Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G410

03.02.2016 12:12 | 10 Games
Test: Logitech G410

Iz kompanije Logitech nam dolazi veoma zanimljiv proizvod, koji će biti veoma interesantan igračima, ali i svima koji su se do sada ustručavali da se upuste u nabavku mehaničkih tastatura. Reč je o tastaturi oznake G410 Atlas Spectrum, koja bi vrlo lako mogla postati naš favorit, ali koja je isto tako primer da dobar miks ne mora biti prost zbir svojih sastojaka. Šta time želimo da kažemo?

Filip Majkić

Kao što je to i inače slučaj, Logitech nije proizvođač koji stane nakon izbacivanja određene vrste uređaja. On svoju ponudu širi, uvećava, obnavlja. Tako danas na naš test stiže veoma interesantna tastatura, koja je logična iteracija onoga što je Logitech započeo sa svojim prvim mehaničkim tastaturama. Do nas je stigla G410 Atlas Spectrum tastatura, a našu “bolećivost” na tastature ovog oblika već veoma dobro znate. Može li se G410 po nečemu izdvojiti u ponudi mehaničkih tastatura, koja je danas daleko veća i bolja nego što je to bio slučaj donedavno?


G4XX

Samo ime nam daje povoda za kratku diskusiju. G410 je mehanička tastatura. G400 i G402 su miševi, a G430 je oznaka slušalica. Istina, Logitech svoje proizvode u poslednje vreme “počasti” i simpatičnim dodatkom, kao što je u ovom slučaju Atlas Spectrum, ili kao što je u slučaju G402 miša bio Hyperion Fury. Ipak, nagađamo da će za većinu korisnika brojna oznaka biti najbitnija - stoga, dobro pazite da ne pobrkate oznake miševa, tastatura, slušalica i drugih periferija...

logitech_g410_atlas_spectrum_001_s.jpg


Atlas Shrugged

Atlas je zapravo “umanjena” tastatura, tzv. “tenkeyless”; odnosno, grubo prevedeno sa engleskog, tastatura kojoj fali 10 tastera. Kojih 10 tastera je u pitanju? Naravno, u pitanju je numerički deo tastature. Kao i kod sličnih Cooler Master modela koje smo viđali, rezultat je tastatura male površine, koja je stoga zgodna za mnoge stvari. Recimo, možete je lako poneti sa sobom, što je između ostalog i namena ove tastature, za koju Logitech kaže da je kreirana sa LAN Party seansama i igračkim turnirima na umu.

logitech_g410_atlas_spectrum_002_s.jpg

Isto tako, zauzima manju površinu na stolu, pa je dosta pogodna u svim situacijama gde velika površina nije naročito neophodna. Bitno je naglasiti da Logitech nije štedeo na veličini tastera, koji su pune veličine, te korisnici mogu biti mirni sa te strane.

Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model G410 Atlas Spectrum
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Game Mode, Backlight on/off
 • Masa 794 g (830 g sa kablom)
 • Dimenzije 185,2 x 390,5 x 35,5 mm
 • Dodatno Ekskluzivni Romer-G Mechanical Switch tasteri
  Logitech Arx Control aplikacija


Makro tasteri...?

Ne, Logitech je odlučio da G410 ne koristi macro tastere, odnosno prepoznatljive programabilne G tastere koji su toliko dugo poznati široj publici. Iskreni da budemo, nemamo ništa protiv takve odluke, koja doprinosi da tastatura ne bude toliko glomazna i teška. Uostalom, iz same kompanije kažu da su sproveli obimno istraživanje među igračima i da je praktično uniformni stav bio da oni uopšte i ne koriste programabilne tastere. Stoga, čemu implementiranje? Naravno, makro tasteri mogu biti korisni i u igrama i van njih, te će stoga nekima njihov nedostatak biti objektivna mana tastature.

logitech_g410_atlas_spectrum_004_s.jpg

Mehanički tasteri - za novajlije i početnike

Logitech je kreirao Romer-G svičeve za svoje tastature, koji se razlikuju od industrijskog standarda za koji je zaslužna kompanija Cherry, odnosno koji imaju bitno drugačije karakteristike od svih vrsta Cherry MX svičeva. Iskreni da budemo, naoko nam se isti ne dopadaju previše, ali savršeno razumemo razlog za njihovu implementaciju i smatramo to dobrim potezom. O čemu se zapravo radi?

logitech_g410_atlas_spectrum_015_s.jpg

Romer-G svičevi imaju nižu vrednost aktuacije u odnosu na standardne mehaničke tastere, što znači da je tastere dovoljno pritisnuti 1.5 milimetara da bi se registrovao pritisak (ekvivalentna masa 45 grama) i komanda unela. Logitech ističe da u teoriji to znači 25% brži unos komandi, što trebate uzeti sa rezervom. Ono što ne trebate da uzmete sa rezervom jeste garantovani minimum od 70 miliona pritisaka, odnosno klikova koje svaki taster može da izdrži. Takođe, Romer-G svičevi su kreirani od nule tako da je posebna pažnja obraćena na osvetljenje. Zahvaljujući tome, nema rasipanja svetlosti i LED-ovi su montirani direktno ispod oznake samog tastera. Lepo, pregledno, odličan vizuelni užitak.

logitech_g410_atlas_spectrum_008_s.jpg

No, finalni razlog i ujedno najvažniji razlog koji vidimo u implementaciji Romer-G svičeva jeste prihvatljiviji prelazak na mehaničku tastaturu za vlasnike “običnih” tastatura. Autor je vlasnik dve mehaničke tastature sa Cherry MX svičevima, i isprobao je sve varijante ovakvih tastatura. Da li je Romer-G u nivou Cherry MX svičeva? Ne, nije. Subjektivno, bilo koji svičevi, osim možda MX Brown varijante, nude bolje iskustvo u kucanju. Međutim, osećaj koji pružaju Romer-G svičevi je upravo negde na pola puta od kvalitetne scissor-type tastature i standardne mehaničke tastature sa Cherry MX tasterima.

logitech_g410_atlas_spectrum_007_s.jpg

Stoga je ona idealna za sve koji se dvoume, za koje je prelazak na klasičnu mehaničku tastaturu preveliki zalogaj, koji se dvoume što zbog veće sile i otpora pri kucanju na mehaničkim tastaturama ili zbog buke koju većina mehaničkih tastatura proizvodi. Jednom rečju, ovo je odlična ulaznica u svet mehaničkih tastatura. Ima i boljih bekova, i kvalitetnijih štopera, i bržih krila, i snažnijih defanzivnih veznih igrača, ali samo Havijer Zaneti može da igra na svim spomenutim pozicijama...

 

 

U praksi

Ergonomija

Najvažnija karakteristika koja određuje upotrebljivost ove tastature jesu male dimenzije. Tasteri su klasičnog rasporeda, sa tom razlikom da levi Shift nije veliki, pošto se moralo naći mesta da se “udome” određeni taster. Razumemo zašto levi Shift nije veliki i voleli bismo da jeste, premda razumemo zašto nije. Sami tasteri su standardnog oblika i na njih nemamo nikakve primedbe. Udobnost u kucanju je sasvim korektna, a period privikavanja je veoma kratak, čak i ukoliko ste navikli da koristite neku veliku, masivnu tastaturu.

logitech_g410_atlas_spectrum_024_s.jpg

Na svim stranama je prisutno piramidalno zakošenje ivica. Levo imamo i neku vrstu drške, za koju tastaturu možete uhvatiti i poneti, ili pak kroz koju možete provući kabl i vezati je, tako je dodatno obezbedivši. Naslon za dlanove je hrapav, prijatan za oslanjanje ruke, ali isto tako i veoma kratak i asimetričan. Ne znamo ni sami da li će vam se to dopasti ili ne, i pretpostavljamo da će zavisiti od individualnih ukusa samih korisnika. Ne opterećuje tastaturu u smislu povećanja dimenzija, to je sigurno.

logitech_g410_atlas_spectrum_018_s.jpg

Na gornjem desnom delu se nalaze dva specijalna tastera, tik pored USB kabla. Jedan služi za isključivanje pozadinskog osvetljenja tastera, što nam se dopada. Ukoliko ne želite da tastatura šljašti, jednostavnim pritiskom na taj taster isključujete pozadinsko osvetljenje. Tik pored je taster kojim isključujete Windows taster, kako isti ne biste slučajno pritisnuli tokom igranja i “izleteli” u Windows desktop okruženje.

Zanimljivo je da tastatura nema USB hub, odnosno ne nudi dodatne USB portove. Sa jedne strane, to ide uz minimalizam koji je prisutan. Sa druge strane, tastatura nije baš jeftina, i voleli bismo da imamo i mogućnost da priključimo barem jedan USB uređaj na lak i jednostavan način. Ta funkcija, ukoliko je dostupna, jeste nešto na šta se brzo navikavate čak i ako inicijalno ne želite specijalno da je koristite.

logitech_g410_atlas_spectrum_011_s.jpg

Sa donje strane zatičemo velike, gumirane površine koje odlično pomažu prijanjanju tastature. Da je Logitech mislio i na detalje, vidimo i kada aktiviramo podizače, koji uzdižu zadnji deo tastature. Dno ovih oslonaca je takođe gumirano, što se vidi kada se aktiviraju, tako da i u toj varijanti ne treba imati bojazan da će tastatura “šetati”. G410 na stolu stoji veoma čvrsto i u tom smislu lako izdržava i nešto oštrije kucanje, baš kao što je slučaj sa masivnijim tastaturama.

logitech_g410_atlas_spectrum_014_s.jpg

Najzad, dolazimo do Arx slota. Reč je o dodatku koji se može izvući iz zadnjeg dela tastature, što nije novitet samo po sebi, ali sada taj Arx slot može da se u potpunosti izvuče iz tastature i postavi sa strane. O čemu je reč? Naizgled, stvar je vrlo prosta. To je dodatak u koji možete staviti smartfon ili manji tablet, koji će onda stajati ispred vas ili sa strane i vršiti funkciju pomoćnog ekrana. Stvari se malo komplikuju kada imamo u vidu da možete instalirati Logitech Arx softver na vaš smartfon i dobijati informacije o računaru, zauzeću procesora i slično. Međutim, prava stvar potiče otuda što danas mnoge igre imaju svoje mobilne aplikacije, pa tako možete preuzeti aplikaciju za Battlefield ili Assassin’s Creed i slično, i pretvoriti smartfon u interaktivnu minimapu koja vam prikazuje šta se dešava, a da sve to deluje veoma prirodno. U krajnjoj liniji, možete jednostavno držati Arx dok negde sa strane i svoj tablet ili smartfon u njemu, kao mesto u kome će stajati. I sam dok ima gumirane nožice, tako da nema bojazni po pitanju njegove stabilnosti.


Blještavilo i šljokice

Najzad, stižemo i do udarnog aduta tastature, a to je širok dijapazon podešavanja kada su boje u pitanju. Već smo govorili o specifičnoj osobini Romer-G svičeva koja omogućava visok nivo kvaliteta osvetljenja. G410 je u stanju da prikaže paletu od 16.8 miliona boja. Logitech softver, koji inače nije naročito koristan za druge stvar jer je tastatura izuzetno jednostavna i bazična, bez makro tastera ili drugih programabilnih stvari, zapravo ponajviše služi prilagođenju po pitanju boja.

logitechgamingsoftware.jpg

Možete se igrati i podešavati tastere na najrazličitije načine. Cela tastatura može svetleti jednom bojom ili biti raznobojna, možete individualnim tasterima ili grupama dodeljivati različita osvetljenja i slično. Faktički, možete tastaturu da pretvorite u skup duginih boja. Takođe su na raspolaganju i različiti efekti, poput isijavanja, zatamnjivanja i slično. Zanimljiva može biti i opcija “kodiranja” boja u skladu sa igrom, pošto na taj način možete dobiti vizuelno pojačanu reprezentaciju dešavanja u igri. Recimo, tastatura može svetleti sve snažnijom crvenom bojom dok ste sve bliže smrti u nekoj pucačini, ili da blješti crveno-plavo kako bi signalizirala da vas policija juri.

update.jpg

Naravno, sve ovo možete posmatrati i kao čistu kozmetiku. Interesantno jeste, ali vaš ukus diktira kako ćete koristiti tastaturu, a Logitech vam u softveru omogućava mnoštvo opcija za podešavanje osvetljenja. Iskreno, autor teksta preferira da tastatura ne svetli uopšte i sve tastature koristi upravo na taj način.

 

 

 

Zaključak

Logitech je kreirao odličnu tastaturu, koja nas je pozitivno iznenadila. Bojali smo se da ćemo dobiti neko polurešenje, poput ranijih modela kojima su mehanički tasteri bili samo na onih par mesta koja se najviše koriste prilikom igranja. Međutim, dobili smo odlično rešenje koje ne samo da ima svoje mesto u panteonu mehaničkih tastatura, već je zapravo relikvija koja može privući nove vernike u hramove moćnog kuckanja. To vidimo i kao najveću prednost tastature - njene osobine su upravo takve da će biti veoma privlačna za korisnike koji se dvoume da li preći na mehaničku tastaturu i da li bi bili u stanju da podnesu prelazak na dosta drugačije iskustvo.

logitech_g410_atlas_spectrum_022_s.jpg

Kada je već tako, postoji li mana tastature? Ukoliko je ima, onda je to cena. Naravno, kvalitet treba i platiti, ali u ovom trenutku cena tastature je preko 130 dolara ili evra na stranim tržištima. Stoga ne treba imati iluziju da će ona u domaćim prodavnicama biti jeftina, a taj cenovni rang je već u nivou odličnih mehaničkih tastatura. Ne kažemo da su te osobine naročito bitne, ali kada na papiru vidite da imate tastaturu sa svim tasterima, USB hubom, velikim naslonima za dlanove ili programabilnim tasterima, verovatno ćete biti skloniji takvom rešenju. Ili možda nećete, jer G410 Atlas Spectrum je tastatura za one koji žele jednostavnu, a kvalitetnu tastaturu.

logitech_g410_atlas_spectrum_023_s.jpg

Trebate li biti obeshrabreni? Nipošto! Tastatura je veoma kvalitetna, osećaj u upotrebi je odličan, a tu su brojne mogućnosti podešavanja, naročito u estetskom smislu. Veoma je prenosiva, ergonomija je dobra, kucanje vrlo lako i brzo „uhvatljivo“, a tasteri obećavaju dugotrajnost i pouzdanost. Pride, njihove karakteristike poput niske aktivacione sile ili standardnijeg zvuka će mnogo više prijati onima koji se lome da li da priušte sebi mehaničku tastaturu. Naš odgovor je dobro poznat - da, obavezno sebi priuštite mehaničku tastaturu ukoliko ste u mogućnosti. Nakon toga nema više nazad.

award_g410_s.jpg


Prednosti:

- Veoma dobre karakteristike i kvalitet
- Kompaktnost, prenosivost
- Dobar balans mehaničkih tastera
- Veoma dobro rešenje za one koji se “lome” da li da pređu na mehaničku tastaturu
- Iako se promoviše kao gejming tastatura, na ovoj tastaturi - kao i na drugim mehaničkim tastaturama - možete raditi mnogo više od toga


Nedostaci:

- Visoka očekivana cena
- (Uslovno) Ukoliko već imate mehaničku tastaturu, nema razloga da prelazite na ovu, već se držite Cherry MX sveta


Tastaturu na test ustupio Logitech.

docleano Neregistrovan korisnik
Tastatura ima zvuk tastera koji je nekako iritantan. Da se razumemo, ja volim "clicky sound" omiljeni switch mi je MX Plavi ali ovo sto je "smesno" i jos ima mnogo visoku cenu, pritom to uopste ne opravdava. Ne mogu da verujem da su oni izbacili ovako nesto .. svasta od njih, bolje i da su Kaliah switch-eve koristili nego ove. Hvala za recenziju ali za Logitech debeo minus.
G!!! Član postova: 5618
ima li info kad ce ove nove logitech tastature biti dosupne u srbiji
BokiPK Vip member postova: 4168
Uvažamo, naravno, taman posla kada bi bilo suprotno
Ali primetio sam da se u poslednje vreme takve greške dešavaju češće nego inače, zato sam i izveo ovakav zaključak.
Samo nastavite uz mrvicu više pažnje.
Peca Administrators postova: 2063
Citiram korisnika: BokiPK: Ne prolazi u poslednje vreme komentarisanje direktno sa glavne starne sajta. Zato pišem komentar i ovdePreviše koristite copy-paste šablone, naveli ste kao specifikaciju kompletne karakteristike laserskog miša :...MX Anywhere 2 - 910-004373... - Laserski miš koji radi gotovo na svakoj podlozi - Mogućnost povezivanja na tri uređaja - Podesiva rezolucija u pet nivoa - USB Nano Prijemnik / Bluetooth
Moram da odbranim kolege: ne radi se o copy paste fazonu da se sad nesto kopira pa se nesto kao edituje da bi se ustedeo trud. U pitanju je linija koda koja poziva ID proizvoda iz baze u kojoj se nalaze ulistane specifikacije, "samo" se previdelo da treba "pozvati" drugi proizvod, sa drugim ID-jem. Ne kopiraju se nikakve tabele ili ne znam sta...nadam se da cete uvaziti objasnjenje
filipenko Moderators postova: 11722
Ispravljeno.

Test: Logitech G933 Artemis Spectrum

Test: HyperX Cloud Revolver

10404
10405
10406
10407
10408
10409