Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Q6 (video)

10.10.2017 13:14 | 3 Mobile
Test: LG Q6 (video)

LG je sa G6 telefonom definitivno napravio dobar posao i pun pogodak, posebno kada je u pitanju dizajn. Sada južnokorejski gigant sa Q6 modelom pristupačnog telefona želi da i u niže kategorije donese upravo ovakav dizajnerski pristup. Jednostavno rečeno, radi se o telefonu koji treba da donese sličan osećaj u korišćenju uz blagu identifikaciju sa top modelom, te određene kompromise na ostalim poljima koji su neminovni zbog cenovne razlike. Stoga, šta zapravo može LG Q6?

Dragoljub Radovanovic

Nema potrebe da okolišamo, udarna stavka telefona je svakako njegov ekran, zbog visoke rezolucije i odnosa ekrana koji po prvi put iz flegšip kategorije stiže u srednju klasu. Upravo je to bio razlog za postojanje Q6 kao svojevrsne pristupačnije varijante vodećeg G6 flegšipa južnokorejske kompanije. Naime, Q6 je telefon srednje klase koji stiže sa ekranom odnosa stranica 2:1. Dijagonala ekrana iznosi 5.5 inča, ali je on u popriličnoj meri razvučen do ivica, pokrivajući veliki deo prednje površine, tako da objektivno u ruci leži kao neki telefon dijagonale od 4.7 do 5 inča, što će se mnogima dopasti.Sa druge strane, ističe li se Q6 po još nečemu? Naše mišljenje, takođe da ga odmah ogolimo, je da se – ne ističe. Korektan hardver, novi Android, OK izrada (ali bez naročitog isticanja po materijalima), sve je na nivou ali ne i iznad toga. Sa druge strane, napravljeni su određeni kompromisi kako bi se cena ovog telefona učinila što nižom – ali ne i preniskom. Stoga će od vašeg gledišta na dizajn i ekran zavisiti i vaše mišljenje o ovom telefonu. Nije sporno da je korektna kupovina, ali po čemu se još može istaći u ovoj kategoriji?


lg_q6_1_s.jpg


Dizajn

Telefon stiže u dopadljivoj kutiji sa solidnom količinom opreme. Pored slušalica i propratnih elemenata, tu su još i punjač, kao i kabl. Već po kablu ćete videti da nema USB-C porta, odnosno da je prisutan samo micro-USB kabl. Takođe, nema ni turbo punjača, ukoliko ste mu se opšte nadali u ovoj cenovnoj klasi.


lg_q6_39_s.jpg


Naravno, odmah u oči upada veliki ekran, koji prekriva veći deo prednje strane. U suštini, ovo je jedini model koji nudi tako nešto u ovoj klasi na domaćem tržištu, makar kada govorimo o legalnoj ponudi. Stoga u neku ruku i nema direktnu konkurenciju, makar ukoliko je ekran kriterijum. LG je uspeo da pokrije 78% prednjeg dela telefona ekranom. On je zaštićen Corning Gorilla Glass 3 staklom.


 


Ono što je, međutim, interesantno jeste koliko u sećanju ovakav ekran utiče na predstavu o obliku telefona. Naime, Q6 je zaobljen na svim bokovima i ćoškovima, i ostavlja efekat užeg i tanjeg telefona nego što jeste, a isti efekat je ostvaren i sa ekranom. Kada biste zažmurili i/ili morali da nacrtate telefon po sećanju, on verovatno ne bi imao isti oblik kao što ga ima u realnosti. LG je uspeo da postigne takav efekat zahvaljujući širokom razvlačenju ekrana, koji utiče na našu predstavu o celokupnom stilu telefona. Da ima tradicionalan ekran, verovatno bi LG Q6 spadao u kategoriju “ništa posebno” u smislu dizajna. Ovako, on deluje kao da je makar za prsa ispred konkurenata.Pored ekrana koji prekriva veći deo prednje strane, LG Q6 se ističe i metalnim okvirom telefona, dok su leđa izrađena od plastike. Dobra strana zaobljenih ivica jeste što Q6 može da se podiči odličnim hvatom i udobnim držanjem u ruci. Ne zaboravite i da, premda dijagonala od 5,5 inča deluje pozamašno, sa razvučenim ekranom koji pokriva veći deo prednje strane u praksi imamo telefon dosta manjih gabarita – od 5 inča, ako ne i manje...


lg_q6_5_s.jpg


Bokovi su vrlo čisti i očišćeni od bilo kakvih viškova. Na desnoj strani imamo taster za paljenje, a na levoj tastere za pojačavanje zvuka – i to je sve, izuzmemo li SIM vratanca. Donji deo sadrži microUSB konektor za napajanje i komunikaciju, kao i 3.5-milimetarski priključak za slušalice.Sve u svemu, LG Q6 deluje dovoljno drugačije od konkurencije i – makar za sada – uspeva da se izdvoji iz nje. Pretpostavljamo da će za par meseci konkurencija preplaviti srednji segment ekranima razvučenim od ivice do ivice, koji se prostiru čak i preko njih, ali je LG uspeo da bude pionir u ovom segmentu i do tada će, pretpostavljamo, pokupiti lovorike, što i jeste velika benefit kada hrabro nastupite u određenom segmentu...


 

Hardver i softver

Što se tiče hardvera, Q6 “ne preteruje” u bilo kom pogledu. Opet, što se tiče memorije i prostora za skladištenje, postoji nekoliko kombinacija. Kod nas je na testu bila varijanta sa 3 GB RAMa i 32 GB skladišnog prostora. Manja varijanta sa 2 GB rama i 16 GB prostora nosi sufiks Alfa, dok model sa 4 GB rama i 64 GB prostora ima sufiks Plus. U svakoj varijanti imate na raspolaganju i microSD slot za proširenje. Evo i egzaktnih specifikacija telefona: 

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model Q6
 • Predstavljen Jul 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.1.1 Nougat
 • Tip ekrana IPS LCD
 • Rezolucija ekrana 2160 x 1080 piksela
 • Gustina ekrana ~442 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video [email protected]
 • Prednja kamera 5 MP, f/2.2
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.5 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.2
 • GPS Da
 • USB USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Akcelerometar, žiroskop, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Osmojezgarni 1.4 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3GB
 • GPU Adreno 505
 • Chipset Qualcomm MSM8940 Snapdragon 435
 • Dimenzije 142,5 x 69,3 x 8,1 mm
 • Masa 149 g
 • Baterija Li-Po 3000 mAh
 • Prenos podataka GSM/HSPA/LTE; GPRS, EDGE


LG je Q6 opremio osmojezgarnim procesorom. Pre nego što se začudite zbog čega kritikujemo brzinu hardvera, znajte da se radi o Snapdragon 435 čipsetu baziranom na A53 jezgrima. Ovaj procesor radi na svega 1.4 GHz, tako da ipak nemate obilje snage na raspolaganju. Tom efektu doprinosi i ne naročito snažna Adreno 505 grafika. Nemojte nas shvatiti pogrešno, telefon nije spor, niti mu se nešto posebno da zameriti, ali imajući u vidu da je ipak vreme za nove modele i nove serije telefona bazirane na svežem hardveru, ipak nam deluje da je Q6, hardverski gledano, ostao na nivou modela iz jeseni prethodne godine.


q6_antutu_s.jpg


Naravno celu stvar unapređuje prisustvo dovoljne količine memorije. Sa 3 GB memorije i 32 GB prostora za skladištenje, imaćete na raspolaganju više nego dovoljno mesta za realističnu upotrebu telefona. Korisniku je na raspolaganju oko 23 GB prostora i oko 1.8 GB RAMa, što je sasvim dovoljno. Rezultate u sintetičkim testovima možete videti na priloženim fotografijama i one potvrđuju naše reči – uprkos naoko raskošnoj pojavi, kao i kvalitetnom ekranu koji će vas možda naterati da pomislite da je Q6 ipak nešto više, telefon ipak spada u srednju do nižu srednju klasu uređaja...


q6_geekbench_s.jpg


LG telefoni stižu sa sopstvenim interfejsom, koji stiže u iteraciji LG UI 5.0. Iako naš lični stav nije a priori negativan prema softverskim modifikacijama – naprotiv – u konkretnom slučaju moramo priznati da ne vidimo neku naročitu poentu. LG UI 5.0 je...šaren. I to je u principu sve. Niti donosi more dodatnih opcija kao Huawei EMUI, niti se odlikuje nekim posebnim optimizacijama ili specifičnim softverskim aplikacijama kao Samsung User Experience, jednostavno ne vidimo neku posebnu korist od njega. Sa druge strane, u prethodnim iteracijama je znao da poprilično optereti sistem.


q6_softver1_s.jpg


Ipak, u novijim izdanjima se puno poradilo na optimizacijama. Animacije su tečne i glatke, dovoljno za njegov hardverski nivo. No, poenta ostaje. Ne vidimo zbog čega LG toliko insistira na ovome, budući da osim „šarenog pristupa“ ne vidimo da donosi išta korisno. Naravno, po tradiciji nema ni App Drawer-a, tako da će mnogi ostati zbunjeni izostavljanjem klasičnog centralnog mesta za aplikacije, ukoliko već nisu koristili LG proizvode.Sama organizacija je pomalo konfuzna, mada će se korisnici vrlo brzo snaći. Tu je i dalje QuickMemo+, alatka koja je prisutna već godinama i koja može poslužiti za kreiranje posebnih beležaka ili crtanje po skrinšotovima ili fotografijama. Što se tiče nekih dodatnih softverskih alatki, ako ništa drugo, barem nemamo gomilu duplikata, kao što je to čest slučaj na telefonima sa kompanijskim korisničkim interfejsima.


 q6_quickmemoplus_s.jpg

lg_q6_22_s.jpg


Solidnom utisku kada su performanse u pitanju doprinosi i činjenica da je korisniku dostupno preko 1.7 GB RAMa (od ukupno 3 GB), kao i preko 22 GB prostora (od 32 GB ukupno). No, ne bismo rekli da se radi o nekom natprosečnom utisku. LG Q6 je u suštini u rangu ili čak ispod njega kada se radi o uređajima iz njegove klase. Ni detalji u igrama nisu naročito raskošni. Sve u svemu, reč je o korektnom telefonu, ali ne više od toga.


 

 

 

 

Utisci

 

Ekran

Ekran koji LG koristi na Q6 modelu je IPS tipa. No, podjednako važno jeste da je reč o tzv. FullVision ekranu. To je LG terminologija za ekran koji prekriva veliki deo prednje strane, (gotovo) od ivice do ivice. Kao što smo rekli, LG implementacija ne podrazumeva „prelivanje“ ekrana preko ivica; on završava pre nego što se dođe do krajnje desne ili leve stranice. Međutim, zbog toga što je zaobljen u ćoškovima, ali i zbog zakrivljenja samih ivica, telefon ostavlja utisak da je drugačijeg oblika nego što jeste, i to kažemo u pozitivnom smislu.


lg_q6_15_s.jpg


Takođe, treba još jednom istaći da je ovo prvi telefon sa ovakvim tipom ekrana u njegovom cenovnom razredu – makar da se sa takvim uređajem srećemo na domaćem tržištu. To je velika prednost, jer zaista ostavlja drugačiji utisak, i prilikom korišćenja, ali i u vizuelno-dizajnerskom smislu, o čemu smo govorili u prethodnom pasusu. Takođe, sa odnosom stranica od 2:1 (tj. 18:9), on veoma lepo leži u ruci, a dijagonala od 5.5 inča deluje daleko veće nego što u praksi zapravo jeste.Ekran se može podičiti „razvučenom Full HD rezolucijom“, odnosno rezolucijom od 2160 x 1080 tačaka. Prikaz je veoma jasan, boje dobre – ne i prezasićene, a postoji još jedna stavka koja nam se sviđa. Ima nizak minimalni nivo osvetljenja, kao i automatski senzor osvetljenja koji fantastično radi! Retko kada smo u prilici, posebno u ovoj klasi telefona, da naletimo na uređaj kome automatski senzor osvetljenja ekrana tako dobro radi, pa smo smatrali da to valja istaći i u ovim redovima. Prosto, senzor odreaguje vrlo brzo na promenu ambijentalnog osvetljenja i posvetli odnosno zatamni ekran, i to baš prema našem ukusu. Naravno, ovo je vrlo individualna stavka, može biti da se zapravo vama neće sviđati kako senzor radi, ali tako se ispostavilo u našem slučaju.


q6_igra_s.jpg


Za sam kraj, istaći ćemo još jednom da je ekran zaštićen Gorilla Glass 3 staklom, koje mnogi više cene od novijih iteracija (4 i 5), jer smatraju da je „trojka“ otpornija i izdržljivija.


Baterija

Pitanje autonomije je uvek bilo važno korisnicima. Zadovoljstvo nam je što možemo da kažemo da smo veoma zadovoljni autonomijom koju nudi LG Q6, ali neke stavke pogoršavaju utisak. Konkretno, baterija stiže sa kapacitetom od 3000 miliamperčasova. U suštini, možete dosta da izvučete iz nje. Jedan dan ćete ostvariti svakako, dva dana osrednje upotrebe – vrlo verovatno. Sve u svemu, više nego korektno. Ne i savršeno, jer smo svedoci da neki drugi proizvođači iz baterije nominalno sličnog ili istog kapaciteta izvlače sa lakoćom i preko dva dana, ali ne možemo reći da se radi o lošem rezultatu.


q6_baterija_s.jpg


Međutim, dve stavke utiču na percepciju baterije u negativnom smislu. Prva je čudna odluka LG-a da ograniči upotrebu nekih funkcija kada baterija padne ispod određenog procenta. Nismo mogli da procenimo da li se automatski pali neki režim ekstremne štednje kada baterija padne ispod određenog procenta, ali nam deluje da je tako i korisnik – ukoliko je to zaista slučaj – nema kontrolu nad tim procesom. Postoje režimi uštede energije, to nam je bilo poisključivano, ali ovo se ne odnosi na primarni režim rada.

Recimo, desilo bi se da softver ne dozvoljava da se upali blic kamere ukoliko je baterija ispod 20%, što je malo preterano za naš ukus. Isto tako, za resetovanje telefona se traži da se baterija napuni do 30%, što nam takođe nije bilo baš najjasnije. Da sve bude još čudnije, telefon zapravo funkcioniše tako da kada procenat baterije padne dovoljno, ona traje sve duže u proporcionalnom smislu – obrnuto od većine telefona kod kojih baterija sporije što je bliže stoodstotnoj popunjenosti kapaciteta, a potom sve brže. To nam je još jedan signal da se zapravo aktivira neki režim uštede o kome nas LG ne obaveštava.Druga stavka koja nam se nije dopala jeste odsustvo bilo kakvog mehanizma za brzo punjenje u kombinaciji sa veoma sporim punjačem u pakovanju. Bukvalno nema razlike da li ćete puniti telefon preko njega ili preko najobičnijeg USB-a. Trebaće neko vreme da se telefon napuni, oko tri sata po našem iskustvu. Ponovo, nije strašno, ali je stavka na koju se treba navići i o čemu treba voditi računa.

 

 

Kamera

Na poleđini telefona zatičemo kameru od 13 megapiksela, dok spreda imamo kameru od 5 megapiksela. Verovatno biste u samom startu mogli lako da zaključite o čemu se radi. Ovo je kombinacija koju već par godina vidimo u klasi i dok bismo njome bili veoma zadovoljni krajem 2015. godine, ocenili je dobrom u drugoj polovini 2016. godine, krajem 2017. smo prilično ravnodušni. Ponovo, nije reč o tome da kamere ne zadovoljavaju – samo su korektne, ali ništa više od toga. Možda smo previše očekivali od telefona, želeći da nas obraduje većim brojem stavki u domenu mogućnosti.


q6_kamera_s.jpg


Aplikacija za kamere je poznata sa drugih LG telefona, ali ovde zatičemo situaciju da je prilagođena određenim mogućnostima koje nudi Q6 – ili bolje reći, njegov FullVision 2:1 ekran. Najzanimljivija stavka je prisustvo Square Camera opcije, koja deli ekran na dva kvadrata u kojima može da prikaže slike i koji možete koristiti zarad uporednog pregleda, ali i za snimanje „kvadratnih“ fotografija. Ovo smo videli kod G6 telefona. Naravno, tu je i veći broj drugih podešavanja. Na glavnom ekranu imamo ikonice pomoću kojih biramo modove snimanja, ili pak uključujemo neke glavne stavke (blic i slično) koje su nam često potrebne.


 


Nažalost, HDR opcija je „zakopana“ u meni koji treba dodatno otvoriti, tako da je malo nezgodno stalno je (de)aktivirati, naročito ukoliko želite da brzo snimite dva snimka, jedan sa i drugi bez HDR-a. Bolje bi bilo da je na glavnom ekranu. Takođe se sa glavnog ekrana može pristupiti velikom broju filtera i dodatnih opcija za fotografisanje ili snimanje videa.Osnovni utisak nam je da sa softverske strane korisnik ima viši stepen udobnosti zbog novih mogućnosti softvera koje omogućava ovaj tip ekrana. Jednostavno, bilo da se radi o čistom broju opcija, mogućnosti da gornju polovinu ekrana koristite kao viewfinder a u donjoj da vam se ređaju snimljene fotografije, ili pak da „u letu“ vidite efekat filtera na snimljenu fotografiju, sve to podiže ugodnost korišćenja, ali i podstiče želju za „poigravanjem“ sa kamerom i njenim opcijama.
Srećom, kamera je sama po sebi korektnih performansi, pa ovo nije samo beskorisna gimika. Ponavljamo, ne i vanserijskih – radi se o 1/3“ senzoru, sa otvorom blende od f/2.2, LED blicem, te sposobnošću video snimanja u 1080p rezoluciji. Dinamički opseg je možda mogao biti bolji, ali se u suštini radi o kameri kakvu smo do sada videli mnogo puta. Nema iznenađenja. Reprodukcija boja je korektna, konrast takođe, a HDR solidno obavlja svoj posao i prava je šteta što nije uvek nadohvat ruke, što uzimamo kao propust softvera. Treba takođe voditi računa o onome što smo pisali u sekciji o bateriji – da vam iz nekog razloga softver neće dozvoliti rad blica ukoliko nivo baterije padne ispod 20%.


q6_nocna_1_s.jpg


Dakle, opšti utisak je da kamera radi korektno, ali da ne oduševljava. Jednostavno, u tom pogledu, kao da se radi o proizvodu srednje klase iz prethodne godine – što u suštini i jeste slučaj. Slike su korektne, fokus nije naročito brz, i sve u svemu kamera vas neće oduševiti ničim. To nije nužno loše, zapravo je dobro je znati da nema nekih izraženih mana.


q6_zadnja_3_s.jpg


U stvari, jedna mana postoji, a to je noćno snimanje. Opet, ne radi se o tome da je kamera naročito loša u uslovima slabog osvetljenja, ali je ovo senzor na nivou od pre koju godinu kada još uvek nije bilo značajnijeg napretka po pitanju noćnog snimanja. Boje tada postaju isprane, mnogi detalji se gube, postoji dosta šuma. Jednostavno, u nivou proseka.


q6_prednja2_s.jpg


Prednja kamera sa druge strane ima jedan adut. Naime, raspolaže širokougaonim objektivom od 100 stepeni. Cilj je, dabome, obuhvatiti što više okolnog prostora za što bolji selfi, možda sa što više drugara. U tome i uspeva, mada obzirom da je reč o fiksnom fokusu, nekada je možda i bolje ne obuhvatati previše. Najzad, tu je i 1080p video u 30 fps. Ukoliko postoji nešto što radi iznad proseka, rekli bismo da je to video snimanje. Čak postoji i sistem stabilizacije koji sasvim fino radi svoj posao. Sve u svemu, kamera je korektna, video snimanje takođe, naša ocena je – u proseku klase.

 

 

Zaključak

Vaš stav o LG Q6 modelu će zavisiti od gledišta na ekran, jer se cela priča ipak na to svodi. Definitivno, i pored nekih drugih aduta, Q6 uspeva da se izdvoji pre svega svojim ekranom. Ukoliko puno koristite multimedijalne sadržaje ili vam se prosto sviđa telefon čiji je prednji deo u dobroj meri pokriven ekranom, onda LG Q6 predstavlja maltene jedini izbor u ovoj cenovnoj klasi. Po ostalim stvarima se jednostavno ne izdvaja.Naravno, ne želimo da kažemo da LG Q6 nije dobar i na drugim poljima. Recimo, baterija je veoma dobra. Međutim, u ovoj cenovnoj klasi on prosto nema neki naročiti broj aduta u odnosu na konkurente. U svemu ostalom je manje-više u proseku klase. Da li je to dovoljno? Na nekom tržištu gde je konkurencija daleko oštrija – recimo, u Kini, gde postoji mnoštvo alternativa u klasi, rekli bismo da nije. Ovako...može biti, zavisno od vašeg gledišta.


lg_q6_24_s.jpg


Telefon je doživeo dosta kompromisa i nema neke stvari na koje smo se možda (ne)opravdano navikli u proteklom periodu. Nema senzora otiska prsta, nema USB-C konektora, niti 4K videa. Koliko vam ona znači? Možda znači, a možda je apsolutno nebitna sitnica naspram činjenice da dobijate telefon sa FullVision ekranom, kako ga LG naziva. Takođe, procesor nam deluje sporo za današnje standarde, ali u suštini osnovne operacije rade korektno. Čini li vam se to kao dobar kompromis?


lg_q6_35_s.jpg


Nama deluje da jeste, ali ostavljamo vama da sami procenite da li je to tako i u vašem slučaju. LG Q6 ima sjajan ekran, pravi neke kompromise, i uglavnom je u proseku klase. Ukoliko se prepoznajete u takvoj kombinaciji, predstavlja veoma interesantnu kupovinu. Ukoliko ne, sačekajte još par meseci, kada će početi da stižu telefoni sa velikim ekranima razvučenim od ivice do ivice i u ovoj cenovnoj kategoriji...


Prednosti:

- Odličan ekran
- Uživanje u ekranu i svemu što pruža
- Dizajn sa zakrivljenjima
- Dobar odnos uloženog i dobijenog za svakoga kome treba ekran dobrih performansi visoke rezolucije
- Pristojna kamera
- Odlično leži u ruci


Nedostaci:

- CPU je mogao biti brži
- Korisnički interfejs
- Čudne situacije i ograničenja vezana za aktiviranje nekih funkcija ispod određenih nivoa baterije
- Automatski blic se ne pali uvek u situacijama kada nam se čini da bi morao
- Ukoliko vam ekran ne znači puno, ostatak telefona samo u rangu ili ispod klase

 

 

 

smajli Neregistrovan korisnik
Meni jd malo glupavo ono njihovo izbacivanje istog modela, sa razlikom u memoriji. Pa onda stave plus, minus, bla. Bolje jedan, ali vredan uređaj izbaciti, nego tri bezvredna. Mogli su onaj alfa izbaciti sa istom memorijom kao i Q6, a staviti P20 umesto SD43(5)0. Plus model onakav kakav je, ali sa SD625 i FP. I to bi bili neke radikalne razlike taman u skladu sa različitim nazivima. A mogli su sačekati SD450 i staviti FP i to je to, jedan uređaj, ali vredan. Malo su me razočarali sa ovim modelom, pa zato podugačak komentar napisah.
unique93 Član postova: 1224
Da su stavili SD625, ovaj telefon bi bio skroz kul...ovako je previse slab...

Test: Samsung Galaxy J7 (2017) (Video)

Honor i Benchmark te pozivaju: dođi da se družimo i osvoji Honor 9!

10104
10105
10106
10107
10108
10109