Greška

Došlo je do greške.

Test: LG SP-820 Smart TV Upgrader

05.09.2012 03:25 | 1 Multimedija
Test: LG SP-820 Smart TV Upgrader

Ponovo se susrećemo sa tipom uređaja koji je specifičan po svojoj svrsi, takozvani Smart TV Upgrader firme LG. Kako već možete zaključiti iz njegovog imena, ovaj uređaj pruža Smart mogućnosti vašem "običnom" i ne tako pametnom LCD ili Plazma televizoru, ili osvežava Smart funkcije starijih modela. Ova omanja kutijica donosi sve one stvari koje bi ste zatekli na najskupljim modelima LG Smart televizora, a uz to donosi i Magic daljinski za veoma lako upravljanje. Tu su takođe i media plejer, DLNA podrška, internet browser, ugrađeni WiFi modul i druge mogućnosti u kojima možete saznati u našem testu...

Dragoljub Radovanović


Dobili smo priliku da se još jednom sretnemo sa LG Smart TV Upgrader uređajem, koji donosi razne novine u odnosu na prethodno testirani prošlogodišnji ST-600 model. Kao što je prethodni model pružao Smart mogućnosti modela LG televizora za 2011-u godinu, tako i ovaj model prati trend, i u posebnom uređaju nudi sve one Smart funkcije koje poseduju ovogodišnji modeli LG televizora iz najviše klase. Šta vam ovo konkretno pruža? Smart TV Upgrader je jako koristan uređaj u onim slučajevima gde ne želite da kupite nov model televizora kako bi uživali u njegovim naprednim mogućnostima. Bilo koji model bilo kog proizvođača je podržan, tako da je jedini uslov za korišćenje Upgradera posedovanje HDMI ulaza na televizoru.Recimo da posedujete model televizora koji nema Smart mogućnosti, a želeli bi da ih imate. Ono što ovaj uređaj nudi je alternativa kupovini novog modela Smart televizora, i čini da svoj postojeći televizor "nadogradite" na Smart TV. Naravno, ovakav uređaj vam može biti zanimljiv i u slučajevima gde već imate Smart televizor, ali model iz pretprošle ili prošle godine. Ako želite da imate nove mogućnosti koje nude modeli LG televizora za 2012-u godinu, onda je kupovina Smart TV Upgrader SP-820 uređaja pravi potez.Dakle, na raspolaganju su vam razni internet servisi (aplikacije), DLNA podrška, media plejer mogućnosti, ugrađeni WiFi modul, veoma upotrebljiv internet pretraživač i ono što je po nama veoma značajna stvar koja dosta doprinosi utisku korišćenja uređaja - Magic daljinski o kojem ćemo reći nešto više kasnije. Prvo, pogledajte specifikacije a zatim pročitajte ukratko o dizajnu uređaja.


Specifikacije:


Dizajn

LG SP-820 Smart TV Uprader dolazi u kutiji umerene veličine koja na svojoj prednjoj strani pokazuje dizajn, ilustraciju njegovih internet servisa, kao i glavne mogućnosti uređaja.Otvaranjem kutije zatekli smo uređaj koji je zapakovan u zaštitni materijal, dok se ispod njega nalazio Magic daljinski, napajanje i kabl za struju, baterije za daljinski, kao i prateća dokumentacija.Po pitanju dizajna samog uređaja, radi se o omanjoj pravougaonoj glossy crnoj kutijici sa blago zaobljenim uglovima, koja na svojoj prednjoj strani poseduje karakterističnu crvenu svetleću liniju. Ovaj model nije kompletno crn celom svojom površinom, već je na u donjem delu prednje i bočne stranice ostavljena svetlija i sivkasto prozirna plastika.Što se tiče konekcija i ulaza one su pozicionirane na zadnjoj strani uređaja. Gledano sa leve ka desnoj strani, prva stvar koju primećujemo su dva USB 2.0 ulaza koji isporučuju struju od 3V 500 miliampera. Desno od USB portova tu je HDMI ulaz, Ethernet port, digitalni (optički) audio izlaz i ulaz za napajanje uređaja.Daljinski koji se dobija uz LG SP-820 Smart TV Upgrader nije klasičan, već se radi o specijalnom Magic Remote-u. Ono po čemu je ovakav daljinski specijalan je to što prepoznaje pokrete rukom, tehnologija koja se koristi recimo kod Nintendo Wii konzole. Ovaj način kontrole nam se itekako dopao jer njime sa velikom lakoćom navodite kursor po ekranu, a ono što je još bolje je prisustvo skrol točkića. Bukvalno kao miš na računaru, samo što se ovde sve odvija u vazduhu.


U praksi

Kod prvog uključivanja uređaja od vas se zahteva da prođete kroz pet koraka početnih podešavanja pre nego što možete početi koristiti uređaji. Ovi koraci podrazumevaju odabir jezika na kome će biti interfejs uređaja, zatim testiranje Magic daljinskog sa kratkim uputstvom kako on funkcioniše, posle toga podešavanje zemlje za Smart TV servise. Četvrti korak se tiče podešavanja mreže uređaja, žične ili bežične po vašem izboru a poslednji korak je završni koji sumira sve što ste radili do njega.
Nakon početnog podešavanja uređaja zatičemo homescreen ili na našem početni ekran, koji je potpuno identičan sa početnim ekranom LG Smart TV 2012 modela LM860V i LM670S/LM671S, koje smo imali priliku da testiramo pre nekog vremena. Na njemu se nalaze dve bele površine - na prvoj su podeljene neke Premium aplikacije, dok je druga vezana za SmartShare mogućnosti. Otvaranjem More opcije za SmartShare dobijamo njen pun i detaljniji pogled.Na početnom ekranu se nalazi i My Apps sekcija u kojoj se nalaze prečice ka vašim aplikacijama, podešavanjima uređaja, listi nedavno otvorenih stvari, kao i Video, Photo i Music sekcijama. Ovde takođe postoji mogućnost promene položaja aplikacija i dodavanju prečica ka novim. Takođe postoji mogućnost i dodavanje treće bele površine, na koju možete staviti aplikacije i prečice koje odaberete.U SmartShare opciji možete otvoriti ekran na kom se nalaze kartice za sve tipove sadržaja grupisani u jedan ekran, ili odvojene sekcije. Video, Photo i Music sekcije imaju svoj karakterističan interfejs.
Ako vas zanima kako izgleda interfejs kada otvorite video, pesmu ili sliku, to možete saznati tako što ćete pogledati primere na fotografijama ispod.

Internet Browser je stvarno korisna opcija u slučajevima kada ste previše lenji da sednete za vaš računar, već želite iz fotelje da otvorite i pregledate neki sajt. U kombinaciji sa Magic daljinskim ovo je zaista prijatno iskustvo, a ono što je odlična stvar je to što postoji i podrška za Flash. U Browseru možete menjati nivo zuma, dodavati bookmarkove, gledati i brisati istoriju posećenih stranica i slične stvari. Takođe postoji i mogućnost sakrivanja gornjeg toolbara, tako da stranicu možete gledati u punom ekranu.

USB reprodukcija i DLNA podrška su funkcionisale sasvim lepo, a bitnija stvar u ovoj priči je MKV podrška koja je između ostalih formata prisutna na ovom modelu. Za strimovanje materijala potreban vam je neki od softverskih media servera, a koji je najbolji od njih je diskutabilno, ali treba obratiti pažnju na PS3 Media Server jer nam se učinio da najbolje radi sa ovim uređajem. Takođe postoji i mogućnost povezivanja dva uređaja putem WiFi Direct opcije.
Premium aplikacije


Kod Premium aplikacija nećemo trošiti previše reči, jer smo većinu opisivali u testu prethodnog modela ST-600 tako da ćemo vam samo reći o kojim se aplikacijama radi i pružiti vam fotografiju njihovih korisničkih interfejsa. Dakle, dostupno je osam aplikacija, od kojih su tu Picasa, YouTube, Twitter, vTuner, AccuWeather, Facebook, MLB.tv i Google Maps.Picasa:
YouTube:
Twitter:vTuner:AccuWeather:Facebook:
MLB.tv:Google Maps:Zaključak

Smatramo da LG SP-820 Smart TV Upgrader može biti veoma koristan uređaj ljudima koji traže da osveže funkcije svog LCD ili Plazma televizora. Zašto kupovati novi model Smart televizora, ako to nije baš zaista potrebno? Bolje je uzeti ovakav uređaj i proći jeftinije. Naravno, novi modeli televizora će pružati i superiorniji kvalitet slike, ali barem što se tiče Smart mogućnosti, Upgrader je tu da završi posao. Ako ste imali priliku da vidite korisnički interfejs i funkcije LG modela televizora za 2012-u godinu, upravo ćete to i dobiti u ovom uređaju. Tu je takođe i ugrađeni WiFi modul za olakšanu vezu sa internetom, WiFi direct opcija, 3D reprodukcija, i DLNA mogućnosti.
Premium aplikacije koje ovaj uređaj poseduje mogu vam donekle i zameniti računar, dakle dosta stvari možete uraditi direktno iz vaše fotelje. Ugrađeni Web browser je takođe još jedna korisna stvar, a u saradnji sa Magic Remote-om, on je prilično upotrebljiv za surfovanje. Ovaj daljinski i cela ideja koja stoji iza njega se nama prilično dopada, i voleli bi smo da vidimo ovakav koncept na što više modela i kod drugih proizvođača, jer drastično olakšava navigaciju i unos teksta. Možemo reći da je SP-820 Upgrader sveukupno dosta solidan uređaj i ujedno sposoban media plejer. Ako ste u potrazi da nadogradite vaš televizor i obogatite ga Smart opcijama, ovaj model će biti veoma dobra solucija...


Prednosti

- Premium Smart TV aplikacije
- Web Browser sa Flash podrškom
- DLNA mrežne mogućnosti
- Ugrađen WiFi modul
- Magic daljinski
- USB reprodukcija fajlova

Mane

- Nekompatibilnost sa Mezzmo media serverom


Cena: oko 200 evra


Uređaj na test ustupio LG
 

width=

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus O!Play BDS-700 Blu-ray media plejer

Test: Scuderia Ferrari R200 by Logic3

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309