Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G603

05.10.2017 13:47 | 0 Games
Test: Logitech G603

Nova “G Lightspeed” serija periferija kompanije Logitech obećava puno. Sastoji se od G603 miša i G613 tastature, ali je lako moguće da će je Logitech u budućnosti dodatno proširiti. Danas vam predstavljamo G603 miša, koji predstavlja novog bežičnog miša okrenutog gejming populaciji. Da li je novi miš dobar proizvod i nudi li dovoljno osobina kakve priželjkujemo u vremenu kada smo možda i pomalo razmaženi kvalitetom periferija? Pogledajmo...

Filip Majkić

Logitech je želeo da postigne puno sa novom serijom bežičnih gejming periferija. No, koliko je u tome uspeo? Na papiru, obećanja su velika. G603 je bežični miš, koji ima karakteristiku da može da radi u kombinaciji sa WiFi ili Bluetooth konekcijom, što možete da birate preko prekidača na donjem delu miša. No, daleko veća i značajnija novina jeste u njegovom senzoru. Reč je o debitantskom proizvodu u tom smislu.


logitech_g603_14_s.jpg


Naime, Logitech je za ovog miša kreirao potpuno novi senzor. Reč je o senzoru koji je poneo ime HERO, kao pogodno odabran akronim od High Efficiency Rated Optical izraza, koji opisuje glavne namere sa ovim optičkim senzorom. Naime, cilj je bio iskombinovati bežični gejmerski miš visokih performansi sa dugim trajanjem baterije. Novi senzor, prema tim tvrdnjama, donosi odličan optički senzor za igranje, najbolji u smislu energetske efikasnosti, kako bi ponudio optimizovanu potrošnju i doneo dugo trajanje baterije. Osetljivost senzora iznosi 12000 DPI, i kompanija navodi da on 10 puta efikasnije troši energiju. 500 sati intenzivnog bežičnog gejminga svakako zvuče obećavajuće. Zvuči sjajno, zar ne?


logitech_g603_1_s.jpg


Uređaj

Logitech G603 stiže u veoma maloj i jednostavnoj kutiji, koja je adekvatno dizajnirana. U njoj zatičemo miša, kratko uputstvo, te minijaturni risiver sa produžnim kablom. Takođe, tu su i dve AA baterije. Sve u svemu, sve što je potrebno da počnete da koristite miša. G603, za svaki slučaj da spomenemo, ne podržava promenu mase tegićima – što je dobro, budući da je miš solidne težine.


Specifikacije
 • Model G603
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost HERO senzor, do 12000 DPI
 • Broj tastera 6
 • Dodatno Wireless Gaming miš
  2 x AA baterije
  Omron mikrosvičevi sa 20 miliona garantovanih klikova
  Mehaničke opruge ispod glavnih tastera za prijatan klik
  500 sati do 18 meseci rada zavisno od odabranog moda
  Prekidač na donjem delu miša za odabir režima potrošnje i performansi
  Dualna konekcija - Lightspeed Wireless ili Bluetooth
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Da
 • Dimenzije 124 x 68 x 43 mm
 • Masa 112.3 grama sa jednom AA baterijom
  135.7 grama sa dve AA baterije
 • Garancija 2 godine


Miš je...prilično jednostavan. Ne govorimo to u negativnom kontekstu, mada moramo reći da su nas razmazili vrhunski miševi. Ovo je bežični gejming miš, ali je vrlo bazičan u svakom smislu. Nema velikih gumiranih površina, nema posebnih mikronanosa, ne postoje delovi visokog sjaja, niti nečega što bi ukazivalo na visoku klasu miša. Sve je tu, sve je korektno, ali opet nešto fali, da povuče, izazove „vau“ efekat...


logitech_g603_2_s.jpg


Sa druge strane, to će se možda desiti tokom samog korišćenja, zahvaljujući odličnim mehaničkim prekidačima implementiranim ispod glavnih tastera. Zahvaljujući njima, osećaj u kliktanju glavnim tasterima je sjajan! Takođe, upotrebljeni su Omron mikrosvičevi kojima je broj garantovanih klikova oko 20 miliona.


logitech_g603_7_s.jpg


Sa gornje strane se nalazi točkić koji je solidan, ali koji ipak nije Hyper-Scroll, što bi učinilo ovog miša još zanimljivijim i za druge grupe korisnika osim igrača. Sa donje strane imamo dva prekidača. Jednim biramo između Bluetooth i WiFi veze – da, ovaj miš podržava tzv. dualni mod rada i može se koristiti sa više računara. Drugi prekidač služi za odabir režima rada (Hi i Lo), odnosno gašenje miša (Off).


 logitech_g603_5_s.jpg

 

U praksi

Korišćenje

Razlika između Hi i Lo modova pomenutih na kraju prethodne strane, koje birate prekidačem sa donje strane miša, je u tome što se Hi preporučuje za igranje i u njemu je report rate miša fiksiran na 1 ms. Sa druge strane, u Lo modu je report rate 8 ms, i taj mod se preporučuje za obično, standardno korišćenje, kako bi se maksimalno prištedela baterija. Logitech obećava 500 sati intenzivnog gejminga u Hi režimu, odnosno 18 meseci autonomije u Lo režimu rada.


logitech_g603_3_s.jpg


Tu dolazimo do, po našem mišljenju, najvećeg problema ovog miša. Naime, on radi pomoću dve AA baterije. Zapravo, može da radi i sa jednom baterijom, ali je nama miš lagovao u takvim situacijama u Hi modu. Drugim rečima, ako želite da se igrate sa igračkim mišem, koristićete dve baterije. Tada, za razliku od situacija kada imate internu bateriju u mišu i možete da kontrolišete težinu, njegova težina postaje prilično izražena. Preko 135 grama je u pitanju, a to ćete zaista osetiti pod šakom.


logitech_g603_6_s.jpg

 


Ponovo, može biti da su nas razmazili miševi kao G900, G903 ili G703, ali težina zaista utiče na iskustvo. Recimo, apsolutno se oseti drastično veći zamor ruke i šake naspram pomenutih miševa u igri kao što je StarCraft Remastered, koji od igrača zbilja zahteva maksimalnu posvećenost i veštinu. Već nakon par pokreta shvati se lako o čemu govorimo, a do kraja partije sa mnoštvom klikova po minutu, proklinju se i miš i kompjuter i protivnik...

Druga stvar koja je povezana sa prvom jeste što je miš isključivo projektovan za palm grip. Odlično, ako isključivo tako držite miša. Ako ste navikli na nešto drugo, onda G603 nije miš za vas, a takav je veliki broj igrača. Palm grip orijentacija je podstaknuta i težinom miša, o čemu smo već govorili. Sveukupno, to rezultuje pomalo paradoksalnom situacijom – G603 i nije neki igrački miš, uprkos tome što se svrstava u Gaming proizvode i ima igrački senzor.


logitech_g603_8_s.jpg


Mogli bismo reći da je dobar all-rounder, da je ovo period od pre nekoliko godina, ili da se u međuvremenu nisu pojavili mnogo bolji miševi. Iskreni da budemo, za uređaj kome je preporučena cena 80 evra (samim tim, očekujemo da realno u maloprodaji košta preko 10000 dinara), ne dobija se puno. Recimo, stari G700 je puno više nudio za naš ukus, a ako se već daje tolika količina novca, možda je bolje dodati još samo malo i uzeti neki od, po našem mišljenju, ipak boljih modela, kao što su G703 ili G903.


Softver


logitech_g603_softver_1_s.jpg


Logitech Gaming Software podržava i G603. Ne zatičemo nikakva posebna iznenađenja, mišu se može detaljno podešavati DPI, ili menjati funkcije na nekom od šest tastera. Podržan je i apdejt firmvera. U principu, ni ovde ne zatičemo nikakve posebne novitete.Možete koristiti profile za posebne igre koje možete preuzeti sa Logitech sajta ili od drugih korisnika, ali je to na mišu kao što je G603 od ne tako naročitog značaja, budući da se ne može lako koristiti na različite načine, nije modularan ili prilagodljiv. Ono što vidite kada ga ugledate i izvadite iz kutije je ono čime će raspolagati dok bude trajao.


 

 

Zaključak

Možda će neko pomisliti da smo i previše strogi prema G603 mišu. On svakako ima svojih dobrih strana. Pre svega, bežični miš uvek nudi veću dozu fleksibilnosti i osećaja slobode, bez obzira da li potonju zaista donosi ili ne. Može da radi u dualnom modu, podržavajući Bluetooth – ali svakako ne preporučujemo da se igrate preko Bluetootha zbog laga. Biće veoma zanimljiv svima koji preferiraju palm grip, iako nije naročito fleksibilan za druge načine držanja. Omron mikrosvičevi garantuju 20 miliona klikova, a tu je i prepoznatljiv Logitech kvalitet.


logitech_g603_15_s.jpg


No, najveći broj ovih stavki je prioritetan za neke druge kategorije, a ne gejming. Da je ovo kancelarijski ili mejnstrim miš, verovatno bismo rekli da je veoma dobra kupovina i to bi bilo to. Ovako, on kao da nije ni predviđen za gejming kategoriju po bilo čemu osim po senzoru, pa onda mora da se trudi da to nadomesti, kao nedovoljno brzo krilo ili nizak centar. Hero senzor je dobar – ali već smo rekli da drugi aspekti veoma utiču na iskustvo korišćenja, a pre svih težina i cena. Prosto, za ne naročitu razliku u ceni možete kupiti, po našem mišljenju, dosta bolji G703. Ili, ako zaista želite ultimativni igrački miš praktično bez mane, možete da kupite G903. G603 nije toliko jeftiniji od ovih modela kolika je, prema našem mišljenju, razlika u ukupnom utisku.


logitech_g603_1_s.jpg


Ponavljamo, to sve ne znači da je G603 loš miš. On je zapravo veoma solidan, i ako spadate u grupu korisnika koji bi cenili njegove udarne karakteristike – predstavljaće zanimljiv izbor. Senzor funkcioniše veoma dobro, verujemo i da su navodi o dugotrajnoj autonomiji realni (mi nismo za nedelju dana uspeli da iscedimo baterije u Hi modu iako smo ga koristili i za igranje i za standardan rad na desktopu, ako vam taj podatak znači), tako da je za očekivati da će imati svoju publiku. Možda ne toliku koliku očekujemo za G703 i G903, ali tako je to u životu.


Prednosti:

- Senzor
- Dugo trajanje baterije
- Omron mikrosvičevi sa 20 miliona garantovanih klikova
- Mehaničke opruge ispod glavnih tastera za prijatan klik
- Dualna konekcija - Lightspeed Wireless ili Bluetooth


Nedostaci:

- Visoka cena za ono što nudi, radije bismo dodali još malo za bolje Logitech modele
- Težina miša zbog dve AA baterije koja utiče na igranje
- Nema Hyper-Scroll
- Običan dizajn koji ne privlači
- (Uslovno) Samo palm grip, što može biti i prednost ako tako držite miša

Preporučena cena: oko 80 evra


Uređaje na test ustupio
Logitech.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Bežični Logitech gejming miševi: G903 i G703

Test: Logitech G613

10404
10405
10406
10407
10408
10409