Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G19s

15.02.2014 17:14 | 1 Games
Test: Logitech G19s

Logitech G19 je do sada predstavljao perjanicu gejming ponude, ali je došlo vreme za naslednika. Obzirom na to da je jedina promena u oznaci sufiks "s", ne čudi činjenica da promena nema mnogo i da je kao osnova uzet originalni Logitech G19. Stoga, oni kojima se dopadao originalni model mogu da odahnu, jer je novajlija prilično sličan prethodniku. Ipak, da li te izmene donose nešto bitno ili se radi samo o fejsliftu koji treba uraditi da bi se javnosti skrenula pažnja je nešto što tek treba da se proveri

Nebojša Todorović

Kutija je standardna za G seriju i na sebi nosi veliki broj informacija o proizvodu koji se nalazi u njoj. Tu je velika slika tastature, kao i niz stavki koje Logitech smatra bitnim prilikom donošenja odluke. U svakom slučaju, kako se radi o najboljoj tastaturi u gami, Logitech je G19s spakovao u veoma veliku i masivnu kutiju.
 


 

Propratni paket je kao i u slučaju ostalih modela koje smo imali prilike da testiramo, prilično skroman. Pored same tastature, pronašli smo dokumentaciju i odmorište za dlanove. Tu je i jedan dodatak koji nismo viđali kod druga dva, nedavno prikazana modela, a reč je o naponskom adapteru. Razlog za to je da običan USB interfejs sam nije u stanju da isporuči dodatno napajanje potrebno za USB-ove i veliki ekran koje G19s nosi na sebi.
 


 

Logitech G19s je identičan kao i njegov prethodnik, osim u nekoliko vizuelnih detalja. Reč je o materijalima koji se koriste, a najveća izmena je u plastici koja se nalazi između tastera. Suštinski, ona je sada u nijansi između plave i sive boje, a u teoriji je otporna na otiske prstiju. U praksi to i nije u potpunosti tačno, jer se i dalje lako primete tragovi korišćenja već nakon vrlo kratke upotrebe. Sa druge strane, tasteri su primetno bolji, jer se koristi bolja plastika uz nanošenje anti-UV premaza. Osim što je bolji utisak pod prstima, ovaj premaz štiti oznake kako ne bi izbledele.Raspored tastera je izuzetno dobar, tako da je sve vrlo logično postavljeno, a odabir veličine određenih tastera je besprekorno dobar. Tu je veliki Enter, odvojen numerički deo, a multimedijalna i macro sekcija je pametno izdvojena od ostatka, tako da ćete vrlo brzo steći punu kontrolu i šake će vam birati željene funkcije potpuno intuitivno. Sami tasteri nam se veoma dopadaju u pogledu završne obrade. Tanki gumirani sloj čini da taktilni osećaj bude istinski sjajan.
 

Nažalost, to se ne može reći i za mehanizam koji je i dalje zasnovan na sistemu membrana. To je skroz korektno u slučaju G103 modela čija je cena nekih 25 evra. Čak i za G510s je ova odluka proizvođača mogla da se opravda činjenicom da je pozicioniran iza G710+ modela. Ipak, kod najbolje tastature nema opravdanja za ignorisanje mehaničkih tastera. Prosto, to je trend koji se trenutno pokazuje kao maksimalno popularan među gejmerima i to potpuno razumljivo.

Pre svega, njihova izdržljivost je višestruka, što je itekako bitno kod tastature sa cenom od gotovo dve stotine evra. Takođe, sam osećaj tokom igranja je prilagodljiv, jer Cherry MX mehanizmi koji se najčešće ugrađuju, postoje u različitim verzijama tako da proizvođač uvek može da odabere kakav utisak želi da ostavi kod korisnika. Uvek postoji i sistem koji Cooler Master zastupa, a to je da jednostavno ponudi svaki model tastature sa svim Cherry MX mehanizmima.
 

 

 

Logitech G19s - Detaljno

Standardno, WASD i ostali "gejming" tasteri su izdvojeni od ostatka tako što su ofarbani u sivu boji. Osim toga, malo je drugačiji i osećaj kada preko njih pređete vrhovima prstiju. Na ovaj način ćete ih "napipati" čak i na slepo. Doduše, s obzirom na pozadinsko osvetljenje to najčešće neće biti potrebno. Odlična vest je mogućnost promene boje osvetljenja u bilo koju boju RGB spektra.

 


Drugačije su ofarbani i kursorski tasteri, a iznad njih se nalazi osvetljna G19s oznaka. 

Kao i kod G510s numerički deo ujedno predstavlja i multimedijalni. Numerička sekcija je odlično izvedena, bez ikakvih kompromisa, tako da su tu veliki Enter, "+" i "0" tasteri. Iznad je smeštena multimedijalna jedinica, koja podrazumeva točkić za pojačavanje zvuka koji ima gumiranu površinu, tastere za kontrolu sadržaja (play, pause, FF, RW) kao i veliki "mute" za kojim se verovatno najčešće i poseže.
 


 

Tu su i karakteristični "G" tasteri, kojih ima ukupno 12. Reč je o makro prečicama, a njihovu funkciju određujete u okviru Logitechovog Gaming softvera o kome ćemo pričati pri kraju testa. Ima ih ukupno 36, a ovaj broj se dobija putem M1, M2 i M3 tastera. Dopada nam se i pravljenje makro kombinacija u letu i bez dodatnog softvera, što se obavlja putem MR prekidača. U ovom pogledu, malo proizvođača može ponuditi više od Logitecha. Ipak, treba imati u vidu da ukoliko su vam makro funkcije najvažnije, G510s u ovom smislu nudi više i to ukupno 18 fizičkih tastera, koji se putem "M" tastera utrostručuju.
 


 

Pored standardnog USB kabla koji ćete povezivati sa računarom, tu je i naponski priključak koji se povezuje sa isporučenim adapterom. Nikako nije reč o elegantnom rešenju, ali veliki broj mogućnosti tastature uz dva dodatna USB-a i veliki ekran diktiraju potrebu za velikom količinom energije. U poređenju sa konvencionalnim rešenjima, naravno.Sa leve strane ekrana se nalaze tasteri za kretanje kroz menije. Osnovu čini četvorosmerni kursor sa "OK" tasterom u sredini, kao i još nekoliko dodatnih funkcija koje se nalaze ispod. Na ovaj način se možete kretati kroz menije ekrana bez potrebe da posežete za računarom. Levo je smešten i prekidač koji gazi Windows tastere čime se omogućava nesmetano igranje, bez bojazni da ćete izleteti na desktop kada pritisnete neki od pomenutih tastera.
 


 

Na zadnjoj strani se nalaze dva USB 2.0 porta, koji zbog isporučenog adaptera mogu da se koriste i za veće potrošače u isto vreme. Ovo je odlična vest, jer suštinski možete povezati USB headset i miš, tako da praktično sve periferije za igranje mogu biti vezane direktno na tastaturu. Ovo je korisna mogućnost, koju će mnogi vrlo verovatno upotrebljavati često.

 


 

Na kraju, dolazimo i do ekrana, koji je oduvek bio adut boljih Logitechovih tastatura iz "G" serije. Kod G19s, kao najbolje i najskuplje verzije, dobili smo veliki zaslon u boji koji je potpuno prilagodljiv potrebama korisnika. Tu je mogućnost monitoringa opterećenosti hardvera u računaru, čitanje RSS feedova, puštanje YouTube klipova i još mnogo toga. Naravno, praćenje statusa u igrama se podrazumeva, a Logitech u saradnji sa razvojnim timovima igara radi na tome da svi poznatiji naslovi budu podržani.
 

 

Logitech G103 - Softver i zaključak

Za razliku od "običnih" periferija koje koriste SetPoint aplikaciju, G serija se oslanja na zaseban Gaming softver. On pruža precizna podešavanja kakva zahtevaju gejmeri. Da li je reč o profilima za preciznost senzora miša, gde se DPI podešava detaljno ili osvetljenu tastera na tastaturama koje imaju ovu mogućnost, sve je pokriveno Gaming softverom. Povezivanjem G19s dobijate relativno širok spektar mogućnosti da detaljno odredite kako će vaša tastatura da radi. Osnovni ekran prikazuje tastaturu u visokoj rezoluciji, odakle možete pristupiti detaljnim podešavanjima-

 


 

Prvi korak je podešavanje makro kombinacija, a pored memorijiskih slotova same aplikacije, makro kombinacije možete snimiti i u internu memoriju tastature. Naravno, njihov broj je u tom slučaju ograničen i iznosi ukupno šest. 

Gaming softver omogućava i podešavanje ekrana, odnosno koje će funkcije biti uključene, pa tako možete izbaciti nepotrebne informacije iz prikaza. Takođe, možete promeniti funkciju koju ima App taster, koji je po našem mišljenju najbolje iskorišćen kada mu je dodeljena fabrički zadatak, a to je da redom menja prikaz tzv. applet-a.
 


 

Na kraju tu je i prilagođavanje osvetljenja. Možete odabrati nijansu koju ćete podesiti putem RGB slajdera ili jednostavno putem palete iznad. Tu je i mogućnost promene intenziteta osvetljenja, mada verujemo da će apsolutna većina odlučiti da je ostavi na maksimumu iz prostog razloga što ni tada nije prejako. Boju osvetljenja možete povezati sa profilom, odnosno igrom koju igrate, što će mlađa generacija svakako naći zanimljivim.
 


 

Zaključak

Logitech G19s predstavlja tastaturu za koju je jako teško doneti zaključak. Sa jedne strane jako nam se dopada veliki ekran i njegove mogućnosti, veliki broj opcija, G tastera i još puno toga. Sa druge, tu je nedostatak mehaničkih tastera koji su danas de facto industrijski standard. Uz to, ukoliko "šetate" tastaturu od jednog do drugog PC-a, vrlo brzo ćete shvatiti da vam naponski adapter otežava situaciju. Na kraju, tu je i veoma visoka cena preko koje većina neće moći da pređe. Stoga, ukoliko vam pomenute zamerke ne deluju krupno, u svakom drugom smislu, G19s je sjajan proizvod. U suprotnom, verujemo da ćete sreću ipak potražiti negde drugde.
 


 


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Završna obrada
- Veliki ekran u boji
- Veliki broj makro tastera i mogućnost prilagođavanja

Nedostaci:

- I dalje bez mehaničkih tastera
- Neophodan naponski adapter za rad


Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G510s

Test: CM Storm Reaper

10404
10405
10406
10407
10408
10409