada upravo u drugu grupu. Voleli bismo da su svi miševi na svetu tako kvalitetni i da se ne postavlja pitanje kako jedan vrhunski miš treba da izgleda i kakvim karakteristikama da raspolaže. Dok se to ne ostvari, nama ostaje da konstatujemo da je Logitech odradio fantastičan posao i da G900 Chaos Spectrum nagradimo na adekvatan način...

award_g900_s.jpg

Prednosti:

- Odlično ponašanje u svakodnevnoj praksi
- Izvanredan senzor
- Korišćenje u žičnom ili bežičnom modu bez ikakvih problema ili razlika
- Simetričan oblik miša, što će mnogi korisnici znati da cene, uz određenu dozu prilagodljivosti
- Udobnost
- Mnoštvo opcija na raspolaganju u softveru
- Kvalitet izrade


Nedostaci:

- Visoka cena

Cena: Oko 180 evra


Uređaj na test ustupio Logitech.

nesa07 Član postova: 2264
Ako mozes da pojasnis malo, koji je to mod?
Xepoj87 Član postova: 443
Pa kada je na free wheel modu, okrene se skrol kada cimam misa.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
nesa07 Član postova: 2264
Citiram korisnika: Xepoj87Po toj ceni, super kupovina.Meni je ma G900 los free wheel, previse je lagan, na MX Revolution mi je bio savrsen, kada ga ne koristis, ne mrda nigde, a ovaj od pomeranja misa sam krene da skroluje.Pored toga mi je mis super, i ako mi je trebalo oko mesec dana da se naviknem na oblik, jer jos jedna mama, sto nema gumene podloge sa strane, pa nisam znao lako da ga drzim.Na njega sam presao sa Razer Ouroborosa(koji ima gumu sa strane i bolju opciju punjaca) i evo, vec oko 2 godine, ako se ne varam, odlicno me sluzi.Kao misu, ne mogu mu naci realnu manu.Hteo sam G903 sa powrr podlogom da uzmem, ali sam onda skontao da ista nema prekidac za punjenje, sto bi znacilo da se mis konstantno puni, sto ce svakome sa makar malo mozga reci da tu baterija nece imati hepi ending.
Slazem se sa tobom, ali mi nije jasno kako kada pomeris misa pocinje da skroluje?Meni je bio nesto tanji, dodao sam sa strane distancere koji imaju malo gripa (bio sam ti poslao slike) tj. dobio malo na sirini, inace mi se saka blago grcila, za ostalo nemam zamerki.Sto se baterije tice, zadovoljan, 4 - 6 dana, baterija se napuni za dva sata koristio ga ne koristio. Nakon godinu dana baterija se puni krace 7-10 min, za toliko je izgubio kapacitet a u radu to opadanje se za sada ne primecuje. Drugih zamerki nemam.
Dr.Mare Član postova: 1714
Dobro je što si preskočio G703 jer nema fast scroll
Inače super cena, toliko sam ja platio G703 a nije da nisam gledao i G900/G903.
Xepoj87 Član postova: 443
Po toj ceni, super kupovina.
Meni je ma G900 los free wheel, previse je lagan, na MX Revolution mi je bio savrsen, kada ga ne koristis, ne mrda nigde, a ovaj od pomeranja misa sam krene da skroluje.
Pored toga mi je mis super, i ako mi je trebalo oko mesec dana da se naviknem na oblik, jer jos jedna mama, sto nema gumene podloge sa strane, pa nisam znao lako da ga drzim.
Na njega sam presao sa Razer Ouroborosa(koji ima gumu sa strane i bolju opciju punjaca) i evo, vec oko 2 godine, ako se ne varam, odlicno me sluzi.
Kao misu, ne mogu mu naci realnu manu.
Hteo sam G903 sa powrr podlogom da uzmem, ali sam onda skontao da ista nema prekidac za punjenje, sto bi znacilo da se mis konstantno puni, sto ce svakome sa makar malo mozga reci da tu baterija nece imati hepi ending.

Test: Logitech G533 Prodigy

Test: Logitech G233 i G433 (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409