Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G233 i G433 (Video)

24.07.2017 22:06 | 0 Games
Test: Logitech G233 i G433 (Video)

U današnjem prikazu predstavljamo po mnogo čemu slične, ali ipak drugačije usmerene modele slušalica. Stižu iz kompanije Logitech, pod oznakama G233 i G433, sa suptilnim razlikama koje, ispostavlja se, život znače. Reč je o cenovno vrlo prilagođenim modelima popularnog brenda, iza koga stoje godine prepoznatljivosti, pouzdanosti i kvaliteta. No, da li je to garancija da Logitech u svakoj klasi može ponuditi prepoznatljiv i dobro pozicioniran proizvod?

Logitech G233 i G433

Vladimir Pejić

Početak leta nije uobičajen termin za predstavljanje novih modela gaming periferija, budući da većina proizvođača to uskladi sa trećim kvartalom i predstavljanjem najzvučnijih gaming hitova, ali je Logitech odlučio da malo poremeti planove konkurenciji i to ne sa jednim, već dva vrlo zanimljiva modela - G233 Prodigy i G433. Iako je tehnički reč o vrlo jednakim i gotovo identičnim slušalicama, Logitech je odlučio da napravi par malih razlika kako bi jasno razgraničio njihovu namenu i upotrebljivost.


 


Logitech G233

Krenimo od jeftinijeg G233 Prodigy modela. Ovaj headset izrađen je u potpunosti od plastike, što kao vrlo povoljnu posledicu ima drastično smanjenje mase u odnosu na neke skuplje modele, koji kombinuju kvalitetnije materijale u svojoj konstrukciji. Čak i pored toga G233 Prodigy deluje prilično uverljivo i kvalitetno u rukama. Kućišta drajvera su presvučena gumiranim slojem koji deluje vrlo prijatno na dodir, a slajder na rajfu se može fino i precizno podešavati, pa neće biti nikakvih problema sa komforom i prilagođavanjem različitim oblicima i veličinama glave. Takođe, mehanizam preklapanja samih slušalica preuzet je sa skupljih modela iz GX33 serije, što povećava komfor i olakšava “nošenje” istih oko vrata, kada ih ne koristite.


logitech_g233_1_s.jpg


Specifikacije ovog headseta su prilično zanimljive, pogotovo ako ga uopredimo sa skupljim G533 ili čak G633 modelima, jer na papiru deluje kao da svi oni poseduju potpuno identičnu audio osnovu. Tu ćete tako pronaći 40mm Neodymium Magnet drajvere, sa impedansom od čak 32 Ohm-a i osetljivošću od 107dB, međutim tehničke informacije kada su Logitech modeli u pitanju su uvek bile prilično šture, pa se nikada ne zna šta tačno dobijate sa svakom headset serijom.


Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model Logitech G233 Prodigy
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ40
 • Frekventni opseg 20Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 107dB@1KHz SPL 30mW/1cm
 • Impedansa 32 Ω
 • Interfejs 3.5mm PC kabl (2m)
  3.5mm Mobile kabl (1.5m)
  3.5 splitter
 • Dužina kabla 2 m
 • Masa 259g


U kutiji ćete pored samog headseta pronaći i sve što će vam biti potrebno za višenamensku upotrebu ovih slušalica. Tu se pre svega nalazi kvalitetno izrađen odvojivi mikrofon, zatim mobile kabl sa vlastitim in-line mikrofonom i multifunkcionalnim tasterom, kao i dugački (2.0m) opleteni PC kabl koji na svojoj in-line sekciji donosi volume točkić i mute slajder za već pomenuti odvojivi mikrofon.


logitech_g233_5_s.jpg


Ono što je kod ovih kablova zanimljivo je da svi dolaze sa combo funkcionalnošću jer istovremeno preko jednog produženog 3.5mm konektora prenose zvuk za slušalice i mikrofon. Zbog toga je Logitech u pakovanje ubacio i 3.5mm spliter koji razdvaja ove signale i omogućava lakše povezivanje sa audio karticama na PC-u. Ovo je svakako i najbolji deo kompletnog paketa, jer se vidi da Logitech na ovim dodacima nije nimalo štedeo.


logitech_g233_12_s.jpg


Cilj ove vrste konekcija je da se korisniku omogući više načina iskorišćavanja headseta, pa G233 Prodigy, pored PC-a, na ovaj način postaje kompatibilan i sa npr. mobilnim telefonima (zahvaljujući mobile kablu) ali i gaming konzolama. Mi smo ga povezali sa Dualshock 4 i Xbox One kontrolerima, preko 3.5mm audio ulaza i dobili iznenađujuće dobar rezultat, kako sa glavnim odvojivim mikrofonom preko opletenog PC kabla, tako i preko mobile kabla, kada smo koristili in-line mikrofon. Od gaming konzola podržan je još i Nintendo Switch.


logitech_g233_6_s.jpg


Kada je kvalitet zvuka u pitanju, nakon višednevnog testiranja na PC-u i konzolama, utisak koji prevlađuje je da Logitech sa G233 Prodigy modelom koristi vrlo ravan (flat) preset, koji sprečava da do izražaja dođu kako visoki, tako i niski tonovi. Na PC-u je ovo čak i odlično, budući da će se svako dalje tuniranje zvuka i audio profila vršiti preko ugrađene ili neke dodatne/eksterne audio kartice. Ako i inače volite sami da podešavate sitne detalje vezane za zvuk, ovo vam neće predstavljati nikakav problem.


logitech_g233_4_s.jpg


Iako je G233 Prodigy konstrukcijski vrlo solidno i kvalitetno izrađen, upotreba plastike u ovolikoj meri pomalo kvari celokupan utisak. Metal nećete pronaći čak ni na slajderu samog rajfa, pa savetujemo oprez prilikom preteranog uvijanja kompletnog headseta. Druga stvar koja nam je malo zasmetala je izbor tkanine koja pokriva jastučiće samih drajvera. Reč je o pomalo neudobnom i hrapavom materijalu, koji je pritom u potpunosti zatvoren od bilo kakve cirkulacije vazduha. Ovo za posledicu ima zagrevanje kože lica i pojačano znojenje prilikom upotrebe.


logitech_g233_8_s.jpg


Glavni, odvojivi, mikrofon je vrlo kvalitetno izrađen, a za povezivanje sa ostatkom headseta koristi 3.5mm konekciju. Ono što pozdravljamo je specifičan dizajn samog konektora koji plastičnim dodatkom sprečava da mikrofon povežete na pogrešan način. Fleksibilan je i prilagodljiv, poseduje čak i ugrađen pop filter, međutim zvuk koji ćete sa njega dobiti vrlo je prigušen i tih. Zbog toga će podešavanje zvuka zahtevati softversko povećanje osetljivosti, što će na kraju rezultirati vrlo izraženim šumom. Međutim, ovo uopšte nije krivica mikrofona, već načina konekcije, a uskoro ćete saznati i zašto.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G900 Chaos Spectrum

Test: HyperX Cloud Revolver S (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409