Greška

Došlo je do greške.

Test: LG ST-600 Smart TV Upgrader

22.06.2011 17:42 | 1 Multimedija
Test: LG ST-600 Smart TV Upgrader

Na test nam je stigao jedan veoma zanimljiv uređaj, prvi svoje vrste koji smo imali da testiramo na našem sajtu. Reč je o Smart TV Upgrader uređaju, maloj kutiji sa velikim mogućnostima. Ovo je veoma korisna spravica ako posedujete stariji model televizora bez ikakvih Smart mogućnosti, a ne želite da samo zbog njih kupujete novi model. Na tu scenu stupa ST-600 Smart TV Upgrader, koji vam donosi sve Smart funkcije koje bi ste zatekli na najnovijim i najskupl

 

Dragoljub RadovanovićTest: LG ST-600 Smart TV Upgrader

Sa Smart mogućnostima firme LG u polju multimedije smo već imali prilike da se sretnemo u nekoliko navrata, kod 3D FPR televizora, modela LG LW5500 i LW650S , modela Blu-Ray plejera BD660 i BD670 , kao i kod Home Cinema sistema HX806PE . Živimo u vreme u kojem svaki naš uređaj koji posedujemo polako dobija vezu sa internetom, pa zašto bi vaš televizor ostao uskraćen za tu mogućnost? Verovatno već posedujete HDTV koji ste kupili pre nekoliko godina, ili ste nedavno jednostavno kupili niži model televizora, pa ste se u međuvremenu predomislili oko toga koliko su vam Smart opcije bitne. Koji god da je slučaj, uređaj LG ST-600 Smart TV Upgrader je tu da vam pomogne u dodavanju internet, mrežnih i media plejer mogućnosti vašem televizoru. Ono što je veoma bitna stvar kod ovog uređaja je to da on apsolutno ne mora da nadograđuje isključivo LG modele televizora, već je kompatibilan sa modelima televizora svih proizvođača, tako da vam je potreban samo HDMI ulaz na televizoru kako bi ste mogli da ga koristite.


Pričali smo o LG uređajima na početku teksta i njihovim Smart mogućnostima. Veoma slične Smart mogućnosti (da ne kažemo i iste, jer mu je to namena) dolaze i sa ovim modelom Smart TV Upgrader uređaja u vidu Internet aplikacija, Web pretraživača, DLNA mrežnih mogućnosti, a takođe služi i kao media plejer koji reprodukuje fajlove rezolucije do 1080p preko USB 2.0 porta smeštenim na samom uređaju. Pokreće ga BCM7615 procesor, poseduje 384MB DDR memorije i dostupno je 1GB fleš memorije. Ne poseduje nikakav ventilatorčić pozadi, tako da je uređaj potpuno nečujan. Ugrađen je WiFi modul za bežičnu komunikaciju sa uređajima i bežični pristup internetu, radne frekvencije od 5 GHz i ima N standard. Prisutan je DTS 2.0+ standard, koji omogućava downmix-ovanje DTS 5.1 zvuka na 2.0, koje se izvršava direktno u samom uređaju, tako da nećete imati nikakvih problema sa reprodukcijom 5.1 zvuka čak i na stereo izvorima, kao što je vaš televizor. Kao standard zvuka takođe je prisutan i Dolby Digital Plus.
 


Dizajn


U pitanju je kutija malih dimenzija, generalno kvadratnog oblika, ali ako pogledate bolje videćete da je njegova donja leva ivica takoreći odsečena i zakrivljena, tako da kada posmatrate uređaj odozgo zapravo ćete videti petougaonik, a ne kvadrat. Boja koja je korišćenja na ovom uređaju je isključivo crna, bez ikakvog mešanja sa drugim bojama. Sa gornje strane uređaja primetili smo isti izgled imitacije brušenog metala, ali sa pravilnijim linijama, upravo kao što smo mogli primetiti na modelima Blu-Ray plejera BD660 i BD670. Čini nam se da se LG-u ove godine stvarno dopala ova ideja sa imitacijom brušenog metala i hrapavom teksturom sačinjenom od hiljade linijica, jer smo isti dizajn viđali i na drugim uređajima LG marke. Pravo da vam kažemo, ta tekstura dolazi kao osveženje u odnosu na staru dosadnu glatku plastiku. Kad smo već kod glatke plastike, bočne stranice ovog uređaja su izrađene upravo od nje i to u glossy varijanti, sa izuzetkom donje leve ivice koji ja zakrivljena i ima iste šare kao gornja strana. Sa prednje strane ne postoji nikakav LCD ekran, već samo jedna lampica u gornjem levom uglu, koja simbolizuje standby i aktivni režim uređaja, koja svetli crveno kada je uređaj ugašen, a svetli plavo dok je on aktivan. Kako bi zadržao svoje male dimenzije, uređaj se napaja uz pomoć eksternog adaptera koji dobijate u pakovanju.
 


Sa desne bočne strane uređaja nalazi se USB 2.0 port koji će vam služiti za reprodukciju filmova, muzike i slika sa vašeg USB Fleš drajva ili eksternog hard diska. To nije sve, jer uređaj preko ovog istog USB porta podržava i određene modele tastatura i miševa. Trenutno nemamo informaciju koji su to tačno ti modeli , ali sa sigurnošću znamo da je Lenovo Multimedia tastatura podržana. Takođe sa bočne strane, pored USB ulaza nalazi se i Reset dugme.
 


Što se tiče ostalih konekcija, ovaj uređaj je jako skroman na tom polju. Gledano sa leve na desnu stranu od ulaza poseduje:

- Ethernet LAN ulaz
- HDMI izlaz
- Optički Audio izlaz
- Ulaz za napajanje


Daljinski koji uređaj koristi nam se veoma dopao. Malih je dimenzija i pomalo je debeljuškast, što ga čini još više simpatičnim. Zbog svoje male dimenzije jako lepo leži u ruci, a kvalitet izrade je na nivou. Koristi dve AA baterije koje dolaze u pakovanju, a one mu daju malo veću težinu što nama nikako nije smetalo, čak naprotiv, ta težina je doprinela pozitivnom utisku o njegovom kvalitetu dok smo ga držali u ruci. Dugmići imaju jako plitak hod, napravljeni su od plastike i ugodni su za pritiskanje. Poseduje osnovne komande kao što su navigacione strelice sa kretanje kroz meni, dok je u njihovoj sredini OK dugme, čija je površina ujedno i minijaturni tačped preko koga kontrolišete strelicu u Web pretraživaču. Fin detalj, možemo reći. Od ostalih dugmića imamo Power, Menu, Back, Home, funkcijske dugmiće i dugmiće sa kontrolisanje reprodukcije filmova i muzike.
 


Internet mogućnosti
Internet mogućnosti


LG ST-600 Smart TV upgrader poseduje dva načina pristupa internetu, žično - pomoću LAN kabla koji se prikači sa zadnje strane uređaja, ili bežično - pomoću integrisanog WiFi modula. Bežični način je jako zgodan, jer Upgrader ne mora da bude u istoj sobi gde vam se nalazi internet ruter. Dovoljno je odabrati bežičnu metodu, uneti password vaše bežične mreže i to je sve, spremni ste da pristupate internetu bežično. Za one kojima se više sviđa ideja povezivanja kablom, imate i tu opciju i dovoljno je samo da priključite LAN kabl pozadi i prebacite se sa bežične metode u podešavanjima, ako je ona bila prethodno aktivna. Početni ekran kada uključite uređaj izgleda ovako:
 


Ono na šta ćemo se koncentrisati ovde je Premium i Web pregledač sekcija, koje se nalaze levo i u sredini ekrana. Premium sekcija je mesto gde se nalaze sve aplikacije vezane za internet servise, nekim od njih sa kojim ste verovatno već upoznati. Pošto je u podešavanjima Premium opcije kao zemlja odabrana Srbija, neke aplikacije se nisu pokazivale, jer nisu zvanično podržane u našoj zemlji. Kao posledica toga u Premium sekciji se pojavljuje samo šest aplikacija. Proći ćemo kroz svaku od njih i približiti vam koja je njihova namena.
 


Prva aplikacija je zapravo skup igara koje možete igrati na vašem televizoru, a u Premium sekciji je obeležena pod imenom Funspot. U ovoj aplikaciji nalaze se četiri jednostavne igre, koje jednostavno služe za ubijanje viška vremena. Nećemo se previše zadržavati oko opisivanja istih, već ćemo samo ukratko navesti njihova imena i tip igre. RockSwap Adventures je tipična igra zamene mesta simbolima kako bi sklopili tri ista simbola u nizu. Kod igre Drop Duel ni sami nismo sigurni u čemu se radi, tako da se nećemo truditi da vam objašnjavamo. Memory igra je igra memorije, kao što ste možda zaključili iz naslova i potrebno je da pronađete dva ista para simbola. Mahjong Fruit je tipična Mahjong igra kakvu imate u Windows-u, samo sa simbolima voća.
 


Za Picasa Web Albums servis ste zasigurno već čuli i imali prilike da ga koristite na Windows-u. Radi se o web servisu firme Google, koji vam omogućava pregledanje tuđih slika, onih koji su odabrane kao najbolje u Featured oblasti, a možete pristupiti i svojim slikama koje ste prethodno okačili na Picasa servis. Svaka slika u imenu poseduje ime autora koji je odgovoran za njen nastanak i postoji dosta opcija unutar same slike, kao što je rotiranje, zumiranje slike, dodavanje efekta slici i pregledanje svih slika u slajd šou opciji. Kako bi ste pregledali vaše lične slike potrebno je prvo da se ulogujete sa vašim Google nalogom. Navigacija kroz same slike je jako tečna, skoro bez kašnjenja pri prelaženju sa jedne slike na drugu, pomoću vašeg daljinskog.
 


Iako je MLB aplikacija prisutna u listi aplikacija, ona ne funkcioniše u našim krajevima jer je potrebna pretplata na MLB.TV koju mi naravno nismo imali. Inače, radi se o aplikaciji pomoću koje bi pratili sve bejzbol utakmice uživo.
 


YouTube aplikacija je opisiva sama po sebi. Pomoću nje imate pristup svim YouTube klipovima koje možete pratiti direktno na vašem televizoru. Navigacija se odvija po kategorijama u kojoj spadaju klipovi, a imate i metodu pretrage određenih klipova putem unošenja njihovih imena preko daljinskog. Nažalost, HD rezolucija klipova nije podržana, ali se primećuje da su oni reprodukovani u High Quality 480p rezoluciji tamo gde je to dostupno, tako da sve u svemu, njihov kvalitet je zadovoljavajuć.
 


AccuWeather aplikacija vam prikazuje vremensku prognozu na vašem televizoru, tako da nije potrebno ustajati i sesti za računar kako bi ste je proverili, sve vam je dostupno iz vaše fotelje. Svi veći gradovi širom planete su uključeni, tako da imate širok spektar izbora. Sastavljena je iz tri glavna dela: trenutne vremenske prognoze sa vremenskim uslovima, vremenske prognoze za celu nedelju i kretanja oblaka iznad oblasti koju ste odabrali za praćenje, tačnije grada. Tu su takođe stvari kao što su brzine vetra, vlažnost vazduha, minimalne/maksimalne temperature tokom dana i slično.
 


Poslednja aplikacija se zove vTuner i u pitanju je internet radio. Veoma veliki broj radio stanica iz svih zemalja sveta nalazi se na vašem raspolaganju. Kvalitet zvuka je veoma čist i jasan i zvuči prilično dobro dolazeći iz vaših zvučnika u televozoru, ili još bolje ako vam je televizor povezan na neki kvalitetniji izvor zvuka. Bilo nam je ponuđeno petnaestak radio stanica iz Srbije, što je pohvalno.
 


Promenom države sa Srbije na UK, dobili smo pristup još većem broju aplikacija koje ranije nismo imali.
 


BBC iPlayer opcija služi za praćenje zabavnih video i radio emisija, ali nažalost one se ne mogu reprodukovati iz naše zemlje i dobija se poruka "Unfortunately this programme is not currently available".
 


DailyMotion je u neku ruku alternativa Youtube sajtu sa velikim brojem video klipova dostupnih vama na gledanje, ali opet ta količina klipova ne može se da se meri sa bazom koju Youtube poseduje, niti sa njegovom popularnošću.
 


Google maps vam omogućava pretraživanje gradova i njihovih ulica, direktno na vašem televizoru. Kao i kod google maps-a na Windows-u, imate da birate između satelitskog pogleda, standardnog "nacrtanog" pogleda i još nekoliko, vama dostupnih na izbor. Sa lakoćom možete da zumirate bliže i dalje pomoću funkcijskih dugmića na vašem daljinskom.
 


iPlayTV vam nudi još tri igrice koje nismo imali u Funspot aplikaciji, a to su Solitare, Dream Day i Paradise Quest. Takođe su prikazane još dve igre, ali one nisu dostupne trenutno i označene su kao "Coming Soon", a to su Texas Hold'Em i Bubble Town.
 


CineTrailer aplikacija se nama posebno dopala, jer uz pomoć nje možete pratiti sve aktuelne zvanične trejlere za nove filmove.
 


AceTrax je aplikacija za iznajmljivanje filmova. U pitanju je najveća Britanska kompanija koja se bavi ovom delatnošću, a to je iznajmljivanje i prodaja filmova preko interneta. Pre svakog kupljenog ili iznajmljenog filma možete prethodno pročitati o čemu se radi i pogledati njegov trejler.
 


Viewster je takođe aplikacija za iznajmljivanje filmova, njegove opcije su slične AceTrax aplikaciji, ali smo primetili da nema toliko dobar izbor filmova. Takođe, plaćanje se ovde vrši u dolarima, umesto u funtama koje su prisutne kod AceTrax aplikacije.
 


Poslednja aplikacija koju ćemo prikazati je Aupeo, još jedan internet radio, ali za razliku od vTuner radia, on se fokusira više na vrstu muzike i izvođače, umesto na određenu radio stanicu. Poseduje jako lep grafički interfejs i veliki izbor žanrova muzike.
 Web browser koji je dostupan na ovom uređaju je zanimljiva ideja, ali u praksi je veoma teško surfovati na ovaj način. Trebao nam je čitav minut da otkucamo adresu našeg sajta, pomoću navigacionih strelica i pritiskanja pojedinačnih slova. Pomeranje kursora preko pomenutog tačpeda na daljinskom je takođe bilo zamorno ovom metodom i zaista ne vidimo kako bi se ovim mogla zameniti ugodnost korišćenja klasične tastature i miša, ali ova opcija ne može da škodi time što je prisutna. Browser poseduje Flash, ali verziju 8, tako da neće biti preterano koristan ako mislite da gledate video klipove na raznim sajtovima, jer vam je za njih potrebna poslednja verzija. Neke Flash bazirane reklame na našem sajtu su bile prikazivane, ali su one bile nepomične, tako da je opet upitno koliko je uopšte korisno imati ovu staru verziju Flash-a.
 


Mrežna DLNA i USB reprodukcija


Mrežna DLNA i USB reprodukcija


Dobra strana ovog uređaja je to što je takođe i media plejer, jer poseduje mrežno DLNA strimovanje sa računara na kome je pokrenut softverski media server, kao i USB reprodukciju sa vašeg USB fleš stika ili eksternog hard diska. DLNA strimovanje možete koristiti žičnom ili bežičnom metodom, na vama je izbor, ali imajte na umu da bežična metoda nije pogodna za strimovanje 1080p filmova sa velikim bitrejtom, tako da će usled nedostatka brzine protoka preko bežične mreže filmovi biti isprekidani jer ruter ne može da se izbori sa količinom informacija koje treba da pošalje bežičnim putem. Naravno, svaki problem ima svoje rešenje, tako da je ovde rešenje kupovina kvalitetnijeg Wireless rutera koji podržava N standard, koji donosi veću brzinu protoka i samim tim rešava vaš problem. LG preporučuje korišćenje Nero Media Home servera, koji dobijate na disku u sklopu pakovanja, ali mi smo pored toga filmove i ostali materijal reprodukovali preko našeg dobrog starog Serviio media servera, koji se u više prilika pokazao kao najbolja opcija.
 


Media servera barem ima dovoljno za preuzimanje preko interneta, tako da ćemo to ostaviti vama koji ćete media server koristiti, ali vam skrećemo pažnju da isprobate Serviio, veoma je jednostavan za konfigurisanje i ne smanjuje kvalitet strimovanog filma. Kao i uvek, testirali smo nekoliko filmova koje posedujemo u standardnoj definiciji, kao i veći broj filmova u 720p i 1080p rezoluciji. Problema sa reprodukcijom zaista nije bilo ni u jednom slučaju, svaki film je uspešno strimovan preko mreže bez zastajkivanja.
 
 

Primetili smo da nije moguće prikazivanje eksternih prevoda kada strimujemo film preko mreže. iako su oni bili u istom folderu i nosili ime filma. Što se tiče već ubačenih titlova u sam fajl filma (embedded titlovi), oni su prikazani uspešno reprodukcijom preko mreže.

USB reprodukcija se pokazala solidno, ali ipak nismo uspeli da otvorimo baš svaki MKV format filma koji smo ponudili ovom uređaju preko USB ulaza. Kada bi smo to stavili u procente, rekli bi smo da je otvorio 80% ili od 8 od 10 ponuđenih filmova, što je sasvim solidan rezultat za uređaj kome ovo nije glavna namena. 1080p reprodukcija preko USB-a je bila savršeno tečna, a u to smo se uverili reprodukcijom isečka iz filma Avatar.
 


Embedded prevodi su i preko USB-a lepo prikazani, a takođe imaju i crni pravougaonik iza njih kako bi se lepše videli.

Takođe smo prebacili par epizoda jako popularne serije Game of Thrones u 720p rezoluciji na USB, i one su bile prikazane bez problema. Tu smo iskoristili priliku da testitiramo kako se ponašaju eksterni prevodi i da li će biti prepoznati od strane plejera. Ovde takođe nismo imali nikakvih problema. Ime fajla prevoda smo namestili da bude identično kao ime filma i stavili ga u isti folder i oni su uspešno prikazani pri reprodukciji. Veličina prevoda je bila sasvim dovoljne veličine, a bez ikakvog nameštanja uspešno su prikazana i naša slova.
 


Specifikacija, Zaključak
Specifikacija:

 Zaključak


Šta reći osim toga da je ovaj uređaj upravo ispunio ono što je obećao svojim mogućnostima. Sa jedne strane tu imamo Premium aplikacije koje bi smo zatekli na LG Smart televizoru, ugrađeni Web browser (kojem je upitna funkcionalnost na televizoru iako se možda čini kao dobra ideja), DLNA mrežne mogućnosti koje su se lepo pokazale, USB reprodukciju, tako da ovaj ovaj uređaj može da bude korišćen kao media plejer, a uz sve to da vam pruži ono što je nedostajalo vašem televizoru. Jako lep dizajn, male dimenzije, bešuman, dobar daljinski, WiFi modul koji omogućava bežičan pristup internetu i računarima povezanim na Wireless ruter, sve ovo ide u prilog tome da proglasimo da je LG uspeo da napravi jako solidan uređaj po dosta razumnoj ceni. Ovo je veoma dobra alternativa običnim media plejerima, kojima nedostaju mogućnosti koje ovaj uređaj poseduje. Veće mane mu jednostavno nismo pronašli i smatramo ga za veoma dobru kupovinu.Prednosti

- Premium Smart TV aplikacije
- DLNA mrežne mogućnosti
- Ugrađen WiFi modul
- USB reprodukcija fajlova do rezolucije 1080p
- Male dimenzije i lep dizajn

Mane

- Verzija Flash plejera 8 u Web browser-u (upitno je koliko ćete ga uopšte koristiti)


Preporučena cena: Oko 13.500 RSD


Uređaj na test ustupio LG
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 3D LED LCD LW5500 i LW650S

Vodič za kupovinu Plazma televizora do 80 hiljada dinara

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309