Greška

Došlo je do greške.

Test: LG OLED 55E6V 4K HDR (Video)

26.10.2016 11:04 | 4 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Put koji OLED tehnologija treba da prođe kako bismo došli u situaciju da prosečni kupac može da je sebi priušti neće biti nimalo kratak. U ovom trenutku, televizori kao što je E6V su ipak rezervisani za osobe velike kupovne moći. Jasno je da mnogi od naših čitalaca neće uspeti da izdvoje preko 4000 evra za kupovinu ovog modela, ali naši testovi nisu tu isključivo kako biste kupili baš taj uređaj. Nekada je lepo samo saznati nešto više o ovim skupocenim televizorima budućnosti, možda i u procesu malo maštati kako bi OLED televizor došao na komodu umesto vašeg postojećeg LCD televizora.Drugi po redu OLED televizor sa kojim se pobliže upoznajemo jeste model iz E6V serije, koji dolazi u dijagonali od 55 inča. Sećate se, ukoliko pratite Benchmark, da smo vam krajem maja meseca prikazali 55EG920V model. Sada smo u prilici da vam prikažemo aktuelniji ovogodišnji OLED televizor, koji je - kako se to i očekuje - nešto napredniji od pomenutog prethodnika. Na sreću potrošača kojima se ne dopada koncept zakrivljenih ekrana, za razliku od EG920V modela, E6V poseduje ravan ekran.

lg_oled_55e6v_4k_hdr_prva_s.jpg

Informacija koju takođe moramo pomenuti tiče se i dijagonale, tako da osobe kojima 55 inča nije dovoljno ovaj model mogu pronaći i u 65-inčnoj varijanti, naravno uz još veću cenu od oko 6000 evra. Izuzetno bitna odlika u poslednje vreme je HDR reprodukcija materijala, što je oblast u kojoj 55E6V blista. Poseduje amplitudu osvetljenosti od najmanje 540 cd/m2 koja je potrebna za UltraHD Premium sertifikat, a maksimum se kreće i preko 600 cd/m2, što je veoma bitna stvar za HDR prikaz. 

lg_oled_55e6v_4k_hdr_prva_2_s.jpg

Kako bi prikazivao što prirodnije boje, panel je 10-bitan i pokriva preko 90 procenata DCI-P3 gamuta. Uz kvalitetan prikaz treba imati i kvalitetan zvuk, a za to su zaduženi Harman Kardon zvučnici u 2.2 rasporedu, jačine 40W. Koliko je 3D prikaz danas popularan je diskutabilno, mnogi odustaju od uključivanje 3D podrške uz svoje televizore, dok LG za sad i dalje nudi 3D, kao i obično u pasivnoj FPR tehnologiji. Softverska strana E6V modela uključuje prisustvo WebOS platforme kao i kod većine LG televizora, konkretno se radi o WebOS 3.0 verziji.


Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model OLED 55E6V 4K HDR
 • Tip ekrana OLED
 • Tip pozadinskog osvetljenja OLED
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Da
 • Procesor Quad-core
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Pretraživač interneta; webOS 3.0; Magic Zoom Da; Magic Mobile Connection; Upravljanje Set-top box; My Channels; My Starter; Channel Advisor; Multi-View; LG Smart World
 • Osvetljenje 650cd/m2
 • Osvežavanje 120Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Slika 10 Modova (Vivid,Standard,Eco, Cinema,Sports,Game,Photo,HDR Effect, isf Expert(Bright Room),isf Expert(Dark Room)
 • Zvuk 40W Harman Kardon
 • Bežična veza Da
 • Opis bežične veze WiFI ugrađen
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 4
 • USB priključak 3
 • Ostali priključci Komponentni ulaz (Y,Pb,Pr) + Audio, CI slot, izlaz za slušalice, RF, Sat Main/Sub, Digitalni Audio Izlaz (Optički), RS-232C (Kontrola / SVC)
 • Dodatne funkcije Teletekst strane 2,000 stana; EPG (SI - 8 dana); e-upustvo; 3D; Bluetooth
 • Dimenzije sa postoljem 1237 x 767 x 175mm
 • Dimenzije bez postolja 1237 x 767 x 56,7mm
 • Težina sa postoljem 18.5kg
 • Težina bez postolja 17.1kg
 • Energetska efikasnost B

Dizajn

Nije dovoljno da u današnje vreme televizor nudi samo odličnu sliku, već ujedno i da izgleda privlačno. Što se toga tiče, LG OLED 55E6V nema o čemu da brine, pošto donosi odličan i pomalo nesvakidašnji dizajn. Kad kažemo nesvakdašnji pre svega mislimo na rešenje koje ne viđamo tako često, a tiče se izgleda postolja i njegove veze sa ekranom. Primećujete kako većina televizora ima takozvani "vrat" postolja koji izdiže panel iznad nivoa komode. Takav klasičan vrat ne postoji kod 55E6V modela, već se u tom predelu nalazi rebrasti element srebrne boje koji se prostire celom donjom ivicom. Ovo utiče tako da televizor leži na površini na kojoj je postavljen.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_2_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_1_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_3_s.jpg


Naravno, kako bi bio stabilan, mora postojati neka baza, tako da je ekran postavljen na heksagonalnoj metalnoj ploči. Među "rešetkama" ispod ekrana smešten je standby indikator, a osim LG logoa takođe je uključen i OLED natpis u donjem desnom ćošku. LG dizajn ovog televizora naziva Picture on Glass, tačnije "slika na staklu", što je i logično obzirom na skroz ravnu prednju staklenu površinu. Okvir oko ekrana je prilično uzan, tako da crne trake ne odvlače pažnju od slike koju nudi OLED.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_4_s.jpg


Sveukupan dizajn jeste sjajan, ali ono što još više fascinira jeste debljina profila televizora od svega 6.7mm u najtanjoj tački, što je tanje od većine smartfona. OLED panel je sam po sebi izuzetno tanak, svega nekoliko milimetara i ovo staklo je tu da mu pruži čvrstu strukturu, što znači da bi bok mogao biti još tanji. Poleđina stakla ima zanimljivu trouglastu šaru, a od polovine visine nailazimo na proširenje, unutar kojeg se nalaze ostale električne komponente.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_5_s.jpg


Ova glossy crna "kutija" proširuje bok na oko 6cm, poseduje proreze za ventilaciju i donosi razne konekcije, smeštene sa leve strane kad se televizor posmatra spreda. Pre svega, sa strane su bitniji portovi koji moraju biti pristupačniji korisniku, a u slučaju E6V modela to su četiri HDMI HDCP 2.2 porta i tri USB porta, od kojih je jedan USB 3.0. Odmah ispod njih je i džojstik/power dugme ukoliko daljinski nije pri ruci. Ostatak konekcija smešten je nedaleko od pomenutih portova na poleđini i uključuje prisustvo LAN porta, optičkog digitalnog izlaza, AV i komponentne ulaze, kablovski priključak, kao i priključak za satelitsku antenu. 


lg_oled_55e6v_4k_hdr_6_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_7_s.jpg


U praksi

Kao i kod kod LCD 4K flegšipa 55UH950, LG ovde takođe koristi WebOS 3.0 platformu sa vrlo dopadljivim korisničkim interfejsom. Po našem mišljenju, WebOS 3.0 je jedno od najboljih rešenja za Smart televizore, i prosto smo iznenađeni trenutnim odzivom na komande, sve je glatko kao recimo da koristite neki operativni sistem na tabletu/smartfonu, što WebOS zapravo i jeste bio pre nego što ga je LG prilagodio televizorima. Interfejs je pregledan, lepo obojen i dopadljiv, a tu je i simpatična maskota platforme, ptičica nazvana BeanBird, koja vas vodi kroz početna podešavanja televizora.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_9_s.jpg


Odlična stvar kod LG televizora jeste Magic Remote daljinski, koji odnedavno najzad poseduje i numeričke tastere za kanale, pa je sada ovo postao glavni daljinac i nema više potrebe za dodatnim klasičnim kao prethodnih godina. Ipak, LG u pakovanju uključuje još jedan mali daljinac sa dosta bazičnijim komandama i koji lepše leži u ruci jer je dosta kraći i lakši.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_8_s.jpg 


Quick Settings se poziva klikom na zupčanik na Magic daljincu, i na ekranu se dobija brzi pregled opcija, bez potrebe za ulaskom u glavni meni. Sa desne strane ekrana pojave se šareni kružići, gde se brzo može podesiti režim slike, zvuka, aspekt, tajmeri, itd, a poslednja opcija je prečica ka punom/glavnom meniju. Pomenuti je podeljen u sedam kategorija i poseduje pregršt podešavanja, a za svaku opciju postoji objašnjenje u vidu prozorčića desno od menija.

Kada se završi proces pretrage kanala, bilo da je reč o kablovskom ili antenskom izboru, dobija se lista sa određenim trocifrenim brojem digitalnog kanala. Pozicija kanala, ime i šta se trenutno emituje na programu pojavljuje se u crnoj kartici u gornjem levom uglu. Klikom na središnji taster na daljinskom dobijaju se i nešto detaljnije informacije kao što su odnos ivica, rezolucija kanala, kategorija emitovanja i dokle traje ono što se trenutno emituje, ali takođe i časovnik i datum u gornjem desnom uglu. Odavde se može pristupiti i opcijama za PVR i TimeShift. Naravno, tu je detaljniji TV Vodič u kojem se dobija pregled kanala i vreme emitovanja, emisija, odakle se može zakazati i snimanje na eksterni hard disk.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_10_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_11_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_30_s.jpg 


Centralni deo WebOS 3.0 platforme je Launcher, tačnije klizeći meni. To je zapravo skup kartica raznih boja, koje služe kao prečice ka određenim Smart aplikacijama, podešavanjima, izvorima, ugrađenom browseru, Smart Hub-u, bežičnim screenshare opcijama kao što su WiDi ili Miracast, itd. Posebno želimo da istaknemo YouTube aplikaciju sa preglednim interfejsom i možda najbitnije - podrškom za reprodukciju u 4K rezoluciji, što je itekako bitna stvar s obzirom da imate bolji pristup 4K materijalu koji je generalno slabije rasprostranjen po internetu.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_12_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_13_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_14_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_15_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_16_s.jpg


Tu su i domaće smart aplikacije, u kojima se mogu saznati najbitnije vesti i razne informacije. Što se tiče ugrađenog browsera, dosta brzo otvara stranice, poseduje tabove, a navigacija i unos teksta su pravo uživanje uz Magic remote koji je zapravo vazdušni miš, na kojem čak postoji i skrol točkić.


Kvalitet slike

Sa visokom cenom još uvek nove OLED tehnologije očekivano dolazi i visok kvalitet prikaza 55E6V modela. Zašto je OLED bolji od LED osvetljenih LCD modela? Mnogo toga ima veze sa načinom na koji OLED funkcioniše. Verovatno jedna od najbitnijih odlika jeste to što OLED nema dodatno pozadinsko osvetljenje, već pikseli imaju samostalno osvetljenje, pa na taj način pojedinačno mogu biti potpuno isključeni kada se to od njih zahteva. To znači da za razliku od LCD-a sa pozadinskim osvetljenjem, OLED ima praktično neograničen kontrast. Kvalitet prikaza najviše zavisi od toga kako će biti prikazana bela i crna boja (kontrast između njih), tako da 55E6V ovde briljira.

Pomenuli smo HDR, koji još uvek nije rasprostranjen, ali će u narednom periodu biti. Zbog čega je onda tako bitan sad ukoliko nema HDR filmova koje možemo da gledamo? Upravo zbog toga što i standardni ne-HDR filmovi izgledaju bolje nego na LCD osvetljenim televizorima, zbog izuzetno visoke svetline koju ekran može da isporuči. Zamislite da je na ekranu izuzetno svetao deo scene, a ujedno i deo scene koji je izuzetno mračan. Prednost ovakvog televizora leži u tome da će taman deo ostati maksimalno taman, jer OLED gasi piksele kako bi postigao što dublju crnu boju, dok će svetli pikseli ostati maksimalno svetli.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_20_s.jpg


Druga bitna stvar u kvalitetu prikaza je 10-bitni OLED panel koji koristi, pružajući izuzetno veliku paletu boja na raspolaganju. Imati više nijansi boja koje se mogu prikazati znači da će i prikaz biti prirodniji, a gamut boja je izuzetno širok u ovom slučaju, tako da pokriva preko 90% DCI-P3 spektra. Prva stvar koju korisnik treba da uradi na bilo kom LCD televizoru jeste da izbegne Eco ili dynamic modove i da prebaci ili na Cinema ili još bolje, ISF Expert režime koji su često i najprecizniji. 

Ono što izuzetno cenimo kada je u pitanju kvalitet slike, i što igra bitnu ulogu u ukupnom prikazu jeste temperatura boja. Slika kompletno može biti uništena ukoliko je previše hladna ili previše topla. Granica od 6500K se smatra najboljom, pošto je to temperatura sunčeve svetlosti i izgleda najprirodnije. Kako se E6V ovde pokazao? Iznenađujuće dobro, jer je naš kolorimetar vratio cifru od 6511K, što je stvarno idealna temperatura boja. Pojedinačne boje su precizne sa prosečnom cifrom od 4.37 DeltaE, i među njima jedino žuta boja se ističe kao netačnija.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_1_s.jpg
Nekoliko HDR semplova koje smo pronašli daju nam uvod u ono što nas čeka u narednom periodu kada HDR video materijal postane raspostranjeniji. Ukratko - fascinirani smo kvalitetom slike koju 55E6V može da prikaže sa 4K HDR video primerima. Zaista je rečima teško opisati šta se dobija kada pustite HDR materijal na ovom televizoru, jer morate to videti uživo da biste zaista znali o čemu govorimo. Slika je neverovatno realistična. Dok vam naše fotografije neće preneti kompletan doživljaj, ipak se na njima nazire o čemu govorimo. 


lg_oled_55e6v_4k_hdr_21_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_22_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_23_s.jpg 


Standardan 4K materijal je takođe sjajan, pogotovo kada naiđete na materijal sa izuzetno visokim bitrate-om. Netflix i YouTube nude 4K, ali njihov bitrate nije baš sjajan jer je potrebno strimovati klip preko interneta, tako da se kod njih zbog kompresije ne vidi pun potencijal 4K materijala na 4K televizoru. Ipak, i dalje nude znatno oštriji prikaz u odnosu na 1080p rezoluciju. 


lg_oled_55e6v_4k_hdr_24_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_25_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_26_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_27_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_28_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_29_s.jpg


FullHD i dalje izgleda dobro na ovoj dijagonali, ne kao pravi 4K, iako se skalira na tu rezoluciju. Standardna definicija digitalnih kanala na kablovskoj deluje pristojno - nikada ona nije izgledala sjajno ni na FullHD televizorima, a kamoli na 4K panelu koji dodatno ističe nedostatak detalja.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_31_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_32_s.jpg


Povezati računar na 4K televizor je takođe sjajno iskustvo, pod uslovom da imate grafičku kartu koja podržava [email protected] preko HDMI izlaza. S druge strane, koristiti OLED kao monitor duže vreme nije preporučljivo zbog statične slike, jer slično kao i kod Plazma televizora, OLED pati od mogućnosti urezivanja slike. Igre deluju fenomenalno na 55-inčnom 4K OLED ekranu, kao što možete i zamisliti, ali zbog statičnih UI elemenata koji bi tu stajali satima, mogli bi biti urezani, što je prava šteta. Filmove preko računara možete reprodukovati, kraći boravak u Windows interfejsu neće permanentno nauditi OLED televizoru.


lg_oled_55e6v_4k_hdr_18_s.jpg


lg_oled_55e6v_4k_hdr_19_s.jpg

Zaključak

Iako znamo da ga ne možemo priuštiti, izuzetno nas raduje pogled u budućnost koji nam pruža OLED tehnologija i sa njom 55E6V model. Plazma televizori su takođe bili skupi kada su se pojavili na tržištu, vremenom su postajali mnogo pristupačniji, ista stvar će se desiti i sa OLED ekranima. Da, slažemo se sa vama, 55E6V je poprilično skup televizor, ali je isto tako i prilično impresivan. Sa estetske strane zaista je odličan, nije dizajniran kao mnogi drugi modeli i to je ono što nam se dopada kod njega. Nesvakidašnji sa rebrastim elementom i staklom, a takođe i nestvarno tanak, 55E6V zaista pruža mnogo u tom pogledu.


Tome što OLED panel uspeva da ponudi nijedan LCD ne može da parira, jer kad na raspolaganju imate neograničeni kontrast, slika postaje izuzetno dobra. Crna boja je maksimalno crna zahvaljujući pikselima koji se mogu isključiti, a maksimalna svetlina preko 600cd/m2 takođe doprinosi fenomenalnom prikazu. HDR materijal na 55E6V deluje spektakularno, prosto smo oduševljeni kako to izgleda uživo, i raduje nas budućnost koja će doneti HDR prikaz. Magic Remote je vrlo dobar način upravljanja tv-om, pogotovo u kombinaciji sa vrlo preglednim interfejsom WebOS 3.0 platforme. LG OLED 55E6V je zaista referentan model kada je u pitanju kvalitet prikaza i sveukupno zaslužuje najviše priznanje našeg sajta!


 award_lg55e6v_s.jpg

Prednosti

- Sjajan 4K HDR prikaz
- Odličan dizajn
- OLED nudi beskonačan kontrast
- Magic Remote je jako dobar način upravljanja TV-om
- WebOS 3.0 platforma

Mane

- Cena koja je nepristupačna većem delu populacije


Cena: oko 4000 evra

Televizor na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 43UH6507 4K televizor

8 stvari koje treba da znate pre kupovine 4k TV-a

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309