Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech Brio 4K Stream Edition

07.11.2017 10:42 | 5 Hardver
Test: Logitech Brio 4K Stream Edition

Logitech BRIO 4K je web kamera sa fenomenalnim mogućnostima, poput 4K HDR video podrške, kvalitetne optike i infrared senzora za prepoznavanje lica korisnika ... Ovo je ujedno i prva kamera kojoj je fokus u potpunosti prebačen na Streaming videa , dok su joj mogućnosti snimanja gotovo potpuno zapostavljene. Kako se ovo ogleda u praksi - pročitajte u nastavku teksta!

Vladimir Pejić

Logitech Brio 4K, kada se pogledaju neke od njenih glavnih prednosti, definitivno deluje kao ultimativna web kamera za video streaming vrhunskog kvaliteta. Pored 4K UHD 30FPS mogućnosti, Brio nudi i 1080p 60FPS kvalitet što je u startu stavlja iznad postojećih C900 modela. U isto vreme, cena Brio modela je oko 3x veća od C900 serije, pa se postavlja pitanje koliko je sve ovo i opravdano za prosečnog korisnika. Recenziju ćemo početi sa detaljim pregledom onoga što smo kod Brio kamere zatekli, a u nastavku iznosimo i naše utiske, kada je korišćenje ovog modela u praksi u pitanju.


logitech_brio_4k_1_s.jpg


Kada su pakovanje i prezentacija u pitanju, Logitech ponovo pokazuje da solidan procenat onog premiuma koji se ogleda u višoj ceni njihovih proizvoda definitivno ide u ovom pravcu. Prezentacija je vrlo elegantna, sa jasno istaknutim dizajnom kamere napred i na bokovima, kao i svim važnim informacijama pozadi. Kupac takođe odmah saznaje i da sa kamerom dobija bundle-ovanu licencu za 12 meseci korišćenja XSplit softverskog paketa (vrednost 39€).

Na pozadini pakovanja, pored standardnih informacija o 4K video mogućnostima, HDR podršci i Windows Hello kompatibilnosti, pronalazimo i zanimljivu tabelu koja poredi Brio sa C900 modelima po pitanju mogućnosti izmene FOV-a. Takođe, na bočnoj strani možete pronaći info o promenljivom FOV-u sa 65o, 78o i 90o što će vam pomoći da bolje podesite „scenu“ koju želite da emitujete preko video feed-a.


brio_4k_softver_9_s.jpg


Proces unboxinga je vrlo jednostavan i elegantan. Brio kamera je prva stvar koju ćete videti kada otvorite kutiju. Izdvojena je specijalnom plastičnom podlogom, a dolazi sa predinstaliranim postoljem. Ispod nje ćete u kutiji još pronaći i dugačak (2.2m) USB Type-C 3.1 Gen1 kabl, kvalitetnu microfiber torbicu koju npr. možete koristiti i za brisanje kamere, plastični dodatak za pokrivanje sočiva i naravno uputstvo.


logitech_brio_4k_12_s.jpg

logitech_brio_4k_7_s.jpg


Nakon kratkog unboxinga i upoznavanja sa sadržajem pakovanja, prvi utisak je da je Brio kamera prilično teška (63g kamera + 44g postolje), barem u poređenju sa dosadašnjim modelima. Kućište je skoro potpuno izrađeno od metala, sa izuzetkom prednjeg panela koji poseduje staklo kao zaštitu i vizuelni ukras. Na zadnjem delu se nalazi samo jedan USB Type-C konektor, dok se na dnu nalazi potpuno slobodan 1/4" navoj za montažu ove kamere na bilo koji fotografski tripod.


logitech_brio_4k_6_s.jpg


Fabrički je na njega montirano plastično postolje koje ćete koristiti kod montaže/pozicioniranja kamere na monitoru ili radnom stolu. Skidanjem ovog fabričkog postolja oslobađate već pomenuti navoj za tripode, što može biti veoma korisno kod profesionalnije upotrebe.


logitech_brio_4k_3_s.jpg


Na prednjem panelu kamere primećujemo par zanimljivosti. Pre svega na dnu ćete sa obe strane sočiva ponaći tanke usečene delove koji u sebi kriju dva omnidirekciona mikrofona. Iznad se nalazi prilično veliko sočivo sa kvalitetnom optikom, dok se pored njega nalaze LED indikator, infrared senzor kao i senzor osvetljenja za automatsko prilagođavanje ambijentalnim uslovima. U praksi, sve ovo funkcioniše prilično dobro kada kamericu koristite sa njenim osnovnim softverom.


logitech_brio_specifikacije_s.jpg

Utisci

Kada je osnovni Logitech softver u pitanju, reč je o sveže redizajniranom Logitech Camera Settings programu, koji je u najnovijoj verziji dobio savremen izgled, ali je u isto vreme izgubio sve one capture mogućnosti koje su dolazile sa Webcam Software dodatkom iz ranijih revizija. U jednu ruku sam Logitech ovo pomalo i opravdava već u nazivu kamere, gde je jasno istaknuto ono „Stream Edition”. Razlog za ovo izbacivanje nekih potpuno logičnih mogućnosti first party softvera leži pre svega u činjenici da je Microsoft izbacivanjem Anniversary Update-a za Windows 10 fizički eliminisao i onemogućio snimanje svim web kamericama koje to rade u H.264 ili MJPEG formatu.


brio_4k_softver_1_s.jpg


Nažalost, Logitech svoje web kamere još uvek nije prilagodio H.265/HEVC standardima pa je i First Party podrška za capture izostala. Ovo se donekle može zaobići korišćenjem prilično bazične Windows Camera aplikacije, ili nešto naprednijeg OBS-a. U oba slučaja, rezultat je 50-50. Većinu naprednih stvari kao što je automatsko prilagođavanje osvetljenja, promena FOV-a ili auto fokusiranje nećete moći uopšte koristiti. S druge strane OBS, koji vam nudi daleko više mogućnosti finog podešavanja kamere, nije baš najbolje prilagođen i optimizovan za 4K UHD režim snimanja, pa će u takvim situacijama čak i najmoćniji procesori biti na 99% opterećenja.


brio_4k_softver_2_s.jpg


Mi smo tokom testiranja imali i neke dodatne probleme koji su bili vezani za vrstu konekcije koja je korišćena. Naime, Logitech Brio je jako izbirljiv po pitanju vrste kontrolera na USB 3.1 Gen1 konekciji. Ako čipset na vašoj matičnoj ploči ne dolazi sa integrisanim first party USB 3.1 Gen1 kontrolerom, kamera vam čak ni preko postojeće USB 3.1 Gen1 konekcije neće uopšte funkcionisati. Tada vam preostaje samo USB 2.0 koji kameru ograničava na maksimalnih 1080p 30FPS. Prelaskom na računar čija matična ploča poseduje native USB 3.1 Gen1 kontroler, Logitech Brio postaje potpuno upotrebljiv.


kvalitet_1080p.jpg


U radu sa Windows Camera aplikacijom zabeležili smo da se 2160p 30FPS video može snimiti u maksimalnih 60MB/s, dok se 1080p 60FPS video snima u 40MB/s. Oštrina slike je daleko na strani 2160p opcije, dok je odziv naravno višestruko bolji na 60FPS varijanti. Štaviše, 2160p 30FPS je ispoljavao popriličan lag pri snimanju pokreta i bio je konstantno van sinhronizacije sa zvukom koji snimaju ugrađeni mikrofoni, što je većim delom krivica samog third party softvera. Zbog toga bismo vam preporučili da ipak koristite 1080p 60FPS opciju za sve radnje – snimanje i streaming, i to ne samo zbog manjih potreba za jakim bandwidth-om i višestruko nižim opterećenjem procesora, već i zbog samog kvaliteta prikaza pokreta.


brio_4k_softver_3_s.jpg


Kada su mikrofoni u pitanju primetan je veliki napredak u odnosu na ono što su Logitech kamere do sada nudile. Međutim, to i dalje ne znači da korisnik dobija studijski kvalitet zvuka. Ono što je dobro je da omnidirekcioni setup, kao i stereo režim rada, doprinose dosta kvalitetnijoj komunikaciji kada ovu kameru koristite u poslovne svrhe, za neke grupne video sastanke. Mikrofoni takođe aktivno eliminišu i svu neželjenu pozadinsku buku, što je uvek plus kod ovakve primene.


brio_4k_softver_4_s.jpg


Kod Brio kamere bismo pohvalili i jednu vrlo zanimljivu opciju, koja doduše radi samo kod streaming-a. Reč je o digitalnom zoom-u koji ovde na sjajan način koristi veličinu senzora kako bi ponudio do 4X uvećanje u nativnom 1080p kvalitetu. Softver ovde u stvari radi kropovanje 2160p slike, pa ovo itekako ima smisla. U praksi, ovo je verovatno i prva web kamera kod koje softversko zumiranje slike uopšte ne utiče na kvalitet iste.


brio_4k_softver_6_s.jpg


Druga stvar koja nam se dopala vuče korene sa C900 serije, a reč je o opciji inteligentne zamene pozadine. Ovo će najbolje funkcionisati ako je boja zida/površine, koji se nalazi iza vas, ujednačena, ali u svakom slučaju može ponuditi vrlo upotrebljive rezultate bez potrebe za nabavkom green screen-a, dodatnog softvera i naprednih podešavanja istog. Nažalost, ova opcija takođe nije dostupna kod third party aplikacija za snimanje.

 

 

Zaključak

Ako Logitech BRIO 4K kameru posmatramo samo iz ugla web kamere za streaming videa, bilo preko Skype-a ili XSplit-a na Twich, YouTube Gaming i slične platforme, njene mogućnosti oduševljavaju. Vrlo jednostavan i intuitivan softver omogućava vam da se lako pozabavite detaljnim podešavanjima prikaza. Činjenica da Brio dolazi čak i sa podrškom izmene Field of View-a, i to u tri opcije, omogućava vam da prikaz prilagodite kako nekom intimnijem game streaming setup-u, tako i nekim poslovnim potrebama za video conference primenu.


logitech_brio_4k_8_s.jpg


Tu su još i sjajna opcija automatskog fokusiranja, crop-ovanje slike za jasnije i kvalitetnije zumiranje, kao i ugrađeni infrared senzor za brzo automatsko logovanje na Windows računare (Windows Hello). Sve su to opcije od kojih će korisnici u poslovnim okruženjima imati ogromnu korist. Logitech je sa priloženom XSplit licencom mislio i na gamere u velikoj meri, omogućivši im na taj način vrlo kvalitetan alat za brzo postavljanje gaming stream setup-a.


logitech_brio_4k_9_s.jpg


Sa druge strane, nad Brio se poput nekog crnog oblaka nadvila nepostojeća first party, kao i problematična i nepotpuna third party podrška za snimanje. Ovo i jeste i nije krivica samog proizvođača. Pre svega, Logitech ni 7 meseci nakon lansiranja ove kamere nije obezbedio zvaničnu podršku za H.265/HEVC kodeke, pa tako oni napredniji korisnici koji bi u osnovnom softverskom paketu voleli videti i neke kvalitetne capture opcije ostaju praznih ruku.


logitech_brio_4k_13_s.jpg


Third party podrška u vidu Microsoft Camera i OBS solucija, zaobilazi besmislena Windows 10 Anniversary ograničenja i omogućava snimanje, ali po cenu naprednijih mogućnosti podešavanja kao i vrlo visokog opterećenja procesora u slučaju 4K UHD snimanja. Kada svemu ovome dodamo i cenu ove kamere, koja svakako nije niska, ostaje samo savet da dobro razmislite pre nabavke.


logitech_brio_4k_14_s.jpg


Za napredne biznis korisnike nema dileme, Brio je sjajan izbor kojim će značajno unaprediti kvalitet virtuelnih sastanaka, bez potrebe za velikim ulaganjem u skupu video conference opremu. Content kreatorima preporučujemo da sačekaju barem dok ne stigne već dugo najavljivan Windows update (navodno krajem 2017.) koji će rešiti probleme sa podrškom i formatima.


Prednosti:

- Odličan kvalitet slike u 2160p 30FPS i 1080p 60FPS
- Vrhunski kvalitet izrade
- Vrlo upotrebljivi mikrofoni
- Windows Hello podrška


Nedostaci:

- Cena
- Izostanak Capture mogućnosti
- Problemi sa povezivanjem
- Proizvođačev softver i njegove ograničene mogućnosti


Uređaj na test ustupio Logitech

vladimirdowla Član postova: 3361
Kako nisam?
Piše uvek ispod naslova/imena proizvoda. Baš sam sad pogledao opet
Inače, kada je kamera u pitanju idealan način prikaza/recenzije bio bi neki Live Stream svega, za šta bi bila potrebna još jedna takva kamerica. A to sa sobom vuče mnogo toga.
Gimp suit Član postova: 1016
Zasto nisi potpisan kao autor teksta na sajtu ?
vladimirdowla Član postova: 3361
Citiram korisnika: ivankolicKad je već test kamere u pitanju, bio bi red da u članku bude foto i video sample.
Na prvoj strani testa se nalazi Foto sample koji je snimljen kao screenshot, jer samo ime kamere sve govori "Stream Edition" - nema mogućnosti snimanja, samo striming. Sam OBS koji i podržava snimanje, opet nije dobro optimizovan za ovo i 4K video se jedva može snimati čak i na Core i7 7700K. Mislim da sam sve to naglasio i u samom testu
ivankolic Član postova: 28
Kad je već test kamere u pitanju, bio bi red da u članku bude foto i video sample.

Test: Logitech Craft

Test: Logitech MK540 Advanced

10203
10205
10206
10207
10208
10209