Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech Brio 4K Stream Edition

07.11.2017 10:42 | 4 Hardver
Test: Logitech Brio 4K Stream Edition

Logitech BRIO 4K je web kamera sa fenomenalnim mogućnostima, poput 4K HDR video podrške, kvalitetne optike i infrared senzora za prepoznavanje lica korisnika ... Ovo je ujedno i prva kamera kojoj je fokus u potpunosti prebačen na Streaming videa , dok su joj mogućnosti snimanja gotovo potpuno zapostavljene. Kako se ovo ogleda u praksi - pročitajte u nastavku teksta!

Logitech Brio 4K Stream Edition

Vladimir Pejić

Logitech Brio 4K, kada se pogledaju neke od njenih glavnih prednosti, definitivno deluje kao ultimativna web kamera za video streaming vrhunskog kvaliteta. Pored 4K UHD 30FPS mogućnosti, Brio nudi i 1080p 60FPS kvalitet što je u startu stavlja iznad postojećih C900 modela. U isto vreme, cena Brio modela je oko 3x veća od C900 serije, pa se postavlja pitanje koliko je sve ovo i opravdano za prosečnog korisnika. Recenziju ćemo početi sa detaljim pregledom onoga što smo kod Brio kamere zatekli, a u nastavku iznosimo i naše utiske, kada je korišćenje ovog modela u praksi u pitanju.


logitech_brio_4k_1_s.jpg


Kada su pakovanje i prezentacija u pitanju, Logitech ponovo pokazuje da solidan procenat onog premiuma koji se ogleda u višoj ceni njihovih proizvoda definitivno ide u ovom pravcu. Prezentacija je vrlo elegantna, sa jasno istaknutim dizajnom kamere napred i na bokovima, kao i svim važnim informacijama pozadi. Kupac takođe odmah saznaje i da sa kamerom dobija bundle-ovanu licencu za 12 meseci korišćenja XSplit softverskog paketa (vrednost 39€).

Na pozadini pakovanja, pored standardnih informacija o 4K video mogućnostima, HDR podršci i Windows Hello kompatibilnosti, pronalazimo i zanimljivu tabelu koja poredi Brio sa C900 modelima po pitanju mogućnosti izmene FOV-a. Takođe, na bočnoj strani možete pronaći info o promenljivom FOV-u sa 65o, 78o i 90o što će vam pomoći da bolje podesite „scenu“ koju želite da emitujete preko video feed-a.


brio_4k_softver_9_s.jpg


Proces unboxinga je vrlo jednostavan i elegantan. Brio kamera je prva stvar koju ćete videti kada otvorite kutiju. Izdvojena je specijalnom plastičnom podlogom, a dolazi sa predinstaliranim postoljem. Ispod nje ćete u kutiji još pronaći i dugačak (2.2m) USB Type-C 3.1 Gen1 kabl, kvalitetnu microfiber torbicu koju npr. možete koristiti i za brisanje kamere, plastični dodatak za pokrivanje sočiva i naravno uputstvo.


logitech_brio_4k_12_s.jpg

logitech_brio_4k_7_s.jpg


Nakon kratkog unboxinga i upoznavanja sa sadržajem pakovanja, prvi utisak je da je Brio kamera prilično teška (63g kamera + 44g postolje), barem u poređenju sa dosadašnjim modelima. Kućište je skoro potpuno izrađeno od metala, sa izuzetkom prednjeg panela koji poseduje staklo kao zaštitu i vizuelni ukras. Na zadnjem delu se nalazi samo jedan USB Type-C konektor, dok se na dnu nalazi potpuno slobodan 1/4" navoj za montažu ove kamere na bilo koji fotografski tripod.


logitech_brio_4k_6_s.jpg


Fabrički je na njega montirano plastično postolje koje ćete koristiti kod montaže/pozicioniranja kamere na monitoru ili radnom stolu. Skidanjem ovog fabričkog postolja oslobađate već pomenuti navoj za tripode, što može biti veoma korisno kod profesionalnije upotrebe.


logitech_brio_4k_3_s.jpg


Na prednjem panelu kamere primećujemo par zanimljivosti. Pre svega na dnu ćete sa obe strane sočiva ponaći tanke usečene delove koji u sebi kriju dva omnidirekciona mikrofona. Iznad se nalazi prilično veliko sočivo sa kvalitetnom optikom, dok se pored njega nalaze LED indikator, infrared senzor kao i senzor osvetljenja za automatsko prilagođavanje ambijentalnim uslovima. U praksi, sve ovo funkcioniše prilično dobro kada kamericu koristite sa njenim osnovnim softverom.


logitech_brio_specifikacije_s.jpg

vladimirdowla Član postova: 3171
Kako nisam?
Piše uvek ispod naslova/imena proizvoda. Baš sam sad pogledao opet
Inače, kada je kamera u pitanju idealan način prikaza/recenzije bio bi neki Live Stream svega, za šta bi bila potrebna još jedna takva kamerica. A to sa sobom vuče mnogo toga.
Gimp suit Član postova: 346
Zasto nisi potpisan kao autor teksta na sajtu ?
vladimirdowla Član postova: 3171
Citiram korisnika: ivankolicKad je već test kamere u pitanju, bio bi red da u članku bude foto i video sample.
Na prvoj strani testa se nalazi Foto sample koji je snimljen kao screenshot, jer samo ime kamere sve govori "Stream Edition" - nema mogućnosti snimanja, samo striming. Sam OBS koji i podržava snimanje, opet nije dobro optimizovan za ovo i 4K video se jedva može snimati čak i na Core i7 7700K. Mislim da sam sve to naglasio i u samom testu
ivankolic Član postova: 27
Kad je već test kamere u pitanju, bio bi red da u članku bude foto i video sample.

Test: Logitech Craft

10203
10205
10206
10207
10208
10209