Greška

Došlo je do greške.

Test: LG UltraWide 29EA93

12.03.2013 14:23 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Da li ste spremni za novi format u polju PC monitora? Mi svakako jesmo. Već smo nedavno imali prilike da po prvi put vidimo kako izgleda ultraširoki 21:9 odnos stranica kod Dell U2913WM monitora, a odmah nakon njega nam na test stiže još jedan široki monitor - LG UltraWide 29EA93. Nalazimo se na samom početku putovanja koji leži pred ovim novim širokim formatom, tako da je broj modela koji ga trenutno poseduju dosta mali. Da li će se ovaj neobični format primiti na tržištu? Mi verujemo da hoće, tako da će ponuda modela uskoro postati dosta šarenija.Možda se već pitate, šta nam to 21:9 aspekt donosi u odnosu na 16:9 ili 16:10? Da li od te dodatne širine monitora ima neke koristi? Naš odgovor je - itekako da ima. Verovatno ste upoznati sa Dual Screen postavkama, tačnije korišćenjem dva monitora u Extended režimu kako bi se dobila veća radna površina. LG UltraWide 29EA93 je sa svojom dodatnom širinom zapravo dosta dobra alternativa takvom pristupu. Pre nego što nastavimo o priči o aspektu, osvrnućemo se na tehničke detalje ovog modela.Dakle, radi se o 29-inčnom monitoru sa AH-IPS tipom panela, 2560 x 1080 rezolucijom i odgovarajućim odnosom stranica 21:9. Njegovo pozadinsko osvetljenje je White LED tipa i ono mu pruža maksimalni nivo osvetljenosti od 300 cd/m2. Poseduje 8-bitni panel koji nudi 16.7 miliona boja i pokriva 100% sRGB spektra. Citirani statični kontrast ovog modela je 1000:1, dok je dinamički 5 000 000:1. Vreme odziva je 5 milisekundi, što je dovoljno dobra cifra za neobavezni gejming.


Specifikacije:


Mogućnosti

Još uvek nismo pružili odgovor na pitanje kako je ovaj model u prednosti nad 16:9 monitorima. Pre svega, pogledajmo jedno kratko poređenje. Ako ste nas pratili prethodne nedelje, znate da smo ovaj monitor predstavili u petodnevnoj mini blog seriji. U komentarima nam je postavljeno odlično pitanje o proporciji ovog modela u odnosu na 16:9 monitor. Pitanje je glasilo koja je visina stranice ovog monitora, tačnije koju bi dijagonalu ovaj monitor pri toj visini da poseduje 16:9 odnos stranica. Odgovor na to pitanje glasi približno 23.5-inča, ustvari zamislite ovaj 29-inčni model kao vaš prošireni 23.5-inčni monitor. Potrudili smo se i da vam vizuelno približimo ovu razliku, koju možete videti u slici ispod.Dakle, kao što vidite, sa približno istom visinom dobijate 29.04% veću radnu površinu u poređenju sa 23.5-inčnim 16:9 modelom. Ta cifra nije mala, i LG je svakako našao način da je pametno iskoristi. Pre svega, LG UltraWide 29EA93 poseduje takozvanu Dual Link Up opciju. Ona vam dozvoljava da na monitor povežete dva uređaja i da podelite kompletnu površinu ekrana na dva jednaka dela. Recimo, možete u isto vreme da dobijate sliku sa vašeg laptopa i desktopa, laptop možete zameniti Blu-Ray plejerom, ili nekim sličnim HDMI uređajem. Jedini uslov je to što barem jedan od uređaja mora biti povezan na DisplayPort ulaz. Moramo pomenuti da ovo ograničenje nismo zatekli na Dell U2913WM modelu, tačnije mogli smo da kombinujemo različite izvore bez DisplayPort uslova.Sledeća opcija koja pametno iskorišćava dodatnu širinu ovog modela je 4 Screen Split. Ova mogućnost svakako čini ovaj model odličnim izborom za izvršavanje više poslova u isto vreme, tačnije Multitasking. Osim podele ekrana na četiri jednaka dela, postoji i više mogućnosti, zapravo možete kombinovati čak osam različitih aspekata na ekranu, u zavisnosti od položaja i veličine prozora. Na primer, podela na tri dela - sa gornjom polovinom ekrana celom dužinom i donjom podeljenom na dva prozora.LG UltraWide 29EA93 poseduje kompatibilnost sa MHL(Mobile High-Definition Link) standardom. Pomoću ove mogućnosti možete klonirati ekran vašeg smartfona ili tableta, tačnije prikazivati njegov sadržaj na većoj dijagonali monitora. Naravno, vaš uređaj mora biti MHL kompatibilan, a ako jeste, pomoću kabla koji dobijate u pakovanju možete surfovati internetom, gledati fotografije i filmove sa smartona ili tableta - sve to na većem ekranu vašeg monitora. Uređaji se povezuju HDMI- microUSB kablom, kroz koji ih možete čak i možete puniti.Na monitoru se nalaze dva stereo zvučnika, svaki od njih jačine od po 7W. Oni će vam ponuditi solidno iskustvo pri slušanju, i mogu donekle umanjiti potrebu za korišćenjem odvojenih PC zvučnika.


Dizajn

Jednim pogledom na kutiju LG UltraWide 29EA93 modela vidi se da unutar nje nalazi nešto dosta široko. Kutija je pretežno bele boje, kombinovane sa crvenim elementima. a na njoj takođe možemo naći informacije i mogućnosti ovog modela.Otvaranjem kutije zatekli smo postolje monitora, prateću dokumentaciju i popriličan broj kablova koji idu uz njega.Nabrojaćemo i tačnije šta smo sve zatekli od opreme ovog modela. Pre svega, kako bi 2560 x 1080 rezolucija bila moguća, dobijate Dual Link DVI kabl. Zatim, tu je audio kabl sa 3.5mm džekovima sa obe strane. Sledeći kabl služi za MHL konekciju, tačnije na jednoj strani je HDMI pune veličine, a na drugoj microUSB konektor. Među ovim kablovima se nalazi i USB kabl za Hub, kabl za napajanje sa tri rupe koji se uključuje u poseban adapter koji napaja monitor. Od sitnijih stvari tu su šrafovi za postolje, plastikica koja maskira šrafove i vezica za sređivanje kablova.Po pitanju dizajna, može se reći da je LG UltraWide 29EA93 dosta elegantan monitor. U poslednjih par meseci testiranja, primetili smo jednu stvar kod dizajniranja monitora koja postaje jako popularna. To je takozvani "dizajn bez ivica" koji smo sreli u prethodna tri testirana modela proizvođača HP, Dell i kod još jednog LG-ovog monitora. Radi se o pametno osmišljenim uzanim crnim ivicama monitora, koje pružaju iluziju monitora bez ivica kada je on ugašen.
LG UltraWide 29EA93 takođe poseduje kružne senzore osetljive na dodir, smeštene u donjem desnom uglu sa donje strane panela. Pomoću njih ćete se veoma lako i ugodno kretati kroz menije i opcije ovog modela.Monitor poseduje stilsko srebrno plastično postolje sa imitacijom hroma, koje dozvoljava promenu ugla od -5 do 20 stepeni. Ovo postolje je elipsasto-prstenastog oblika i jedno je od zaštitnih znakova ovog modela. U odnosu na postolje Dell U2913WM modela, smatramo da ovde nedostaju mogućnosti različitih promena ugla i visine, jer ovo postolje dozvoljava samo promenu nagiba ekrana.Bok monitora je dosta tanak na samom vrhu, ali se postepeno proširuje kako idemo ka dnu monitora, gde je on zapravo i najdeblji. Zadnja strana monitora je bele boje, što predstavlja osvežavajuću promenu koju ne srećemo tako često. Na njoj se nalazi bogat izbor konekcija, koje uključuju:

- Ulaz za adapter
- USB ulaz za hub
- 3 x USB 3.0 porta
- Audio ulaz
- Ulaz za slušalice
- Display Port ulaz
- HDMI 1 i HDMI 2 (MHL)
- DVI-D Dual Link ulaz 

OSD, Utisci

Pre nego što počnemo sa rezultatima testiranja, ukratko ćemo se osvrnuti na OSD monitora i opcije koje se nalaze u njemu. Meni monitora se pojavljuje celom dužinom donjeg dela ekrana. On je podeljen u sedam kategorija, mada se u njemu nalaze i opcije za podešavanje osvetljenja, kontrasta i jačine zvuka. Među tim kategorijama nalazi se promena ulaza, aspekta ekrana, pristup funkcijama, opciji slike u slici, podešavanju slike i podešavanju boja.Hteli bismo da istaknemo meni sa funkcijama, u kojem imate pristup uključivanju Eco režima. Svi danas gledaju da budu što "zeleniji", pa i LG koji vam nudi zanimljivu informaciju koliko ste sačuvali drveća time što ste aktivirali Eco opciju i tako uštedeli električnu energiju. Tu je opcija i automatske hardverske kalibracije, samo u slučaju da posedujete jedan od podržanih kolorimetra. U Picture Mode opciji nalazi se pet različitih režima slika koje možete odabrati - Custom (zapravo Standard), Text, Photo, Cinema i Game. Ostatak opcija možete pogledati u našoj galeriji.
Utisci

Kada smo se prvi put susreli sa 21:9 aspektom, u početku nam je delovao neobično, ali kako su prolazili dani i kako smo koristili monitor, navikli smo se na njega baš kao i na 16:9 ili 16:10. Zapravo, možemo reći da smo se navikli toliko da bi nam vraćanje na klasične 16:9 monitore bio korak unazad. Jednostavno, dodatna radna površina itekako znači, plus što stvari na ekranu deluju mnogo komotnije. Pošto smo nedavno odlučili da ponovo damo šansu Windowsu 8, primetili smo koliko ima više prostora na Start ekranu.Surfovanje na ovom monitoru je zanimljivo iskustvo. Sajtovi na njemu svakako deluju preglednije i nekako prirodnije u poređenju sa 16:9 modelima. Većina sajtova, pa tako i naš se odlučuje za manju širinu, tako da ova dodatna širina kod monitora neće biti pravilno iskorišćena, mada postoje izuzeci. Svejedno, ovaj dodatni beli prostor čini iskustvo pri surfovanju komotnijim.
Da li trebamo da pominjemo koliko ovaj aspekt znači pri gledanju filmova? Sa 21:9 odnosom stranica možete da kažete zbogom crnim trakama, jer on savršeno odgovara 2.39:1 formatu u kojem se danas snima većina filmova. Ovo je odlična stvar za ljude koji gledaju filmove na PC monitorima, mada mi ipak preferiramo nešto veću dijagonalu i HDTV-ove za ovu namenu.Što se tiče našeg slučaja, mi konkretno i nemamo preveliku potrebu za izvršavanjem više poslova u isto vreme, ali to nikako ne znači da nema ljudi kojima je ovo bitna stvar. Kao što vidite na slici u primeru ispod, možete podeliti ekran na četiri prozora, koji su sasvim dovoljno veliki da neometano radite u svakom od njih.Dual screen opcija nam deluje zanimljivo s obzirom na širinu monitora, tako da dobijate dva polovine koje imaju pristojnu površinu. Da, stvari će delovati pomalo sabijeno na njima, ali zauzvrat dobijate mogućnost prikazivanja slike sa dva izvora u isto vreme. Nama se ne dopada što je LG odlučio da ubaci uslov da jedan od tih izvora uvek mora biti DisplayPort. Na Dell U2913WM modelu, nismo imali takvo ograničenje, i mogli smo da kombinujemo različite izvore. Ipak, ako imate DisplayPort, ovo vam neće predstavljati problem, i moći ćete recimo na jednoj polovini da radite na desktopu, dok na drugoj gledate film - svakako interesantna mogućnost.Ono što se nama takođe učinilo zanimljivim je prisustvo MHL kompatibilnosti. Pomoću ove opcije smo povezali smartfon na monitor, pomoću HDMI-microUSB kabla koji dobijate u pakovanju. Rezultat je zapravo kloniranje slike sa ekrana vašeg mobilnog uređaja, na veći ekran monitora. Ovako možete gledati filmove, pregledati fotografije sa telefona, ili čak i surfovati internetom. Imajte u vidu da se na ekranu dobija ista rezolucija koju poseduje ekran vašeg mobilnog uređaja, tako da će kvalitet i oštrina slike zavisiti upravo od tog faktora.Rezultati, Uglovi, Lag

Uprkos tome što postoji pet različitih predefinisanih režima slike, merenjem pomoću našeg i1 Display 2 kolorimetra zaključili smo da je Custom, zapravo standardni fabrički režim, ipak najtačniji. Ako se pitate koji režim da koristite, preporučujemo vam fabrički, koji možete dodatno podesiti za bolje rezultate. Ovo ćete svakako najbolje uraditi hardverskim putem i pomoću kolorimetra, baš kao što smo mi to uradili. Pre svega, evo rezultata koji smo dobili merenjem u fabričkom režimu. Izmerena Gamma vrednost je bila dosta tačna sa 2.1 vrednošću i samo 3% odstupanja od tražene 2.2 granice.


Temperatura boja je takođe dosta tačna, jer smo merenjem dobili temperaturu od 6612 kelvina, što odstupa samo 2% od idealnih 6500K. Tačnost boja je jako pristojna sa prosečnom Delta-E vrednosti koja iznosi 2.4. Samo bi hteli da napomenemo da sve Delta-E vrednosti manje od 3 se smatraju kao tačne boje. Ipak nisu sve boje tačne, jer problem prave plava i zelena, koje podižu Delta-E vrednost na maksimum od 5.9. Osvetljenost ekrana je dosta visoka jer je Brightness fabrički postavljen na maksimum, tako da smo izmerili 264 cd/m2. Sa ovim vrednostima dubina crne boje iznosi 0.29 cd/m2, dok je vrednost statičnog vrednosta jako solidna sa cifrom 900:1.


Custom (standardni)

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
70
Režim slike
Custom (standardni)

  

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
264
Black Point (cd/m2)
0.29
Temperatura boja
6612K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
900:1
Delta E prosek
2.4
Delta E maksimum
5.9


 

Kalibrisan rezultat

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
19
Contrast
89
Režim slike
R26, G10, B19

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.14
Temperatura boja
6526K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
830:1
Delta E prosek
0.3
Delta E maksimum
0.8

 

Uglovi gledanja

IPS generalno ima dosta dobre uglove gledanja, ali unutar IPS tipa takođe postoji podela po kvalitetu između različitih verzija panela. Recimo, e-IPS paneli koji se nalaze u nešto pristupačnijim monitorima imaju dobre uglove gledanja, ali oni opet nisu na nivou koji nude skuplji tipovi IPS panela, kao što je AH-IPS panel LG UltraWide 29EA93 modela. Možemo reći da su uglovi gledanja zaista odlični kod ovog monitora, ali ni oni nisu potpuno idealni. Dok horizontalni uglovi zaista imaju neznatno malu promenu kontrasta, gledanjem monitora odozgo -  situacije gde ćete ga posmatrati tako su retke - boje postaju malo svetlije.PixPerAn

LG UltraWide 29EA93 poseduje odziv ekrana od 5 milisekundi, što faktički znači da ne bi trebalo biti razlike u poređenju sa standardnim 5ms TFT monitorima. Naš test je upravo to i potvrdio, i može se reći da je pojava duhova na normalnom nivou. Moramo skrenuti pažnju da je ovaj test specifično napravljen da istakne pojavu duhova u slici, i da u realnoj situaciji u igrama većina ljudi i ne primeti ghosting. Ovaj monitor će svakako biti dobar neobaveznim gejmerima, dok će oni nešto profesionalniji ipak potražiti brži TN model.
Input lag

Po pitanju ulaznog kašnjenja, LG UltraWide 29EA93 je jedan od retkih slučajeva sa nešto većim ciframa. Obično dobijamo rezultate koji se kreću između 0, 17 i 33ms, dok se kašnjenje kod ovog modela kretalo između 49 i 50ms. Dok ove vrednosti jesu malo više nego obično, one i dalje neće uticati na neobavezni gejming, ali opet skrećemo pažnju da ozbiljniji gejmeri mogu primetiti razliku, koliko god ona mala bila.

 


Semplovi, osvetljenje


Uniformnost osvetljenja

Kao što to uvek radimo, uniformnost pozadinskog osvetljenja testiramo tako što na ekranu monitora prikažemo potpuno crnu pozadinu. Nivo osvetljenja zatim postavljamo na tri vrednosti - 0, 50 i 100, kako bi videli kako se monitor ponaša sa njima. Na minimalnom nivo osvetljenja, LG UltraWide 29EA93 je potpuno uniforman. Povećavanjem vrednosti Brightness-a na polovinu primetili smo da se pojavljuju blaži oblaci u gornjem i donjem levom uglu monitora. Povećavanjem osvetljenja na maksimum, oni su postali još očigledniji. Dakle, ekran ovog modela nema potpunu uniformnost, ali retko koji monitor je danas ima. Po nekim našim kriterijumima, uniformost ovog modela je sasvim solidna.
Zaključak

Nakon više od nedelju dana provedenih sa ovim modelom, možemo reći da nam je druženje sa njim bilo zanimljivo. Ako vas brine prelazak na 21:9 aspekt, nemate šta da brinete, period navikavanja je dosta kratak - barem u našem slučaju. Dodatnu širinu ovog modela smo prihvatili oberučke, tako da će povratak na 16:9 biti kao korak unazad. Dizajn monitora je dosta elegantan sa efektom "bez ivica" i privlačnim srebrnim postoljem i belim leđima. Negativna stvar kod postolja je to što je fiksno, tačnije ponudiće vam samo promenu nagiba. LG UltraWide 29EA93 poseduje dobar broj funkcija koje uključuju pametnu podelu ekrana i iskorišćavanje radnog prostora na pravilan način. Tu je takođe i MHL kompatibilnost kojom ćete povezati vaš smartfon ili tablet i tako prikazivati sadržaj nijhovog ekrana na ekranu monitora.Kod ovog modela ćete dobiti veoma dobru konektivnost i bogatstvo kablova u njegovom pakovanju. Istakli bismo i USB 3.0 portove, koje mogu biti dosta korisni. Monitor poseduje tačna fabrička podešavanja slike, ali bolje rezultate ćete svakako postići hardverskom kalibracijom. Gledanje filmova na 21:9 aspektu je pravo uživanje, jer konačno možete da se rešite crnih traka. Uglovi gledanja su standardno dobri za IPS tip panela, pojava duhova je uobičajna za 5ms monitor, dok imamo zamerku na nešto veće ulazno kašnjenje. Kada se sve sabere, LG UltraWide je monitor sa dosta prednosti i malim brojem nedostataka, tako da ako planirate kupovinu 21:9 monitora, obavezno ga uzmite u razmatranje.


Prednosti

- Elegantan dizajn
- 21:9 odnos stranica nudi veću površinu za multitasking
- Odličan aspekt za filmove
- Dobar kvalitet slike AH-IPS panela
- Veoma dobra konektivnost
- Zanimljive mogućnosti podele ekrana
- MHL kompatibilnost


Mane

- Postolje nudi samo promenu nagiba
- Nešto veće ulazno kašnjenje
- DisplayPort ograničenje kod Dual Link Up opcije


Cena: oko 540 evra


Monitor na test ustupio LG.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Veliki uporedni test ASUS monitora - IPS i TN modeli

Test: Eizo Foris FS2333 IPS

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309