Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech Alto Cordless

25.12.2007 11:44 | 0 Hardver
Test: Logitech Alto Cordless

Nakon velikog uspeha Alto seta, Logitech se odlučio da isti osveži bežičnom varijantom. Novi model donosi i niz drugih poboljšanja od kojih pojedine mogu biti od velike koristi u svakodnevnoj upotrebi. Pogledajmo šta nam sve Alto Cordless donosi u sferi komfora i koliko je bolji od prethodnika...


Logitech Alto Cordless

Prenosivi računari su najzad postali pristupačni i našim kupcima, o čemu najbolje govori značajan porast njihove prodaje na domaćem tržištu. Međutim, većina vlasnika ovih uređaja ima potrebu za nešto boljim komforom u radu, koji je najčešće ograničen zbog jako loše osmišljene tastature. Logitech je uvideo ovaj problem i rešio da kreira proizvod, koji će svojom specifičnom ergonomijom omogućiti maksimalno uživanje u čarima mobilnosti. Da li ste poželeli da vaš notbook pretvorite u pravu prenosivu desktop mašinu? Ako jeste, onda je Logitech Alto Cordless vaš sledeći izbor.

karakteristike, statistike, logitech alto cordless periferije

Dugo su vlasnici laptop računara bili u nezavidnom položaju što se tiče mogućnosti za unapređenje komfora svojih mašina. Međutim, njihovim mukama je napokon došao kraj, jer je "veliki zeleni" rešio da im maksimalno izađe u susret, sa setom koji objednjuje postolje i bežičnu tastaturu i prvenstveno je namenjen korisnicima čije su potrebe za mobilnom desktop platformom jako izražene. Alto Cordless je proizvod veoma elegantnog izgleda, ali dosta velike mase (preko 3 kg) i dimenzija, pa će za transport iziskivati nešto veći ranac. Za razliku od prethodne verzije, testirani model je opremljen nizom novina, od kojih do najvećeg izražaja dolazi mogućnost interakcije sa bazom na udaljenosti od 10 m, što ga automatski čini izuzetnim za korisnike kojima su prezentacije multimedijanih sadržaja primarna aktivnost. Na svim našim testovima se pokazao kao moćan uređaj kome se nema mnogo što zameriti, osim manjih sitnica, koje su obično neminovnost ovakvih proizvoda. Da ne dužimo priču, vreme je da se detaljnije upoznamo sa novim članom familije Alto.

Ambalaža i uređaj

Logitech Alto Cordless dolazi u nešto većem pakovanju u odnosu na svog prethodnika (Alto), sa kojim smo već imali prilike da se bolje upoznamo i o kome više možete saznati u zasebnom tekstu. Sadržaj ambalaže testiranog modela je dosta skroman i uglavnom ga čine kratka uputstva o uređaju i brošure o načinu održavanja. Pored pomenutih, prisutne su još dve AAA baterije i originalna petogodišnja garancija. Sam proizvod se sastoji iz dva dela: postolja i bežične tastature, koji ovoga puta nisu integrisani u jednu celinu. Kvalitet izrade nije potrebno posebno komentarisati, jer Logitech tu godinama nije izneverio i važi za brend koji pridaje ogromnu pažnju upravo ovom segmentu. Postolje je izrađeno od pune plastike i delom od namagnetisanog metala, što je u velikoj meri uticalo na masu uređaja (nešto preko 3 kilograma). Ipak, mora se uzeti u obzir da je ovo bilo neminovno, jer veći broj notbook računara iziskuje dosta veliki i stabilan prostor za pozicioniranje na bazu. Nosač računara je moguće dovesti u više položaja zahvaljujući pokretnom držaču koji je testiran na izdržljivost do 15 kg, tako da je isključena svaka mogućnost lomljenja i deformacije bilo kog dela oslonca.

karakteristike, statistike, logitech alto cordless periferije

Logitech se kod ovog modela odlučio za implementiranje malog USB haba (sa tri porta), što smatramo veoma dobrim potezom, pogotovo ako se uzme u obzir da veliki broj laptop računara ima manjak pomenutih ulaza. Baza je ujedno i prijemnik za signal koji šalje tastatura, čime je u znatnoj meri olakšana interakcija sa notebook-om. Kada smo već kod sprege između postolja i laptopa, treba napomenuti da se ona obavlja preko USB kabla, koji je obmotan oko specijalno izlivenog kanala smeštenog iza pokretne platforme. To omogućava punu funkcionalnost u svakom momentu, a sve što je neophodno da uradite kada dođe vreme za "pokret" se sastoji u oslobađanju sigurnosne hvataljke (žljeba) i vraćanja platforme u početni položaj, čime je Alto Cordless već spreman za transport. Neposredno iza USB kabla je (u samoj plastici po obodu) gumena traka sa nekoliko zareza i krugova poređanih po veličini. Logitech ovaj dodatak naziva inteligentni "cable managment" i u praksi se pokazao veoma korisnim, posebno ako Alto koristite kao nepokretnu radnu stanicu. Na desnoj strani je smeštena mala kontrolna tabla, odnosno Dashboard, koji poseduje LED indikatore i mali klizni prekidač za zaključavanje tastature. Na samom obodu ćete primetiti i priključak za eksterni +5V DC adapter. Alto Cordless u kombinaciji sa notbook računarom čini pravi mini PC, ali donosi i mnogo kablova u neposrednom okruženju, pa će veći broj korisnika poželeti da ih smesti iza radnog stola. Tu preporučujemo još jedan jako koristan dodatak u vidu malih žabica, koje se na žalost opciono isporučuju, ali su svakako vredna investicija.

karakteristike, statistike, logitech alto cordless periferije

Tastatura nije pretrpela nikakve korekcije u odnosu na stariju verziju, pa su tako sve mane prethodnika prisutne i kod ovog modela. Prva i najveća je vezana za dubok hod tastera. Verovatno se pitate zašto ovo ističemo kao nedostatak, ali odgovor je veoma jednostavan i leži u činjenici da najveći broj vlasnika prenosivih računara upravo uživa u čarima plitkog odziva tastera. Pored toga, raspored određenih multimedijalnih tipki je nešto drugačiji (odnosi se na tri tastera postavljena ispod kursorskih tipki), što kod izvršavanja pojedinih instrukcija može da zasmeta. Centralni blok za kucanje je ostao nepromenjen i sa svim karakteristikama klasične desktop tastature, mada smo mišljenja da se moglo i znatno bolje. Funkcijski tasteri su znatno manji i imaju duplo skraćen hod, ali su dosta dobro organizovani. Pretpostavljamo da već pogađate da pomenuti imaju dodatne funkcije u vidu multimedijalnih naredbi i da se njihovo pozivanje vrši u kombinaciji sa Fn tasterom. Raspoređeni su u tri grupe, od kojih je svaka namenjena određenoj multimediji (audio, video...). Naslon za dlanove je presvučen gumom, koja je jako fleksibilna i u radu se prilagođava položaju dlanova, mada nije otporna na otiske.

karakteristike, statistike, logitech alto cordless periferije

Logitech Alto Cordless je potpuno Plug & Play tastatura i isporučuje se bez drajvera. Kompatibilna je sa Windows XP i Vista operativnim sistemima, mada je u osnovi moguć rad i na MacOS X platformi. Održavanje kompletnog sklopa je veoma jednostavno i sastoji se od redovnog uklanjanja prašine i ostalih štetnih materija sa tastature i postolja, čime se postiže znatno duži životni vek proizvoda.

Specifikacija

Web strana proizvođača

www.logitech.com

Vrsta proizvoda

Notebook stand with cordless keyboard and convenient USB hub

Naziv proizvoda

Alto Cordless

Kodni naziv proizvoda

920-000342

Dostupne verzije proizvoda

• Alto
• Alto Cordless

Izrada

Kućište od brušene plastike sa podlogom za dlan od gume

Ukupan broj tastera

108

Broj multimedijalnih tastera

3

Broj pomoćnih Fn tastera

12

Napredna tehnologija tastera

Scissor switch

Veličina tastera

18 x 18 mm

Hod tastera

5,3 mm

Aktivaciona sila za standardne tipke

60 g

Aktivaciona sila za multimedijalne tipke

80 g

Životni vek tastera

10 miliona otkucaja tipki

Napredne kontrole

Kontrola multimedije putem multimedijalnih tipki

Napredne multimedijalne kontrole

Delimično upravljanje Media Centrom

Konekcije

Bežična, omogućen rad sa udaljenosti do 10 m

Dimenzije (H x W x D)

Nema informacija

Težina

3,2 kg

Cena proizvoda (sa PDV-om)

Sample

Cena proizvoda (bez PDV-a)

Sample

Podržani operativni sistemi

• Windows XP (SP2)
• Windows Vista (uključujući sve edicije ovog operativnog sistema)
• Mac OS® X (10.2.8 ili naprednija verzija)

Sistemski zahtevi

• Kompatibilni PC
• Slobodan USB port
• CD-ROM drajv

Sadržaj pakovanja

Logitech Alto Cordless, odštampan vodič za povezivanje, uputstvo za upotrebu, dve AAA baterije i originalna petogodišnja garancija

 


 

Rezime

Logitech Alto Cordless je veoma dobro koncipiran set i verovatno jedini na tržištu koji nudi uživanje u bežičnoj komunikaciji sa notbook-om. Odličan kvalitet izrade, vrhunsko postolje i puna desktop tastatura, omogućiće maksimalan komfor pri obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. Ako izuzmemo neke sitne nedostatke, kao što su malo nelogičan raspored pojedinih tastera u centralnom bloku, dubok hod i loš položaj određenih multimedijalnih tipki, sve ostalo je na očekivanom Logitech nivou. Ipak, najveći broj korisnika će se obradovati širokom odmorištu za ruke, koje se zahvaljujući posebnom gumiranom materijalu prilagođava položaju šaka i u većoj meri sprečava zamor i znojenje ruku. Proizvođač je kod ovog modela primenio malo drugačiju cenovnu politiku u odnosu na prethodnu verziju, što će posebno obradovati korisnike sa skromnijim budžetom. Nakon svega viđenog i našeg opšteg utiska u jedno smo potpuno sigurni: Alto Cordless u svet prenosivih računara donosi potpuno novu dimenziju upravljanja, jednaku onoj koju nude stone mašine, pa ukoliko ste vlasnik notbooka i želite pun komfor pri kucanju savetujemo da ovaj model obavezno uzmete u razmatranje. Sumiraćemo prednosti i mane testiranog modela:

karakteristike, statistike, logitech alto cordless periferije

Za:
- Bežična interakcija
- USB hub
- Visok stepen komfora
- Ergonimija
- Plug & Play
- Gumirani oslonac za dlanove
- Cena

Protiv:
- Izostavljen +5V DC adapter za zahtevnije USB uređaje
- Otežan ili potpuno nemoguć pristup prednjim portovima notbook računara
- Određene površine su podložne otiscima

Proizvod na test ustupio Logitech

Flash: Microsoft LifeCam NX-3000

Flash: Microsoft LifeCam VX-1000

10203
10205
10206
10207
10208
10209