Greška

Došlo je do greške.

Test: LG V10

13.04.2016 09:35 | 1265 Mobile
Test: LG V10

Pre nego što LG perjanica G5 stigne do naših ruku, imali smo priliku da se pozabavimo modelom V10. U današnjem testu govorimo o telefonu koji je faktički unapređena verzija popularnog LG G4 smartfona. Kao prvo, donosi nešto veći ekran uz istu, visoku 1440p rezoluciju, više RAM-a, ali takođe i neke nestandardne odlike kao što su dodatni ekran ili dvostruka prednja kamera, a tu je takođe i zadnja kamera kao kod G4 modela, čijim kvalitetom smo bili prezadovoljni...


Dragoljub Radovanović

Neretka je situacija da određeni smartfoni na naše tržište stignu sa određenim zakašnjenjem. LG V10 nažalost nije izuzetak, jer je u pitanju smartfon koji je u svetu postao postupan u oktobru 2015. godine, a tek od sredine februara 2016. u Srbiji je u ponudi operatera. Zbog čega uopšte pominjemo ovo i zašto je to bitno? Želimo da vam skrenemo pažnju da dok je V10 stigao na red za testiranje, flegšipi za 2016. godinu su postali dostupni, tako da barem kada je čipset u pitanju, poređenje ne može biti pravedno jer se ovaj model vodi kao flegšip iz 2015. godine.

Bilo kako bilo, to su stvari na koje imamo malo uticaja, tako da iako sa kašnjenjem, želimo da prenesemo naše viđenje LG-evog smartfona, ili bolje reći fableta obzirom na dijagonalu ekrana/dimenzije. LG V10 na svetsko tržište stiže tačno šest meseci nakon izuzetno popularnog LG G4 modela i donosi određena unapređenja i dodatke. Kao prvo, pomenuli smo veći ekran, pa je napravljen skok sa 5.5 na 5.7 inča. Interesantan dodatak koji ga izdvaja od mnogih drugih fableta je dodatni ekran malih dimenzija iznad glavnog ekrana, koji služi da pokaže statusne informacije i obaveštenja, ili da ponudi prečice čak i dok je glavni ekran isključen. Takođe donosi nešto robusniji dizajn u poređenju sa G4 telefonom, a isto tako i senzor otiska prsta koji je nedostajao na prethodnom flegšipu.


lg_v10_s.jpg


Dizajn

Korigovanje izgleda telefona u odnosu na prethodni LG G4 je itekako poželjno, i dok sa jedne strane liči na prethodnika (prednje), definitivno su prisutne izmene u dizajnu. Pre svega, fizičke dimenzije su povećane usled skoka u dijagonali ekrana na 5.7 inča, tako da upada u kategoriju većih fableta. Pakovanje je bele boje i zauzima minimalistički pristup što se tiče grafičkih elemenata, prisutna je samo V10 oznaka i LG logo sa strane kutije. Što se sadržaja pakovanja tiče, LG se odlučio za belu šemu prateće opreme, tako da imamo beli QuickCharge punjač, microUSB kabl, kao i nešto kvalitetnije QuadBeat 3 slušalice.


lg_v10_1_s.jpg

lg_v10_2_s.jpg

 

Dizajn telefona jeste subjektivna stvar u smislu da li je privlačan ili ne. LG se ovde potrudio da osveži elemente u odnosu na G4, ali lično mišljenje autora je da je sve to moglo biti "spretnije" izvedeno. Kao prvo, dopada nam se to što su ivice pored ekrana uzane, mada je gornja površina morala biti proširena i telefon izdužen zbog dodatnog ekrana, što je ostavilo prostora i za dvostruku selfi kameru levo od njega. Nema dugmića sa strane kao i kod G4 modela, oni se nalaze pozadi.

Ipak, na dnu telefona su preostali elementi kao što su priključak za slušalice, microUSB port, mikrofon i zvučnik. Hromirana plastika na bokovima sa jedne strane jeste lep detalj, dok je ujedno i zamerka jer po našem mišljenju pomalo odudara od ostatka telefona koji je mat. Gumirana poleđina je odlična što se tiče boljeg rukovanja, telefon ne klizi kao u slučaju stakla ili metala, mada je podela u kvadrate mogla biti izostavljena - naš utisak je da bi zadnja strana izgledala lepše. Pozadi je 16MP kamera, laserski autofokus, LED blic, Power taster na kojem je i senzor otiska, i ispod/iznad njega dugmići za kontrolu nivoa zvuka.


lg_v10_3_s.jpg


lg_v10_4_s.jpg

 

Hardver i softver

Budući da je ovo telefon koji je izašao krajem 2015. godine, LG nije u to vreme imao pristup najnovijim čipsetima, tako da je po ovom pitanju vrlo sličan sa LG G4 modelom. Da budemo konkretniji, V10 poseduje Snapdragon 808 model, koji donosi rešenje sa ukupno šest jezgra, dvojezgarni Cortex A57 na 1.82GHz i četvorojezgarni Cortex A53 na 1.44 GHz. Pomenuti čipset je odabran prošle godine umesto Snapdragon 810 koji je bio problematičan, tačnije imao je problema sa pregrevanjem, tako da je LG ponovo išao na "sigurniju" varijantu. Grafički čip unutar Snapdragona 808 je Adreno 418, opet inferiornija varijanta u odnosu na Adreno 430 koji je prisutan kod Snapdragon 810 čipseta.

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model V10
 • Predstavljen oktobar 2015.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Lollipop 5.1.1
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 2560x1440
 • Gustina ekrana 515 ppi
 • Kamera 16 MP
 • Video [email protected], [email protected], [email protected]
 • Prednja kamera 5 MP Duo, f/2.2
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.7 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.1
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, accelerometer, gyro, proximity, compass, color spectrum
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Dual-core Cortex-A57 1.82 GHz + Quad-core Cortex-A53 1.44 GHz
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 4 GB
 • GPU Adreno 418
 • Chipset Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808
 • Dimenzije 159.6 x 79.3 x 8.6 mm
 • Masa 192 g
 • Baterija Li-Ion 3000 mAh
 • Prenos podataka HSPA 42.2/21.1 Mbps, LTE Cat6 300/50 Mbps

Veća količina radne memorije kada je Android u pitanju nikako ne škodi, tako da V10 poseduje 4GB RAM-a kao i najnoviji vodeći modeli današnjice. Unutrašnje skladište postoji u dve varijante - 32 ili 64GB-a prostora, a kao proširenje skladišta dostupan je i microSD slot. Dvostruka selfi kamera smeštena je napred uz 5MP rezoluciju i f2.2 otvor blende, a pozadi je kamera koju smo proglasili najboljom za 2015. godinu, isti 16MP senzor uz f1.8 sa laserskim fokusiranjem, optičkom stabilizacijom i 4K snimanjem, dakle isto kao kod LG G4 modela. Kapacitet baterije za fablet ovih dimenzija je po našem mišljenju mogao biti veći, ali LG se odlučio za Li-Ion 3000 mAh bateriju.

Softver

LG je jedna od kompanija koja mora više da se potrudi na polju softvera, naročito u smislu korisničkog interfejsa, ali takođe i sveukupnog utiska koji prateći softver ostavlja na korisnika. Samsung koji je takođe imao problema na polju softvera je napredovao, LG kod V10 modela nažalost nije, UI-u je potrebno oduzimanje nepotrebnih elemenata i generalno kompletan fejslifting. Android Lollipop 5.1.1 verzija je prisutna kod V10 modela i ona nudi iskustvo koje smo imali sa LG G4 smartfonom. Ekran za otključavanje menja pozadinu u zavisnosti od toga da li slušate muziku ili ne. Postoji poznato KnockCode rešenje za otključavanje kuckanjem u određene delove ekrana, ali naravno sad je tu i primamljivije rešenje sa senzorom otiska prsta.


lg_v10_softver_1_s.jpg


lg_v10_softver_2_s.jpg


lg_v10_softver_3_s.jpg


Notifikacioni panel pored notifikacija sadrži i poveći broj prečica za brzo aktiviranje/deaktiviranje opcija, među kojim je i opcija za QSlide mini aplikacije, koji donekle predstavlja multitasking jer se mogu otvoriti dva prozora na ekranu. Naravno, tu je i tradicionalniji multitasking deljenjem površine ekrana na dva dela.

Par reči i o pomoćnom ekranu iznad glavnog, koji je stalno uključen i nudi pristup brzim prečicama ka aplikacijama, časovniku, sopstvenoj poruci ili imenu vlasnika. Takođe se ovde izlistavaju prispele notifikacije, a pojedine aplikacije kao što je kamera nude i dodatne prečice unutar ovog, manjeg ekrana. Obzirom da je na samom vrhu telefona, ovim dodatnim ekranom korisnik svakako mora komandovati drugom rukom, osim ukoliko ima izuzetno veliku šaku kako bi do njega dosegao palcem. Zanimljiv i nestandardan dodatak, ali ono što smo primetili jeste da ga u korišćenju telefona nismo preterano često upotrebljavali.


lg_v10_softver_4_s.jpg


lg_v10_softver_5_s.jpg

Utisci u radu

Iz našeg iskustva, ubedljivo najbitnija odlika LG V10 modela je njegova zadnja kamera. LG nije preterano eksperimentisao sa novim senzorom i povećavanjem rezolucije istog, a obzirom da se kamera G4 modela prošle godine pokazala kao najbolja, ponovo smo izuzetno zadovoljni kvalitetom fotografija i videa i kod V10 fableta. Ono što jeste novitet i dobra vest za ozbiljnije korisnike koji vole video, sada je tu prisutan i manuelni režim koji donosi još više kontrole, baš kao što je to slučaj i kod režima za fotografije. Ukratko, fotografije koje V10 snima su među najboljim na tržištu, prepune su sitnih detalja, uz vrlo prijatne i tačne boje, a ono što takođe iznenađuje za jedan smartfon je zamućenost pozadine koju je moguće napraviti sa ovakvim malim smartfon senzorom.

Noćne fotografije su skroz u redu kada je svetlina u pitanju, ali opet postoji taj problem koji smo pominjali i kod G4 modela, a to je lošije procesiranje, tačnije taj poznati efekat ulja na platnu. Optička stabilizacija lepo radi kod videa, i 4K snimci deluju vrlo oštri i bogati detaljima, tako da smo i ovde vrlo zadovoljni učinkom kamere. Da ponovimo, kamera je zaista u vrhu sa ostalim konkurentnim modelima, i smatramo da je kamera ipak glavni adut V10 telefona.


lg_v10_kamera_interfejs_s.jpg


Video primer:

lg_v10_4k.jpg

Primeri fotografija:

Link


Prelazimo na ekran ovog fableta. Podsećamo vas na golemu dijagonalu od 5.7 inča i rezoluciju od 2560x1440 tačaka, koja mu pruža oštrinu od 515 piksela po inču. Ekran je IPS tipa, i boje su mu generalno tačne. Ono što se vidi na grafiku ispod, trougao koji boje prave je veći, što znači da je gamut boja širok, tako da donosi više nijansi. Sama tačnost boja je dobra, nije među najboljima, ali ostaje ispod granice od DeltaE <5, dok je Gamma malo tamnija sa vrednošću od 2.44. Svetlina ekrana na maksimumu je dobra, 453 cd/m2, mada zamerka sa kojom smo se sretali i ranije jeste da je LG vrlo loše rasporedio kontrolu osvetljenja. Recimo, na 75% svetlina je 225 cd/m2, dok je na polovini već dosta niskih 85 cd/m2. Na 25% ekran je vrlo taman uz svega 18 cd/m2.

lg_v10_calman_i_svetlina_s.jpg


Kada su performanse u pitanju, u odnosu na čipsete koji su danas dostupni V10 neće impresionirati sa svojim Snapdragon 808 čipsetom. U praksi to i nije loše, telefon je jednako brz kao što je i G4 bio prošle godine, generalni odziv je odličan, instaliranje aplikacija je vrlo brzo, a nismo nigde u regularnom korišćenju primetili da su performanse opadale i da je dolazilo do bilo kakvog seckanja.

Sa druge strane, kada se detaljnije pozabavimo performansama V10 modela, primećujemo da grafičke performanse nisu sjajne, što ne znači da 3D igre neće lepo raditi, naprotiv, ali će ipak bolje raditi na Snapdragon 810. Ukoliko baš moramo da ga uporedimo sa aktuelnim flegšipima, performanse neće biti na nivou Snapdragon 820 čipseta, što je i logično s obzirom da je to dosta noviji čipset za 2016. godinu, dok je 808 prošlogodišnje rešenje. Antutu rezultat koji je V10 postigao je 50812 poena, ne tako visoka cifra u odnosu na novije flegšipe.

lg_v10_5_s.jpg


lg_v10_6_s.jpg


Fableti generalno imaju bolju autonomiju u odnosu na standardnije smartfone sa dijagonalama oko 5 inča, dodajte koju desetinu inča gore ili dole. Ipak, veća površina ekrana znači da će ekran biti i veći potrošač, a kako se ispostavilo, 3000 mAh nije potpuno dovoljno za hardver V10 modela. Autonomiju ne možemo nazvati lošom, ali vreme uključenosti ekrana od 4 sata i 40 minuta je vrlo prosečan rezultat za jedan fablet. Kao što smo rekli, prostora za veću bateriju je verovatno i bilo, tako da nam nije jasno zbog čega LG nije iskoristio priliku da uključi bateriju većeg kapaciteta.

lg_v10_baterija_s.jpg

Zaključak

LG V10 je korak napred u odnosu na prethodni LG G4 flegšip. Opet, sa pomenutim i dalje deli dosta sličnih karakteristika kao što su čipset, rezolucija ekrana, kamera, pa i softver koji je dosta sličan, tako da ne nudi drastično poboljšanje u odnosu na prethodnika. Ima tu detalja koji ga čine primamljivijim, kao što je recimo veća količina radne memorije, veća sloboda na polju video snimanja sa ručnim kontrolama, ali takođe i dodatni ekran koji je više ili manje interesantan korisniku. Što se dimenzija tiče, nama lično je V10 malo prevelik i težak, ali ljubiteljima većih fableta verujemo da ovo neće teško pasti.

lg_v10_3_s.jpg

Senzor otiska prsta je dobrodošao dodatak, a LG je nastavio sa standardnom pozicijom power i volume tastera na poleđini, što je promenjeno na najsvežijem LG G5 modelu. Sviđa nam se tekstura gumirane poleđine, ali podela u kvadrate nam nije toliko privlačna. Performanse su dobre, telefon je brz u praksi, očekivani rezultati za prošlogodišnji model čipseta su tu, ali u ovom trenutku ima još bržih rešenja. Softver je ono na šta smo navikli od LG-a, tu nema nekih iznenađenja, a definitivno upravo tu ima mesta za napredak. Kamera je fenomenalna, što je možda i najsvetlija tačka ovog telefona, pa je zaista po tom pitanju u vrhu ponude. V10 je svakako interesantan smartfon, da je trenutno kraj 2015. godine bio bi svakako poželjniji nego u ovom trenutku, jer su sada pred vratima noviji top uređaji koji će svakako uticati na prodaju ovog fableta, barem na našem tržištu... 


Prednosti

- Izuzetna kamera
- Dobre performanse u realnom korišćenju
- Gumirana tekstura pruža lep osećaj tokom rukovanja
- Dodatni ekran može biti koristan
- Ručne kontrole za snimanje videa

Mane

- LG treba da poradi na softveru i interfejsu
- Autonomija je prosečna
- Glomazan

Cena: 1 RSD - 62.000 RSD u paketima Vip provajdera, oko 500 evra u slobodnoj prodaji

Smartfon na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Windows Mobile - budućnost ili utopija? (Anketa)

HTC 10 je stigao, već smo ga isprobali! (VIDEO)

10104
10105
10106
10107
10108
10109