Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech G100s

17.06.2014 23:00 | 1 Games
Test: Logitech G100s

Nova serija gejming periferija iz Logitecha je obuhvatila i osveženje kompletnog asortimana miševa. Iako smo se u startu pozabavili najskupljim modelima kao što su G500s i G700s, došlo je vreme da se malo "prizemljimo" i da pogledamo šta se nalazi u donjem domu. Rešili smo da krenemo od početka, tako da nam se na testu našao Logitech G100s koji predstavlja klasični i dobro poznati G100 kome je odrađen blagi "facelifting". Ipak, određene razlike svakako postoje, i tu smo da vam ukažemo na njih

Nebojša Todorović

Tipično za sve nove proizvode iz Logitechove radionice, dobili smo miš u povećem pakovanju sa preklopom. Iza transparentne plastike se krije i sam G100s kojeg možete u potpunosti videti, što je dobra stvar prilikom kupovine u prodavnici, pod pretpostavkom da hardver nije izložen. Prisutan je solidan broj informacija, iako nisu posebno precizne. Moramo priznati da bi bilo lepo videti uobičajeni spisak specifikacija na nekoj od stranica kutije.
 


 

Umesto specifikacija, Logitech je odlučio da istakne prednosti svog novog modela, što ipak nije potpuno sveobuhvatno. Proizvođač kao bitne stavke navodi novi senzor, simetrični dizajn, report rate od dve milisekunde i još dosta toga. Logitech G100s je pokriven garantnim rokom od tri godine, kao i starija braća, što je svakako lepa vest. Što se sadržaja pakovanja tiče, nećete naći mnogo toga. Samo miš i dokumentacija su prisutni, dok softver možete preuzeti sa zvanične web stranice proizvođača.
 


 

Oblik miša je identičan kao i kod prethodnika koji je nosi oznaku G100. Reč je o klasičnom simetričnom dizajnu koji će mnogima biti ujedno i najugodniji. Mnogi korisnici ne mogu i ne žele da se naviknu na ergonomsku figuru modela kao što su G400s, G500s i njima slični, pa su za njih modeli poput G100s idealni. Sa druge strane, praktičnost simetričnog dizajna se jasno ogleda i u činjenici da nije vezan za levoruke ili desnoruke korisnike. Što se izrade tiče, upotrebljena plastika nije na nivou najskupljih modela, ali je i dalje vrlo kvalitetna. Drago nam je da Logitech uviđa da čak i najjeftiniji igrački miš u ponudi mora biti iznad proseka, što se oseti i pod prstima.
 


 

G100s je zahvaljujući specifičnoj završnoj obradi prilično prijatan na dodir. Reč je o kvalitetnom prelazu, a nadamo se da će isti i potrajati. Novi model ima standardni izbor od četiri tastera sa točkićem. Jedan od njih je rezervisan za kontrolu preciznosti senzora, odnosno podešavanje DPI-a, što je nužno za jedan igrački miš. Sve u svemu, ovaj dizajn i silueta su odavno poznati, a viđali smo ih kod mnogih modela. G1, G3, G100 su samo neki od njih. Kabl je klasičnog tipa, što znači da nije ojačan kao kod skupljih modela, ali deluje dovoljno fleksibilno i dopada nam se ojačanje na spoju sa kućištem miša. Konkretno, stari G400 nije imao ovaj detalj, pa je česta primedba korisnika bila upravo lomljenje na ovom mestu. Sada, takvog problema ne bi trebalo da bude.
 

 

 

Specifikacija:

 

Logitech G100s

Kategorija

Gaming

Senzor

Optički

Osetljivost

250 do 2500 DPI

Broj tastera

4

Skrol

Klasičan

Erogonomija

Simetričan

Memorija

Ne

Promena osetljivosti

Podržana promena u letu

LOD

n/a

Dodatno

nema

Dimenzije

62 x 118 x 39 mm

Masa

83 gram (bez tegića)

Garancija

3 godine

Cena

3500 dinara

 

Logitech G100s - Nastavak

U pogledu ergonomije, korisnici sa fingertip, pa čak i claw stilom držanja miša će biti vrlo zadovoljni. Simetričan oblik, kao što smo već pomenuli, omogućava svima korišćenje ovog modela. Nešto manje dimenzije i vrlo mala masa su ključni da pri pomenutim gripovima imate potpunu kontrolu nad mišem. Pritom, zbog činjenice da fingertip i claw hvatovi zamaraju ruku u velikoj meri, vredi napomenuti da je masa oko 83 grama. Zbog svega navedenog, bez obzira na veličinu šake, ukoliko ste korisnik orijentisan na palm grip, slobodno zaboravite na G100s. U svakom slučaju, G100 je stekao gotovo kultni status u domenu RTS igara, kao jeftin i odličan model. Razlog za to je optički senzor koji se odlično ponaša u igrama kod kojih ga pokreti ne dovode do ivica njegovih mogućnosti.

 


 

Dok se dešavalo da tasteri na pojedinim primercima Logitech miševa otkažu pre vremena, sada to ne bi trebalo da se ponovi. Proizvođač je uveo nove mikroprekidače u celo asortiman, a deklarisani su na čitavih 20 miliona klikova. Ovo bi trebalo da reši potencijalne probleme, jer se podrazumeva da će uređaji iz "G" serije biti daleko intenzivnije eksploatisani od proseka. Stoga, na ovaj način je proizvođač izašao u susret korisnicima koji su imali primedbe na starije modele.

Pod prstima levi i desni klik pružaju odličan osećaj. Iako je stav na ovu karakteristiku subjektivan, moramo istaći da nam se dopao distinktivan i jasan klik. Jednostavno, uvek ćete znati kada ste kliknuli, jer je sve precizno i utegnuto. Točkić takođe ima klikove tokom okretanja, a ovo je i jedini režim rada, jer nema microgear tehnologije koja bi mu omogućila slobodno kretanje kao kod skupljih primeraka.
 


 

"Donji postroj" miša je prilično jednostavan. Prisutne četiri teflonske stopice (PTFE) stopice koje maksimalno smanjuju otpor podloge, a unapređene su u odnosu na prethodnu generaciju kako bi im se povećao vek trajanja. Prema rečima Logitecha, trebale bi da "prežive" 250 kilometara puta. Naravno, nismo imali ni vremena, a ni mogućnosti da provozamo miš u tom rastojanju, tako da ćemo morati da im verujemo na reč.
 


 

Senzor je optičkog tipa, a osvetljen je LED diodom. Ovo je uobičajeno za jeftinije modele, jer se laser uključuje u ponudu tek od G500s, što je standardna politika kompanije. Ovaj senzor poseduje tzv. "Delta Zero" optimizacije radi povećane preciznosti, a iako ne znamo šta bi to tačno trebalo da znači, prenećemo vam naše utiske u radu. Dok u sporijim pokretima ovaj senzor daje odličen rezultate, pri velikim brzinama ume da "preskoči", posebno pri velikim DPI vrednostima. Podešavanja se mogu vršiti u rasponu od 250 do 2500 DPI, a broj koraka se definiše putem Logitech Gaming softvera. Nakon toga, podešene korake menjate putem tastera za promenu DPI-a na samom mišu.
 

 

Logitech G100s - Sve u svemu...

Logitech G100s se u radu pokazao sasvim u skladu sa očekivanjima. Nema dodatnih mogućnosti kao što su memorija za profile, veliki broj dodatnih tastera ili bilo čega drugog što bi mu povećalo cenu i smestilo ga u neki viši cenovni rang. Ovo je najbazičnije rešenje za gejming koje se nalazi u ponudi kompanije Logitech i G100s je dizajniran u skladu sa tim. Ipak, sve što vam može zatrebati je tu. Četiri tastera, kvalitetan premaz koji deluje otporno na zub vremena, povećan kvalitet tastera i sasvim pristojan senzor.

 


 

Naravno, da li je ergonomija odgovarajuća, to zavisi samo od vas i da li vam nizak profil i namena za fingertip/claw grip odgovara. U svakom ostalom smislu, G100 je prilično fleksibilan i prilagodljiv, a pritom ne košta čitavo bogatstvo. Stoga, ukoliko ste u potrazi za solidnim igračkim mišem po povoljnoj ceni, G100s predstavlja dobar izbor i unapređenje u odnosu na prethodnika.


Prednosti:

- Povećan kvalitet i izdržljivost
- Lagan
- Simetričan
- Cena

Nedostaci:

- Senzor ume da preskoči pri velikim brzinama
- Male dimenzije odgovarajuće samo fingertip ili claw grip
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master Storm Pulse-R

Test: Nvidia Shield

10404
10405
10406
10407
10408
10409