Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G513 Carbon mehanička gaming tastatura

25.06.2018 12:19 | 0 Games

Ivan Mančić

Logitech je kompanija sa zaista dugom istorijom gejming proizvoda i još dužom kada su u pitanju periferije namenjene PC računarima. Tokom tog vremena, napravili su i zaista visoku reputaciju po pitanju kvaliteta i tehničkih inovacija, dajući ljubiteljima računara, a naročito gejmerima, puno razloga da se interesuju za svaki novitet koji nam dolazi iz Logitech-a. Kompanijin G brend koji je u potpunosti posvećen gejmingu je svakako jedan od lidera na tom polju i poseduje prilično impresivan portfolio zaista sjajnih uređaja. Nedavno su u okviru ove serije predstavljeni i uređaji nove generacije, koji pored očekivanog redizajna donose i neke nove funkcije. Kako je RGB osvetljenje apsolutni trend u svetu tehnike, bez obzira na tip uređaja, Logitech nam na novim uređajima donosi i svoju LightSync tehnologiju koja preuzima kontrolu nad osvetljenjem i umesto lepih, ali realno beskorisnih efekata, daje mu kontekst. Iz ove nove generacije, na našem testu se ovog puta našla Logitech G513 Carbon mehanička gejming tastatura.

Pakovanje, izgled

g51317_resize.jpg


G513 dolazi u uobičajenom pakovanju kada je u pitanju G serija. Lepo dizajnirana kutija sive boje, sa plavim imenom proizvoda i velikom slikom koja tastaturu ističe u prvi plan. Na kutiji se nalaze i oznake kodnog rasporeda, u našem slučaju US International, kao i tip prekidača. Sa zadnje strane vas očekuju kratka pojašnjenja vezana za osvetljenje, tastere i materijal korišćen prilikom izrade.

g51307_resize.jpg


U unutrašnjosti kutije vas pored same tastature očekuje i odvojeno odmorište za dlanove, dodatne kapice za tastere i alat za njihovu zamenu. 
Gornja ploča G513 je izrađena od legure aluminijuma i magnezijuma, sa tamno sivom (carbon) anodiziranom površinom i izgledom brušenog metala. Ovo tastaturi daje vrlo lep izgled, kao i odličnu robustnost, pa tastatura ne reaguje na uvijanje i savijanje.

g51308_resize.jpg


Donja strana je izrađena od plastike, a na njoj se nalaze i četiri gumirane kvadratne stopice koje sprečavaju klizanje po stolu, kao i nožice koje možete podići po želji i na taj način promeniti ugao nagiba tastature. Nama se tokom testa više dopao položaj sa većim nagibom, najviše zahvaljujući činjenici da tastere, koji imaju blago ulegnuće ka sredini, postavlja u prirodniji položaj za precizan pritisak na dole.

g51304_resize.jpg


Sa zadnje strane tastature se nalazi i dodatni USB port na koji možete povezati miša, ili ga jednostavno koristiti kao priručni USB Hub za npr. Flash diskove. Port je passthrough tipa, kako ne bi unosio dodatno kašnjenje, pa je to ujedno i razlog zašto tastatura poseduje dva USB konektora za vezu sa računarom. Zbog ovoga, kabl, koji nije odvojiv od tastature, je solidne debljine u odnosu na uobičajene, sa pletenom zaštitom i deluje vrlo robustno.

g51319_resize.JPG


Sama tastatura je vrlo solidne težine, iznenađujuće obzirom na laganu leguru, pa pretpostavljamo da je namerno otežana upravo zbog sprečavanja klizanja. Ovo svakako pozdravljamo, jer je stabilnost, naročito kada je gejming u pitanju vrlo bitan faktor. 
Tastatura je praktično standardne veličine za modele sa numeričkim delom i oko 7mm okvira oko tastera sa svake strane.

g51316_resize.jpg


Uz tastaturu dolazi i odmorište za dlanove napunjeno nekom vrstom memorijske pene i sa površinom od veštačke kože. Odmorište se ne vezuje sa tastaturom na bilo koji način, magnetno ili mehanički, pa ga po želji možete koristiti ili skloniti. Nedostatak veze u ovom slučaju je čak i prednost, jer ona ne utiče na stabilnost. Odmorište takođe poseduje šest gumiranih kvadratnih stopica sa donje strane koji sprečavaju klizanje, pa nam se prilikom upotrebe nije dešavalo da ono i tastatura šetaju ili klizaju, već je sve bilo savršeno stabilno. Samo odmorište je izuzetno udobno i prosto smo poželeli da ga kupimo odvojeno i koristimo sa bilo kom tastaturom. Osećaj koji pruža je sličan fantastičnim Microsoft Natural tastaturama koje smo nekada koristili i koje su bile pojam udobnost pri kucanju.

Tasteri

g51310_resize.jpg


Cherry MX tasteri u raznim svojim varijantama su praktično standard kada su u pitanju mehaničke tastature iole više klase. Iako Logitech u svojoj ponudi ima i tastature sa ovim prekidačima, u svom arsenalu poseduje i sopstveno rešenje u vidu ROMER-G tastera koji dolaze u dve varijante, ROMER-G Tactile sa taktilnim odzivom, poput Cherry MX Brown i ROMER-G linear bez taktilnog odziva, poput npr. Cherry MX Red tastera. Na našem primerku G513 Carbon tastature su se nalazili ROMER-G Tactile, pa smo bili u prilici da ih uporedimo direktno sa konkurentskom tastaturom sa Cherry MX Brown.

g51309_resize.jpg


Taktilni Logitech tasteri nude nešto tiši zvuk prilikom kucanja, kao i nižu frekvenciju od svog Cherry MX ekvivalenta. Zvučni odziv je samim tim i nešto diskretniji i prijatniji, a i dalje svakako dovoljno jasan za kvalitetan feedback prilikom kucanja. Interesantno je da se nakon pritiska može čuti odzvanjanje opruge, koje nije prisutno na Cherry MX Brown, srećom dovoljno tiho i sa takvim tonom da nije nešto što bi nerviralo korisnika, više kao nešto što vam daje utisak da vam je pod prstom nekakav mehanizam. Takođe, ovi tasteri nude i subjektivno nešto viši otpor od svojih braon suparnika i pored identične specifikacije od 45g, kao i nešto plići prag taktilnog odziva od 1.5mm u odnosu na 2mm kod MX Brown, uz nešto niži ukupan hod (3.2 umesto 4mm). U praksi ovo, makar po našem ukusu, čini kucanje preciznijim jer taster ranije okida, a brže se vraća u početni položaj. Dodatni otpor čini i da tasteri deluju kvalitetnije prilikom kucanja usled manje prilike za šetanje po bočnim osama.

g51311_resize.jpg


Spomenuli smo da u pakovanju dolaze i rezervne kapice za tastere. U pitanju su kapice koje se razlikuju od standardnih i umesto blago zaobljenog ulegnuća, nude ulegnuće oblika pravougaonog trapeza. U pitanju su tasteri namenjeni gejmingu (QWERASD i 12345), koji pod prstima, zahvaljujući različitom obliku daju jasan osećaj, pa ćete kombinovanjem, odnosno zamenom nekih ili svih kapica, omogućiti sebi lakše snalaženje i sprečiti da vam ruka slučajno promeni položaj tokom igranja za jedan red na levo ili desno. Sjajan detalj koji do sada nismo viđali na drugim modelima.

Osvetljenje

Svaki od tastera je osvetljen individualnim RGB LED osvetljenjem koje se detaljno može podešavati u softveru, uz brze kontrole za profile, jačinu i modove putem Fn tastera.

g51301_resize.JPG


Moguć je izbor boje za svaki taster ponaosob, iz palete od čak 16 miliona boja, kao i grupisanje tastera u zone (npr. brojevi, WASD, funkcijski, numerički i kontrolni tasteri, strelice…). Naravno, tu je i šest predefinisanih efekata, poput prelivanja boje, disanja i slično, uz mogućnost izbora nijansi i brzine samog efekta. 
Kao da to sve nije dovoljno, tu je i editor koji će vam omogućiti da pravite sopstvene efekte, a koji nas je podsetio na pojednostavljenu verziju nekog softvera za video editing.

g51302_resize.JPG


Zaista, kada je osvetljenje u pitanju, ovo je tastatura koja će vam teško dosaditi. Pored toga, moguća je sinhronizacija osvetljenja sa ostalim Logitech RGB proizvodima jednostavnim izborom ikonice miša, zvučnika ili slušalica i klikom na taster Sync. Ono što je posebno zanimljivo je ranije pomenuta LightSync tehnologija koja ove, već ogromne mogućnosti podiže na viši nivo. Npr. moguće je izabrati applet koji analizira sadržaj ekrana i postavlja osvetljenje u skladu sa tim, kako bi upotpunio doživljaj, nešto poput npr. Ambilight tehnologije kod Philips televizora. Samim tim, različiti delovi tastature, kao i miš i zvučnici će biti obojeni različitim bojama, koje se menjaju u zavisnosti od sadržaja ekrana. Efekat je interesantan i donosi veću interaktivnost u odnosu na statično, ili uobičajeno promenljivo osvetljenje, a verujemo da naročito dolazi do izražaja sa Logitech G560 zvučnicima u kombinaciji.  

g51312_resize.jpg


Tu je i mogućnost vizuelizacije zvuka, pa osvetljenje u tom modu prati ritam i sadržaj muzike, praveći interesantan i efektan light show. Kao šlag na tortu, tu je mnoštvo profila za preko 300 podržanih igara, koji donose unapred podešeno osvetljenje za najbitnije tastere, kao i interesantne dinamičke efekte poput npr. RPM i Fuel level indikacije u simulacijama vožnje, trepćućeg reload tastera kada ste na izmaku municije, ili svetla koje vas obaveštava kada vas je protivnik primetio. Prilično impresivan spektar mogućnosti koje pored zanimacije za oči mogu zaista biti i korisne.

Zaključak

g51315_resize.jpg


U doba kada su mehaničke gejming tastature prisutne u velikom broju, a kvalitet je rekli bismo nikad izjednačeniji, Logitech je pronašao pravi recept kako da odskoči od ostalih i ponudi gejmerima nešto novo. Napredak tehnologije osvetljenja je pružio nove mogućnosti i neverovatno detaljan nivo podesivosti, ali to kao i svaka igračka brzo dosadi ako nije u funkciji nečeg korisnog. Upravo tu leži prednost Logitech G513 tastature, kao i drugih proizvoda koji će uslediti, a koji podržavaju Lightsync tehnologiju. Ukoliko broj gaming profila bude nastavio da raste, kao i ako Logitech u celu priču uključi i zajednicu, gejmeri će svakako imati razlog više da razmišljaju o nabavci i uparivanju Logitech periferija. U prilog tome govori i činjenica da je objavljen Developer SDK za ovu svrhu, pa očekujemo da se vremenom upotrebljivost ove tehnologije samo poveća.

g51313_resize.jpg


Naravno, Logitech se nije zadržao samo na softverskom unapređenju, pa su odlični Romer-G Tactile tasteri još nešto što bi probirljive moglo usmeriti na G513. Naročito kada se u obzir uzme zaista dobro odmorište za dlanove, koje uz odlične tastere kucanje na ovoj tastaturi čini neverovatno udobnim. 
Da li je ovo sve dovoljno da opravda cenu od oko 190€, ostavićemo vama da procenite. U svakom slučaju, Logitech G513 je izuzetno dobra tastatura koja će verujemo pronaći svoje vlasnike, kako među gejmerima, tako i među onima koji iznad svega cene udobnost.


Prednosti:
- Izvanredna udobnost
- Odlični taktilni tasteri
- Ogromne mogućnosti podešavanja

Mane:
- Cena

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HyperX Cloud Alpha pro gaming slušalice

Test: Redragon Devarajas mehanička gejming tastatura (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409