Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech Craft

02.10.2017 13:48 | 0 Hardver

Vladimir Pejić

Logitech CRAFT će kada se pojavi u prodaji u oktobru ove godine biti kategorizovan kao tastatura iz najviše, flagship wireless ponude sa preporučenom cenom od 199$. Hteli smo ovo istaći u samom startu budući da i ovaj podatak može imati veliki značaj na donošenje konačnog suda o potencijalnoj nabavci ali i samoj tastaturi uopšte. CRAFT tastatura osmišljena je kao moćan dodatak postojećem Logitech ekosistemu profesionalnih perifernih rešenja koja obuhvataju hardverske proizvode poput MX Master ili Ergo miševa, ali i softverska rešenja poput npr. Logitech Flow tehnologije koja je ovde u potpunosti podržana.Sama cenovna klasa diktira i nešto ozbiljniju prezentaciju pakovanja, pa tako tastaturu dobijamo u prelepo dizajniranoj kutiji sa vrlo detaljnim i lepim prikazom njenih najvažnijih mogućnosti. U startu tako imamo uvid u specijalnu softversku podršku za Adobe Creative i Microsoft Office rešenja, zatim inteligentno rešeno pozadinsko osvetljenje, specijalno dizajnirane tastere itd.

 


U unutrašnjosti kutije tastatura dolazi upakovana u elegantnu mat foliju po uzoru na neke Apple uređaje i periferije, zajedno sa USB Unifying receiverom i USB Type-C kablom za punjenje baterije, kao i uputstvom za osnovnu upotrebu. Što se tiče uputstva i nekih osnova same upotrebe naša preporuka je da posetite i YouTube kanal Logitech-a gde je svaka od mogućnosti ovog Craft modela predstavljena odličnim tutorial videom i predstavlja sjajnu početnu tačku za upoznavanje sa mogućnostima “glavne zvezde” ove tastature – krune koja se nalazi u gornjem levom ćošku.


Specifikacije
  • Proizvođač Logitech
  • Model CRAFT Advanced Keyboard
  • Kategorija Bežična
  • Interfejs WiFi
  • Postolje za dlanove Ne
  • Pozadinsko osvetljenje Da
  • Dodatni tasteri Crown -
  • Masa 960g
  • Dimenzije 430 mm x 149 mm x 32 mm


Kruna je dizajnirana tako da koristi i prepoznaje nekoliko različitih input komandi – dodir, pritisak i rotaciju. Dolazi sa tzv. globalnim komandama koje možete koristiti u Windows ili Mac operativnom sistemu, a kao jedan od primera navodimo rotaciju koja pojačava ili utišava zvuk. Međutim, ovo je samo jedna od bukvalno bezbroj tih globalnih komandi, a sve one se mogu lako podesiti unutar Logitech Options softvera.


logitech_craft_2_s.jpg


Ono što je kod krune ipak važnije je kontekstno prilagođavanje situaciji, što znači da u zavisnosti od pokrenute third party aplikacije tastatura automatski aktivira specijalan softverski režim rada prilagođen upravo njoj. U Chrome-u će vas okretanje krune prebacivati između otvorenih ili pinovanih Tabova, u Word-u će menjati veličinu ili font teksta, Premiere je koristi za preciznu navigaciju po video i audio timeline-u itd.


Iskustva

Za potrebe detaljnog testiranja Logitech Craft tastature posetili smo prvo download sekciju glavnog sajta i preuzeli poslednju verziju Logitech Options softvera. Nakon instalacije dočekao nas je početni ekran sa predlozima za instalaciju dodatnih softverskih profila komandi, budući da je Options softver skenirajući naš računar zaključio da će nam trebati profili za Chrome, Edge i Firefox browsere, MS PowerPoint i Adobe Premiere CC.


logitech_craft_61_s.jpg


Ostavićemo za trenutak softverske mogućnosti po strani i vratiti se utiscima o samom hardveru. Sama tastatura je prilično tanka ali i teška (960g) iako je veći deo iste izrađen od plastike. Gornji deo je doduše metalni i u njega je Logitech smestio bateriju, senzore, kao i mehanizam same krune. Ovo tastaturi daje dobar balans, ali i preko potrebni nagib budući da se donji deo sa tasterima naslanja na njega. Zbog toga ovde nećete pronaći one dodatne “noge” koje se izvlače, već sama tastatura u startu ima prirodan pad na dole.

 


Tasteri su opremljeni stealth scissor key mehanizmom aktuacije koji dolazi sa nekom vrstom gumenog prigušivača zvuka, pa će u radu biti skoro potpuno nečujni. Njihov dizajn je takođe vrlo zanimljiv, jer većina tastera sa standardnim oznakama i komandama dolaze se specijalnim udubljenjem na gronjoj provršini, koje je dizajnirano da diskretno usmeri prst više ka centru samog tastera. Prilikom kucanja teksta prst upada u prirodno udubljenje, što unos teksta čini preciznijim.Ostali tasteri, poput kompletnog F reda na vrhu ili Start, Alt, CTRL i Fn tastera dolaze sa ravnom površinom, ali i nekim dodatnim komandama za Mac operativni sistem. Ove dodatne komande nam se nisu preterano svidele budući da unose konfuziju kada tastaturu koristite na Windows računarima, a nema sumnje da bi i na Mac računaru moglo predstavljati mali problem. Tastatura još poseduje i odvojene prečice za pozivanje kalkulatora, snimanje screenshot-a kao i zaključavanje određenih tastera ili kompletne tastature. Tu su još i 1, 2, 3 tasteri za Multi Device prebacivanje sa jednog povezanog uređaja na drugi, ili treći.

 


Ovde dolazimo i do prve inteligentne mogućnosti koju Logitech Craft nudi – pozadinskog osvetljenja. Naime u gornjem desnom uglu smešten je senzor koji reaguje na pokrete i blizinu vaše ruke, tako da se pozadinsko osvetljenje samo uključuje kada ruku približite. Takođe, ugrađeni ambijentalni senzori po potrebi gase pozadinsko svetlo kada utvrde da u prostoriji postoji adekvatan izvor osvetljenja. Tu je još i opcija da tasterima F6 i F7 sami podesite intenzitet pozadinskog svetla.

 


Kod Krune nam se dopalo to što koristi mehanizam vrlo sličan onom u infinity scroll točkićima. To znači da će rotacija kod pojačavanja ili utišavanja tona npr. biti potpuno glatka. Dok će kod prebacivanja između otvorenih tabova u Chrome-u imati vrlo izražen klik. Naravno, mehanizam će se uvek automatski prilagođavati situaciji, što nam se jako dopada.

 logitech_craft_14_s.jpgSoftver

 

Softver

Softverski deo vezan za Logitech CRAFT tastaturu predstavlja verovatno i najvažniji aspekt profesionalne upotrebe ovog modela. Pre svega, kao osnova za početak naprednijeg rada koristi se dobro poznati Logitech Options softver za podešavanje osnovnih stvari. Na početku testa smo već pomenuli da ovaj softver prilikom prvog povezivanja tastature sa računarom detektuje third party aplikacije na kojima Craft nudi svoj dodatni set komandi.

 logitech_craft_softver_1_s.jpg


Ove komande se sistemski prikazuju poput malog overlay menija i automatski se aktiviraju i menjaju u zavisnosti od aplikacije u kojoj radite. Najosnovnija verzija je vezana za Chrome i Edge browsere, gde vas okretanje krune prebacuje između otvorenih Tab-ova. Nešto naprednija varijanta se dobija u Microsoft Word-u sa tri opcije za postavljanje specifične teme slova, menjanje boja ali i selekcije fontova. U radu se između ovih opcija prebacujete jednostavnim dodirom na krunu, a parametre menjate rotacijom krune.Excell je npr. nešto napredniji i nudi vam nekoliko nivoa opcija. Standardno krunu možete koristiti za lakšu navigaciju, dok vam npr. klik mišem na neki grafikon u fajlu otvara novi nivo podešavanja vezan isključivo za taj grafikon. Adobe Photoshop nudi svoje jedinstvene komande za manipulaciju nekim osnovnim parametrima fotografija koje obrađujete, pa im tako možete podešavati nivo osvetljenja, intenzitet i zasićenost boja itd. Ako krenete sa obradom fotografija dobićete opciju za podešavanje raznih parametara alatke koju koristite za obradu.

 


Nažalost, s druge strane, Adobe Premiere ne otvara mnogo mogućnosti naprednijeg korišćenja krune. Korisnik ovde dobija samo mogućnost navigacije po Timeline-u potpuno slobodno ili frejm po frejm. Naravno, treba imati u vidu i to da će Logitech u narednom periodu dodavati još mogućnosti i još bolju podršku za veći raspon third party aplikacija. Ono što nam se ovde dodatno svidelo je i činjenica da je u toku razvoj specijalnog Software Development Kit-a (SDK) koji bi Logitech uskoro trebao ponuditi developerima kako bi oni sami odlučili koje dodatne funkcije žele da dodaju. Ovo je svakako vrlo dobra vest i definitivno opravdava, ili će barem pokušati da opravda prilično visoku cenu ove tastature.

 


Kada su neka osnovna podešavanja u pitanju, Logitech Options softver se pri pokretanju deli u tri sekcije – Keyboard, Crown i Easy-Switch. Keyboard sekcija vam omogućava da u potpunosti promenite sve dodatne mogućnosti kompletnog F reda tastera, kao i par dodatnih koji su već vizuelno predefinisani. Naš savet je da ovih par vizuelno predefinisanih ostavite onako kako su već podešeni jer u startu donose neke stvarno korisne funkcije.

 


Ono što je zanimljivo je dodatna mogućnost konfiguracije FN tastera, koju smo mi ovde dobili samo zbog uporedog korišćenja Logitech MX Ergo miša, koji je dozvoljavao tu opciju. Tu se vidi koliko je ovaj softver u stvari fleksibilan i prilagodljiv. Naredna sekcija donosi mogućnosti podešavanja Krune (Crown) i sve dodatne funkcije koje ovde pronađete i podesite odnosiće se isključivo na standardni sistemski rad tastature, kada nije pokrenuta nijedna od napredno podržanih aplikacija. Dakle, ovo je takoreći drugi mod rada koji omogućava da krunu koristite u svakoj situaciji.

 


Jedna od prvih komandi koju smo programirali je da pritisak krune spusti sve otvorene prozore i prikaže čist Desktop, zatim tu je i mogućnost pritisak+rotacija koja menja Alt+Tab komandu, ili jednostavna kontrola glasnoće rotacijom krune. Sve ovo je vrlo intuitivno i ne zahteva nikakav period privikavanja. O Easy-Switch sekciji samo ime govori – koristi se za menadžment i pregled dodatnih uređaja povezanih na tastaturu.

 

 

 

Zaključak

U ovom momentu je zaista teško dati bilo kakav finalni zaključak iz nekoliko razloga, koje smo već naveli u tekstu. Pre svega, sama tastatura još uvek nije u prodaji, mada ono što smo videli ovde definitivno predstavlja završen proizvod. Druga stvar je svakako i trenutno ne postojanje Software Development Kit-a, koji bi u velikoj meri trebao definisati sudbinu ove tastature u budućnosti.

 logitech_craft_29_s.jpg


Po pitanju kvaliteta izrade zamerke ne postoje. Sve je savršeno utegnuto, vrlo prijatno na dodir i po kvaliteti izabranih materijala odgovara visokoj klasi. S druge strane bi opet voleli videti i neko potpuno metalno unibody kućište na tastaturi ove cenovne klase, kada je proizvođač već odlučio da stavi scissor key svičeve. Iako je sama tastatura kreirana da savršeno upotpuni MX Master seriju miševa, Logitech je nudi u samo jednoj boji. Iako ovo deluje kao cepidlačenje, u ovoj cenovnoj klasi bi voleli videti i neke druge opcije. Međutim, postoji po našem mišljenju opravdan razlog za ovo, koji se krije u onim dodatnim Mac oznakama na nekoliko tastera – Logitech verovatno želi da Craft bude savršen dodatak novoj Apple iMac Pro seriji, budući da sve one dodatne mogućnosti krune rade savršeno i na OS X-u, a i sama boja savršeno odgovara novim Pro modelima.


 


Jedna stvar koja nam je bila pomalo sumnjiva je da na pakovanju nismo mogli pronaći standardno nerealne tvrdnje o ogromnoj autonomiji baterije, koje svi proizvođači navode sa obaveznom zvezdicom (*) na kraju. Na zvaničnoj web prezentaciji same tastature takođe ne postoje nikakve informacije o kapacitetu, ali je naše testiranje u praksi pokazalo da sama autonomija nije preterano zavidna i iznosi oko 7 dana potpuno normalnog korišćenja, sa samo jednim povezanim receiverom. Dakle, povežete li ukupno tri uređaja i pritom ste vrlo zahtevan korisnik, očekujte da će autonomija biti još i kraća. Na svu sreću punjenje je vrlo brzo, a koristi se moderna USB Type-C konekcija.


 logitech_craft_1_s.jpg


Na kraju, Logitech Craft predstavlja dizajnerski dragulj koji se tako može posmatrati ne samo vizuelno, po pitanju dizajna, nego i profesionalno po pitanju vrlo naprednih mogućnosti kojima raspolaže. Kruna se možda trenutno nalazi u nekoj početnoj fazi upotrebljivosti, ali to bi trebalo drastično da se promeni nabolje u narednom periodu sa lansiranjem SDK paketa, koji bi otključavanjem dodatnih, naprednih mogućnosti trebao malo bolje opravdati vrlo visoku cenu ove tastature.


Prednosti

- Dizajn
- Kvalitet izrade
- Kruna i njene mogućnosti
- Brzo punjenje
- USB Type-C
- Logitech Options softver


Nedostaci

- Duple Mac/Win komande na tasterima
- Autonomija baterije (uslovno)
- Visoka cena


Preporučena cena: oko 200 evra


Uređaj na test ustupio Logitech.

Komentari

0 Dodaj komentar

Imena dobitnika Cooler Master nagradne igre

Test: Logitech Brio 4K Stream Edition

10203
10205
10206
10207
10208
10209