Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G613

17.10.2017 11:11 | 3 Games
Test: Logitech G613

Logitech je uspeo da privuče puno pažnje sa svojom “G Lightspeed” serijom periferija. Ona se (za sada) sastoji od G603 miša i G613 tastature. O čemu se zapravo radi? To ćemo odgonetnuti, između ostalog, i danas, pošto vam predstavljamo G613 tastaturu. Odmah u startu da kažemo koji su najjači aduti – radi se o bežičnoj mehaničkoj tastaturi! Nismo sigurni da li je baš prva takva u svetu (lako je moguće), ali je sasvim sigurno prva takva u Srbiji i prva koju smo imali priliku da isprobamo. Zainteresovani?

Filip Majkić

Logitech je sveprisutan u segmentu periferija, ali kompanija nije predvodnik segmenta mehaničkih tastatura. Iako je reč o velikom imenu, smemo da ustvrdimo da na ovom polju zaostaje za konkurencijom. Nije reč samo o tome da je dugo čekala da ponudi mehaničke tastature (i da je dugo vremena nudila hibride sa samo par mehaničkih tastera), već i da je u ponudi drugih proizvođača daleko veći izbor tastatura i svičeva. Logitech i dalje ima puno da radi na tom polju.

Test: Logitech G410


logitech_g613_25_s.jpg


Jedan od razloga zbog kojih se to desilo jeste vreme koje je bilo potrebno da se kreiraju sopstveni mehanizmi za tastere. Naime, za razliku od drugih proizvođača koji se uglavnom oslanjaju na Cherry MX svičeve, Logitech ima i svoje tastere koje naziva Romer-G. Već smo imali prilike da se susretnemo sa njima u našem prikazu Logitech G410 tastature, koji smo vam linkovali iznad ovog pasusa. Da li je to pametan izbor? Pokazaće vreme, ali najpre da pogledamo uređaj na današnjem testu.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


logitech_g613_26_s.jpg


Tastatura

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo elegantno, ali i jednostavno. U kutiji je smeštena tastura, u kojoj dolaze dve AA baterije. Proizvođač obećava oko 18 meseci rada sa dve baterije, što je sasvim prihvatljivo. Osim toga, u pakovanju zatičemo i minijaturni risiver, kao i produžni USB kabl. Risiver možete staviti u njega, ili pak povezati direktno na neki USB port, a produžni USB iskoristiti za nešto drugo, po vašem izboru. Kutija je lepo dizajnirana i ilustrativna.

Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model G613 Lightspeed
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs WiFi
 • Postolje za dlanove Da
 • Broj makro tastera 6
 • Pozadinsko osvetljenje Ne
 • Dodatni tasteri Da
  6 makro tastera
  Multimedijalne prečice
 • Masa 1460 grama
 • Dimenzije 478 x 216 x 33 mm
 • Garancija 2 godine
 • Dodatno Romer-G mehanički svičevi
  Dualna konekcija - Lightspeed Wireless ili Bluetooth
  2 x AA baterije
  Do 18 meseci autonomije
  Garantovana izdržljivost 70 miliona klikova
  Dubina hoda tastera: 3 milimetra
  Dubina aktuacije: 1.5 milimetara
  Aktuaciona masa: 45 grama
  Dodatno postolje za držanje telefona ili tastature u uspravnom položaju

U pakovanju zatičemo i dodatno postolje. Na njemu možete držati tastaturu u uspravnom položaju kada je ne koristite, i tada je G613 poput nekakvog ukrasa na stolu. Sa druge strane, ovo postolje je izuzetno korisno. U njemu možete bez problema držati telefon ili tablet. Na taj način vam ti uređaji mogu uvek biti u vidnom polju, pred očima, možete lakše voditi računa o notifikacijama koje vam pristižu i slično. No, smatramo da je Logitech ovaj dodatak dizajnirao sa gejming trendom dual-skrin igranja na umu, koji je u međuvremnu prilično zamro, ako je ikada i zaživeo. Mnoge kompanije su se hvalile opcionim mogućnostima da koristite aplikaciju koja ide uz igru, pa ste recimo tako mogli da se na monitoru borite, dok vam se na telefonu ili tabletu prikazuje mapa. Kako bilo, smatramo da je bolje da je dodatak tu nego da ga nema.


logitech_g613_1_s.jpg


Što se same tastature tiče, ona je relativno klasičnog oblika. Istovremeno, primetno je tanja od klasičnih mehaničkih tastatura (ne i previše tanja). Tasteri su standardne veličine i rasporeda, sa velikim Enter tasterom koji će mnogi pozdraviti. Logitech je otišao korak dalje. Na desnoj strani, iznad numeričkog dela, nalaze se multimedijalne komande. Istina, ovi tasteri su pomalo nezgrapni, daleko od nekih elegentnih multimedijalnih tastera na kakve smo navikli na klasičnim multimedijalnim modelima.


logitech_g613_2_s.jpg


Na levoj strani se nalazi šest „G“ tastera, programabilnih tastera koje možete koristiti kako u igrama, tako i van njih za dodatne funkcije. Reč je o korisnom dodatku, ali moramo priznati da bismo voleli da je njihova pozicija nešto drugačija, ako već postoje. Mnogi konkurenti su u međuvremenu jednostavno eliminisali posebne makro tastere ili im smanjili broj kako ne bi ometali standardne funkcije, budući da mnogi gejmeri zapravo ne koriste previše ovih makroa.


logitech_g613_7_s.jpg


Takođe je važno reći da je ovo dual-mode tastatura, koja može raditi ne samo preko Wireless tehnologije, već i preko Bluetooth povezivanja. Sve što je potrebno jeste da odaberete mod rada pritiskom na taster u gornjem desnom uglu. Na donjem delu zatičemo velike gumirane površine i delove, koji odlično drže tastaturu prilepljenu za bilo kakvu podlogu.


logitech_g613_18_s.jpg


Najzad, moramo da primetimo da tastatura ima nešto što mnogim mehaničkim tastaturama fali – tu je naslon za dlanove! Zapravo, on je integrisan u samu tastaturu, što toplo pozdravljamo. Sjajna stvar za sve koji mnogo kucaju na dnevnom nivou.

 

Korišćenje

Romer-G

Logitech je kreirao Romer-G svičeve za svoje tastature, koji se razlikuju od industrijskog standarda za koji je zaslužna kompanija Cherry, odnosno koji imaju bitno drugačije karakteristike od svih vrsta Cherry MX svičeva. Kada smo testirali G410, razumeli smo razloge za njihovu implementaciju, ali nažalost danas nam deluju drugačije...


 logitech_g613_5_s.jpg


Romer-G svičevi imaju nižu vrednost aktuacije u odnosu na standardne mehaničke tastere, tako su dizajnirani. To znači da je tastere dovoljno pritisnuti 1.5 milimetara da bi se registrovao pritisak (ekvivalentna masa 45 grama) i komanda unela. Logitech ističe da u teoriji to znači 25% brži unos komandi, što trebate uzeti sa rezervom. Ono što ne trebate da uzmete sa rezervom jeste garantovani minimum od 70 miliona pritisaka, odnosno klikova koje svaki taster može da izdrži.


logitech_g613_11_s.jpg


No, u praksi Romer-G svičevi ostavljaju u kucanju osećaj sličan onom koji imamo na običnim membranskim i scissor tastaturama. Da li je to dobro? Zavisi. Ukoliko se „plašite“ prelaska na mehaničku tastaturu, svakako ćete lakše biti ubeđeni Romer-G nego Cherry MX svičevima. Sa druge strane, zašto biste onda prelazili na mehaničku tastaturu? Prosto, Romer-G svičevi ostavljaju utisak koji je bleđi od Cherry MX svičeva kada je reč o svakodnevnom kuckanju. Deluju nam prihvatljivo za neke entry-modele mehaničkih tastatura, ali na kompletnim proizvodima krajnji rezultat jeste da je Romer-G ipak iza bilo koje varijante Cherry MX tastera.

Naravno, ovo je individualna stvar, možda će se nekome upravo laka aktuacija i osećaj koji je veoma nalik na standardne tastature veoma dopasti. Autor je vlasnik dve mehaničke tastature sa Cherry MX svičevima, sa plavim i crnim prekidačima, isprobao je sve varijante ovakvih tastatura. Subjektivno, bilo koji Cherry MX svičevi nude bolje iskustvo u kucanju.


logitech_g613_12_s.jpg


Takođe, Romer-G svičevi su kreirani od nule tako da je posebna pažnja obraćena na osvetljenje. Zahvaljujući tome, nema rasipanja svetlosti i LED-ovi su montirani direktno ispod oznake samog tastera. Lepo, pregledno, odličan vizuelni užitak. I to nas dovodi do mane G613 tastature – naime, ona nema pozadinsko osvetljenje...što je šteta, jer bi mogao biti kompletniji proizvod, pošto ionako nije naročito pristupačan, mada razumemo razlog uštede baterije pošto je reč o bežičnom modelu koji se ne napaja preko USB-a – ali bilo bi lepo da korisnik ima izbor, pa ako želi da uštedi bateriju, lako će isključiti pozadinsko osvetljenje...


Softver


logitech_g613_softver_1_s.jpg


Logitech je unifikovao svoj Gaming Software, pa on sa lakoćom prepoznaje tastaturu i omogućava manipulisanje njenim parametrima. Možete menjati komande za makro tastere, podešavati određene aspekte rada, ubacivati svoje prečice, dodeljivati nove komande ili nizove komandi, profile...


logitech_g613_softver_2_s.jpg


Sve u svemu, tu je sve što je korisniku potrebno, čak i korisniku sa visokim prohtevima. Interesantno je da možete disejblovati tastere, kao i da možete dobiti svojevrsno mapiranje intenziteta upotrebe. Na ovaj način Logitech će vam sugerisati koliko brzo kuckate, koje tastere najčešće pritiskate i slično, što vam sve može koristiti u slučaju da želite da se „ubrzate“. Sve u svemu, softver je na dobrom nivou i korektno obavlja svoj posao.


 logitech_g613_softver_3_s.jpg

 

Finalni utisci

Na samom kraju, moramo reći da nam deluje da Logitech nije iskoristio priliku da u potpunosti poentira. Može biti da su neki aduti ostavljeni za još naprednije (i skuplje) modele, ali G613 to ostavlja negde na pola puta po mnogim pitanjima. Ukoliko vam je potreban maksimalan osećaj u kucanju, Romer-G tasteri su ipak iza Cherry MX modela. Ako želite tastaturu koja blješti i izaziva dizajnom, G613 ipak nije to, niti ima pozadinsko osvetljenje.


logitech_g613_8_s.jpg


Sve to ne bi bio problem da ova tastatura neće koštati mnogo. Preporučena cena iznosi 150 evra, dok očekujemo da u prodaji njena realna cena pređe tu sumu). Imajući to u vidu, na određene aspekte ove tastature moramo primenjivati oštriji kriterijum nego što bismo, recimo, da se radi o pristupačnijem modelu.


logitech_g613_22_s.jpg


Sa druge strane, G613 ipak ima dosta aduta kojima vas može privući. Romer-G tasteri mogu biti prijemčiviji mnogim grupama korisnika, posebno onima kojima „fali“ osećaj koji pružaju obične, klasične tastature. Bežična je, i kao takva jedini izbor ukoliko vam je potrebna mehanička tastatura, budući da po tom pitanju nema konkurenciju. Ide i korak dalje po tom pitanju, pošto može da radi preko WiFi i Bluetooth konekcija, što je sjajna stvar i ostavlja korisniku široku paletu izbora.


logitech_g613_24_s.jpg


Osim toga, dopadaju nam se i neke sitne i ne tako sitne stavke. Recimo, dodatak za držanje telefona, tableta ili same tastature u uspravnom položaju na stolu je veoma fin i upotrebljiv (čak i nevezano za tastaturu, možete recimo to koristiti da držite tablet u uspravnom položaju u dnevnoj sobi). Tu je i naslon za dlanove, čije prisustvo uvek pozdravljamo. Logitech G613 ima svojih aduta. Šteta je samo što udarni aduti nisu tamo gde je najvažnije, već u nekim segmentima koje više smatramo bonusom ili dodatkom.


Prednosti

- Kvalitet izrade
- Bežična mehanička tastatura
- Mogućnost dualnog rada preko WiFi ili Bluetooth konekcija
- Dodatak za uspravno držanje telefona, tableta, tastature
- Naslon za dlanove integrisan u tastaturu

Nedostaci

- (Uslovno) Visoka cena
- (Uslovno) Romer-G je po osećaju pod prstima ipak iza Cherry MX prekidača
- Bez pozadinskog osvetljenja
- Bez dodatnog USB porta


Preporučena cena: oko 150 evra


Tastaturu na test ustupio Logitech.

Vlada Jekic Neregistrovan korisnik
Lose je sto ove Logitech tastature imaju Romer G switchete inace su lepse nego druge gaming tastature.
Najskuplju tastaturu od mehanickih Cherry MX sto sam video je modovana Filco, zajedno sve kosta 700$. Modovan je kontroler na ploci, power cable je zamenjen posto Filco nema kabl koji se skida, pa je to zamenjeno kupovnim kitom bas za Filco, stavljenja je Aluminijuski Case koji je sam 150$ i stavljeni su double shot ABS tastateri SA Profile koji su 100$, power cable je stavljen Pexon modovan sleeve power cable koji je oko 40 eura, zamenjeni su svi switchevi posto je plate mounted morali su da se leme Cherry MX Clear koje Filco inace ne pravi, zamenjen su cak i federi u tastaerima na jos teze. Cena svega toga je bila izmedju 650-700$, mislim da je pobedio na nekom takmicenju modovanih Filco keyboards.
Ljudi bacaju pare za djubre. Za 100$ mogu kupiti Lepold 750 crnu sa fabrickim dye sublimited PBT keycaps. Crna tastatura i side printed fonts. Nadzivela bi i njihovu decu.
Vlada Neregistrovan korisnik
Logitech tastature mi nisu sada tako privlacne kada sam se privikao na ove bas kvalitetne sa double shot PBT i dye sublimited PBT ali kada ih pogledam ove 610 recimo i ova bolje su mi od svih Razer, Steelseries is slicnih tastatura, mozda je K70 malo bolja, ali Logitech mi i dalje izgleda primamljivije nego druge kao gaming tastatura i ko nema da plati 200$/200e za tastaturu. Deck 87 Francium Pro je jedno desetak ljudi kupilo na moju preporuku, vecina je rekla da je najbolja tastatura ikada i da najlepsi filing kucanja ima a manji deo kojima to nije bila prva tastatura su bili zadovoljni ali ne potpuno pa su probali jos 3-4 modela pa se tek tada vratili opet na nju. Privukao ih RGB i sta ja znam a kada su videli kako je kucanje na tome u poredjenju sa ovim onda su se vratili na Deck. A i moja preporuka za pure gaming tastaturu mehanicku je Cherry MX Board 6.0, za kucanje igre Filco Majestouch 2 ili Convertible, iste su samo sto jedna ima blutooth i USB a druga samo USB, WASD V2, Deck, i to je to. PBT ja volim vise i zato sto je na svim tastaturama ABS jako lose uradjen, za Filco i Deck postoji double shot ABS keys Filco ili Maxkey Black ili Portland...SA profile koji kostaju po 100$ set. To je mnogo deblji double shot ABS. Double Shot ABS Maxkeys SA Profile su najskuplji tasteri na svetu trenutno 99$, Filco 69$. To su obli udubljeni tasteri krupna slova izgleda kao pisaca masina slicno.

Test: Logitech G603

Test: HyperX PulseFire FPS

10404
10405
10406
10407
10408
10409