Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G610

23.05.2016 14:49 | 4 Hardver
Test: Logitech G610

Gejming tastature su u fokusu, a Logitech je kao jedan od najznačajnijih proizvođača rešio da istupi sa novim rešenjima za novo vreme. Novim, jer je nakon perioda eksperimentisanja očigledno da je mali, ali veoma profitabilan segment mehaničkih tastatura okrenut pre svega Cherry MX rešenjima. Stoga je Logitech predstavio tastaturu G610 Orion, koja stiže u varijantama sa Brown i Red tasterima, kao i belim LED pozadinskim osvetljenjem. Pogledajte kako se pokazuje u praksi...

Filip Majkić

Logitech se veoma aktivno uključio u svet mehaničkih tastatura. Koliko su ambiciozni u planovima, dovoljno ilustruje što su G610 nazvali Orion, što je ime jednog od najprepoznatljivijih sazvežđa na nebu, koje je ostavilo veliki trag i u ljudskoj istoriji i civilizaciji. Radi se o verovatno najboljoj i najkompletnijoj Logitech mehaničkoj tastaturi do sada. No, da li je bez obzira na to dovoljno dobra da se nosi sa konkurencijom?

 logitech_g610_orion_brown1_s.jpg

Nakon susreta sa tastaturom, spremni smo da kažemo da se radi o najkompletnijoj Logitech tastaturi koju smo isprobali. Dolazi sa Cherry MX Brown mehaničkim tasterima, što je novina, budući da je Logitech do sada insistirao na sopstvenim Romer-G svičevima koji su nam se dopali, ali ipak prevashodno kao dobar prelaz između scissor-type i mehaničkih modela, pre nego takmaca za najveće priznanje. G610 je naizgled smešten između G410 i G910 modela čije ste testove već mogli videti na našem sajtu, ali subjektivni utisak je da je ispred oba modela.

Test: Logitech G910 Orion Spark


Test: Logitech G410 Atlas Spectrum

Postoje i razne vrste dodataka koje mogu život značiti, a Logitech ih je implementirao u ovu tastaturu. Pre svega, tu su multimedijalni tasteri, čije kontrole savršeno funkcionišu, a što je retkost na mehaničkim tastaturama. Posebno je lepo i intuitivno koristiti valjak za podešavanje zvuka u gornjem desnom uglu. Tu je takođe i taster za direktno kontrolisanje intenziteta pozadinskog osvetljenja, takođe prisutnog na ovoj tastaturi. Takođe, odmah tu se i nalazi Game/Windows taster, koji disejbluje Windows i Menu tastere kako ne biste slučajno izleteli iz igre.

logitech_g610_orion_brown8_s.jpg

Ergonomija je takođe u fokusu - rekli bismo, ne dovoljno, budući da uz tastaturu ne ide nikakav naslon za dlanove što inače veoma cenimo kod tastatura. Čak je i G410 imao svojevrsni mini-naslon. No, G610 Orion to nadoknađuje svojom ergonomijom nagiba, pošto ima dupli set nožica. Stoga tastatura može biti postavljena horizontalno ili pak pod nagibima od 4 ili 8 stepeni, zavisno od toga koji se set nožica izvuče.

Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model G610 Orion
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Ergonomija - Tri nivoa podešavanja ugla tastature
 • Profili Da
 • Masa 1259 grama
 • Dimenzije 153 x 443.5 x 34.3mm
 • Garancija Zagarantovana sva prava kupaca po osnovu zakona o zaštiti potrošača
 • Dodatno Mehanička gejmerska tastatura sa pozadinskim osvetljenjem.
  - Cherry MX Braon mehanički prekidači (tihi prekidači koji podržavaju do 50 miliona klikova)
  - Prilagodljivo pozadinsko osvetljenje podrazumeva podešavanje osvetljenja za svaki taster
  - Pomoću Logitech softvera moguća je sinhronizacija svetla sa ostalim Logitech uređajima
  - Multimedijalni tasteri i valjak za kontrolu jačine zvuke
  - Uz pomoć Logitech softvera moguće je prilagoditi F1-F12 tastere
  - 26 "Anti Ghost" tastera

Takođe, puno pažnje je posvećeno samim tasterima. Svi su premazani slojem koji unapređuje taktilni osećaj, ali i ima jasnu estetsku funkciju - eliminiše ostavljanje otisaka prstiju. Prema specifikacijama, Logitech garantuje 26-key rollover funkciju, što znači da ne treba brinuti o "gubljenju" tastature u slučajevima kada se pritisne veliki broj tastera u uzavrelom trenutku nadmetanja u nekoj igri.

Korišćenje

Primetili smo dve stavke u samom rasporedu. Napominjemo da je reč o US rasporedu tastera. Prisutno je veliko Enter, što nam se dopada, a imamo potrebu da to naglasimo jer nije često videti ga na skupljim tastaturama, posebno mehaničkim. Sa druge strane, levi Shift taster je malih dimenzija i trebalo nam je dosta da se naviknemo na to. Voleli bismo da je desni Shift prepolovljen umesto levog, ako je već trebalo obezbediti prostora.

logitech_g610_orion_brown6_s.jpg

Logitech je na modelu koji smo dobili na test implementirao Cherry MX Brown tastere, ali na tržištu postoji i varijanta sa Red tasterima. Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno. U paketu nema alatke za vađenje tastera, što je veoma korisno kada trebate da očistite tastaturu, ali je i bez nje uklanjanje vrlo lako uz bilo kakvu polugu.

logitech_g610_orion_brown9_s.jpg

Braon mehaničke tastere ne preferiramo, kao što ste mogli da zaključite iz naših ranijih testova mehaničkih tastatura, jer niti nude naročito responzivno, niti tiho kuckanje, niti su taktilno na nivou Red ili Blue tastera. Naravno, daleko su bolji od svega ostalog, ali ukoliko se opredelite za Logitech G610 Orion, naš savet je da ga uzmete u varijanti sa Cherry MX Red tasterima.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!

Tim rečeno, tasteri imaju dobru dubinu hoda od 4 milimetra i aktivaciju na 2 milimetra, što ih čini više nego pristojnim u svakodnevnom radu. Odlikuju se pozadinskim osvetljenjem bele boje, koje se može kontrolisati iz prateće aplikacije. Možete podešavati različite šeme, stilove osvetljenja (talasasto, uniformno, po grupama ili po pojedinačnim tasterima), što je lep dodatak i ostavlja upečatljiv vizuelni utisak. Štaviše, pomoću Logitech softvera moguća je sinhronizacija svetla sa ostalim Logitech uređajima.

g610softver1_s.jpg


Softver

Softver koji se koristi je potrebno preuzeti sa interneta, u slučaju da želite da vršite dodatna prilagođavanja ili podesite ovu tastaturu. Osim belog LED osvetljenja, moguće je da ćete želeti da podesite i prilagodite funkcijske tastere. Moguće je preuzeti i profile za razne igre, a njihov spisak je zaista impresivan.

g610softver2_s.jpg

Logitech G610 Orion nema nikakve posebne makro tastere. Zato je proizvođač omogućio da se pomoću softvera prilagode funkcijski, odnosno F tasteri. Na taj način možete nekom od F1-F12 tastera dodeliti određenu funkciju, odnosno programirati ga na sličan način kao što se to čini sa makroima. Iskreni da budemo, nama se ovakav pristup možda i više sviđa od izdvojenih makroa, i funkcionalno i estetski.

g610softver3_s.jpg

Zaključak

Logitech je u delikatnoj poziciji u ovom segmentu. Budući da je oklevao da uđe na tržište mehaničkih tastatura, došao je u situaciju da tempo diktira neko drugi, što je za takvog giganta neprihvatljivo i očito je da želi da se etablira u samom vrhu. Sa druge strane, mnogi koji su želeli mehaničku tastaturu su sebi već priuštili primerak, a ovako postojane i izdržljive tastature se ne menjaju često.

logitech_g610_orion_brown5_s.jpg

Uz sve to, Logitech je eksperimentisao sa Romer-G tasterima. No, sada je rešio da eksperimentisanju nema mesta, makar kada je G610 u pitanju. Rezultat je tastatura sa isprobanim, proverenim Cherry MX svičevima, koja se ponaša odlično u svakodnevnoj praksi. Uz sve to, dozvoljava sebi da ne bude po svaku cenu potpuno "old school" i stoga ima par dodataka koji poboljšavaju svakodnevni rad i ugođaj. Tastatura je kvalitetna, sa atraktivnim osvetljenjem, klasičnog oblika i tu nije bilo mnogo filozofiranja.

logitech_g610_orion_brown4_s.jpg

Naša preporuka bi bila da se ipak odlučite za Red varijantu tastature umesto Brown (cene su identične), jer smatramo da ista donosi još bolje karakteristike u svakodnevnoj upotrebi. Uvereni smo da će Logitech samo imati koristi od opredeljivanja za Cherry MX svičeve. To kažemo jer smo potpuno uvereni da će ubuduće samo napredovati na ovom malom, ali očigledno veoma profitabilnom i značajnom segmentu periferija.

Prednosti

- Dobar osećaj u radu
- Visok stepen prilagodljivosti
- Pozadinsko osvetljenje, podesivo pomoću softvera
- Multimedijalni tasteri i druge sitnice
- Cherry MX prekidači na Logitech tastaturi, konačno

Nedostaci

- (Uslovno) Visoka cena
- Mali Shift taster na levoj strani tastature
- (Subjektivno) Bilo koji mehanički tasteri su bolji od Brown varijante - srećom, postoji Red varijanta u prodaji

Tastaturu na test ustupio Logitech.

shin-bojan Član postova: 7576
Cherry MX Brown kao zamerka. Boze sacuvaj .
Apple Neregistrovan korisnik
Evo kako se cuju Cherry MX Red i Brown sa Double Shot PBT. Potpuno drugacije od ABS.
To vam je ono sto je nekada bilo na tastaturama, samo sto je ranije vecinom Cherry MX Black bio
Dok je ABS je skinut sa ovih nemehanickih tastatura. Postoji i Double Shoot ABS, Filco set ali nepitajte kako wasd tasteri izgledaju posle 3-4 godine upotrebe dok tastatura i switchevi Filco su kao novi.
https://www.youtube.com/watch?v=m8_80KnKGfA
https://www.youtube.com/watch?v=CA_6YEIEHtg
docleano Neregistrovan korisnik
Trebali su da naprave TKL verziju. Mnogo vise mi odgovara.
Da je ranije izbacio ove tastature 2013-2014 mozda bi uzeo. Sada sam presao na tastature gde je LED sporedna stvar ili ih nema a gde je kvalitet izrade bitan. Moja tastature ja Deck 87 Francium PRO White Backlight-CherryMX Brown, tastatura je USA Layout,Double Shoot PBT keys.Jedina fabricka tastatura sa translucent PBT tastaterima.Shvatio sam da mi LED nje potreban.Kucajuci sa DS PBT i da ne vidis tastaturu samo zvuk imas osecaj da je jaka, cvrsta, stabilna, kvalitetna kao da je deo stola sa tasterima. Platio sam 145$ ukupno 190$ sa mechanicalkeyboards.
Druga revizija Ima najbolje nogice koje sam video 2 nivoa oba sa gumom i treci bez feet
Treba se odluciti da li zeli RGB efekt ili kvalitet. Kao sto RGB i LED nikada nece izgledati na PBT tako dobro, tako ni ABS tastari nece odavati tako skup i kvalitetan bump kao PBT.Na njemu tasteri nikada ne izgledaju masni, i pod uglom povrsina je uvek kao nova.Od switch preferiram Brown ili Clear.
Clear su jos bolja verzija za kucanje, cvrsci ali losija za gaming. To su prave mehanicke bez Click zvuka kao kod Blue. Mislim da je i Green bolje izabrati nego Blue ko voli Click.
Ako ja treba da vam biram kvalitet... 1.Flico Majestouch 2 TKL MX Brown (ABS moze se zameniti) 2.WASD V2 87 TKL MX Clear (Double Shoot PBT), 3.Deck 87 Francium PRO MX Brown (Double Shoot Translucent PBT). Ukoliko volite jos manje onda Filco Manilla Air Bluetooth MX Brown(ABS).

Test: Cooler Master Devastator II (VIDEO)

Test: Cooler Master MasterKeys Lite L

10203
10205
10206
10207
10208
10209