Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G103

22.01.2014 13:20 | 1 Hardver
Test: Logitech G103

Kompanija Logitech je osvežila svoju seriju igračkih periferija, a nama se na testu našao najpovoljniji i ujedno početni model u "G" liniji. Reč je o G103, tastaturi koja za svega nekih 25 evra nudi karakteristični dizajn i mogućnost da uđete u svet gejmerskih periferija. Na ovaj način, Logitech je počeo da konkuriše manje ekskluzivnim brendovima, čiji je adut upravo cena. Kako se autoru ovih redova čini, ovo je za Logitech donekle nepoznata teritorija, tako da će biti zanimljivo videti kako se snašao

Nebojša Todorović

Nova gejming tastatura iz Logitecha stiže u prilično atraktivnom pakovanju, koje se, osim po dimenzijama, ne razlikuje previše od ostalih u "G" seriji. Dominira zelena boja, kao i slika uređaja čija je polovina prikazana kao da se isti nalaze pod "x-ray" skenerom. Na pakovanju se može saznati da ovaj model poseduje 105 tastera, kao i to da je lokalizovan za US tržište, što znači da nema domaćih slova. Takođe, na zadnjoj stranici možete saznati nekoliko karakteristika koje G103 izdvajaju u odnosu na "obične" tastature.
 


 

Pakovanje je prilično skromnog sadržaja, tako da smo dobili samo kratku dokumentaciju, odmorište za dlanove i naravno samu tastaturu. Drajveri su se nekad dobijali na diskovima, ali je praktičnije i u kranjoj liniji ekološki svesnije rešenje da se isti preuzmu sa zvanične web stranice. Savetujemo svakoga da odmah preuzme drajvere i odgovarajući Gaming Software koji će vam omogućiti dodatno prilagođavanje tastature ličnim preferencijama.
 


 

Logitech G103 definitivno izgleda prilično atraktivno i u skladu sa kategorijom kojoj pripada. Od jednog gejmerskog modela se očekuje nešto atraktivnija kolorna šema, kao što je u ovom slučaju crveno crna. Sam oblik je poprilično konvencionalan i kada ne bi bilo dodatnih "G" tastera, prekidača koji gasi Windowsov START i nekoliko crvenih detalja, G103 bi izgledao sasvim uobičajeno, ali i vrlo funkcionalno. Sve što je potrebno za udobno kucanje je tu.
 

Na kraju, sa odmorištem za dlanove, G103 izgleda kompletno. Na ovaj način raste u dimenzijama i zahtevaće prilično veliku podlogu u vidu prostranog stola, ali oni koji to vole, neće imati problem. Plastika od koje je odmorište izrađeno je manje-više isto kao i kod znatno skupljih modela. Iako se radi o tvrdoj plastici, itekako znači kada imate gde da spustite ivice dlanova. U ovom izdanju, kucanje je udobno, kao i dugotrajno igranje i moramo priznati da smo imali utisak da koristimo skuplju tastaturu nego što G103 to zaista jeste. Plastika solidnog kvaliteta, kao i tasteri koji pružaju adekvatan otpor. Raspored je odličan, svaki deo je odvojen bez kompromisa, a tu je veliki Enter koji je svakako dobrodošao. Povrh svega, ova tastatura ispunjava i sve uslove da pripada "G"  porodici.
 

 

Specifikacije
  • Proizvođač Logitech
  • Model G103
  • Kategorija Gejming
  • Interfejs USB
  • Postolje za dlanove Da
  • Broj makro tastera 6
  • Dodatni tasteri Da
  • Profili Da
  • Masa 500 grama
  • Dimenzije 476 x 193 x 29 mm
 

Logitech G103 - Detaljno

Pre svega, tasteri povezani sa igranjem igara, poput WASD i strelica su istaknuti time što su ofarbani u crvenu boju. Takođe, ovi tasteri su presvučeni nešto drugačijeg materijala koji podseća na tanak sloj gume. Taman da pruže dodatno trenje, kako prsti ne bi klizali kada se šake oznoje. Ovo važi ne samo za WASD sekciju, već i za sve ostale koji su crvene boje.

 


 

Tu je i prekidač koji gasi Windowsovu prečicu za "Start" meni koji se nalazi sa leve strane space-a, a sa druge strane funkciju gubi i prečica za padajući meni. Kada pritisnete ovaj taster, neće vam se dogoditi da u žaru bitke izletite u Windows okruženje i time izgubite živce, a potencijalno i neku periferiju. Svi znamo koliko agresivni možemo biti kada se tako nešto desi.
 


 

Nisu zaboravljeni ni karakteristični "G" tasteri, kojih ima šest. Reč je o makro prečicama, a njihovu funkciju određujete u okviru Logitechovog Gaming softvera o kome ćemo pričati pri kraju testa.
 


 

Iako je u većini aspekata, Logitech G103 zapravo prilično dobar proizvod, nekoliko detalja nam nisu po volji. Pre svega, tu je prilično tanak kabl, što obično nije preterano dobar potez kada su gejmerski proizvodi u pitanju. Kao što ćemo uvek pohvaliti to što kompanija uvek upotrebi debeo i robustan kabl kod skupljih modela, tako moramo da damo primedbu na ovu temu. Prosto, smatramo da kvalitetan kabl ne treba da zavisi od cene, već od kategorije kojoj pripada. Prosto, čvrstog smo uverenja da gejmerske periferije treba da budu izdržljivije od običnih.Kada već prigovaramo, tu je i jedan minorni detalj koji većini verovatno neće ni smetati. Dok, su lokacije za Num, Caps i Scroll lock odlično pozicionirane na centralni deo tastature i to što je pored njih tu i četvrta indikacija za to da je tastatura u "gejmerskom" modu, imamo utisak da bledi LED-ovi narandžaste boje nisu dobro odabrani. Ipak, ovo je puki vizuelni detalj i verujemo da nikom neće pokvariti udobno korišćenje.
 


 

Osim ravnog položaja, G103 je moguće podesiti i pod uglom od nekih 15-ak stepeni zahvaljujući nožicama koje se lako vade. Iako nisu gumirane, ostale stopice tastature jesu, tako da na ravnom drvenom i staklenom stolu nema neželjenog klizanja pod pritiskom, što je za svaku pohvalu. Takođe, nema crnih tragova i pored toga što je guma prilično mekana i pruža sjajno trenje.
 

 

Logitech G103 - Softver i zaključak

Za razliku od "običnih" periferija koje koriste SetPoint aplikaciju, G serija se oslanja na zaseban Gaming softver. On pruža precizna podešavanja kakva zahtevaju gejmeri. Da li je reč o profilima za preciznost senzora miša, gde se DPI podešava detaljno ili osvetljenu tastera na tastaturama koje imaju ovu mogućnost, sve je pokriveno Gaming softverom.

 


 

U slučaju skromno pozicioniranog G103, na raspolaganju imate dva ekrana. Prvi samo prikazuje sliku tastature, a drugi omogućava da podesite "G" tastere. Možete im dodeliti određenu funkciju ili niz komandi kako biste skratili akcije koje zahtevaju određenu sekvencu tastera u igrama. Ukupno ih ima šest, tako da će zahtevniji igrači možda poželeti skuplje i bolje opremljene modele. Većina prosečnih igrača i korisnika će biti više nego zadovoljna.
 

 

Zaključak

Na kraju, nema mnogo dileme. Logitech G103 je odličan proizvod imajući u vidu njegov cenovni rang. Korisnicima pruža mogućnost da sa jeftinom ulaznicom uđu u svet gejming opreme, koja je po pravilu skuplja od obične. Sve što je potrebno je tu i iako neće promeniti kurs istorije hardvera, G103 itekako ima šta da ponudi svojim korisnicima. Solidan kvalitet izrade, atraktivan dizajn koji iskače iz domena konfekcije, macro tastere i gumirane segmente kako bi pružali bolji osećaj pod prstima.
 


 

Sve to se dobija po krajnje razumnoj ceni, uz minimalan broj kompromisa koji su tamo gde se najmanje mogu primetiti. Nakon podvlačenja crte, jasno je da G103 apsolutno vredi relativno malog ulaganja i da će vam pružiti užitak tokom korišćenja.


Prednosti:

- Cena
- Izrada za klasu kojoj pripada
- Crveni gumirani tasteri
- "G" tasteri

Nedostaci:

- Tanak kabl
- Poneki estetski detalj


Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech K810

Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

10203
10205
10206
10207
10208
10209