Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G233 i G433 (Video)

24.07.2017 22:06 | 0 Games
Test: Logitech G233 i G433 (Video)

U današnjem prikazu predstavljamo po mnogo čemu slične, ali ipak drugačije usmerene modele slušalica. Stižu iz kompanije Logitech, pod oznakama G233 i G433, sa suptilnim razlikama koje, ispostavlja se, život znače. Reč je o cenovno vrlo prilagođenim modelima popularnog brenda, iza koga stoje godine prepoznatljivosti, pouzdanosti i kvaliteta. No, da li je to garancija da Logitech u svakoj klasi može ponuditi prepoznatljiv i dobro pozicioniran proizvod?

Vladimir Pejić

Početak leta nije uobičajen termin za predstavljanje novih modela gaming periferija, budući da većina proizvođača to uskladi sa trećim kvartalom i predstavljanjem najzvučnijih gaming hitova, ali je Logitech odlučio da malo poremeti planove konkurenciji i to ne sa jednim, već dva vrlo zanimljiva modela - G233 Prodigy i G433. Iako je tehnički reč o vrlo jednakim i gotovo identičnim slušalicama, Logitech je odlučio da napravi par malih razlika kako bi jasno razgraničio njihovu namenu i upotrebljivost.


 


Logitech G233

Krenimo od jeftinijeg G233 Prodigy modela. Ovaj headset izrađen je u potpunosti od plastike, što kao vrlo povoljnu posledicu ima drastično smanjenje mase u odnosu na neke skuplje modele, koji kombinuju kvalitetnije materijale u svojoj konstrukciji. Čak i pored toga G233 Prodigy deluje prilično uverljivo i kvalitetno u rukama. Kućišta drajvera su presvučena gumiranim slojem koji deluje vrlo prijatno na dodir, a slajder na rajfu se može fino i precizno podešavati, pa neće biti nikakvih problema sa komforom i prilagođavanjem različitim oblicima i veličinama glave. Takođe, mehanizam preklapanja samih slušalica preuzet je sa skupljih modela iz GX33 serije, što povećava komfor i olakšava “nošenje” istih oko vrata, kada ih ne koristite.


logitech_g233_1_s.jpg


Specifikacije ovog headseta su prilično zanimljive, pogotovo ako ga uopredimo sa skupljim G533 ili čak G633 modelima, jer na papiru deluje kao da svi oni poseduju potpuno identičnu audio osnovu. Tu ćete tako pronaći 40mm Neodymium Magnet drajvere, sa impedansom od čak 32 Ohm-a i osetljivošću od 107dB, međutim tehničke informacije kada su Logitech modeli u pitanju su uvek bile prilično šture, pa se nikada ne zna šta tačno dobijate sa svakom headset serijom.


Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model Logitech G233 Prodigy
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ40
 • Frekventni opseg 20Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 107dB@1KHz SPL 30mW/1cm
 • Impedansa 32 Ω
 • Interfejs 3.5mm PC kabl (2m)
  3.5mm Mobile kabl (1.5m)
  3.5 splitter
 • Dužina kabla 2 m
 • Masa 259g


U kutiji ćete pored samog headseta pronaći i sve što će vam biti potrebno za višenamensku upotrebu ovih slušalica. Tu se pre svega nalazi kvalitetno izrađen odvojivi mikrofon, zatim mobile kabl sa vlastitim in-line mikrofonom i multifunkcionalnim tasterom, kao i dugački (2.0m) opleteni PC kabl koji na svojoj in-line sekciji donosi volume točkić i mute slajder za već pomenuti odvojivi mikrofon.


logitech_g233_5_s.jpg


Ono što je kod ovih kablova zanimljivo je da svi dolaze sa combo funkcionalnošću jer istovremeno preko jednog produženog 3.5mm konektora prenose zvuk za slušalice i mikrofon. Zbog toga je Logitech u pakovanje ubacio i 3.5mm spliter koji razdvaja ove signale i omogućava lakše povezivanje sa audio karticama na PC-u. Ovo je svakako i najbolji deo kompletnog paketa, jer se vidi da Logitech na ovim dodacima nije nimalo štedeo.


logitech_g233_12_s.jpg


Cilj ove vrste konekcija je da se korisniku omogući više načina iskorišćavanja headseta, pa G233 Prodigy, pored PC-a, na ovaj način postaje kompatibilan i sa npr. mobilnim telefonima (zahvaljujući mobile kablu) ali i gaming konzolama. Mi smo ga povezali sa Dualshock 4 i Xbox One kontrolerima, preko 3.5mm audio ulaza i dobili iznenađujuće dobar rezultat, kako sa glavnim odvojivim mikrofonom preko opletenog PC kabla, tako i preko mobile kabla, kada smo koristili in-line mikrofon. Od gaming konzola podržan je još i Nintendo Switch.


logitech_g233_6_s.jpg


Kada je kvalitet zvuka u pitanju, nakon višednevnog testiranja na PC-u i konzolama, utisak koji prevlađuje je da Logitech sa G233 Prodigy modelom koristi vrlo ravan (flat) preset, koji sprečava da do izražaja dođu kako visoki, tako i niski tonovi. Na PC-u je ovo čak i odlično, budući da će se svako dalje tuniranje zvuka i audio profila vršiti preko ugrađene ili neke dodatne/eksterne audio kartice. Ako i inače volite sami da podešavate sitne detalje vezane za zvuk, ovo vam neće predstavljati nikakav problem.


logitech_g233_4_s.jpg


Iako je G233 Prodigy konstrukcijski vrlo solidno i kvalitetno izrađen, upotreba plastike u ovolikoj meri pomalo kvari celokupan utisak. Metal nećete pronaći čak ni na slajderu samog rajfa, pa savetujemo oprez prilikom preteranog uvijanja kompletnog headseta. Druga stvar koja nam je malo zasmetala je izbor tkanine koja pokriva jastučiće samih drajvera. Reč je o pomalo neudobnom i hrapavom materijalu, koji je pritom u potpunosti zatvoren od bilo kakve cirkulacije vazduha. Ovo za posledicu ima zagrevanje kože lica i pojačano znojenje prilikom upotrebe.


logitech_g233_8_s.jpg


Glavni, odvojivi, mikrofon je vrlo kvalitetno izrađen, a za povezivanje sa ostatkom headseta koristi 3.5mm konekciju. Ono što pozdravljamo je specifičan dizajn samog konektora koji plastičnim dodatkom sprečava da mikrofon povežete na pogrešan način. Fleksibilan je i prilagodljiv, poseduje čak i ugrađen pop filter, međutim zvuk koji ćete sa njega dobiti vrlo je prigušen i tih. Zbog toga će podešavanje zvuka zahtevati softversko povećanje osetljivosti, što će na kraju rezultirati vrlo izraženim šumom. Međutim, ovo uopšte nije krivica mikrofona, već načina konekcije, a uskoro ćete saznati i zašto.

 

 

Logitech G433

Logitech G433 je naziv drugog modela headseta iz nove Logitech-ove Pro-G serije, a iako je reč o maltene identičnom modelu, dizajn i propratni paket prave ogromnu razliku između ova dva modela.

Ako ipak krenemo prvo od samog dizajna videćete da je oblik G433 modela identičan onom na G233 modelu, ali da vas kod G433 očekuje mnogo elegantnija prezentacija u vidu tkanine koja oblaže gotovo kompletno kućište drajvera spolja. Kod nas na testu je bila crna verzija koja nažalost poseduje vrlo izražen problem nakupljanja prašine u teksturi materijala kojom je obložena, dok se to kod crvene i plave verzije dosta manje primećuje, što bi trebali uzeti u obzir ukoliko se odlučite za ovakav headset.


logitech_g433_1_s.jpg


Kako su kompletne specifikacije identične, fokus selimo na one vrlo važne razlike u odnosu na G233 Prodigy. Prva i možda najmanje bitna je torbica za prenošenje, koju ovde dobijate na dnu kutije. Druga razlika dolazi u obliku dodatnog para jastučića sa micro fiber materijalom.


Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model Logitech G433
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ40
 • Frekventni opseg 20Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 107dB@1KHz SPL 30mW/1cm
 • Impedansa 32 Ω
 • Interfejs 3.5mm PC kabl (2m)
  3.5mm Mobile kabl (1.5m)
  3.5mm splitter
  USB Audio DAC
 • Dužina kabla 2 m
 • Masa 259g


Naš savet je da u startu zamenite standardne jastučiće sa ovim rezervnim, budući da su dosta prijatniji i komforniji, plus uopšte ne izazivaju grejanje kože kao ni znojenje, čak ni nakon višečasovne upotrebe. Mali minus doduše dobijaju kod prigušenja ambijentalne buke, međutim Logitech se time pozabavio na malo drugačiji način.


logitech_g433_8_s.jpg


Sve ovo nas dovodi do najvažnijeg od svih dodataka, to je USB Audio kartica/pojačalo koja dolazi samo sa ovim G433 modelom. Ne samo što će vam drastično pojačati sam nivo zvuka na ovim slušalicama, USB kartica donosi daleko izraženiji low end sa kvalitetnim bass efektima. Sva dodatna snaga koju ova kartica isporučuje headsetu odrazila se pozitivno i na drajvere koji svojim sada prilično izraženim vibracijama stvaraju imerzivniji efekat u video igrama, pogotovo u napetim FPS igrama kada vas okružuju pucnjava i eksplozije.


logitech_g433_9_s.jpg


Kada smo kod zvuka koji okružuje igrača, treba istaći i to da G433 u potpunosti podržavaju Logitech Gaming softver, koji im donosi dodatnu opciju aktivacije virtuelnog DTS HeadphoneX: 7.1 surround zvuka. Tu su još i standardni audio preseti koje možete aktivirati za određeni žanr video igrara (FPS, MOBA, Dropp the Bass, Cinematic Gaming i Communications), ili jednostavno možete kreirati i vlastiti preset i sačuvati ga na računaru. Prostorne 7.1 efekte možete isprobati preko ugrađenog demo-a, pa kasnije i podešavati za svaki od 8 kanala posebno. Iako je ovde zvanično reč o headsetu sa dva fizička drajvera, virtuelna 7.1 simulacija nas je prilično iznenadila. Doduše uslov za kvalitetnu simulaciju je svakako native 7.1 masterovan audio materijal, kada vam slušalice pružaju jasno razdvajanje između svih surround kanala.


logitech_g433_12_s.jpg

logitech_g433_14_s.jpg


Mikrofon je ovde u potpunosti procvetao, budući da je USB audio kartica obezbedila dovoljno snage da realni kvalitet dođe do izražaja. Zvuk sa mikrofona i dalje nije idealan, ali je vrlo razgovetan i glasan. Softver vam čak omogućava i digitalno prigušenje sporednih zvukova, što radi izuzetno. Naime isključite li ga zvuk će biti pun pop efekata, koje ovaj softver npr. potpuno eliminiše. Bavite li se snimanjem naracije za vlastite YouTube video sadržaje, mikrofon na G433 headsetu bi uz malo podešavanja u third party audio aplikacijama (Audacity) mogao biti odlična osnova pre prelaska na neko profesionalnije rešenje.


 logitech_g433_softver_1_s.jpg


Za kraj testa smo odlučili da sa ovom USB audio karticom povežemo i G233 Prodigy, budući da je 3.5mm ulaz potpuno kompatibilan. Rezultati su bili prilično zanimljivi, jer se G233 u ovakvoj situaciji ponaša potpuno identično kao i G433. Čak je i Virtuelna simulacija 7.1 zvuka zvučala gotovo potpuno identično. Štaviše Logitech Gaming softver ga tako povezanog prepoznaje kao G433 headset, što je vrlo zanimljivo. Takođe, ustanovili smo i da su mikrofoni koji dolaze sa ova dva headset-a potpuno jednaki kada ih koristite na ovaj način, preko kvalitetnije audio konekcije, što znači da G233 krije neverovatan potencijal, koji lako možete otključati kvalitetnijom audio karticom.


logitech_g433_softver_2_s.jpg

logitech_g433_softver_3_s.jpg

 

Zaključak

Iako Logitech-ovi G233 i G433 dele istu DNK, kompanija se na vrlo zanimljiv način potrudila da ih svrsta u dve različite cenovne kategorije. Ipak ta razlika u ceni nije toliko velika, pa u ovom slučaju preporuka za kupovinu više ide ka G433 modelu, koji u startu donosi ono što će svakom PC igraču biti važnije - odličan zvuk kako na slušalicama, tako i na mikrofonu. S druge strane, ako već posedujete neku vrlo moćnu i kvalitetnu audio karticu, ništa vas ne sprečava da i iz G233 Prodigy modela izvučete sav skriveni potencijal.


logitech_g233_13_s.jpg


U standardnom obliku, kako inače dolaze kada ih kupite, bez nekog preteranog čačkanja i podešavanja, G233 Prodigy na "prvu loptu" deluje kao odličan izbor za konzolni gaming headset. Zvuk koji mu isporučuje 3.5mm veza na konzolnim kontrolerima je kilometrima ispred standardnog konzolnog headseta, ali ga ipak s druge strane pomalo sputava i vrlo visoka cena.


logitech_g433_7_s.jpg


G433 je s druge strane sjajan izbor za PC, baš zbog svog tog potencijala koji mu je USB Audio kartica otključala. Uz propratni softver, G433 se pretvara u vrlo moćan i prilagodljiv headset, sa vrlo korisnim 7.1 surround efektima, koji će vam u napetim FPS MP mečevima vrlo jasno ukazati na poziciju protivnika, samo na osnovu njegovih koraka.


 

 
G233 Prodigy

Prednosti: 

- Početni Flat profil zvuka, odličan za detaljno podešavanje
- Prateći kablovi i adapteri
- Odlična kompatibilnost sa Gaming konzolama
- Kvalitetna izrada

Nedostaci: 

- Kvalitet zvuka mikrofona preko analogne konekcije
- Izbor materijala na jastučićima
- Visoka cena

 

G433

Prednosti:

- USB Audio DAC
- Kvalitet zvuka mikrofona preko USB DAC-a
- Vibracija drajvera pri Bass efektima
- Solidna simulacija 7.1 zvuka
- Dodatni micro-fiber jastučići


Nedostaci:

- Visoka cena

Uređaje na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G900 Chaos Spectrum

Test: HyperX Cloud Revolver S (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409