Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G602

01.10.2014 14:40 | 0 Games
Test: Logitech G602

Verovatno nijedan miš koji je do sada došao na naš test nije izazivao takve neodumice kao miš koji vam danas predstavljamo. Delimično je za to zaslužna i činjenica da smo za njegove karakteristike znali dosta unapred pre nego što smo došli u situaciju da ga isprobamo. Zaista, kada G602 proanalizirate nameću se uglavnom pitanja koja počinju sa "Zašto..." ili "Kako..." No, jedno su analize napamet, a držanje miša u rukama je svakako nešto sasvim drugo. Da li je nova Logitechova bežična kreacija uspela da razveje naše sumnje i da nas delimično ili potpuno osvoji, saznaćete na narednim stranicama

Test: Logitech G602

Filip Majkić

Iskreno, svesni smo da je ovaj miš predmet brojnih kontroverzi, ne samo kod nas. Letimičan pogled na utiske naših kolega i "kolega" sa interneta je dovoljan ne da čuđenja odagna, već da nas natera na još drastičniju sumnju. Sa jedne strane, test koji o mišu govori prilično loše, ali sa pozitivnim ukupnim utiskom, sa druge test koji o mišu govori u superlativima ali kroz ceo tekst autor objašnjava "da preferira miševe u odnosu na tačped..." I tako, od teksta do teksta, od mesta do mesta, svašta bi se moglo zaključiti. U trenutku kada smo došli do teksta u kome autor tvrdi da "nije uočio nikakve razlike između G600 i G602 u realnom korišćenju," a imajući u vidu da je jedan miš laserski a drugi optički, i da je jednom osetljivost 8200 dpi a drugom 2500 dpi, odlučili smo da prestanemo da se zbunjujemo i iskažemo prezir (ili samozaljubljenost) gašenjem svih tabova.
 


Iskreno, Logitech G602 nam deluje kao miks svega što postoji u svetu miševa. Svega tu pomalo ima. Plasiran je kao deo gejming serije, bežičan je, masivan, relativno skup, sa optičkim senzorom niskih osetljivosti, slabijim report rate-om, težak je, pa još radi na AA baterije. Zaista, svega tu ima. Uspeva li da se iskristališe iz svega ovoga nešto što bi nam pomoglo u razrešenju misterije i otpetljavanju čvora zvanog Logitech G602?

Matična kompanija naglašava da je G602 miš namenjen igračima - uostalom, deo je G serije. Međutim, moramo da u samom startu kažemo da nam nije sasvim jasno kojoj je ciljnoj grupi ovaj miš namenjen. Pretpostavljamo da je izašao kao zamena/dopuna za G600, ali mu je cena veoma visoka, stavljen je optički senzor, da treba da posluži kao pristupačnija alternativa G700(s) mišu u bežičnom svetu. No, stičemo utisak da je miš povukao neke osobine koje ga jednostavno ne svrstavaju u premium segment, u kome po ceni od preko 9 hiljada dinara svakako pripada, hteo ili ne hteo. Pogledajmo kako stoje stvari sa G602 u praksi.


Pakovanje

G602 dolazi u pakovanju veoma slično ostalim modelima G serije. Novom serijom igračkih miševa dominiraju plava i crna boja, tj. plavi detalji na crnoj podlozi, pa je tako i sa pakovanjem. U paketu nema softvera, već se Logitech Gaming Software preuzima sa interneta, što je sasvim logičan potez, u skladu sa trendovima.


U paketu ćete pronaći samog miša, koji je relativno masivan. Tu su i osnovna uputstva sa garancijom, Logitechov Nano risiver, kao i produžni USB kabl. Obzirom da je domet bežične 2,4 GHz konekcije deklarisana na svega 3 metra, ima logike isporučiti produžni kabl za Nano risiver. Kao što stoji na nalepnici, to je kabl namenjen isključivo tome da se u njega stavi bežični adapter. Time možete Nano risiver postaviti na povoljniji položaj i izbeći neku prepreku ili zaobići neke smetnje koje bi rezultovale lagom.
 


Baterije se isporučuju u samom mišu, tj. već su ubačene. Koriste se AA baterije. Nema nikakvog punjača niti interne baterije, koja bi se na bilo kakav način punila. Dakle, ili ćete koristiti klasične AA baterije, ili punjive baterije, ali ćete sami morati da se postarate da obezbedite punjive baterije, kao i punjač. Osim toga, AA baterije prilično povećavaju masu miša. Moguće je koristiti miša i sa jednom baterijom, ali se tada ta baterija neuporedivo više troši, pa nećete dostići abnormalnu autonomiju, koju Logitech posebno naglašava. O svemu tome više u utiscima...

 

Logitech G602

Kategorija

Gaming, bežični

Senzor

Optički (Delta Zero)

Osetljivost

2500 dpi

Broj tastera

11 programabilnih tastera

Skrol

2-way (običan)

Erogonomija

Prilagođen za dešnjake

Memorija

Da

Promena osetljivosti

Podržana promena u letu

Dimenzije

83 x 139 x 44 mm

Masa

130g sa jednom AA baterijom , 153g sa dve

Garancija

2 godine

Cena

9390 dinara

 

Dizajn, karakteristike

G602 je miš relativno većih dimenzija, i pogodovaće korisnicima koji koriste tzv. palm grip. Solidno je visokog profila, i ergonomski potpuno usmeren ka dešnjacima.  Zanimljivo je da sam miš zapravo nije toliko širok koliko se može steći utisak sa fotografija, tj. da deo na koji naslanjate dlan nije naročito širok. To se nadoknađuje ležištem za palac. Osnovni tasteri (tzv. levi i desni) su nešto uži nego što bismo to voleli, a to se jasno vidi kada se G602 postavi pored, recimo, G500s modela.
 


Miš je tamno sive i crne boje, sa brojnim detaljima koje treba istaći. Za razliku od drugih miševa G serije, veliki tasteri nisu ukrašeni. Isto kao kod njih, bokove odlikuje hrapava površina, koja pomaže pri držanju miša i tokom dugotrajnih igračkih sesija, a naročito osobama kojima se dlanovi i prsti više znoje. Hrapava površina se proteže i pri zadnjem delu, koja sa bočnim hrapavim površinama daje kontinualnu celinu. U centralnom delu se nalaze nabori, ali ovi nabori uopšte nisu toliko hrapavi koliko možda odaju vizuelni utisak.

G602 ima 11 programabilnih tastera. Osnovni tasteri koriste Omron mikrosvičeve, sa garantovanih 20 miliona klikova. Impresivna brojka, a imajući u vidu Logitech reputaciju i kvalitet, treba se pouzdati u njihov kvalitet izrade. Na boku se nalazi 6 tastera umesto klasičnih back i forward. Svi su programabilni. Ovim putem se G602 kandiduje pre svega za RTS i MOBA miša, mnogo više nego za FPS miša, što takođe treba imati na umu. To će posebno doći do izražaja uskoro, kada pređemo na pitanje senzora...

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Nvidia Shield

Test: Thrustmaster Ferrari Wireless GT Cockpit 430 Scuderia Edition

10404
10405
10406
10407
10408
10409