Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Q6 (video)

10.10.2017 13:14 | 3 Mobile
Test: LG Q6 (video)

LG je sa G6 telefonom definitivno napravio dobar posao i pun pogodak, posebno kada je u pitanju dizajn. Sada južnokorejski gigant sa Q6 modelom pristupačnog telefona želi da i u niže kategorije donese upravo ovakav dizajnerski pristup. Jednostavno rečeno, radi se o telefonu koji treba da donese sličan osećaj u korišćenju uz blagu identifikaciju sa top modelom, te određene kompromise na ostalim poljima koji su neminovni zbog cenovne razlike. Stoga, šta zapravo može LG Q6?

LG Q6, FullVision u srednjoj klasi

Filip Majkić

Nema potrebe da okolišamo, udarna stavka telefona je svakako njegov ekran, zbog visoke rezolucije i odnosa ekrana koji po prvi put iz flegšip kategorije stiže u srednju klasu. Upravo je to bio razlog za postojanje Q6 kao svojevrsne pristupačnije varijante vodećeg G6 flegšipa južnokorejske kompanije. Naime, Q6 je telefon srednje klase koji stiže sa ekranom odnosa stranica 2:1. Dijagonala ekrana iznosi 5.5 inča, ali je on u popriličnoj meri razvučen do ivica, pokrivajući veliki deo prednje površine, tako da objektivno u ruci leži kao neki telefon dijagonale od 4.7 do 5 inča, što će se mnogima dopasti.Sa druge strane, ističe li se Q6 po još nečemu? Naše mišljenje, takođe da ga odmah ogolimo, je da se – ne ističe. Korektan hardver, novi Android, OK izrada (ali bez naročitog isticanja po materijalima), sve je na nivou ali ne i iznad toga. Sa druge strane, napravljeni su određeni kompromisi kako bi se cena ovog telefona učinila što nižom – ali ne i preniskom. Stoga će od vašeg gledišta na dizajn i ekran zavisiti i vaše mišljenje o ovom telefonu. Nije sporno da je korektna kupovina, ali po čemu se još može istaći u ovoj kategoriji?


lg_q6_1_s.jpg


Dizajn

Telefon stiže u dopadljivoj kutiji sa solidnom količinom opreme. Pored slušalica i propratnih elemenata, tu su još i punjač, kao i kabl. Već po kablu ćete videti da nema USB-C porta, odnosno da je prisutan samo micro-USB kabl. Takođe, nema ni turbo punjača, ukoliko ste mu se opšte nadali u ovoj cenovnoj klasi.


lg_q6_39_s.jpg


Naravno, odmah u oči upada veliki ekran, koji prekriva veći deo prednje strane. U suštini, ovo je jedini model koji nudi tako nešto u ovoj klasi na domaćem tržištu, makar kada govorimo o legalnoj ponudi. Stoga u neku ruku i nema direktnu konkurenciju, makar ukoliko je ekran kriterijum. LG je uspeo da pokrije 78% prednjeg dela telefona ekranom. On je zaštićen Corning Gorilla Glass 3 staklom.


 


Ono što je, međutim, interesantno jeste koliko u sećanju ovakav ekran utiče na predstavu o obliku telefona. Naime, Q6 je zaobljen na svim bokovima i ćoškovima, i ostavlja efekat užeg i tanjeg telefona nego što jeste, a isti efekat je ostvaren i sa ekranom. Kada biste zažmurili i/ili morali da nacrtate telefon po sećanju, on verovatno ne bi imao isti oblik kao što ga ima u realnosti. LG je uspeo da postigne takav efekat zahvaljujući širokom razvlačenju ekrana, koji utiče na našu predstavu o celokupnom stilu telefona. Da ima tradicionalan ekran, verovatno bi LG Q6 spadao u kategoriju “ništa posebno” u smislu dizajna. Ovako, on deluje kao da je makar za prsa ispred konkurenata.Pored ekrana koji prekriva veći deo prednje strane, LG Q6 se ističe i metalnim okvirom telefona, dok su leđa izrađena od plastike. Dobra strana zaobljenih ivica jeste što Q6 može da se podiči odličnim hvatom i udobnim držanjem u ruci. Ne zaboravite i da, premda dijagonala od 5,5 inča deluje pozamašno, sa razvučenim ekranom koji pokriva veći deo prednje strane u praksi imamo telefon dosta manjih gabarita – od 5 inča, ako ne i manje...


lg_q6_5_s.jpg


Bokovi su vrlo čisti i očišćeni od bilo kakvih viškova. Na desnoj strani imamo taster za paljenje, a na levoj tastere za pojačavanje zvuka – i to je sve, izuzmemo li SIM vratanca. Donji deo sadrži microUSB konektor za napajanje i komunikaciju, kao i 3.5-milimetarski priključak za slušalice.Sve u svemu, LG Q6 deluje dovoljno drugačije od konkurencije i – makar za sada – uspeva da se izdvoji iz nje. Pretpostavljamo da će za par meseci konkurencija preplaviti srednji segment ekranima razvučenim od ivice do ivice, koji se prostiru čak i preko njih, ali je LG uspeo da bude pionir u ovom segmentu i do tada će, pretpostavljamo, pokupiti lovorike, što i jeste velika benefit kada hrabro nastupite u određenom segmentu...


 

smajli Neregistrovan korisnik
Meni jd malo glupavo ono njihovo izbacivanje istog modela, sa razlikom u memoriji. Pa onda stave plus, minus, bla. Bolje jedan, ali vredan uređaj izbaciti, nego tri bezvredna. Mogli su onaj alfa izbaciti sa istom memorijom kao i Q6, a staviti P20 umesto SD43(5)0. Plus model onakav kakav je, ali sa SD625 i FP. I to bi bili neke radikalne razlike taman u skladu sa različitim nazivima. A mogli su sačekati SD450 i staviti FP i to je to, jedan uređaj, ali vredan. Malo su me razočarali sa ovim modelom, pa zato podugačak komentar napisah.
unique93 Član postova: 379
Da su stavili SD625, ovaj telefon bi bio skroz kul...ovako je previse slab...

Test: Samsung Galaxy J7 (2017) (Video)

Honor i Benchmark te pozivaju: dođi da se družimo i osvoji Honor 9!

10104
10105
10106
10107
10108
10109