Greška

Došlo je do greške.

Test: LiteOn LTR-32123S

10.05.2002 05:23 | 0 Hardver
Test: LiteOn LTR-32123S

Iako ga mnogi potcenjuju, LiteOn nije samo još jedan u nizu sićušnih tajvanskih proizvođača. Da se radi o ozbiljnoj firmi pokazuju ostvarene zarade ove kompanije u prošloj godini. Ako i dalje niste uvereni o kakvom se proizvođaču radi, daćemo vam podatak da neki analitičari smatraju LiteOn-a za vodeću kompaniju po obimu proizvodnje optičkih uređaja...

Branko Lukić

Možda neko ne zna, ali tajvanska kompanija LiteOn je sa svojim CD-RW uređajima već izvesno vreme u samom vrhu. Mada većina proizvođača krije podatke o svojoj prodaji ili ih "malo" preuveličavaju, pretpostavlja se da je LiteOn po prodaji ako ne lider, onda bar među prve tri kompanije. Zanimljivo je da LiteOn od sredine 2001. godine proizvodnju optičkih uređaja vrši u tesnoj saradnji sa japanskim gigantom JVC, sa kojim ima i zajedničku kompaniju JVC LITE-ON IT Manufacturing & Sales, Limited (JLMS).

Krajem prošle godine smo došli u dodir sa LiteOn LTR-24102B (24/10/40x) pisačem, koji se pokazao sasvim solidnim, i sve prijatno iznenadio. Ono što nam je tad bila novost je prvi susret sa SMART tehnologijom koju je patentirao sam LiteOn. Pomalo čudno, taj pisač nije imao korekciju za C2 greške, ali na svu sreću ova, sada nezaobilazna, stavka je prisutna na novom 32x pisaču.

LiteOn se među prvima ubacio na 32x tržište pisača, i to još tokom februara. Koliko je LiteOn bio brz najbolje govori činjenica da je Plextor, koji je tad svu koncentraciju usredsredio na 40x tržište, ipak rešio da i on predstavi 32x pisač. Po nekim pričama, Plextor je ovo učinio plašeći se da LiteOn ne uzme ogroman deo kolača za sebe, i time stekne još bolje pozicije na tržištu.

Testirani uređaj

Pisač dolazi u retail pakovanju koje je karakteristične crvene boje. U pakovanju se pored samog pisača nalazi i šturo uputstvo za montažu, audio kablić, jedan 700MB CD-R (32x) i jedan 700MB CD-RW (4-12x).

Ne izmišljajući "toplu vodu", LiteOn je na svom 32/12/40x zadržao sve što je mogao sa 24x prethodnika. Ovde se podrazumeva celokupan dizaj pisača, na kojem se jedina promena primećuje u oznaci deklarisanih brzina. Što se estetike tiče, i na ovom modelu je zadržana obična nalepnica sa web adresom proizvođača na prednjoj strani tray-a. Pored nesimpatične nalepnice, sa prednje strane se nalazi i izlaz za slušalice, potenciometar, višebojna LE dioda i taster za izbacivanje tray-a. Sa zadnje strane se nalaze priključci za napajanje, magistralu, master/slave/cable select džamperi, analogni i digitalni audio izlaz, kao i tri nedokumentovana džampera.

Kompletna specifikacija je preuzeta sa sajta proizvođača:

Speed Recording 32X (4800KB/sec) Zone-CLV (16X-20X@6min, 24X@16min, 32X@41min)
Re-writing 12X High-Speed (1800KB/sec) CLV
Reading 40Xmax (6000KB/sec) CAV (16X~40X)
Access Time 80ms (typical)
Buffer Memory Size 2MB
Writing Mode Fixed Packet, Variable Packet, TAO, SAO, DAO, Raw Mode, Over-Burn
Buffer Underrun Protection SMART-BURN
Support Disc Format CD/CD-R/CD-RW formats both 8cm & 12cm discs (up to 99 min)
MTBF 70.000 Power On Hours with 25% Duty

Pored ovoga, treba navesti i još neke tehnologije koje su našle svoje mesto u ovom pisaču. Pre svih, radi se o VAS® (Vibration Absorber System) mehanizmu koji služi da smanji vibracije i buku tokom procesa snimanja i čitanja. Smanjenje vibracija je veoma bitno u vreme kad su brzine pisanja velike. Pored VAS-a, pisač je opremljen i sa Easy-Tray® dizajnom koji omogućuje vertikalno i horizontalno montiranje uređaja bez bojazni da će vam CD ispasti iz tray-a, kao i Gear-Driven tray mehanizmom koji po tvrdnjama proizvođača ima znatno duži vek trajanja od konkurencije.

"Pamet" na delu

SMART tehnologija koju je patentirao LiteOn objedinjava u sebi velik broj funkcija. U osnovi, čine je dve osnovne tehnologije, i to SMART-BURN i SMART-X.

SMART-BURN (Smart Monitoring & Adapting Recording Technology for Burning) je tehnologija koja je vezana za snimanje diskova. U sebi objedinjuje funkcije buffer-underrun zaštite, detekcije grešaka pri snimanju, automatskog podešavanja strategije snimanja, kao i ROPC. Jednostavno rečeno, SMART-BURN je zajedničko ime za sve funkcije koje su vezane za pripremu, početak, tok i kraj snimanja diska.

Na slici možete videti kako se SMART-BURN ponaša u zavisnosti od ubačenog diska.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

SMART-X (Smart Monitoring & Adjusting Read-speed Technology for eXtraction) je tehnologija zadužena za grebovanje audio diskova i reprodukciju VideoCD-ova. SMART-X će smanjivati i povećavati brzinu čitanja u zavisnosti od kvaliteta medije, kao i u zavisnosti od funkcije koja se obavlja.

Prvi utisci

Nero i Nero Info Tool ovako prepoznaju uređaj:

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Tray mehanika je ista kao i kod LiteOn-ovog 24x pisača. To znači da kao i njen prethodnik odaje utisak tromosti. Negativni utisak koji je ostavila tray mehanika je popravio glavni motor koji je iznenađujuće tih, i pri prelasku na veće brzine ispušta veoma prijatno zujanje.

Test sistem - Windows XP Professional

CPU
- AMD Athlon 2000+ (1.67GHz)
Matična ploča
- MicroStar K7T266 Pro2 RU
Memorija
- 512MB DDR266 SDRAM
Video-karta
- ATi All-in-Wonder Radeon
Hard-diskovi
- 2 x Maxtor DiamondMAX 60 Plus 40GB
(na Promise kontroleru)
CD-ROM
- LiteOn LTR-32123S
- TEAC CD-W524E
- Toshiba DVD-ROM SD-M1402
(svi na VIA kontroleru, generički bus master drajveri)
Korišćeni programi
- Ahead Nero v5.5.8.0
- Ahead InCD 3.24.3
- Nero CD Speed 0.85e
- CDVD Benchmark
- CDDAE 99

Snimanje

Snimanje po CD-R diskovima

Kad smo testirali Microstar-ov pisač, naglasili smo da je njegov način menjanja brzina izuzetno neobičan. Za razliku od njega, LiteOn-ov pisač ima već nepisan standard menjanja brzina 16x-20x-24x-32x. Kako se ove brzine smenjuju, možete najbolje videti na grafu:

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Postignut rezultat od 26.22x je nešto niži od rezultata koji je postigao Microstar-ov pisač, ali to teoretski ne bi trebalo da unese neko veće produženje dužine snimanja.

Pomalo nestandardno, LiteOn je podržao velik broj brzina snimanja CD-R diskova. Naime, na raspolaganju vam je čak 7 brzina: 4x, 8x, 12x, 16x, 20x, 24x i 32x. U principu, ove brzine su sasvim dovoljne da zadovolje potrebe širokog kruga ljudi.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Mada je prethodnik, 24/10/40x pisač, prosto blistao u brzinskim rezultatima i glatko nadmašio konkurenciju, to nije slučaj sa LitrOn 32x pisačem.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja


I dok je vreme 16x pisanja spada među prosečna vremena, dotle je pri 24x snimanju postignuto jedno od boljih vremena. Međutim pri snimanju sa 32x, pisač je postigao slabiji rezultat od Microstar-ovog pisača, i to za 9 sekundi. OPC nije značajnije uticao na nešto slabiji rezultat jer pri snimanju sa 32x traje 22".

Interesantno je da je inicijalni OPC izuzetno netolerantan, i zahteva strogo prisustvo podataka o ubačenom disku u firmware-u. Ako firmware nema podatke o tom disku, strategija pisanja se menja, a u direktnoj je zavisnosti od još nekoliko stavki. Primetno je da pisač ima određenih problema pri prepoznavanju ubačenog praznog diska, pa će tako jednom dopustiti snimanje na 32x, dok će drugom disku istog tipa dozvoliti 24x. Ova "mana" se lako može otkloniti sa eventualnim novim firmware-om.

Overburn

Overburn je smeštanje veće količine podataka na CD-R disk, nego što je to specifikacijom predviđeno. Međutim, u poslednje vreme se pod overburn-om podrazumeva mogućnost snimanje 90- i 99-minutnih CD-R diskova. Pri snimanju ovih "većih" diskova, treba imati u vidu da je preporučena brzina snimanja 8x ili 12x. Ovo je iz razloga što je kod ovih diskova razmak između traka znatno manji, pa se može desiti da laser "izgubi" traku, što rezultuje "pucanjem" diska.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

LiteOn nije briljirao na ovom testu, ali je postigao sasvim zadovoljavajući rezultat pri korišćenju 90-minutnog diska.

Snimanje CD-RW diskova

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Posle Microstar-ovog pisača, ovo je drugi pisač na našem tržištu koji podržava 12x snimanje CD-RW diskova. Za razliku od Microstar-ovog pisača, kod kojeg je iz nepoznatog razloga izbačena brzina snimanja od 10x, LiteOn ima tu brzinu, tako da je moguće nešto starije RW diskove (serifikovane na 10x) snimati maksimalnom brzinom od 10x.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

I ponovila se ista priča kao i kod snimanja CD-R diskova. Naime, LiteOn-ov pisač i u ovom testu zaostaje 9 sekundi za Microstar-ovim pisačem. I u vremenima potrebnim za formatiranjem RW diska, LiteOn-ov pisač zaostaje, tako da mu je potrebno 28" za brzo formatiranje RW diska, odnosno 6' 59" za potpuno formatiranje.

Snimanje u packet writing režimu

Packet writing je metod formatiranja RW diska, tako da je RW disk moguće koristiti kao disketu, tj. omogućeno je pisanje i brisanje iz običnog file menadžera.

Gde je LiteOn 24x relativno podbacio, sad je LiteOn 32x ispravi ogrešku. Naime, testiranom pisaču je bilo potrebno odličnih 5' 25" za snimanje 456MB podataka, što u brzinama iznosi 9.6x. Istina, ovo je nešto slabiji rezultat u odnosu na 9.75x koliko je postigao MSI 32x, ali ne treba gubiti iz vida da je do skoro brzina snimanja diskova u packet writing režimu bila ograničena na 6-7x.

Kvalitet snimanja

Završna reč o snimanju

U tradiciji LiteOn-a je da njihovi CD-RW pisači ne generišu veliku količinu toplote pri dužem korišćenju uređaja. Tako je slučaj i sa ovim uređajem, mada moramo napomenuti da su se određena odstupanja u kvalitetu snimljenih diskova primetila posle 30-ak minuta neprekidnog korišćenja uređaja.

Iako možda ne uliva nekima poverenje, SMART-BURN tehnologija sasvim korektno odrađuje svoj posao pri prežnjenju bafera, kad se snimanje prekida, a zatim nastavlja. U principu, kao i kod MSI pisača, i ovde se pokazalo da je 2MB bafer sasvim dovoljan za 32x snimanje.

Na testu kvaliteta snimljenih diskova su se našli: Verbatim DataLife Plus (32x), Princo (zeleni (24x) i plavi (32x)) i TDK UltraReflex (16x, po kome LiteOn nije hteo da snima sa 32x).

O C1 greškama
C1 greške su male, tj. slučajne greške na samom disku. C1 greške nastaju zbog brojnih razloga, koji se mogu podeliti u dve grupe: fizičke probleme (disk/pisač asimetrija, prašina ili prljavština na disku) i probleme zbog tehnologije snimanja pisača. Pošto su C1 greške koje pripadaju prvoj grupi minimalne i obično učestvuju sa znatno manje od 10% u ukupnom zbiru C1 grešaka (naročito kod tek snimljenih diskova), uzima se da prosečan broj C1 grešaka onda u potpunosti zavisi od kvaliteta snimanja testiranog pisača. Iako je maksimum dozvoljenih C1 grešaka 220 po sekundi, smatra se da je disk solidno snimljen ako je nivo grešaka ispod 10.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Verbatim DataLife Plus 32x
pisač
brzina snimanja
vreme snimanja
prosečan broj C1 gresaka
LiteOn LTR-32123S
16x
310"
2.511
24x
231"
4.826
32x
211"
10.013

TDK UltraReflex 16x
pisač
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 grešaka
LiteOn LTR-32123S
16x
314"
2.467
24x
238"
4.565

Princo (blue) 32x
pisač
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 grešaka
LiteOn LTR-32123S
16x
308"
2.896
24x
238"
4.366
32x
212"
9.165

Princo (green) 24x
pisač
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 grešaka
LiteOn LTR-32123S
16x
315"
3.827
24x
239"
7.924
32x
219"
14.703

Po postignutim rezultatima, LiteOn 32x pisač nije briljirao, ali su postignuti rezultati sasvim prihvatljivi. Po rezultatima je moguće zaključiti da se LiteOn 32x ne voli mnogo sa "zelenim" diskovima, jer je broj C1 grešaka nešto veći nego kod konkurencije.

Čitanje, komentar testa

Čitanje CD-R diskova

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Disc Load Time & Disc Recognition Time
6.73 sec

Postignuti rezultati su veoma dobri, što je svakako dobar znak za LiteOn. Naime, prethodni 24x LiteOn pisač je bio nešto slabiji, baš kad je u pitanju čitanje "običnih" diskova. Pohvalno je i relativno nisko vreme potrebno za prepoznavanje diska.

Ovde ćemo posebnu pažnju posvetiti i mogućnostima LiteOn-a 32x kad je u pitanju čitanje 90-minutnih CD-R diskova. Da bi što više otežali zadatak čitaču, koristili smo 90-minutni multi-session CD koji sadrži 3 sesije.

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Kao što se može videti na grafu, kriva je ostala ista, što govori da se ovde zaista radi o odličnom čitaču CD-R diskova.

Čitanje CD-RW diskova

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Disc Load Time & Disc Recognition Time
5.72 sec

Stara boljka većine CD-RW pisača je čitanje RW diskova. U ovom testu je korišćen RW disk koji je snimio LiteOn i to na 12x. Kao što se može videti na grafu, kriva čitanja ne dohvata maksimalnu brzinu, pa se čitač ponaša kao ekvivalent 32x čitača. Interesantno je ponovo nisko vreme potrebno za prepoznavanje ubačenog diska.

Čitanje CD-RW packet writing

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Rad sa RW diskovima formatiranim za paketno pisanje je sigurno jača strana LiteOn-ovog 32/12/40x pisača. Posle odličnog rezultata postignutog pri snimanju u packet writing formatu, ovaj uređaj se pokazao i kao veoma dobar čitač diskova snimljenih u paketnom režimu. Prosečna brzina od 21.3x spada u red viših brzina, a poređenja radi, MSI 32x pisač je postigao brzinu od 15.8x.

Čitanje audio diskova

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja

Disc Load Time & Disc Recognition Time
7.87 sec

Grebovanje je očigledno jača strana ovog uređaja, pošto je postignuta maksimalna brzina kao u slučaju čitanja "običnih" diskova. Kvalitet izgrebovanog materijala je bio izuzetno dobar, što se može videti po podacima iz CD Speed 99 i CDDAE99 programa:

karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
Nero CD Speed 99 0.85e: Advanced DAE Quality Test
karakteristike, statistike, liteon ltr-32123s optickih uredjaja
CDDAE99

Završna reč o čitanju

Neočekivano, tamo gde nismo očekivali da LitOn blista, on se pokazao kao dostojna konkurencija znatno cenjenijim proizvođačima. Veoma je impresivna brzina koju je uređaj postigao pri grebovanju audio diskova ili čitanju diskova spremljenim za paketni upis.

Strani sajtovi kojisu ranije testirali ovaj uređaj, izneli su brojne zamerke na njegove karakteristike kao čitača, ali nijednu od tih mana mi nismo uspeli da primetimo, iako je pisač preživeo najtežu torturu.

Zaključak

U doba kad je DVD+/-RW, ili neka slična tehnologija, pred vratima, može se postaviti pitanje o isplativosti ulaganju u CD-RW pisač. Međutim, ne treba gubiti iz vida da su snimajući DVD diskovi još uvek preskupi, a da su brzine koje se trenutno postižu daleko od prihvatljivih. U narednih godinu dana, CD-RW pisači će biti još uvek logičan izbor ako vam treba pouzdan backup podataka, ili želite dodatni džeparac sa strane.

Što se tiče LiteOn-a, nismo mnogo očekivali, ali smo mnogo više dobili. Iako ga neki zli jezici po kvalitetu porede sa produktima kućne manufakture, treba reći da je LiteOn ni u kom slučaju nije to. Radi se o ozbiljnoj kompaniji koja je na vreme videla mogućnosti OEM tržišta i tu našla svoje mesto, a ubrzo je počela sa probijanjem i na maloprodajnom tržištu. LiteOn-ov 32/12/40x pisač je sasvim solidan uređaj koji ima potencijala, i može da sasvim solidno odradi posao za koji je namenjen. Malu manu predstavlja neslaganje pisača sa "zelenim" diskovima, ali to je moguće ispraviti kroz novvi firmware. Ostale mane i nedostatke ovog uređaja smo pokušali da vam prezentujemo kroz ovaj test.

Ako vam mane navedene "falinke" ne smetaju, onda obavezno obratite na pažnju na ovaj pisač LiteOn-a - suverenog kralja Value tržišta.

Pisač za potrebe testa ustupio "Pin Computers"

Test: Microstar StarSpeed 32x12x40x (MS-8832)

Test: TEAC CD-W540E (40/12/48x)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209