Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Xboom Go PK7 Bluetooth zvučnik (Video)

04.02.2020 15:22 | 0 Multimedija
Test: LG Xboom Go PK7 Bluetooth zvučnik (Video)

XBOOM serija prenosnih zvučnika je nešto što već godinama srećemo na raznim sajmovima, a sada smo prvi put imali prilike da jedan od modela i testiramo i prenesemo vam utiske iz prve ruke.

Ivan Mančić

Portabilni audio proizvodi su kategorija koja je proteklih par godina doživela ogromnu popularnost. Istina, ljudi su oduvek voleli ovakve uređaje, osamdesetih godina prošlog veka je svaki penzioner posedovao mali radio kako bi slušao prenose utakmica, a mladi nosili boombox kasetofone koji su trošili tonu baterija. Od tada do danas se puno toga dogodilo, tehnologija je neverovatno napredovala, a pojavili su se i mobilni telefoni koji su donekle preuzeli ulogu prenosnih audio uređaja. Kako sve napreduje, tako su i portabilni audio proizvodi doživeli veliku transformaciju, jer su razne tehnologije i materijali razvijeni u međuvremenu omogućile dizajn uređaja kakvi nekada nisu bili ni zamislivi.  Tako smo obišli pun krug i ovakvi uređaji se danas prodaju u priličnom broju primeraka. 

lgxboomgo04_resize.jpg


Svake godine kada posetimo IFA sajam i LG štand na njemu, jedna sekcija je obavezno odvojena za audio uređaje i u njoj se može videti, ali i čuti prilično impresivan broj modela, od onih manjih u ulozi dodatka za mobilni telefon, do onih baš velikih koji mogu biti zamena za ozbiljno ozvučenje. 


Upravo jedan od njih nam je ovih dana stigao na test, a radi se o modelu koji predstavlja neku zlatnu sredinu. LG ga reklamira pod sloganom “Izuzetan zvuk bilo gde”, što ima smisla jer je XBoom Go PK7 i dovoljno mali da ga možete lako nositi sa sobom, ali i dovoljno dobar da svoju ulogu nađe i u vašoj dnevnoj sobi.

 

Dizajn

lgxboomgo30_resize.jpg


Moramo priznati da nam se dizajn ovog modela uživo veoma dopao, iako je neuobičajen za jedan audio uređaj. Iako su spoljne dimenzije 320 x 167 x 152mm, srce Xboom Go je zapravo oko 30-ak cm širine i kvadratnog profila od oko 10cm, sa metalnom mrežom na prednjoj strani i čvrstom plastikom veoma lepe teksture na svim ostalim stranicama.

lgxboomgo10_resize.jpg


Ovaj centralni deo je ubačen u okvir koji ima ulogu da štiti uređaj od slučajnih udaraca koje može doživeti prilikom prenošenja, ali i da ga odvoji od podloge i postavi u položaj sa blagim nagibom ka gore radi bolje projekcije zvuka. Takođe, okvir ujedno služi i kao ručica za nošenje, pa je s praktične strane dizajn zaista pun pogodak. Treba pomenuti i da je težina uređaja 2.85Kg, što ga čini vrlo lako prenosivim.

lgxboomgo11_resize.jpg


Na donjoj strani okvira su i gumene stopice koje sprečavaju klizanje, ali i ublažavaju prenos vibracija na podlogu. Na prednjem delu okvira se nalazi LG logotip, kao i logo kompanije Meridian koja već dugo sarađuje sa LG-em kada su u pitanju audio uređaji.  Meridian je inače britanska firma koja se još od 1977. godine bavi audio rešenjima i procesiranjem zvuka, a pored LG-a, partneri su i sa Jaguarom, Land Roverom i British Airwaysom. 

lgxboomgo12_resize.jpg


Na gornjoj strani XBoom Go nalaze se tasteri za kontrolu, kao i led indikacija kada je vreme za punjenje baterije. Tasterima možete uključiti uređaj, upariti ga putem Bluetooth veze, kontrolisati jačinu zvuka, a taster za reprodukciju i pauzu dvostrukim klikom omogućuje i prelaz na narednu pesmu ukoliko za puštanje muzike koristite mobilni telefon. Tu su još i taster sa ikonicom mikrofona koji zapravo služi za aktivaciju Google asistenta, kao i dva tastera za aktivaciju zvučnog procesiranja sa oznakama Clear Vocal i Enhanced Bass.

lgxboomgo15_resize.jpg


Zadnja strana krije vratanca iza kojih se nalaze konektor za punjenje, 3.5mm audio ulaz i reset taster. Primetno je da su vratanca gumirana i da vrlo dobro dihtuju, a razlog je to što je kompletan uređaj sertifikovan kao IPX5 vodootporan, što znači da neće biti problem ukoliko počne kiša ili vam se slučajno desi da nešto prolijete po njemu.

lgxboomgo19_resize.jpg


Na prednjoj strani iza pomenute mreže koja ih ujedno i štiti se nalaze dva zvučnika prečnika od oko 5cm, kao i dva visokotonca razmaknuta na suprotnim stranama uređaja kako bi se pružila šira zvučna slika. Naravno, u današnje vreme valjda još samo medicinski uređaji nemaju RGB osvetljenje, pa je i ono prisutno na prednjem panelu u vidu isijavanja oko zvučnika, kao i dve linije duž gornje i donje strane. 

lgxboomgo08_resize.jpg


Posebno zanimljivo je da su metalne bočne stranice uređaja zapravo takođe membrane koje vibriraju prilikom reprodukcije. LG ovo naziva Dual Action Bass , a pretpostavka je da je u pitanju neka forma bass reflex sistema koji je tu da poboljša odziv niskih frekvencija.

Zvuk

lgxboomgo26_resize.jpg


I, kako to zvuči u praksi?
Pa zapravo uopšte nije loše. Od ovako kompaktnog sistema ne očekujemo baš puno, jer ipak u male dimenzije treba upakovati pojačalo, bateriju i zvučnike i isprojektovati sve da zapravo daje dobru akustiku. Ono što prvo upada u uši je svakako bas. Ne toliko njegova jačina, jer je zapravo solidno balansiran, koliko dubina za jedan ovako mali sistem. Uređaj poseduje i mogućnost poboljšanja basa pomenutom Meridian tehnologijom, ali čak i bez toga zvuči veći nego što jeste.

lgxboomgo14_resize.jpg


Enhanced bass taster nam se u prvi mah učinio više kao Loudness booster nego kao poboljšanje basa, ali je u LG Xboom mobilnoj aplikaciji zapravo moguće odvojeno uključiti ovu opciju, a isključiti Sound Boost, što je nama zvučalo kao znatno bolja opcija.

lgxboomgo24_resize.jpg


Dodatna glasnoća uz Sound Boost će vam dobro doći kad rešite da napravite žurku, ali smatramo da sistem možda ipak zvuči bolje bez nje, a i da je dovoljno glasan za većinu kućnih primena u okviru jedne prostorije. Snaga navedena u specifikaciji je 40W na eksternom napajanju ili 30W na bateriji, mada bismo rekli da je realna snaga ipak niža od toga. Druga opcija procesiranja pod nazivom Clear Vocal dodaje malo detalja u višem srednjem i visokom delu spektra, a čini se i pozitivno utiče na zvučnu sliku i utisak prostornosti, pa je preporuka da nju ipak držite uključenu. 

Povezivanje, aplikacija, baterija

Pomenuli smo već da Xboom Go koristi 3.5mm analognu ili Bluetooth vezu sa izvorom zvuka, a u slučaju Bluetooth konekcije, pored APT-X, SBC i AAC kodeka, na raspolaganju vam je i APT-X HD kodek koji bi trebao obezbediti maksimalan kvalitet i rezoluciju pri puštanju nekih losless audio formata, zahvaljujući 24 bitnoj rezoluciji.

lgxboomgo22_resize.jpg


Kao i svi moderni uređaji i ovaj poseduje svoju Android aplikaciju pod imenom  LG Xboom u kojoj je moguće uključivanje pomenutih opcija, kao i kontrola osvetljenja, odnosno boje, efekata, brzine pulsiranja i praćenja muzike. Iz aplikacije možete i direktno puštati muziku koja se nalazi na vašem telefonu, a kako na Xboom Go možete povezati dva telefona istovremeno, moguće je i pravljenje zajedničke plejliste.

lgxboomgo23_resize.jpg


Aplikacija vam ujedno prikazuje i nivo napunjenosti baterije, čiji je kapacitet 10400mAh, a sa jednim punjenjem, uređaj je po specifikaciji u stanju da reprodukuje do 22h muzike, što znači da ćete i sa glasnom reprodukcijom bez problema izgurati jedan dan nekog izleta u prirodi, roštiljanja za Prvi maj ili šta već volite.
Naravno, u aplikaciji je moguće i podešavanje osvetljenja, kako izborom predefinisanih "scena", tako i manuelnim podešavanjem boje, a osvetljenje može pratiti i ritam muzike koju puštate, što je i očekivano od ovakvog rešenja.

lgxboomgo25_resize.jpg

Zaljučak


Ukupno, LG XBoom Go PK7 nam se dopao, kako dizajnom, tako i zvukom, pogotovo što od ovako malog uređaja sa svega 3Kg težine nismo očekivali zvuk kakav on proizvodi. 
Činjenica je da se kompaktni audio uređaji po zvuku ne mogu meriti sa punokrvnim HiFi rešenjima, ali njihova fleksibilnost i upotrebljivost to itekako nadoknađuju i verujemo da će svako smisliti desetinu slučajeva u kojima bi mu jedan ovakav prenosan audio uređaj dobro došao. Za kraj, pomenućemo i cenu koja se na domaćem tržištu kreće oko 26000 dinara, odnosno nešto ispod 220€. Prednosti:

  • Solidan zvuk za uređaj ovih dimenzija

  • Dizajn

  • Dubina basa

 

Mane:

  • Snaga nešto manja od deklarisane

Test: Vivax BS-300 prenosni zvučnik (Video)

Test: Ikea Frekvens (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309